A görögdinnye lehet a következő bio-üzemanyag?
Környezetünk
2009. aug. 28.

<p>Egy friss kutatás eredménye szerint nemsokára akár görögdinnyéből készült üzemanyagot is tankolhatunk autóinkba. A kutatás szerint a görögdinnyelé igen magas koncentrációban tartalmaz közvetlenül etanollá erjedő cukorvegyületeket, ami értékes bio-üzemanyag forrást jelent. Ráadásul erre a célra nagyszerűen felhasználható a görögdinnyetermés jelenleg gazdasági okokból be sem gyűjtött, formahibás, túlérett része.</p>

Az USA éves görögdinnye termésének mintegy 20%-a marad ki az értékesítésből és marad a földeken, mert a termés felületének sérülése vagy formája miatt nem felel meg a piac követelményeinek. A termés ötödét tehát a gazdák egyáltalán nem tudják jelenleg értékesíteni. Ez azonban nemsokára megváltozhat - a jövőben beszántás helyett a görögdinnyét bio-üzemanyag előállító üzemek vásárolhatják fel.

A dinnye ugyanakkor nagy mennyiségben tartalmaz likopint és L-citrulint, melyek fontos tápanyagkiegészítők - tonnánként 500 liter görögdinnyelé lenne felhasználható üzemanyaggyártási célokra amennyiben ezen tápanyagkiegészítők előállítására több görögdinnyét használna fel az élelmiszeripar.

A kutatás adatai szerint hektáronként a visszamaradó 20%-nyi termés feldolgozásával körülbelül 220 liter bio-etanol lenne előállítható ezzel a technológiával.

Forrás: biotechnologyforbiofuels.com

(forrás)