Tanár voltam Esztergomban

Tanár voltam Esztergomban

2009. 09. 11. 8:43

Az esztergomi Szent István Gimnázium nem tartozik a legnagyobb iskolák közé: az előző tanév végén tizennégy osztálya, négyszázharminc diákja, huszonhárom tanára volt. Az idén tizennégy osztályban, huszonhárom tanár oktat - hatvannal kevesebb gyermeket. A Szent Istvánt körüllengő botrány hatására a nyári szünetben harminc, az új tanév első hetében további harminc gyermeket írattak más iskolába szüleik.

A pedagógusi kar nagyrészt lecserélődött. Ezt megelőzően az új iskolavezetés ellen tiltakozó tanulók júniusi, diáksztrájknak nevezett akciója után egy tizenhat éves fiú öngyilkos lett. Augusztusban huszonkét pedagógus ellen folyt fegyelmi eljárás, öten kiléptek, hét tanárt azonnali hatállyal elbocsátottak, de a többieket is elmarasztalták. A tanárok szerint a tragikus eset alapot adott arra, hogy az önkormányzat diktátumai ellen tiltakozó pedagógusok ellenállását felszámolják.

- Ez a történet valahol velem kezdődött - mondja Zara Melinda volt igazgatóhelyettes. - Az iskola régi, belvárosi épületét az egyházi kártalanítás keretében visszaigényelték, az ott működő két intézmény elhelyezésére 1,6 milliárd forintot állapítottak meg. 2007 augusztusában a 24 Óra című megyei napilap újságírója megkérdezte Meggyes Tamás polgármestert a pénz sorsáról. Az újságíró a férjem. Az általam betöltött igazgatóhelyettesi posztot aznap délután megszüntették. Három hét múlva bizalomvesztésre hivatkozva felmentették az akkori igazgatót, Sitku Pált.

(Az 1,6 milliárd forint nem önmagában hiányzott a tanároknak, hanem amiatt, hogy elveszített iskolájuk helyett egy méltatlan állapotú épületet kaptak a várostól.)

Az igazgató felmentéséről határozó ülés után nem sokkal szülők és a gimnázium jövőjéért aggódók a városháza előtt tüntettek. Az igazgatói poszt betöltésére több pályázatot írtak ki. A testület kétszer is egy külső pályázónak, Kurnász Lászlónak szavazott bizalmat. Kinevezése, majd döntései ellen a régi tanárok számos fórumon tiltakoztak, hibásnak vélt intézkedéseiről, mulasztásairól lista készült, amit a pedagógusok többsége aláírt. Ezek voltak az előzmények, amelyek a júniusi diákmegmozduláshoz, majd a tanárok elleni fegyelmi vizsgálatokhoz vezettek.

- Egy adalék ahhoz, milyen légkörben kellett dolgoznunk - eleveníti fel Uzonyi Pálné elbocsátott magyar-francia szakos tanár. - Az igazgatói pályázaton induló biológiatanártól négyszemközt azt kérdezték: nem félsz, hogy mi lesz veled a pályázat után? Majd azzal szembesült: nem engedélyezik, hogy délutáni szakkört indítson. Az, hogy nyolcvan gyermek jelentkezett nála, nem számított.

("Bosszúról szó sem volt, hiszen olyan kollégák is kaptak akár két szakkört is, akik ellenem szavaztak. A szóban forgó biológia-szakkörrel kapcsolatos igény határidő után érkezett, már leadtam az önkormányzatnak a listát, amikor benyújtották", mondja erre Kurnász László igazgató.)

A fegyelmi tárgyalások augusztus utolsó hetében, reggeltől estig tartottak, az elbocsátásról szóló határozatokat péntek délután és hétfőn, napközben kézbesítették. - Ha az elbocsátásokról valóban a fegyelmi tárgyalásokon született döntés, akkor az iskola vezetése gyorsasági rekordot állított fel a személyzeti munka terén - mondja Sitkuné Fülöp Orsolya testnevelő, az elbocsátott igazgató felesége. - Nekem délután fél kettőkor hozták ki a határozatot. Az utódom délután fél ötkor már bent volt az iskolában, és bemutatkozott a kollégáknak.

Az igazgató visszahívott egy hét éve nyugdíjas matematika- tanárt, és nem egy szlovákiai magyar pedagógussal is szerződést kötött, ők a Duna túloldaláról, Párkányból járnak át tanítani. A legnagyobb ellenérzést azonban az egyik esztergomi képviselő, az ügyvédként praktizáló, pedagógusi képzettséggel nem rendelkező Kolumbán György megjelenése váltotta ki.

