Nyitott kapuk a cigányság felé - Székely János segédpüspök a Mária Rádióban
Egyház
2009. okt. 16.

<p>Cigány honfitársainkért az előítéletek leküzdésével, az imádság erejével, kultúrájuk elfogadásával és tiszteltben tartásával tehetünk a legtöbbet - összegezhetők Székely János, Esztergom-budapesti segédpüspök gondolatai, amelyek a Mária Rádióban, a vele készült interjúban október 15-én hangzottak el. A püspök atya annak kapcsán nyilatkozott a katolikus adónak, hogy a művészvilág és a fogyatékkal élők példaadó összefogása nyomán október 18-án, a Papp László Sportarénában „Jobb velünk a világ!" címmel ismét koncertet rendeznek az elesettek, illetve a hátrányos helyzetűek megsegítésére. A sérült fiatalok zenekara - a program kezdeményezője - a Nemadomfel Együttes neves hazai énekesekkel és zenészekkel lép fel. A koncert bevételét a szendrőládi cigányok számára ajánlják fel.</p>

A koncertet megelőzően szombat délután 3 órakor szentmise lesz a Szent István Bazilikában. Székely János a Mária Rádiónak adott interjújában kifejtette: a szentmise különlegessége, hogy - modern hangszereléssel megkomponált hagyományos cigány dallamokra építve - először lesz hallható az új katolikus cigány mise lovári, illetőleg magyar nyelven. Az imádság célja, hogy a szakrális élmény segítse az evangéliumi üzenetek közös átélését. A katolikus egyház különleges szeretettel és emócióval fordul a cigányság felé, s meggyőződése, hogy az evangélium a cigányság kultúráját is megszenteli.

A mindennapi emberi kapcsolatokban - állítja a segédpüspök - nyitottan, bizalommal, előítéletek nélkül és segítőkészen kell a cigányság felé fordulni, arra törekedve, hogy megismerjük valós helyzetüket és problémáik gyökereit. A többségi társadalom és a romák együttélésében akkor következett be törés, amikor a cigányság -1989 után - elveszítette kenyérkereseti lehetőségét, s munkahelyek híján perifériára szorult. E helyzetből elsősorban a képzés és az oktatás lehet a kiút. Ehhez azonban a lélekösztönző muníciójára is szükség van, amit a hit és Isten adhat meg. Aki valaha részt vett cigány misén vagy ünnepségen, az tudja, hogy a cigányembereknek nyitott a szívük azok felé, akik elfogadják őket, s nyitott a szívük az Úristen felé is. Ez nagy kincs és egyben a megoldás kulcsa is. Ha az egyház elindítja őket Krisztus felé, akkor a további lépések is könnyebbek lehetnek. Először tehát a szellemnek és a léleknek kell megtermékenyülnie, hogy aztán - a reális döntések alapján - szilárdan felépüljön a mindennapi boldogulás fundamentuma.

A segédpüspök szerint - például - a lelkigyakorlatos Cursillo-mozgalom tapasztalatai is azt jelzik, hogy a cigányság rendkívül fogékony a lelket felemelő istenhitre. E lelkigyakorlatokon felszabadultan, önmagukat és saját értékeiket feltárva részesei lehetnek az elfogadás és befogadás nagy és örömteli élményének, ezért meg kell szólítani őket és hívni, várni e közös együttlétekre. Ezzel nagy lépést tesznek Krisztus felé, ugyanakkor olyan lehetőség adatik számukra, amely meghozhatja lelkük békéjét, s hidat építhet az eltérő kultúrájú és különböző tradíciókat ápoló cigány és magyar emberek közé.

(forrás)