Nevessünk!:)))

Nevessünk!:)))

2006.09.28. 20:25

Két szőke nő: - Nálatok sincs meleg víz? - De van, csak hideg!

Szőke nő először visz fel pasit. Nagyon izgul, zavartan keresztbe rakja a lábait, rendezgeti a haját, stb.. - Ideges vagy? - Aha. - Első alkalom? - Nem, nem dehogy, voltam már ideges....

Egy férfit felhívja az exfelesége a munkahelyén: - Szeretnék tőled segítséget kérni - kezdi az asszony. - Kiégett a fürdőszobámban az egyik lámpa. Megmondanád, hogyan kell kicserélni az izzót? - Először is - mondja a volt férj - engedd tele vízzel a fürdőkádat...

Egy motoros átkiabál a sisakja alól a másiknak: - Szia. Hogy jutok el a Váci útra? - Tesséééééék? Nem értem!!! - kiabál a másik. - A Váci útra akarok menniiiiii!!!!!! - kiabál most már hangosabban. - Jó! Menjéééééééééél!!!!!!!!!!!

Egy öregember üldögél egy padon, odaül mellé egy menő punk csávó a szivárvány színeiben játszó hajjal. Az öreg csak bámul rá hosszasan. Végül a punk nem bírja tovább cérnával és megkérdezi: - Mi van tata, még soha nem csinált semmi vadat életében? Mire az öreg: - Dehogynem fiam, egyszer kegyetlenül berúgtam és megkeféltem egy papagájt. Pont azon gondolkodtam nem vagy-e a fiam...

2020.05.29. 12:15

Hát igen, ez a kocsi a harmincas évek vonalvezetését idézi. Kifejezetten szép, és a szépség dominál a fukncionalitás felett (fene se számolta akor a légellenállást). De mint a példa mutatja, ma is születnek ilyen gépcsodák, amik szinte művészeti alkotások. 

2020.05.29. 1:04

Ezért halad előre a világ (technikailag főleg!), mert a fiatalabb generációk (egy-két kivétellel) mindig fejlettebb, és főleg MÁS  igényekkel kiköveteik maguknak a fejlődést, mint az elődök, akik már megelégednek azzal, ami jutott nekik, legyenek is azok bármíly nagyok a maguk idejében (lásd Chaplin-t, vagy a magyaroknál Honthy Hannát).
Bár bevallom nekem nagyon tetszenek a régi autók, de az ultramodernek is, és a mi nem tetszik, az éppen a közepén lévő se ilyen, se olyan...
Panther De Ville Oldtimer - Limuzin Center
Hát nem gyönyörű?!:)))

2011 Mercedes-Benz Aria Concept car– More Eco-Friendly ...
Na, ilyen Mercit se láttam még!;o)

Mercedes W123 | TRÄUME WAGEN
Viszont az ilyen Mercedest már meg se látjuk...


2020.05.28. 11:48

Édesanyám is így volt vele, de engem meg a trükk idegesített, de nagyon. Istenkém, nem muszáj, hogy a szülőnek ugyanaz tessék, mint a gyereknek és fordítva. 

2020.05.28. 0:31

Édesanyám imádta a bébiket, ezért szerette ezt a dalocskát, és ezt akárhány énekes is énekli, a bébik hangi megnyilvánulása mindig ugyanaz... Gondolom, a hangmérnökök trükkje volt...
De az eredeti énekes ez a Ralf Bendix volt.

2020.05.27. 12:34

Édesanyám is kedvelte (mostanában már nem játsszák), én meg nem. Hiába, izlések és....

2020.05.27. 11:59

Bizony! Bár hogy beázott e azt nem volt módjában kipróbálni, mert ugye az utcára nem ment ki vele, csak a haverok között tündökölt. Azután szegény kabát is továbbkerült, ahogy a feje lágya benőtt.

2020.05.26. 17:14

Eszembe jutott édesanyám egyik kedvence, amit a rádióban sokat hallgatott:
https://www.youtube.com/watch?v=kH7OFxc00yM
Babysitter-Boogie - Ralph-Bendix
Ralf Bendix E La Piccola Elisabetta* - Babysitter Boogie (1961 ...

2020.05.26. 16:36

Komplett rendőr télikabátot?
Olyat, ami nem ázott be? Mert a férjem URH-s járőrként 2 évig volt rendőr, a karhatalmistáknál töltött sorkatonaság miatt őrmesteri rangban (rendőrként szerezte meg az autóvezetési gyakorlatot, utána ment az ATI-ba oktatni), és emlékszem, olyan szürke színe volt a FAKABÁT-jának. A rendőrsapkája sokáig itt volt az előszoba kalaptartóján, ha esetleg illetéktelen személy jött be hozzánk (még nem volt kerítésünk és kapunk, de másoknak sem még (60-as évek), lássák, hogy rendőr akik itt, és gyorsan lefalcoltak!:DDD
Szerintem van értelme ezeknek a zsibárus piacoknak, mert valóban sok, még hasznos, de üzletben már nem kapható dolgokat lehet ott beszerezni. 
Nagyanyám imádott odajárni a Zsibibe bámészkodni.

