Az UD informatikai cége lehetett az IfjuEsztergom mögött is
Közélet
2009. okt. 26.

<p>Bár a honlap webcímét a regisztrátor néhány hete megszüntette, az ifjuesztergom weboldalt kiszolgáló számítógép továbbra is működik. Némi nyomozómunkával találtunk a szerveren egy olyan, ismeretlen szolgáltatást, amihez csak titkosított csatornát (SSL) használva lehet a külvilágból csatlakozni. A szervert telepítő és/vagy üzemeltető cég nem volt kellőképpen elővigyázatos: a nyomaik kiolvashatóak a titkosításhoz használt tanúsítványból.</p>

Mindössze egy webböngészőre van szükség ahhoz, hogy bárki meggyőződjön róla: az ifjuesztergom.com-ot kiszolgáló szerveren két budapesti cég "ujjlenyomatai" is fellelhetőek. Az interneten történő biztonságos, titkosított kommunikációhoz használatos tanúsítványok pontos információkat tárolnak a kibocsátójukról. Az IfjuEsztergomon található tanúsíványt a benne foglalt információk szerint egy budapesti cég bocsátotta ki az ugyancsak budapesti székhelyű International Internet Security Kft. részére.

Az International Internet Security Kft. honlapja szerint az UD cégcsoport része, tulajdonosai: Tóth János és Horváth József.

A cég nem most kerül elő először a Szeretgommal összefüggésben, tavaly decemberben a cég egyik számítógépéről érkezett egy erősen rágalmazó hozzászólás.

Összegezve mindazt, amit eddig tudni lehet az ifjuesztergom.com ügyről:

  • A helyi Fidesz és Fidelitas meghatározó alakjai regisztrált felhasználók a folyamatosan rágalmakat és hazugságokat terjesztő honlapon
  • A kiszolgálón megtalálhatóak az UD informatikai cégének ujjlenyomatai
  • Az UD csoport és Esztergom közösen létrehozott Védvár Zrt. nevű cége százmilliós nagyságrendű összeget kapott a város 2008-as és 2009-es költségvetéséből
  • Az IfjuEsztergom honlap létrehozása, a tanúsítvány létrehozása közvetlenül a Védvárnak juttatott százmilliós támogatás - a Városőrség létrehozása - után kezdődött, tehát ok-okozati viszony feltételezhető a közpénz kifizetése és az offshore rágalmazó honlap létrehozása között.

A jelek szerint az IfjuEsztergom-ot a helyi Fidesz és Fidelitas közreműködésével és az UD Zrt. informatikai szakmai hátterét felhasználva maga a városvezetés hozathatta létre, hogy azon a saját polgárairól tudjon "stílusszegmentált" kommunikációt folytatni.

A honlap ellen több feljelentés is érkezett különböző bíróságokra, a rágalmazók elleni nyomozás folyamatban van.

(forrás)