Igazgató Úr kérem, miért?

Igazgató Úr kérem, miért?

2007. 09. 06. 22:16

Korábbi beírásokban, cikkekben, fórumtémákban bőséggel szerepel a Szent István Gimnázium kálváriája, a Gimnázium vezetésének - főként első számú csúcsvezetőjének, Igazgató Úrnak - cselekedetei, nem cselekedetei, mozgástere, felelőssége. A "minden út Rómába tart" elve alapján utóbbi kérdéskör a belső előírások, hierarchia, szokásrend és utasítások szerint sajnos egyetlen emberen, Igazgató Úron áll, vagy bukik. Mostanában egyre nyilvánvalóbb az utóbbi.

Igazgató Úr személyes tulajdonságai, emberi-tanári elfogadottsága nem lehetett kérdéses. Nagy tekintélyű, szeretetre méltő, kitűnő tanárként ismeri a külvilág. Komoly reményeket, bizalmat fűztek csúcsvezetői tevékenységéhez. Nyugodt időkben, "zavartalan" körülmények között ezek a remények szinte bizonyosan teljesülnének - most azonban fenekestől felfordult a világ.

Igazgató Úr felelőssége a mostani helyzetben hatványozott. Kizárólag Ő képes lépni, vagy nem lépni, esetleg keresztezni, gátolni bármely szolgálati utat. Igazgató Úr - sok szempontból érthetően - nem lép. Nem kommunikál, nem kér segítséget, nem használja fel a lehetőségeit. Szinte semmit. Ezzel komolyan árt ugyan mindenki előtt saját hitelének, tekintélyének - de ez lehetne magánügy is. Ami közüggyé teszi, az a helyzet fel nem ismerése, a blokkolások és túlzott lojalitás, a nagyon rossz értelemben vett kompromisszumkeresés és a szinte tökéletes meghunyászkodás. Főhajtás gyakorlatilag bármely utasítás, intézkedés - csapás előtt. Csakhogy ezzel mások: a gondjaira és vezetésére bízott emberek életét, feladatait, lehetőségeit, terhelését, emberi-szakmai tartását is meghatározza.

Igazgató Úr talán nem ismeri fel a helyzet fonákját? Az Iskola valódi állapotát? Az Önkormányzat akart, vagy akaratlan célú intézkedéseinek közvetlen hatásait? Valóban elhiszi, hogy fejét a homokba dugva meg lehet várni, amíg elül a szélvihar? Csakhogy ezzel egyszersmint mindenki számára lehetetlenné tesz szinte bármilyen cselekvést...

Miért nem emeli fel szavát az Iskola érdekében? Miért nem áll ellen a sorozatos, egyre ingerültebb támadásoknak? Miért fogad el minden ígéretet, utasítást készpénznek? Miért hagyja, hogy csomaggal a kézben a Hellbe tereljenek mindenkit, akármilyen helyzetben-állapotban van is az épület? Miért nem jár utána, miféle átadási állapotokat várhat a beharangozott és nagyon kétséges hétfői beköltözéshez? Vagy akármilyen lesz is, akkor is mennek, mert azt úgy kell, úgy írták elő?

Miért nem használja ki a mostani helyzet adta egyetlen lehetőséget arra, hogy az István talpon maradjon? Miért nem kér segítséget az Államigazgatástól? Miért nem fordul a szakigazgatási szervekhez? Miért nem fordul a nyilvánossághoz, miért nem támogatja - inkább miért keresztezi - az erre irányuló szándékokat, kísérleteket? Miért gondolja azt, hogy egy-két abszolute hatástalan, talán el sem olvasott levél az Önkormányzat felé teljes elintézése egy vezetői felelősségnek?

Igazgató Úr, miért nem áll ki konkrétan és hatékonyan az Iskola érdekében?

Igazgató Úr kérem, miért?

2007. 09. 08. 19:56

Ehh, ide már megint nem jutott el a Hídlap, majd letöltöm a pdf-et.