2020.05.26. 11:50

Vannak. Kettőről biztosan tudok. Az egyik Balatonalmádiban van, nem túl nagy, de mindent lehet kapni a kitüntetésektől a motoros fűrészig bezárólag (a fiam ott vett magának, ha jól emlékszem, NDK katonasapkát), Pécsen (a lányom mesélt róla), és talán még Budapesten is van valahol, mert a fiam ott vehetett komplett rendőr télikabátot, rangjelzésekkel és téli sapkával. Szóval vannak, de már nem olyan nagy számban, mint régen, mikor minden városban volt. Különben mi is nézelődni jártunk ki, mert néha valóban szép dolgok voltak kitéve. (Csak nekünk meg általában pénzünk nem volt hozzá) 

2020.05.25. 20:03

Hát igen! Ugrattuk is egymást a "Hatósági disznó és egyéb állatvásárral", hogy oda való vagy, olyan "nagy paraszt" vagy! :DDD
Viszont nem tudom, megvannak-e még az ún. "zsibvásárok", ahol mindenféle szentsz@rt lehetett kapni?
Úgy tudom, a fővárosban az Ecserin volt, Debrecenben pedig a Zsibiben, túl a nagyállomáson. Egy hídon kellett átmenni.
Sokszor igen értékes holmik is voltak ott. Pl. volt herendi étkészlet potom áron, mert hiányos volt...
Festmények, tűrhető állapotban lévő régiségek... Mi csak "padlás kincseknek" hívtuk őket.
Ott aztán tényleg KÖTELEZŐ volt alkudni! :)))
Debreceni Képeslapok: A Zsibi
A Debreceni "Zsibi"
Sokan csak nézelődni jártak ide ki, szórakozásból bámészkdni...
De voltak, akik határozott céllal, valamit keresve, ami kellett egy régi szerkentyűhöz, itt gondolták beszerezni...
És rendszerint sikerült is!

2020.05.25. 12:42

Bizony, állat és kirakodó vásár. Mert nem csak állatokat, de mást is lehetett kapni ott egykoron. Még ruhát is, meg csizmát is. Itt is volt még a kilencvenes évek elején is, de azután megszűnt. Igaz, ki a fene akar ma városon malacot venni, vagy lovat és ugyan ki akar venni tisztességes paraszt csizmát? 

2020.05.22. 23:32

Hát igen, piac és piac között - főleg a régebbi időkből! - különbség van, különösen a falusi meg a városi között. 
A standok a városi piacokra jellemzőek (Debrecenben már az volt), és ott valóban nem lehetett alkudni, valamint a falusi piacokon sem a kofáknál.
Alkudni csak a magán gazdáknál lehetett (pl. Kunszentmártonban, ami járási székhely volt ugyan, de tisztára falu volt, legjobb akarattal is csak nagyközségnek nevezhettük), akik a saját terméseiket értékesítették.
Ott külön volt az ún. "disznó piac", ahol élő állatokat lehetett venni. Bár ezek inkább a vásárokban rendelkeztek nagy választékkal.
Esős, de népes kibédi állatvásár
Állatvásár Kibéden.


2020.05.22. 12:23

A piacon nemhogy lehetett alkudni, de kellett is... Meg is ette volna  afene azt, aki nem alkudott, mert a gatyáját is ráfizette volna. Bár nekem sem kenyerem az alkudozás, de amikor kijártam a piacra (igaz nagyon ritkán, no meg akkor, amikor még volt, mert a mostani már nem az), bizony akkor alkudnui illett. Nálunk valahogy férfi árus nem volt, sőt még ma sincs. Legalábbis én nem tudok csak tán egyet, vagy kettőt. Leginkább idősebb asszonyok az árusok, no persze kivéve azokat, akik a nagybanin vásárolnak és inkább boltjuk van ott, mint standjuk. Ott már alkalmazottak is vannak.

2020.05.22. 2:07

Egy biztos!
Érdekes dolog volt az a heti piac... Lehetett alkudni is, sőt!
A piac vége felé már önmaga az árusító árazta le az áruját, és arra is emlékszem, hogy Édes szeretett férfi árusoktól venni, mert azoknak kevesebb volt a türelmük ott ácsorogni az áruval, és ha olcsóbban adták, mint a mellette lévő asszonyságok, hamarabb szabadultak, s nem maradt a nyakukon a cucc, ami nem utolsó szempont! ;o)
Aba-Novák Vilmos (1894-1941) Falusi jelenet | Festés, Festmények ...
Aba-Novák Vilmos (1894-1941): Falusi piaci jelenet

2020.05.21. 11:27

Hát nézd, annyit tudok, hogy a telkes jobbágy a saját terméséből, amennyiben volt feleslege, azt elméletileg eladhatta (ha volt valahol vevő rá). Tehát vihette a holmiját vásárra. A többit majd megkérdezem a doktorandusz úrtól... :0)

