„Nekünk mindent szabad!"... Vagy mégsem?
Közélet
2009. szept. 3.

<p>40 rendőr határozott fellépésére volt szükség szerda éjszaka, hogy csend és nyugalom legyen Esztergom-Kertvárosban. Egy 50 fős roma társaság gyűlt össze az egyik családi háznál. Viselkedésükkel, hangoskodásukkal zavarták a szomszédokat, ezért ők a Rendőrségtől kértek segítséget, hogy végre pihenni térhessenek.</p>

A kiérkező járőröket nem vette komolyan a „túlerőben" lévő társaság. A felszólításra, miszerint halkítsák le a zenét és fejezzék be a hangoskodást, fenyegető kiabálás volt a válasz. A házigazda kérdőre vonta a kollégákat, milyen jogon mentek oda. Közölte velük: „semmi keresnivalótok nincs itt, takarodjatok innen, és ne merjetek még egyszer idejönni, mert agyon lesztek verve!" Ilyen és hasonló kijelentésekkel próbálták megfélemlíteni a rendőröket, akik a fenyegetőzések és szidalmazások közepette a szabályok maradéktalan betartásával és saját biztonságuk magóvása érdekében látszólagos visszavonulót fújtak. Az intézkedés nem maradt el, de az Esztergomi Rendőrkapitányság szolgálatban lévő állománya megvárta, míg Budapestről megérkezik a Készenléti Rendőrség erősítése. Ezt követően 40 rendőr vonult ki a zajos csapathoz, akik 5 perces néma csenddel fogadták a teljes bevetési felszerelésben megérkező rendőröket. A kollégák higgadt viselkedésének és nyugodt hangvételű intézkedésének köszönhetően nem történt komolyabb incidens annak ellenére, hogy a romák hangadója ismét a rendőrök ellen uszította a társaságot. A férfival szemben több szabálysértés elkövetése miatt eljárást indított az Esztergomi Rendőrkapitányság, míg a társaság többi tagja az intézkedést követően haza indult.

Az Esztergomi Rendőrkapitányság egyenruhásai már rutinosak az ilyen jellegű eseményekkel kapcsolatban. Augusztus 8-án egymás után két hasonló „bulinak" kellett véget vetniük. Akkor Nyergesújfalun zajongott egy 40-50 főből álló roma társaság. Maximum hangerőre tekerve a magnót az utcán szórakoztak az éjszaka kellős közepén. Hiába kérték őket a rendőrök, hogy a környéken élőkre való tekintettel legyenek csendesebbek, közölték, hogy nem érdekli őket, mit mond a hatóság. Addig buliznak, amíg akarnak, senki sem mondhatja meg nekik, hogy mit csináljanak. Tatabányáról kaptak segítséget az esztergomi rendőrök. Miután igazoltatták a társaságot, a hangoskodók haza sétáltak.

Még intézkedtek a rendőrök, mikor az Esztergomi Rendőrkapitányság Ügyeletére újabb segélykérő telefonhívás érkezett. Az összevont rendőri erő Esztergom belvárosába sietett, ahol egy roma házaspár házassági évfordulóját ünnepelte családja, barátai társaságában nem épp csendesen. Itt szintén közölték az elsőként a helyszínre érkező járőrpárossal, hogy a zenét nem kapcsolják ki, mulatni fognak reggelig, a 14 fős egységgel azonban ők sem számoltak. Amint meglátták a nagy létszámú rendőri erőt, azonnal lehalkították a zenét, majd néhány perc után szétoszlott az ünneplő tömeg.

A sorozatos problémák miatt Esztergom Rendőrkapitánya jelezte: még csütörtökön találkozóra hívja az esztergomi és környékbeli cigány kisebbségi vezetőket a hasonló helyzetek megelőzése, az esetleges incidensek elkerülése érdekében.

(forrás)