Jelentős összegek az oktatásban: szemléletváltás, felújítás, támogatás
Közélet
2009. szept. 4.

<p> </p>
<p style="margin-bottom: 6pt; text-align: justify;"><strong><em>Winkfein Csaba</em> országgyűlési képviselő (MSZP) elmondta, hogy a 2007 és 2013 közötti időszakban a <span>Regionális Operatív Programok keretében </span>összesen mintegy 120 milliárd forint áll rendelkezésre a közoktatási intézmények infrastruktúra-fejlesztésére. A<span> 2007-es ill. 2008-as esztendők</span> pályázati kiírásának célja a korszerű nevelési-oktatási struktúra kialakítása volt. 2009. június 24-ig összesen 360 pályázat került előzetesen vagy véglegesen támogatásra, eleddig 102 milliárd Ft összértékben. A képviselő kiemelte, hogy Esztergom térségében a pilismaróti Bozóky Mihály Általános Iskola újulhat meg 243 millió forint uniós támogatásból.</strong></p>
<p> </p>

 

Iskolakezdési támogatással kapcsolatban a kormánypárti politikus kiemelte, hogy a törvény értelmében a munkáltató a közoktatásban tanuló gyermek számára a minimálbér 30 százalékáig terjedő értékben adó- és járulékmentes iskolakezdési támogatást adhat. A hozzájárulás évente egy alkalommal, mindkét szülő számára biztosítható, idén ez az összeg maximum 21.450 forint gyermekenként, optimális esetben tehát a támogatás értéke elérheti a 42.900 forintot. A természetbeni juttatást két módon kaphatják meg az érintettek. A munkaadó nevére szóló számla ellenértékének utólagos megtérítése, vagy tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására jogosító Sodexho Pass iskolakezdési támogatási utalvány formájában.

 

Tankönyvellátás és –támogatással kapcsolatban Winkfein hozzátette, hogy az állam a legnagyobb finanszírozója a tankönyvellátásnak a rászorultság alapján működő támogatási normatíva (10.000 forint/fő/év) juttatása révén. A tanulólétszám csökkenése, valamint a könyvek darabszámának erőteljes növekedése mellett az állam 50% körüli arányban finanszírozza – elsősorban a rászorultak ingyenes támogatása révén - a tankönyvellátást. A kb. 7 milliárd forint közpénz hatékony felhasználása érdekében ma már csak a hivatalos jegyzékből rendelhetnek az iskolák.

 

Kedvezményes könyvvásárról is szólt a szocialista politikus. A Nemzeti Tankönyvkiadó úgy döntött, hogy az iskolakezdés megkönnyítése érdekében kedvezményes könyvvásárt hirdet 2009. augusztus 20-a és szeptember 30-a között, melynek helyszíne a kiadó saját könyvesboltja (Pedellus Tankönyvbolt 1143 Budapest, Szobránc u. 6-8.), valamint a honlapján (www.ntk.hu) elérhető áruháza. Az így megvásárolt könyvek a bolti árnál 30%-kal kerülnek kevesebbe, ráadásul a készpénzes fizetés mellett sulicsekket is elfogadnak.

 

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezménnyel kapcsolatban kiemelte, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultságának megállapítását a szülő vagy a törvényes képviselő kezdeményezheti a lakóhely szerinti polgármesteri hivatalnál, ahol is az önkormányzat jegyzője bírálja el azt. A jogosultság nagykorúvá válás után is fennmarad. Amennyiben nappali oktatás keretében folytatja tanulmányait az érintett, úgy 23 éves koráig, ha felsőoktatási intézmény hallgatójává lesz, 25 éves koráig jár a támogatás.

A kedvezményre való jogosultság fennáll, amennyiben a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 140%-át (2009-ben ez 39.900 forintot jelent).

Amennyiben a gyermeket egyedülálló szülő vagy más törvényes képviselő gondozza, vagy tartósan beteg ill. súlyosan fogyatékos személyről van szó, szintén jár a támogatás, melynek összege 5.800 Ft./hó.

Kedvezményes gyermekétkeztetésre is kiemelten figyel a szocialista kormány, tette hozzá az országgyűlési képviselő. A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolák nappali rendszerű oktatásában, továbbá a kollégiumokban elhelyezett gyermekek, tanulók 50%-os étkezési kedvezményre jogosultak, amennyiben rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, három- vagy többgyermekes család tagjai, tartósan betegek ill. fogyatékkal élnek.

A bölcsődés, óvodás, továbbá az 1-6. évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő, és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek után normatív kedvezményként kell biztosítani az intézményi térítési díj 100%-át.

A központi költségvetésből lehívható hozzájárulás fajlagos összege 65.000 forint/fő/év. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő 5-6. évfolyamos általános iskolás tanulók esetében további 20.000 forint/fő/év kiegészítő hozzájárulás illeti meg a fenntartót.

Útravaló ösztöndíjprogrammal és az Arany János tehetséggondozó programmal kapcsolatban Winkfein Csaba országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a halmozottan hátrányos helyzetűek támogatására, valamint a természettudományos érdeklődésű tanulók tehetséggondozására a kormányzat 2005 szeptemberében indította el az Útravaló ösztöndíjprogramot. Az esélyegyenlőségi támogatások esetében a tanulók mentori segítséget kapnak, tanár és diák egyaránt ösztöndíjban részesülnek. A program eredeti célkitűzései teljesülni látszanak. Eredményeként az általános iskolai alprogram ösztöndíjas diákjainak 80 százaléka tanult tovább középiskolában, a középiskolai alprogram keretében pedig a diákok 95 százaléka szerzett érettségit. A szakképzés területén a támogatottak 70 százalékát iskolázták be, akik megkezdhették a hiányszakmák elsajátítását.

Az Arany János tehetséggondozó program célja pedig az esélyteremtés és tehetséggondozás azon hátrányos társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező, tehetséges tanulók számára, akik segítség nélkül nem kerülnének be felsőoktatási intézményekbe. A 2008-2009-es tanévben háromezer diáknak nyújtott segítő kezet az állam ily’ módon.

 

(forrás)