Eredeti méret

2007. 09. 08. 19:54

Meggyes mondja: Amikor egyébként egyesek az iskolának okozott károkról beszélnek, nem ártana tisztán látni: az Istvánnak nem a költözés, vagy az azt övező hercehurca okozza a legkomolyabb károkat, hanem a bizonytalanság, amit ezzel a mesterségesen gerjesztett hangulattal próbálnak egyesek elérni a szülők és a gyerekek körében Miközben mi megpróbáljuk megnyugtatni az érintetteket, valakiknek ezzel éppen ellentétes a szándéka. Ha valami, akkor ez tönkre teheti a gimnáziumot, de remélem, idővel meglesz a felelőse ennek is. (Forrás: Hídlap, 2007. szeptember 8,)

Azért ez sem semmi!

2007. 09. 08. 13:53

Na ja. A megyei fenntartású Bottyán meg is köszönheti a városnak a két hónapra biztosított szükségtantermeket, kifiejezheti háláját a megye is - ebben az esetben a város valóban segített. A Bottyánnak a felújítás után megvan a helye. Majd 2009 után meglátják, milyen a város fennhatósága alá tartozni. De mit kellene megköszönni az Istvánnak? A városnak kutyakötelessége a saját intézményében az oktatás feltételeit biztosítani - ha ezt teszi, nem szívességet tesz.. Az István Hell utáni elhelyezése továbbra is teljesen bizonytalan. Vagy nincs"utáni", mert addigra István sem lesz? Ez a köszönet-ügy a legarcátlanabb dolog az egész istvános témában. Jól mutatja, hogy a hatalom minden józan önkontrollját elveszítette.

Törölt felhasználó

2007. 09. 08. 13:18

nszk írta: aSk-nak: Nekem nincs Hídlapom, mit köszönt meg a Bottyán? Az ő fenntartójuk 2009-ig a megye.

Hídlap írta:Csak példaként említem: A Bottyán-felújításának szintén szeptemberre kellett volna elkészülnie, hogy nyugodtan kezdhessék meg a tanévet. A bottyánosok emiatt a téren tartották meg az évnyitót, és legalább két hónapig több épületben fognak tanulni. Nem csak tantermekben, hanem például a Zöldház klubhelységeiben, valamint a volt Vármegyeháza egyik termében. Érdekes módon az iskola igazgatója ezt megköszönte a városnak az évnyitón. Azt gondolom, hogy ez a normális hozzáállás - nincs cirkusz, nem ír senki leveleket az ügyben...

Eredeti méret

2007. 09. 08. 12:40

joel írta: Hogy is mondjam... lehetőleg senki ne csináljon magának távoli programot jövő hétvégére...

Én biztosan nem csinálok!

2007. 09. 08. 12:11

Fejezetek a lehetséges kiállás érdekében felsorakozó brigád összetételéből:

a szülők és diákok egyértelműen kiállnak az ésszerűség, jog és igazság mellett. Ha nem így lenne, nem szeretnék és nem bíznának az Iskolában, nem tartanának ki mellette. A szülői munkaközösség látja, mi folyik itt. Érdeke, célja, hogy diákok jó minőségű pedagógiai és oktatási munkát kapjanak - és nem a helyi politikai kicsapongások kidúcolása, pitiáner emberek pitiáner bosszúinak kíváncsi szemlélgetése. Iskolaszék? Nu, hát meg az is van. Igazgató Úr iszonyatos szorítóban van, helyzete különlegesen nehéz - egy személyes Fekete Bárányt kreálnak belőle, ami önmagában is vérlázító - hogyan merészelik ezt megtenni egy tanárral, egy igazgatóval, egy értelmiségivel - egy emberrel??! A városban a hírek - kisváros - terjednek. Az emberek egyáltalán nem hülyék, csak eddig csendesek voltak, elviseltek szinte bármit szótlanul. Azonban ez az István dolog lassan utolsó cseppentés lesz a pohárba: különösen az utóbbi negyed év fejetlenségei miatt egyszerre, halmozottan buggyan ki a bili.

A Kérdés: egy csapat maradt, az István tantestülete. Kellően egységes-e ebben a helyzetben? Vagy sikerült már bepakolni a barkácskészletet, fúrás-faragás? Van-e kinyomandó, régen beérett furunkulus ebben az egészséges testben? Lassan ugyanis ez a vonal fogja a főszerepet játszani, túlzottan remeg a padló már mindenütt....

