Szellemi szemét árasztja el Afrikát
Egyház
2009. okt. 9.

<p>Ennio Antonelli bíboros, a Család Pápai Tanácsának elnöke attól a „mérgező szellemi szeméttől" óv, amelyet az Első Világ „exportál" Afrikába.</p>

 

 A Benedek pápától kölcsönzött kifejezéssel a bíboros a gender-elmélet Afrikát fenyegető veszélyeire figyelmeztette a szinódus résztvevőit.

„A Szentatya a szinódust megnyitó szentmise homíliájában rámutatott arra, hogyan terjeszti mérgező szellemi szemetét az első világ Afrikában és a világ más fejlődésben lévő területein. E mérgek közül az egyik az ún. gender-elmélet, amely álruhában férkőzik be egyesületek, kormányzati szervek életébe, sőt, olykor egyházi környezetbe is az afrikai kontinensen" - emelte ki Ennio Antonelli bíboros.

A Zenit hírügynökség szerint a szentszéki tisztségviselő úgy fogalmazott: számos nemzetközi intézmény és szervezet munkatársai komoly problémákról számolnak be, amelyek hatékony kezelést igényelnek. Ezek között szerepel a nőket érő igazságtalanság és erőszak, a csecsemőhalandóság, az alultápláltság és az éhínség, valamint a lakhatás és a munka világában jelentkező gondok. Hozzátette: „ezek a problémák olyan megoldásokat sürgetnek, amelyek az egyenlőség, az egészség és a szabadság értékeire épülnek: ezek szent és sérthetetlen elvek, de a nekik tulajdonított új antropológiai jelentések kétértelművé tették őket."

A bíboros így folytatta: „az emberek egyenlősége újabban már nem egyenlő méltóságot és az alapvető emberi jogokat jelenti, hanem a férfi és nő közötti természetes különbségeinek elmosását, minden egyén uniformitását - mintha nemileg nem különböznének - s ebből fakadóan a szexuális beállítottságok egyenlőségét: heteroszexualitás, homoszexualitás, biszexualitás vagy transzszexualitás. Az új felfogás szerint minden személynek joga van, hogy szabadon gyakorolja - és váltogassa, ha úgy van kedve - beállítottságát motivációi, vágyai és kedve szerint."

Antonelli bíboros szerint ez az ideológia a helyi orvosi rendelők, oktatási intézmények és a nemzetközi média által terjed. Az új eszme ügynökei az afrikai kormányokkal, egyházi csoportokkal is együtt akarnak működni - tette hozzá a bíboros, „e csoportok azonban általában nem ébrednek tudatára, hogy ezeknek az elméleteknek erkölcsileg mennyire elfogadhatatlan antropológiai vonatkozásai vannak".

„Legyünk éberek, tájékoztassuk körültekintően a papokat, a szeminaristákat, a szerzeteseket, a karitász dolgozóit és a világi munkatársakat!" - zárta felszólalását Ennio Antonelli bíboros.

(forrás)