A Pápa politizálásra buzdította híveit
Egyház
2009. szept. 6.

<p><span>Politikai elkötelezettségre bátorította a keresztényeket XVI. Benedek pápa vasárnap a Rómától északra fekvő Viterbóban bemutatott szabad téri miséjén, amelyen több mint 20 ezer ember vett részt.</span></p>


XVI. Benedek

"Ne féljetek tanúságot tenni hitetekről a társadalom különböző köreiben, a számos élethelyzetben" - mondta a katolikus egyházfő. Emlékeztette a híveket arra, hogy a keresztényeknek az "evangélium szerint kell élniük", és ez szerinte megfelel "a társadalmi elköteleződésnek, a politikai cselekvésnek", amely lehetővé teszi "a teljes emberi fejlődést".


Viterbo volt a pápák székhelye 24 éven át a XIII. században. A szabad téri misét abban a völgyben tartották, ahol az egykori pápai palota áll.

XVI. Benedek beszédében felemelte a szavát azért, hogy az emberiség mentes legyen a hátrányos megkülönböztetéstől és a kirekesztéstől, illetve azért, hogy a világ "az igaz testvériség helye" legyen. Óva intett a katolikus egyházfő attól, hogy az ember elveszítse arra való képességét, hogy "meghallja az Isten és embertársai szavát, kommunikálni tudjon velük".

(forrás)