2007. 09. 08. 11:49

becő írta: Mintha erre mondtam volna számosszor, hogy nem vesznek tudomást az elkerülhetetlenről, nem hajlandók szembe nézni a forgatókönyvvel - ez gyakorlatilag eldöntött tény, akármit pukkelliznek a Hatalom felé… Hát ezért kell ide a lakossági szimpátia és támogatás, ne lehessen büntetlenül bármit megcsinálni. Valahol kell lennie határnak!

Egyetértek. Az önkényeskedőkkel nem lehet tárgyalni, csak egyetérteni vagy elutasítani.

aSk-nak: Nekem nincs Hídlapom, mit köszönt meg a Bottyán? Az ő fenntartójuk 2009-ig a megye.

2007. 09. 08. 11:40

Hát ezért kell ide a lakossági szimpátia és támogatás, ne lehessen büntetlenül bármit megcsinálni. Valahol kell lennie határnak!

Hogy is mondjam... lehetőleg senki ne csináljon magának távoli programot jövő hétvégére...

2007. 09. 08. 11:28

kanduregy írta: Szerintem az igazgató úr hamarosan helyettese sorsára jutna,... ....Talán mégis jobb, ha ő most háttérben marad. De talán a szülők és a diákok... Nem egyenként, névtelenül. Együtt, névvel. Egy egész iskolát csak nem lehet leváltani. Vagy a mi önkormányzatunknak mégis sikerül, természetesen csak és kizárólag a város érdekében.

Mintha erre mondtam volna számosszor, hogy nem vesznek tudomást az elkerülhetetlenről, nem hajlandók szembe nézni a forgatókönyvvel - ez gyakorlatilag eldöntött tény, akármit pukkelliznek a Hatalom felé.

Pontosan erről van szó. Ha nem áll ki egységesen az egész társulat, a rebellis csoportocskákat könnyen felszámolják. Az egész egység viszont már túl nagy falat, még egy regnáló polgármesternek is. Bár ki tudja, itt tejhatalom van a jelek szerint. Kivéve a gyevi bírót... Mátyás, merre jársz? Hát ezért kell ide a lakossági szimpátia és támogatás, ne lehessen büntetlenül bármit megcsinálni. Valahol kell lennie határnak!

Igazgató Urat azért noszogatjuk, hogy szedje rendbe a társulatot, és egységesítetten álljanak végre ellen ennek az egésznek. Most már talán érthet, miért. Igazgatóváltás? A jelenleg regnáló polgármester elvileg megteheti, hiszen ő a gyevi bíró. Csak akkor az egész istvános brigádnak egyszerre kellene meglengetni a lókolbászt: na ezt, így már nem. És nem egyedül: ki fognak mellette állni a város normálisan gondolkodó polgárai is. - És igen, bizony, ehhez kell(ene) az országos sajtóvisszhang, az államigazgatás, és egyebek, a rebellis ugrálás: veszteni való már nemigen van, értsétek végre meg. Mátyás királyt pedig csak akkor lehet elhozni bíróverőbe, ha egyáltalán tud az egészről...

Törölt felhasználó

2007. 09. 08. 11:28

a bottyánosok megköszönték a város fáradozásait. ez a normális hozzáállás, ezt is megtudhatjuk a riportból!

nekik biztosan van is még igazgatóhelyettesük! :)

2007. 09. 08. 11:13

joel írta:

Hídlap írta:
- Módosítja a képviselő testület az igazgatóhelyettesi poszt eltörlését?


- Jelen pillanatban erre semmi okunk, de az iskola jelenlegi vezetésének körét mindenképpen újragondoljuk

Szavazópolgárként kijelenthetem, hogy jelen pillanatban minden okom megvan, hogy a város jelenlegi vezetésének körét mindenképpen újragondoljam.

