Lehengerlő esztergomi eredmények a Sumo Európa-bajnokságon
Sport
2009. szept. 11.

<p>Hazatért a svájci Renens-ből a Magyar Sumo Válogatott, melynek tagjai között hat esztergomi birkózó is képviselte hazánkat, illetve Esztergomot. A Sumo, mint eredményes sportág hallatott magáról a néhány hete befejeződött Világjátékokon, ahol Bárdosi Sándor aranyérmet nyert. Ebből is kitűnik, hogy a sumo már nem csak a hatalmas emberek sportja, mert több súlycsoportban hirdetnek győztest, így lehetősége van mindenkinek, hogy kipróbálja tudását.</p>

Az esztergomi birkózóknak ez a lehetőség remekül sikerült, mert két Európa-bajnoki arannyal, három ezüstéremmel, egy bronzéremmel és egy ötödik helyezéssel gazdagították Magyarország hírnevét.

Mint minden küzdősportágban, a sumoban is az orosz, örmény, grúz, és ukrán dominancia a jellemző, de ebben az évben a magyar csapat is felzárkózott Európa elitjéhez.

Az Esztergomi Birkózó Sport Egyesület 50 éves fennállása óta nem ünnepelhetett még Európa-bajnokot, de ez 2009-ben megtört, mert a 16 évesek korosztályában Molnár Enikő 55 kg-ban, illetve Pap György 75 kg-ban is maga mögé utasította az egész kontinenst.

Ebben a korosztályban az esztergomiak között Kisréti Adrienn 50 kg-ban az ezüstéremig menetelt, de ezt másnap a második versenynapon a 18 évesek között is megismételte ezt a kimagasló teljesítményt. De a második versenynap a fiúk versenyszáma is tartogatott sikereket, Donigold Péter az U18-as korosztály 70 kg-os kategóriájában egészen a döntőig menetelt, ahol úgyan olyan magabiztosan küzdött mint az előző mérkőzésein, de sajnos a videó felvételek alapján bebizonyosodott, hogy a bírók rosszul ítélték meg a döntő kimenetelét így Péternek az ezüstéremmel meg kellett elégednie, az idősebbek között az

U21-es korcsoportban Donigold Péter még egy 5. hellyel gazdagodott. Ugyan ebben a korosztályban vagyis a 21 évesek között Tatár Gergő 115 kg-ban bronzérmes lett ami önmagában is kimagasló eredmény de, ha Gergő életkorát tekintjük (18 év) akkor ez a medál még fényesebben ragyog.

Válogatott tagja volt Esztergomból még Brilla Gergő is, aki először utazhatott sumo világversenyre válogatottként. Sajnos ezen az EB-n Gergő nem tudott eredményt elérni, viszont az edzők Lévai Zoltán és Ifj. Major Gyula bíznak kitartásában, mivel igen elhivatott sportolója az egyesületnek és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy míg az előző években az először szereplő versenyzők még rutintalanságuk miatt nem igazán voltak eredményesek, de a későbbiekben a szorgalmas versenyzők - mint az eredmények is mutatják - beérnek és kimagasló teljesítményre képesek.
Sumo Európa-bajnokság 2009., Svájc Renens

Eredmények:

U16-os korosztály

Lányok

50 kg: 2.Kisréti Adienn

55 kg: 1. Molnár Enikő

Fiúk

75 kg: 1. Pap György

U18-as korosztály

Lányok

50 kg: 2.Kisréti Adienn


Fiúk

70 kg: 2. Donigold Péter

85 kg: - Brilla Gergő

U21-es korosztály

Fiúk

70 kg: 5. Donigold Péter

115 kg: 3. Tatár Gergő

 

Felkészítő edzők: Lévai Zoltán, ifj. Major Gyula

 

(forrás)