- A képviselő úr internetes hozzászólásaiban egyebek közt azt kérdezte a férjemtől, az előző igazgatótól, mikor jelentkezik már a munkaügyi központban - folytatja Sitkuné Fülöp Orsolya. - Most társadalomismeretre tanítja a gyerekeket.

("A képviselőnek csak két órája van. Nem kapott közalkalmazotti státust. Nincs tanári diplomája, de vállalta, hogy megszerzi a szükséges képesítést. Ha egy éven belül nem kezdi meg a tanulmányait, megválunk tőle", mondja Kurnász László.)

Holló Ervin elbocsátott magyar-történelem szakos tanárnak különösen az fáj, hogy a közvélemény úgy hiszi: az öngyilkos diák tragédiája miatt marasztalták el őket. - Nemcsak, hogy nem tanítottam, még csak nem is ismertem őt - mondja. - Utólag kérdeztem meg a kollégáktól, melyik fiú volt az. Mégis, egyike vagyok azoknak, akik a legsúlyosabb büntetést kapták. A huszonkét tanár ellen indított fegyelmi vizsgálat összességében 120 vádpontot fogalmazott meg. Ezek közt egy sem akadt, amely a gyermek halálával kapcsolatos kérdést feszegette volna.

Holló Ervin szerint a város vezetői folyamatosan nyomás alatt tartották a tanárokat. Két év alatt négy különböző, egymással ellentétes döntés született. Amikor a képviselő-testület egy meghatározó személyiségétől megkérdezte, melyik a végső döntés, az illető azt mondta, ne aggódjon a gimnázium elhelyezése miatt, egy tanulók nélkül maradó iskolának nem kell sok hely. Ezután szűnt meg az esti tagozat, és vált beszédtémává a nyelvi előkészítő eltörlése. Az önkormányzat határozata szerint a Szent István Gimnáziumot jövőre összevonják a Bottyán János Műszaki Szakközépiskolával.

Az új tanári karról különféle történetek terjednek a városban. Diákok szülei mesélik, hogy a tizedik osztályban első óráját tartó új pedagógus állítólag azt kérdezte a gyerekektől: "Nem-e lehetne-e, hogy akkor most mindenki bemutatkozzon?" Tizenhat évesen a legtöbb diák már megérti, hogy a szlovákiai magyarok nyelvhasználata olykor eltérhet a megszokottól, csak hát magyarórájuk volt éppen.

("Visszautasítom a kolléganő nevében is a feltételezést, hogy hiányosságokkal beszélné anyanyelvét. Egyszerűen arról van szó, hogy hét elbocsátott tanár és néhány felháborodott szülő úgy vélik: nélkülük nem működhet tovább a gimnázium. Az élet viszont azt mutatja, ez nem így van", mondja Kurnász László.)

Az érintett tanárok viszont nem most tapasztalhatták meg első alkalommal, milyen is a mellőzöttség érzése. Sitkuné Fülöp Orsolyának még papírja is van erről: - A Szent István Gimnáziumról, mint renitens iskoláról az önkormányzati médiában nem jelent meg pozitív hír - tesz az asztalra két újságot. - Ha mégis, akkor az iskola és a tanárok neve nélkül. Amikor az általam felkészített csapat országos strandröplabda-bajnokságot nyert, két lapnak küldtem el ugyanazt a fényképes beszámolót. A hirdetési újság az iskola sikeréről írt, és közölte a csapatról készült képet, amin ott állok a lányok mellett. Az önkormányzati lapban a "kertvárosi diákok" győzelméről írnak, az újságban megjelent képről pedig engem eltüntettek.

Forrás: nol.hu

2010. 06. 06. 22:47

 

Amit az esztergomi önkormányzat tett a Szent István Gimnáziummal, az egy Trianon. Persze sokkal kényelmesebb az önkormányzati képviselő uraknak most éppen, ájtatos képpel a múltba révedezve lelkesen Trianonozni, mint saját jelenkori tettük szégyenletes eredményével szembenézni. A történelem az emberi gonoszság története, önmagát ismétli, nagyban és kicsiben., Esztergomban is. Lehet, hogy ez egy szentimentális ostobaság, de nem érdekel.

2010. 03. 18. 14:18

Kicsit OFF, de talán mégsem ...

 

A SZIG.EU-n megjelenő tájékoztatás alapján 27 főt vettek fel a következő tanévre.

 

Ezzel kapcsolatban felmerült bennem néhány kérdés:

1. Ha a SZIG jogutód nélkül szűnik meg (ahogyan sokan mondogatták), akkor hová is vették fel őket?

2. Ha a SZIG jogutóddal szűnik meg (összevonás), akkor miért csak egy osztálynyi gyereket vettek fel? Ha ismereteim pontosak, az igazgató két osztály beiskolázását szerette volna.

