Válaszlevél
Közélet
2009. okt. 27.

<p>Tisztelt Meggyes Tamás Polgármester Úr!</p>
<p> </p>
<p>Köszönjük a Jobbik petíciójára adott válaszait!</p>
<p> </p>
<p>Tagságunk egyhangú véleménye alapján a kérdéseinkre adott válaszainak egy részét nem tudjuk érdemben elfogadni.</p>

A Bástya melletti feljáróval (rámpával) kapcsolatos kérdésünkre adott válasza,  mivel az szemben áll az esélyegyenlőség alapelveivel, ezért számunkra teljességgel elfogadhatatlan.


Tudomásul vesszük azt, hogy jogilag nem kötelező biztosítania a városnak ezen a helyen akadálymentes feljárót, de a város idős, mozgássérült vagy babakocsival közlekedő lakosainak érdekeivel ellentétesnek és a város vezetéséhez méltatlannak tartjuk ezt az indoklást.
 
Mivel egy korábban megépült és sokak által használt feljárót most Önök bontattak el, ezért véleményünk szerint ideiglenes áthidaló megoldást is Önöknek kell biztosítani!

Emlékezzenek csak arra, hogy néhány éve milyen akadálymentes-projekteket indítottak országszerte a kerekesszékkel élőknek, a rászorulóknak (akadálymentes közlekedés a járdákon, a középületekben, baba-mama szobák a hivatalokban, stb.). Az esztergomi városvezetés ezen lépése viszont nemcsak, hogy nem ilyen irányú, hanem éppenséggel ellentétes ezzel, hiszen ahelyett, hogy rászoruló lakóink helyzetét a város megkönnyítené a maga lehetőségeivel, inkább még hátráltatja az amúgy is nehéz helyzetben élőket!
Hol van itt az esélyegyenlőség?

Szerintünk az akadálymentes feljáró pótlása - akár egyenlőre ideiglenes jelleggel is - lenne a  legetikusabb és legkorrektebb, feltételezve és remélve azt, hogy más érdekek és indokok nincsenek az ügy hátterében.

 

 

Következő kérdésünk a fakivágásokra vonatkozott.
Ön szerint csak a sérült és beteg fákat vágták ki. Ha Önnek ezt mondták, akkor ezúton tájékoztatjuk, hogy Önt félrevezették.

 

Több helyen sajnos valóságos tarvágást végeztek, nem kímélve a többségében egészséges fákat sem, máshol pedig a fák pótlásának még a szándéka sem látszik, hiszen a kivágott fák helyét ki is betonozták. Városszerte számos és konkrét példát tudunk hozni, amelyek bizonyítják állításunkat.

Sajnos válogatás nélkül kivágtak olyan magánszemélyek által ültetett rózsaszín díszakácokat is melyek a tulajdonosaik állításai alapján kifogástalan állapotú és tetszetős fák voltak.

A teljesség igénye nélkül hoznánk is néhány példát:

  • - A Terézia utca 5-8. számok előtt ültetett szám szerint 16 db egészséges díszfa kivágása.
  • - Míg az Erzsébet királyné utcában a Gesztenyés lakópark előtt nem vágták ki a közönséges akácfákat, addig máshol a díszfák útban voltak.
  • - A Sissay közben tarvágás történt.
  • - Vörösmarty utcában a kivágott fák helyét bebetonozták, így itt nehéz lesz az újra ültetés!


Sajnos sorolhatnánk a példákat tovább hisz a város majd minden részét érintette a pusztítás.


Fentiekkel kapcsolatban ezért több lakossal is beszélgettünk akik elmondták, hogy bár több esetben is tiltakoztak a kivágások miatt, de a válasz, minden esetben az volt, hogy mindegy ki vette, ültette a fákat, azok akkor is az Önkormányzat tulajdonát képezik.

Összességében úgy véljük, hogy ezek a döntéseik átgondolatlanok és teljességgel értelmetlenek voltak.
Úgy gondoljuk, hogy új fák ültetésének nem előfeltétele a régiek értelmetlen kivágása, hiszen az elöregedett fák is megmenthetők úgynevezett fiatalító visszavágással.
Dicséretes az, hogy a  külső területeken új fákat szándékoznak ültetni, de ne feledjük, hogy ezek a fák nem pótolják a belvárosban hiányzókat.

Kérjük tehát a hibás döntést meghozók felelőségre vonását és a teljes koncepció átgondolását annak a közös célnak az érdekében, hogy zöldebb, élhetőbb, és barátságosabb városban élhessünk.

 

A buszpályaudvarral kapcsolatos kérdésünkre adott válaszát, az Ön által említett és hivatkozott szerződések, megállapodások részleteinek alapos ismerete nélkül egyenlőre kénytelenek vagyunk elfogadni. Viszont itt jegyeznénk meg, hogy a pályaudvar áthelyezésével kapcsolatos  döntéseik nem szolgálták a gyors és takarékos megoldás keresését, mivel az ügy már jó néhány éve húzódik.

 

A piac jövőjére vonatkozó kérdésünkkel kapcsolatban, sajnálattal tapasztaljuk, hogy lassan már generációk nőnek fel úgy, a piac kérdésének megoldása állandóan háttérbe kerül az új beruházásokkal szemben. Javasoljuk Önöknek, hogy a következő várost érintő új beruházások és új ötletek sorrendjének megállapításakor ezt is szíveskedjenek figyelembe venni!

 

Örömmel tapasztaltuk, hogy petíciónk utolsó pontjával, ami a jelenlegi kormány gyalázatos jövő évi költségvetésével kapcsolatos, teljes mértékben egyetértünk!

 

Ezúton is köszönjük szíves együttműködését, és kérjük levelünk és javaslataink tudomásul vételét!

 

Tisztelettel:

 

Az esztergomi Jobbik Magyarországért Mozgalom

alapszervezet

vezetősége és tagsága

(forrás)