Jogszabály, szervezet és pénz a korrupció ellen

Jogszabály, szervezet és pénz a korrupció ellen

2009. 10. 26. 0:56

10 százalékos sikerdíj a korrupció bejelentőinek

Januártól kezdheti munkáját a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal,

A kormány meg akarja tisztítani a közbeszerzéseket - A bejelentő megkaphatja a bírság tíz százalékát

Módosítani akarja a közbeszerzési törvényt a kormány, Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalt kíván létrehozni, jutalmat és védelmet kínálnak a korrupciót feltáró bejelentőknek. A Bajnai-kormány antikorrupciós csomagja a Fidesz szerint értelmetlen, mert a szocialisták a legkorruptabbak.

 

http://nol.hu/lap/mo/20091026-jogszabaly__szervezet_es_penz_a_korrupcio_ellen

http://atv.hu/hircentrum/091025_10_szazalekos_sikerdij_a_korrupcio_bejelentoinek___video.html

 

 

2009. 10. 26. 9:20

Nagyon jó ötlet a jegyző  államirányítási kinevezése. Csak az a baj, hogy amíg polgármesterek nagy százalékban országgyűlési képviselők lehetnek, addig ennek megszavazására esély sincs, egyik oldalról sem. Én ezt tenném először is összeférhetetlenné.

Magyarország önkormányzatai még éretlenek erre a " fék nélküli" lehetőségre, amit a szinte teljes autonómia jelent.

 

2009. 10. 26. 9:10

A pártok egymást felüllicitálva kiabálnak a korrupció elhatalmasodása ellenni fellépésről. Eddig azonban sajnos nem sok minden történt ezen a téren. (Talán ez nem is véletlen.) No, most valami végre történt. Nem kellett hozzá sok ész, csak bátorság, hogy rájöjjenek, az emberek segítsége nélkül - pusztán csak jogszabályokkal - nem képesek megfékezni a korrupciót. Ahogy a rendőrség, és az APEH is alkalmazza ezt a fajta „besúgó" rendszert, úgy van remény arra, hogy némi előrelépés történjen az ügyben. Ráadásul itt még anyagilag is érdekeltté teszik az egyént, míg az említett másik két szervezetnél ez nem, vagy csak ritkán történik.

De két dolgot azért megjegyeznék. Azt mindenképpen megtiltanám, hogy a polgármesterek közvetlenül, vagy családtagjaikon keresztül, valamilyen cég tulajdonosi (részvényesi) körébe tartozó módon, részt vegyenek saját önkormányzat által kiírt pályázatokon. Ez a „saját zsebbe nyomom az állami pénzeket az irányításom alá tartozó önkormányzaton keresztül" módszer a korrupció tipikus esete. Ez sajnos annyira gyakori módszer, hogy már szinte természetesnek tűnik. Ez a legnagyobb baj, amikor szemet hunyunk az ilyen ügyletek felett!

A másik dolog az, hogy az önkormányzati hivatal vezetője a jegyző, sokszor a polgármester és a helyi politikai erők bábjaként kénytelen ugrálni. Nem csoda tehát, ha éppen a jogszabályok betartása miatt felelős jegyző képtelen megfelelően ellátni a feladatát, vagy ha mégis szót emel a jogsértések miatt, kiteszik a szűrét. Bizonyára meg nem szüntetné, de talán fékezné az ilyen visszaéléseket az olyan megoldás, hogy a jegyzőt a minisztérium nevezné ki, tőle kapná a fizetést, és bizony büntetőjogi felelősség terhelné azért, ha jogsértéseket, korrupciós ügyleteket elhallgatna.

2009. 10. 26. 9:07

Ja! ez a liBajnai? Bizonyára a Wallis Rt-nél volt néhány krajcár amit meg kell keresni...Zavarban van

Libát tömni tilos. Zsebet tömni nem tilos!

csuszem

 

2009. 10. 26. 1:08
A Bajnai-kormány antikorrupciós csomagja a Fidesz szerint értelmetlen, mert a szocialisták a legkorruptabbak.

 

Jó a kérdés:-)

amúgy meg ha csak a Fidesz esztergomi hallgatását vesszük, akkor úgy értem az az alap, hogy saját alomba mi sem piszkítunk, hülyék ezek a szocik?:-)

2009. 10. 26. 0:59

A Bajnai-kormány antikorrupciós csomagja a Fidesz szerint értelmetlen, mert a szocialisták a legkorruptabbak.

Ezt a mondatot nem tudom értelmezni. A Bajnai kormány még az antikorrupciós csomagot is elkorrumpálja?:) És aki a korrupciót leleplező korrupciót leleplezi azé lesz az 1%?:)

2009. 10. 26. 0:57

Kíváncsi vagyok Esztergomban milyen aktivitás lesz azért a 10%-ért:)

Nagy számoknak a 10%-a is nagy! :-))