3. Összesen ennyien jelentkeztek az intézménybe? Ha igen, az felettébb kellemetlen.

4. Vajon mennyi a valós jelentkezők száma? (akik nem minden mindegy alapon jelölték be x.-nek az iskolát)

5. Vajon hány jelentkezőt utasítottak el? A listából nem derül ki.

 

Kérdéseim persze inkább elméletiek - hiszen nem várható el, hogy az igazgató sok-sok egyéb dolga miatt válaszoljon azokra - pedig érdekes lenne (igaz abban legalább biztos vagyok, hogy olvassa őket Király)

 

Ha eddig OFF volt, akkor most már ON ... Nevetés

2009. 11. 16. 11:13

Pénteken (13-án) volt beiskolázási tájékoztató az Istvánban. Lehet tippelni, hogy hányan voltak.

2009. 11. 12. 12:25

Ha jól tudom, lassan eléri a 100 főt az Istvánból elmentek száma!

Kurnász, Mitykó és Meggyes pezsgőt bonthatnak! Miért folytatódik az elmenetel? A diákok elmondása szerint, az érkezett tanárok közül a nagy többségnek szakmai ismeretei, emberi, pedagógusi tulajdonságai alapján nem lenne helye egy középiskolában. (Hát még az Istvánban.. talán magas volt a mérce?) A vezetőség pedig országosan is egyedülálló: egyikük sem tudott (akart?) órarendet csinálni, a Mitykó állandóan fegyelmivel, kirúgással, fenyegeti a diákokat (és azzal, hogy jól elbánik majd velükm érettségin..). Néhány szülő kavarása, nyilatkozta Kurnász. Gratulálok! Szerintem csak azért nem mentek el többen, mert nem tudtak hova. No nem baj, majd jövőre. Hacsak...

2009. 10. 17. 13:02

Sajnos jól írtam, 27 gyerek ment el, a Dobóba, az Árpádháziba, és a Balassa iskolába. Este jön haza a fiam, akkor tudok én is részleteket, sírtak a búcsúzásnál. Egy sms-t kaptam Tőle, " Mindenki sírt anya, már senki nincs itt azok közül, akik a barátaim voltak, és a legjobb tanulók". Lehetetlenné vált a tanulás. Semmit nem csinálnak órákon. Este bővebben írunk.

2009. 10. 16. 19:25

Nagyon szomorú. 27 gyerek? Jól írtad?

Mit várunk azoktól, akik még a saját gyerekeiket sem kímélik?!

2009. 10. 16. 19:22

Részleteket meg lehet tudni?

2009. 10. 16. 19:17

Ma 27 gyermek ment el a Szent István gimnáziumból. Úgy gondoltam, hogy most aztán leírom mit is gondolok m1s ről és az őt körülvevő csőcselékekeről, azokról akiknek bármi közük van a kialakult helyzethez. Két dolog akadályoz meg ebben, a neveltetésem, és az inteligenciaszintem. Amit okoztak a gyerekeinknek, remélem, hogy a sors kegyetlenül meg fogja büntetni ezeket a senkiket minden bűnükért. Mert amit elkövettek az iskola és a gyerekeink ellen az nagyon súlyos és megbocsájthatalan BŰN!!! A gyerekek sírtak, a maradék tanárok is. Ez még ezek után képes kiállni, és önmagát sztárolni??? Hányni tudnék tőle. Undorítóak.

2009. 09. 23. 23:52

2009. 09. 23. 23:43

Ez pedig egy korrekt összefoglaló a történtekről és a pedagógusok elkeseredett hozzászólásai az ügyről:

http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=685

 

2009. 09. 23. 23:03

Ez is egy igazi vélemény az iskoáról! A hozzászólások is magukért beszélnek!

Ezt az intézményt tette tönkre a tizenkettek bandája.

 http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=686

 

2009. 09. 15. 13:59

Nem,de attól még meg fog valósulni. Hála Istennek!

Csak emlékeztetnék rá, hogy az MDF kormány alatt a tantestületek élére, a kórházak élére a közalkalmazottak választhatták meg az igazgatókat. Emlékszem még, milyen nagy küzdelem folyt Sinka, Szontágh, Nemes doktorok között  pl a kórházigazgatói statusért. Sinka nyert. Csak a halál válthatta le.

