Forró parlamenti ősz várható
Közélet
2009. szept. 15.

<p>Ma elkezdődik a mostani parlamenti ciklus utolsó őszi országgyűlési időszaka, talán a legnagyobb érdeklődéssel várt feladata a jövő évi költségvetés megalkotása. Aztán a tavaszi forduló után következnek a választások.</p>

-Keleti György, Kisbér és Oroszlány térsége szocialista országgyűlési képviselője eredményes válságkezelést vár az utolsó ciklustól, amely szervesen összefügg a költségvetéssel. A politikus szerint előnyt kell hogy élvezzenek a tervezésnél az egészségügy és a közbiztonság, a munkahelyek megőrzése.

A megyéről szólva kiemelte, hogy tovább kell hogy folytatódjanak Kisbéren, Oroszlányban és Bábolnán az elkezdett iskolafelújítások, azt szeretné, ha a Bakonyalján sikeresen befejeződne a csatornaépítés. A parlamentben azért is dolgozik, hogy a Vértesi Erőmű az ott elkezdett takarékossági program folytatásával megőrizhesse a munkahelyeket. Hazai forrású pályázatokból Oroszlányon és Banán valósuljon meg útfelújítás, Hántán orvosi rendelő épüljön, Szákszenden rendbe hozzák az iskolai tornatermet.

Napirenden szeretné tartani a Vértesi Erőmű stabilitási programját. A minisztertől számon kívánja kérni azt a júniusi ígéretet, hogy a szénfilléreket 2010 után is meghosszabbítják.

- Ahogy eddig is tettem, főleg szakpolitikai kérdésekkel foglalkozom majd. A frakciószövetségen belül arra kaptam megbízást, hogy továbbra is én koordináljam az építésüggyel, valamint a vízgazdálkodással kapcsolatos parlamenti munkát - mondta Bencsik János tatabányai polgármester, fideszes országgyűlési képviselő.

- A nemzeti vagyon további privatizációjának megakadályozása érdekében törvényjavaslatot terjesztettem be Fónagy Jánossal közösen, amelyet a most kezdődő ülésszak idején vitathatunk meg. Kifejezetten választókerületi ügyként parlamenti eszközökkel kívánom elősegíteni, hogy megvalósulhasson a Környe és a Tatabánya-Környe Ipari Park közötti balesetveszélyes útszakasz felújítása, valamint végre elindulhasson a tatabányai vasúti pályaudvar rekonstrukciójának előkészítése.

- A Bajnai-kormány által beterjesztett költségvetés-tervezet az ország működőképességének ellehetetlenítését szolgálja. Valójában nem az önkormányzatoktól kíván 120 milliárd forintot elvenni, hanem az alapvető közszolgáltatásoktól: az oktatástól, a szociális ellátástól, a kultúrától és sporttól, valamint a települési utak és közterületek, temetők fenntartásától. Támogathatatlan törekvés.

Winkfein Csaba esztergomi szocialista képviselő a ciklus elején vállalt feladatát folytatva, továbbra is elsősorban a szociális és ifjúsági területtel foglalkozik. A következő időszakban az e témában jártas képviselőkkel együtt komoly energiákat fordítanak az Idősügyi Nemzeti Stratégia, az Ifjúsági Nemzeti Stratégia, valamint a Nemzeti Drogstratégia megalkotására és elfogadtatására.

- Jóllehet a jövő évi költségvetés-tervezet középpontjában a takarékosság és az egyensúlyteremtés áll, fontosnak tartom, hogy rendelkezzen egyfajta baloldali karakterrel. Gondolok itt a munka becsületének helyreállítására, jelentős adócsökkentésre, továbbá a közbiztonság javítására. Lényegesnek tartom, hogy ez a költségvetés-tervezet alkalmas legyen arra, hogy újra növekedési pályára állítsa hazánkat - mondta a büdzséről.

- Tatai-Tóth András (MSZP) képviselőtársammal olyan törvénymódosítást készítünk elő, melynek célja, hogy az önkormányzatok az iskolaigazgatók kinevezésekor ne hagyhassák figyelmen kívül a szülők, a tantestület, az iskolaszék és a diákönkormányzat véleményét. Az esztergomi Szent István Gimnáziumban történtek is nagyban indokolják mindezt - zárta parlamenti beharangozóját a már országos visszhangot kapó helyi üggyel.

Forrás: kemma.hu

(forrás)