Kereszt-Rejtvény 96.

Kereszt-Rejtvény 96.

2009. 09. 11. 8:51

Ismét  a szokásos és sajátos városismereti játék újabb, új nézőpontot igénylő fordulójára (kereszt-rejtvény) invitálom a tisztelt és érdeklődő olvasókat, hogy tekintetünket egy kissé magasabbra emelve kutathassunk... továbbra is minden héten felkerül egy kép, de már a városunkban található „csúcs-keresztek" egyikéből bízva abban, hogy lesznek olyanok, akik választ adnak arra, hogy hol is található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.

Kereszt-Rejtvény 96.

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb. ) nem hozzászólás formájában várnám ( ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

 

A múlt heti kép:


 

Más nézőpontból:


Megfejtés:

A szépen felújított "Rác templom" keresztjét látjuk. 1710-ban Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelték. 2000-ben a görög katolikusok kapták meg a templomot . Ezen a területen johannita kolostor állt, melynek maradványai a parókia alagsorában láthatók. Az eredeti ikonosztázion múzeumba került. Mára a berendezés is megújult. Az oldalbejárattal szemben Ujházi Aranka Lázár feltámasztása ikonkompozíciója áll. 2005-re elkészült a valamikori ikonosztázion négy alapképének másolata is. ( Dr. Cselényi István Gábor paróchus írása alapján) Beküldő: anyu54

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Anyu54
Lacikabácsika
Ötvennyolcas

Összesítve:

Anyu54 ( 88 )
Acho ( 22 )
Gerdy ( 78 )
g. ( 4 )
Lacikabácsika ( 95 )
Ötvennyolcas ( 71 )
Vidrapeter ( 2 )
Zs.Zsuzsi ( 1 )
Faxau ( 3 )
Szilvi ( 56 )
Krisztina ( 1 )

 

Az e heti feladvány képe


Fotó: L.B.

A megfejtések beküldési határideje: szeptember 16.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép....

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

 

 

Eredeti méret

2009. 09. 11. 12:35

Ja, csak éppen egyelőre lövésem sincs, merre keressem! Sírós

2009. 09. 11. 11:26

Új hét, új kereszt....Vigyor