A pápa fogadta Hilarion orosz ortodox érseket
Egyház
2009. szept. 19.

<p>„Jók a kapcsolatok a Katolikus Egyház és a moszkvai patriarkátus között" - nyilatkozta az ortodox érsek az audienciát követően, amelyre szeptember 18-án délelőtt Castel Gandolfóban került sor.</p>

 

 

Hilarion szeptember 15. és 20. között tartózkodik Rómában. A moszkvai patriarkátus külügyi osztályának vezetője megbeszélést folytatott Walter Kasper bíborossal, a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsának elnökével. A bíboros a Vatikáni Rádiónak elmondta, hogy sikerült túljutni az elmúlt évek feszültségein, most pozitív és építő a kapcsolat a Szentszék és a moszkvai patriarkátus között. Hilarion Alfejev érsek nagyra becsüli XVI. Benedek pápát, aki az egész orosz ortodox egyházban elismerésnek örvend.

Kasper bíboros és az ortodox főpásztor legközelebb októberben Cipruson találkozik egymással, ahol a katolikus és az ortodox egyház közötti nemzetközi teológiai vegyes bizottság újabb ülését tartják. A megbeszélések középpontjában Róma püspökének szerepe lesz az egyetemes egyház viszonylatában.

Kasper bíboros örömének adott hangot, amiért Moszkva és Konstantinápoly között megszűnt a feszültség az észt-kérdést illetően, és ismét folytatják az együttműködést. Hilarion érsek vatikáni látogatása során szóba kerültek a kétoldalú kapcsolatok: a moszkvai patriarkátus egy kiállítást és egy hangversenyt készül szervezni Rómában, amit a vatikáni fél az orosz fővárosban viszonozna. A katolikus és ortodox papok, teológusok közötti tapasztalatcsere javíthatja a kapcsolatokat, valamint segíthet leküzdeni az előítéleteket és az ellenállást Oroszországban a Katolikus Egyházzal és az ökumenizmussal szemben. Apránként ez is megoldható, hiszen a két fél határozottan előre akar haladni - mondta Walter Kasper bíboros.

A pápa esetleges moszkvai látogatásáról csak érintőlegesen esett szó Hilarion érsekkel, hiszen Kirill pátriárka nemrég lépett hivatalába, és most föl kell keresnie valamennyi pátriárkát, ami időbe telik. Az orosz ortodoxok nem zárják ki a találkozót a pápával, de erre valószínűleg nem Moszkvában és nem is a Vatikánban, hanem egy harmadik helyen kerülne sor. Kirill pátriárka jól ismeri XVI. Benedeket, már két ízben találkozott vele metropolitaként. Kasper bíboros meggyőződése szerint azonban nemcsak erre kell összpontosítani minden figyelmet, hiszen nagyon sok kommunikációs csatorna létezik a moszkvai patriarkátus és a Vatikán között.

(forrás)