Csatlakozom

2007. 09. 08. 11:11

Szerintem az igazgató úr hamarosan helyettese sorsára jutna, ha csak egy rossz pillantást vetne az önkormányzatra, vagy csak eszébe jutna azt kritikával illetni. Senki nem fog alkalmazni olyan igazgatót, aki nem ért egyet azzal, akitől a fizetését kapja. Itt ő okosat nem mondhat, tenni nem tehet, mert lenne nemsokára megbízott igazgató, aki aztán tényleg úgy táncolna..... Talán mégis jobb, ha ő most háttérben marad. De talán a szülők és a diákok... Nem egyenként, névtelenül. Együtt, névvel. Egy egész iskolát csak nem lehet leváltani. Vagy a mi önkormányzatunknak mégis sikerül, természetesen csak és kizárólag a város érdekében.

2007. 09. 08. 11:11

Hídlap írta:
- Módosítja a képviselő testület az igazgatóhelyettesi poszt eltörlését?


- Jelen pillanatban erre semmi okunk, de az iskola jelenlegi vezetésének körét mindenképpen újragondoljuk

Szavazópolgárként kijelenthetem, hogy jelen pillanatban minden okom megvan, hogy a város jelenlegi vezetésének körét mindenképpen újragondoljam.

Törölt felhasználó

2007. 09. 08. 10:58

A Hídlap mai számában olvastam a polgármesterrel készült interjút István ügyben:

Hídlap írta:
- Módosítja a képviselő testület az igazgatóhelyettesi poszt eltörlését?


- Jelen pillanatban erre semmi okunk, de az iskola jelenlegi vezetésének körét mindenképpen újragondoljuk

2007. 09. 08. 9:29

Köszönet Ocskay Gyulának a felajánlásért. Az összeg számításaim szerint többszörösen fedezné az igazgatóhelyettesi poszt finaszírozását. Csakhogy itt nem financiális kérdésről van szó. Az önkormányzat által elfogadott idei költségvetésben ugyanis ez benne van.

2007. 09. 07. 23:23

Ocskay Úr hozzászólása többszörösen is figyelemre méltó és köszönet érte. A tartalma miatt is, hiszen ezzel komoly érvet, elegáns lehetőséget adott a valóban rendkívül hiányzó, bátran mondom ki: nélkülözhetetlen státusok visszahelyezhetősége érdekében. Új oldalát mutatta meg az ominózus önkormányzati ülésnek, annak napirend-dömpingjének. Tiszta és érthető logikájú javaslatot tett az Önkormányzat felé - tisztelt Önkormányzat, tisztelt Képvisleők, miért nem Önök tették ezt meg, maguktól????????????.

És végezetül, de szinte legfontosabbként: steril tisztaságú, objektív hangon érvelt, és javasolt. Méltó módon. Köszönet érte.

Eredeti méret

2007. 09. 07. 22:35

Tisztelt Ocskay Úr!

Csak köszönet illeti felajánlásáért, de a hozzászólásának egy részéhez azért volna néhány kérdésem.

SG írta: (...) kevés olyan szép iskola van az országban, mint amilyen a Berzeviczy lett (...)

Tudja Ön, hogy a volt Berzeviczy jelenleg is három helyen működik? Tudja Ön, hol tartják a testnevelési órákat? (Én nem...) Tudja Ön, hogy az átalakítás után mennyire alkalmas - még ha szép is - az épület oktatási célokra? Stb. stb. stb...

Törölt felhasználó

2007. 09. 07. 21:15

dehogynincs...

becő írta: Nincs gond

Eredeti méret

2007. 09. 07. 21:02

becő írta: Ne durvuljatok el, titánok... ez nem a mi stílusunk, nem így kellene lejátszani a partit...

Igazad van, de ha a sajtóreferens úr ilyen arcpirító mondatokra ragadtatja magát, felmegy az emberben a pumpa. És szerintem fel sem fogja, mi a gond ezzel a kijelentésével. Bár lehet, hogy hamarosan hivatalos állásfoglalást kapunk erről :))

2007. 09. 07. 20:58

aSk írta: titán, titán...

ti tán tudtátok türtőztetni az indulataitokat :) alacsony az ingerküszöböm az utóbbi pár hónapban... :)

Nincs gond, csak figyelj. Segítség helyett ne bajt csináljunk. Apropos, úgy tetszik ez a fórumgyártás - csináltam gyorsan még egyet... :))))