Valahogy, akkor még működött a demokrácia. Szépen elfelejtettük azokat az időket, pedig a rendszerváltás ezért történt, a DEMOKRÁCIÁÉRT. Nem ezért a csődtömegért, amit a két behemót idétlen vetélkedése zúdított a nyakunkba.

Emlékeztek még? A rendszerváltáskor azt hittük, hogy mindenki össze tud fogni a jó ügyekért, hogy eltűnnek a pártszínek.

Ide jutottunk. Egyesek a demokrácia színfalai mögül, rittereiktől segítve gyomorfordító önkényuralmat erőltetnek ránk. Fortélyos félelem igazgat. A magát HATALOMNAK tartó primitivizmus jóságot mímelve aljas üzenetekkel fenyeget mindenkit  álarca mögül, akikben még van gerinc.

Nem  maradhat ez így barátaim!

Törölt felhasználó

2009. 09. 14. 19:16

Winkfein és Tatai-Tóth képviselők törvénymódosítását szerintetek Meggyes is aláírja?

Törölt felhasználó

2009. 09. 14. 13:07

Winkfein Csaba esztergomi szocialista képviselő a ciklus elején vállalt feladatát folytatva, továbbra is elsősorban a szociális és ifjúsági területtel foglalkozik. A következő időszakban az e témában jártas képviselőkkel együtt komoly energiákat fordítanak az Idősügyi Nemzeti Stratégia, az Ifjúsági Nemzeti Stratégia, valamint a Nemzeti Drogstratégia megalkotására és elfogadtatására.

- Jóllehet a jövő évi költségvetés-tervezet középpontjában a takarékosság és az egyensúlyteremtés áll, fontosnak tartom, hogy rendelkezzen egyfajta baloldali karakterrel. Gondolok itt a munka becsületének helyreállítására, jelentős adócsökkentésre, továbbá a közbiztonság javítására. Lényegesnek tartom, hogy ez a költségvetés-tervezet alkalmas legyen arra, hogy újra növekedési pályára állítsa hazánkat - mondta a büdzséről.

- Tatai-Tóth András (MSZP) képviselőtársammal olyan törvénymódosítást készítünk elő, melynek célja, hogy az önkormányzatok az iskolaigazgatók kinevezésekor ne hagyhassák figyelmen kívül a szülők, a tantestület, az iskolaszék és a diákönkormányzat véleményét. Az esztergomi Szent István Gimnáziumban történtek is nagyban indokolják mindezt - zárta parlamenti beharangozóját a már országos visszhangot kapó helyi üggyel.

 

Forrás: kemma.hu

2009. 09. 14. 8:28

Még hogy mindenre elszánt gazok??!! Azokból igen sokan az önkormányzatnál találhatók....

Mikor olvashatunk például ilyet mt-ról olyanok tollából, akiket SEMMIFÉLE érdek nem fűz hozzá??? Közelébe nem jöhet a Szent István Gimnázium elbocsátott tanáraihoz sem mt, sem pedig feltétel nélküli imádói.

 

 

2009. 09. 14. 8:25

Elszorul a torkom, ha arra gondolok, hogy olyan képviselőtestülethez tartozom, amely mindezt műveli Esztergomban.

Kérlek Benneteket, ha a testület ilyen  döntéseiről írtok, írjátok oda, hogy" Esztergom város képviselőtestületének többsége".

Hiszen tudjátok, hogy vagyunk ott szép számmal, akik ezeket a döntéseket soha meg nem szavaztuk, sőt néhányan minden erőnkkel felléptünk ellenük ,és fel is fogunk, amíg erőnkből futja. 

 

