Kereszt-Rejtvény 97.

Kereszt-Rejtvény 97.

2009.09.17. 16:06

Egy sajátos városismereti játék újabb, új nézőpontot igénylő fordulójára (kereszt-rejtvény) invitálom a tisztelt és érdeklődő olvasókat, hogy tekintetünket egy kissé magasabbra emelve kutathassunk... továbbra is minden héten felkerül egy kép, de már a városunkban található „csúcs-keresztek" egyikéből ( e héten "sajátos megjelenési és jelentésű "  formájában, de mégis kapcsolódva a korábbiakhoz) bízva abban, hogy lesznek olyanok, akik választ adnak arra, hogy hol is található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.

Kereszt-Rejtvény 97.

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb. ) nem hozzászólás formájában várnám ( ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.


A múlt heti heti kép

 

Más nézőpontból

 

Megfejtés:

Az e heti keresztünk lakóhelye Kertvárosban, a Szent István király plébániatemplom tetején van. A 260 m2-es templomot Dr. Kaiser (Kiscelli) Ferenc plébános kezdeményezésére és buzgólkodására Goszleth Lajos építészmérnök tervei alapján építették fel, és Serédi Jusztinián hercegprímás 1943. június 29-én áldotta meg.
Üdv.: Ötvennyolcas

Az Esztergom-Kertvárosban lévő római katolikus templom keresztje látható a képen. 1941-ben kezdték építeni. 1943 jún. 29-én Serédi Jusztinián hercegprímás, esztergomi érsek szentelte Szent István király tiszteletére. Tornya 1946-ban készült el. Kertjében áll a Mária megkoronázása szobor. Beküldő: anyu54

 


A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Anyu54
Lacikabácsika
Ötvennyolcas

Összesítve:

Anyu54 ( 89 )
Acho ( 22 )
Gerdy ( 78 )
g. ( 4 )
Lacikabácsika ( 96 )
Ötvennyolcas ( 72 )
Vidrapeter ( 2 )
Zs.Zsuzsi ( 1 )
Faxau ( 3 )
Szilvi ( 56 )
Krisztina ( 1 )

 

Az e heti feladvány képe

 

Fotó: L.B.

A megfejtések beküldési határideje: szeptember 23.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép....

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

 

 

Facebook

2009.09.17. 21:14

Bár "kereszt-rejtvény" néven fut a játék (?), de úgy gondoltam, hogy nem lenne helyes, ha a főleg templomtornyokhoz és azok díszéhez kapcsolódóan kihagynék bármely templomot is, így némi kiegészítés a heti "speciális feladványhoz":

Nem mindig van csillag az ilyen templomok tetején... van, hogy kakas. Itt Esztergomban a képen lévő csillag.

Bizonyos források szerint e csillag összeköt és megmutatja az Úrhoz vezető utat, azt üzeni, hogy valaki találkozni akar velünk. Valaki a mennyből lejött, hogy csillagunkká legyen, hiszen minden hasonló templom csillaga erre utal, ennek a hitvallása, hogy azon a betlehemi éjszakán elérkezett a csillagok Csillaga, a világ Világossága, a Hajnalcsillag erre a földre. Templom hozzá köt, ehhez a földre jött Csillaghoz, reá mutat, és mutatja a hozzá vezető utat.

Másrészt ez a csillag, mint mindegyik égre mutató jel, sokszor tájékozódási pont is.
A templom tornya már messziről jelzi, hogy körülötte település terpeszkedik, és a tetején lévő betlehemi csillagot jelképező csillag, mint egykor a napkeleti bölcseket Betlehembe, most a látogatókat ( híveket ) ide Esztergomba vezeti.

 

2009.09.17. 20:47

A testvéri ökumenizmus jegyében.....

2009.09.17. 20:23

Bár ez nem kereszt és más a jelképi jelentése is.

Eredeti méret

2009.09.17. 17:26

Új hét, új kereszt - és ráadásul milyen korán! Vigyor