Borban az igazság: turista-marasztaló százmilliók
Közélet
2009. aug. 26.

<p><strong>A térség legnagyobb, egyben legjelentősebb turisztikai beruházása valósul meg Esztergom városában a szocialista vezetésű kormányok és a Magyar Katolikus Egyház összefogásának köszönhetően. Az Unió mintegy 772 millió forinttal támogatja azt a közel egymilliárd forint összköltségvetésű projektet, mely a Bazilika főszékesegyház épületegyütteséhez kapcsolódó Sötétkapu, valamint a hozzá tartozó pincerendszer állagromlásának megállítását és tartós állagmegóvását szolgálja.</strong></p>

A beruházással kapcsolatos megbeszélésen -, melyen a kivitelező cég képviselői beszámoltak a munkálatok jelenlegi állásáról, majd körbevezették a megjelenteket az építkezés helyszínén - többekkel együtt részt vett Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára, Matisz János, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője, dr. Székely János püspök és Winkfein Csaba, szocialista országgyűlési képviselő. A politikus a tanácskozáson elmondta, a helyreállítással a város ill. a térség lakóinak régi álma valósul meg, hiszen a néhány órás turisztikai városnézést -, mely ezidáig szinte kizárólag a Bazilika épületére és a várra korlátozódott - a jövőben a látogatók hosszabb, akár többnapos itt-tartózkodása válthatja fel. E cél megvalósulását segíti még a Prímás-szigeten épülő két szálloda is. Winkfein hozzátette: a városba látogató turista eddig nem térhetett be sehová, ha tájékoztatásra volt szüksége a helyi és környékbeli programokról, eseményekről, szálláshelyekről, ám az idegenforgalmi fogadóközpont létrehozásával ezt a problémát is orvosolják, továbbá a nyilvános illemhelyek égető hiánya is megoldódik végre.

A tervek szerint a borturizmus kiemelkedő szerephez jutna a királyváros életében. E kezdeményezést elősegítendő a Prímás Pincében tucatnyi borvidék mutatja majd be portékáját, és interaktív borászati kiállítás várja a látogatókat. Minderre nem is kell sokáig várni: február végén alighanem már a helyszínen koccinthatunk és ihatunk Esztergom megújulására.

(forrás)