"Esztergom gazdálkodása rémtörténetbe illő"
Közélet
2009. okt. 25.

<p>Az MSZP-s Szabó Zoltán szerint Esztergomban katasztrofális a jogi, gazdasági, politikai és morális helyzet, mivel a hatalom ellenőrzés nélkül maradt.</p>

Állatorvosi lónak nevezte Esztergomot budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Zoltán. A szocialista országgyűlési képviselő szerint katasztrofális gazdasági, jogi, politikai és morális következményekkel járhat, ha egy településen a hatalom ellenőrzés nélkül marad.

Szabó Zoltán szerint Esztergom gazdálkodása "rémtörténetbe illő", és az egyfős Fidesz-többség megingathatatlanul viszi keresztül a polgármester akaratát, tekintet nélkül a józan észre, az ellenvetésekre vagy a törvényekre.

A politikus elmondta, az önkormányzati cégeket egy holdingba vonta össze a városvezetés, és azon keresztül, átláthatatlanul költenek el szinte minden forrást. A helyi közszolgáltatásokra kiírt közbeszerzést, valamint a legtöbb helyi fejlesztést ezek a holdingba tömörült társaságok nyerik, ellehetetlenítve ezzel a piaci versenyt.

Szabó Zoltán hozzátette azt is, hogy a város költekezésének nincs fedezete, ezért hitelfelvételekre szorul. Korábban már volt egy 8,8 milliárdos kötvénykibocsátás, most azonban egy újabb, 6,5 milliárdos kölcsön felvételét tervezi az önkormányzat. Ha ez sikerül, akkor a város 14 milliárdos éves bevételével szemben csaknem 15,5 milliárdos hitelállomány áll majd.

Szabó Zoltán szerint Meggyes Tamás polgármestert Orbán Viktor tudná "megállítani", ő azonban azt nyilatkozta, hogy tehetetlen az ügyben.

 


 

Az MSZP tájékoztatója: http://mszp.hu/belfold/bovebben/az-allatorvosi-lo

A FIDESZ válasza: http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=140383

 

(forrás)