2009. 09. 11. 21:24

Döbbenettel olvasom, nézem mi történik a gimnáziumban és kavarognak bennem a pár évvel ezelőtti esememények, amik Debrecenben a Bányai Júlia Általános Iskolában zajlottak!! A fiaim jártak a nevezett iskolába. Nagyon sok a párhuzam a két esemény között!!! A fideszes többségű önkormányzat egy olyan igazgatót ültetett az igazgatói székbe, akit se a tanárok, se a tanulók, se a szülők nem tartottak alkalmasnak a feladatra!!! Az iskola énekkarát vezette és Tóth Ágnesnek híják! Az idősebb fiam akkor volt nyolcadikos és az ének órán fejtette ki nekik, hogy ő akkor is igazgató lesz, ha nem válastják meg, mert jó kapcsolatai vannak az önkormányzatnál!!! Neki lett igaza és majd 3 évig "garázdálkodott" az igazgatói székben: tanár elbocsájtások, szülői támogatások kierőszakolása és még más egyebek, amikről igazából a tanárok tudtak, mert ők voltak napi kapcsolatban vele. Második év végére bizalmatlansági indítványt adtak be ellene a tanárok az önkormányzathoz (közben a szülők is jártak panaszra a hivatalba, de süket fülekre találtak, csak ígérgettek, de nem történt semmi!!) A kisebbik fiam osztályfőnöke volt a közalk. tanács vezetője, tőle követelte azoknak a tanároknak a nevét, akik aláírták az indítvány, amiért nem kapta meg, tanítási óra közben küldte be számára a fegyelmi eljárás megindításáról szóló értesítést!!! Az osztályfőnök(matek-fizika szakos) és más tanárok egészségét felőrőlte az iskolában uralkodó légkör, táppénzre mentek. "Természetesen" nem volt megoldva a szakszerű helyettesítés... Nálam és a fiam ostályába járó gyerekek szüleinél akkor telt be aza bizonyos pohár, amikor az igazgató bevonult a slepjével a gyerek osztályába és szabályszerűen kihallgatta őket arról, hogy mit tudnak az ostályfőnökükről, mikor jön vissza tanítani, és a gyerekek a hibásak azért, mert táppénzen van, ők borították ki idegileg! Sőt még két gyereket, az egyik egy szívbeteg kisfiú, kivitt az igazgatóiba!!!!! A gyerek az ízgalmak hatására rosszul is lett, de nem hívott hozzá orvost!! Közben mi szülők már szervezkedtünk, de nyíltan nem mertünk, mert híre ment, hogy itt Debrecenben a hivatal nem igazán szereti az ellenvéleményt! Pártpolitikát nem akartun ezért egy független képviselőhöz fordultunk, aki tolmácsolta panaszunkat a közgyűlés felé, nem sok sikerrel. Kósa tudomást sem vett a panaszáradatról és szethunyt a törvénytelenségek felett!! A gyerekek kihallgatása után szülői értekezlet volt az iskolában amin számon akartuk kérni az igazgatótól az esetet, de nem volt hajlandó velünk találkozni, nem tartózkodott az iskolában. Újabb panasz levelet írtunk kiegészítve az újabb felháborító eseménnyel és most mindegyik képviselő kapott belőle, az aláíró szülők neveit a független képviselőnél helyeztük el, mert a szülők féltek nyíltan aláírni!! A képviselők köztük Kósa úgy reagált rá, hogy a szülők "csúsztatnak", a gyerekek meg mondanak ezt meg azt!!!! Erre megszerveztük, hogy mivel elkezdődtek az országgyűlési választások, a fogadóórákon panaszkodunk a fideszes képviselőknek és Kósának az iskolában történtekről. Gondolom nem akart, mások által nagyrabecsült és népszerű polgármesterünk nagyobb botrányt, ezért nagy hírtelen összehívott az iskolába egy szülői értekezletet (hétfőn adták oda a gyerekeknek, hogy szerdán délután lesz). Szerencsére az idő rövidsége ellenére szép számmal megjelentünk. Az igazgató mellett senki sem szólt csak ellene!! Korábban Kósa azzal érvelt, hogy annyian támogatják, mint ahányan ellene vannak, na akkor szembesült a tényekkel!!! Nálunk is tömegével hagyták el az iskolát a gyerekek, de a helyi érték díjas tévénk csak azt kommentálta, hogy csak a szokásos gyermek mozgás tapasztalható és minden rendben van az iskolával/ban! Kósa még húzni akarta az időt, hogy majd az új tanévben lesz igazgatóváltás és nagyon csúnyán lehordta a pedagógusokat, pedig ott se lehettek, hogy esetleg megvédjék magukat, meg különben is nem ők akarták ezt az igazgatót, ő ültette a nyakukba!! Végül engedett a szülői nyomásnak, meg gondolom nem akarta a választási időszakot egy ilyen botránnyal még terhelni és pár nap múlva leváltották az igazgatót!! Azóta se tud lábra állni az iskola, alig tudnak egy osztályt indítani, pedig korábban tolongtak a szülők, hogy gyerekük bekerülhessen!!!

egy debreceni hozzászóló

2009. 09. 11. 15:54

Melinda (és Ti is, mind, érintettek):

tanár voltál - és tanár vagy Esztergomban !

 

Az aljasság, a megalázás sajnos nem tehető semmivé: megtörtént. Az igazság, a jog és az emberek támogatása, szeretete Veled (Veletek) van. Vissza fog állni a rend - addig kétségtelenül ki kell bírni. Ebben pedig meg lesz a segítség.

Eredeti méret

2009. 09. 11. 8:49

Ha énnékem sok pénzem volna, ezt minden háztartásba eljuttatnám!