2020.05.20. 17:10

A magán gazdákra gondolsz? Mint keresztapám volt? Azt mondta, a maga ura... De azért nem volt ám könnyű, hogy "nem parancsolt neki senki", mert lehet, hogy személy szerint nem, de bizony hogy alkamazkodni kellett a piachoz, a kereslethez.
Ő vitte el az ún. "Mezőker"-be a megtermelt áruját, és ki volt szolgáltatva annak, hogy annyit fizettek érte, amennyit jóna láttak. Ha ez nem felelt meg, mehetett be a megtermett áruval a városi heti piacokra, és ott ácsorogva megpróbálni pénzzé tenni a termékeit. Pl. a tehenes gazdák a tejet, tejtermékeket.

Én úgy gondolom, ez még Dózsa idejében nem így volt...
Biztos akad valahol a könyvtárakban archivált írásokban, hogy is volt ez 1514-ben?!
De szerintem ezt hagyjuk inkább azokra, akik ebből akarnak doktorátusi disszertációt írni! :DDD

2020.05.19. 11:56

Nem. Jól gondolod, a paraszt valóban a földművest jelenti (kivéve, mikor káromkodunk), a jobbágy pedig a státuszt. Azt viszont nem tudom, és erre sehol nem leltem magyarázatot, hogy vajon akkoriban léteztek e szabad parasztok, akik nem tartoztak egyik földesúr alá sem. De nem nagyon hinném. Hacsak nem a városokban éltek ilyenek.

2020.05.18. 22:35

Paraszt vagy jobbágy???
Hát nem is tudom...
Mintha mi annó Dózsa-féle PARASZTLÁZADÁSRÓL (1514), vagy a Kolozsvári Budai Nagy Antal féle PARASZTFELKELÉSRŐL (1437) tanultunk volna...
Valahogy nem is jön a számra a jobbágyfelkelés, jobbágylázadás, mint szó....(((
Nem értem, nem értem, bár:
Ettől még tudom, hogy jobbágyság volt a 13-14. századtól (a feudalizmusban) Magyarországon is egészen a 19. sz. végéig, mégis teljesen megkeveredtem imént a wikin olvasottaktól:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Jobb%C3%A1gy

Továbbá tanultuk (kívülről, amit a mai gyerekek nem, vagy csak ritkán szoktak!) Arany versét is:

Arany János

A SZEGÉNY JOBBÁGY 

Életkép a múltból


Széles országúton andalog a jobbágy,
Végzi keservesen vármegye robotját.
Kavicsos fövénnyel rakta meg szekerét,
Annak terhe alatt nyikorog a kerék.
Tántorogva ballag a két kajla sőre,
Alig tetszik rajta, hogy mozog előre,
Méla mind a kettő, mintha gondolkoznék:
Hány ízben hozott már és hány ízben hoz még?
 

Ott ül a szegény pór az első saroglyán,
Elkopott ostorát a kezében fogván;
Szomorú képére rőt kalapja alá-
Hullna, ha négy-öt szál madzag nem tartaná.
Néha megszakasztja hosszú hallgatását,
Biztatgatja két hű igavonó társát,
De azok nem bírnak lépni sebesebben,
Talpuk a kőúttól ég eleven sebben.

 

Széles országúton, mint az ég morgása,
Hallik a távolban hintó robogása,
Csak imént dördült meg messzi földön, és lám,
Perc alatt elétűnt, mint a fényes villám.
A négy szürke lónak a két kajla sőre
Nagykeservesen tud kitérni előle,
Pedig félni, félnek; mert az isten-adták
Bírnák csak a jármot, mindjárt elragadnák.

 

Dölyfös úri kocsis ül a hintó bakján
Félkezében cifra ostort suhogtatván;
Jobban esik neki, a kényes lelkének,
Ha nyakába sújt a két szegény sőrének;
Jobban esik neki, ha egyet kiálthat:
Földi, a kerékagy siratja a hájat!
Kár volt annak árát a csapszéken hagyni,
Szegény tengelyedet siralomnak adni.

 

Föltekint a jobbágy, szomorúan felel:
Hej! bíz a háj árát nem kocsma nyelte el,
Ami volt körültem, egy kevés zsiradék,
Gyors hintóitokra mind felkenegeték.
De a hintó népe nem hallotta e szót:
Szegény ember! és ez így talán jobb is volt,
Máskép ki áll jót, hogy e gyámságos kezek
Nyers-nyakasságodért meg nem fenyítenek!


Ferenc Tamás grafikus illusztrációja

/Nekem nagyon tetszik ez a kép, teljesen élethűen ábrázolja a versben leírottakat! Nem is reméltem, hogy fogok találni rá rajzos példát, de jó lenne, ha meg is maradna! Az ilyen és ehhez hasonló festményeket, rajzokat szívesen kitenném én is a szobám falára. Ha valaki meglátná, és ismerné a verset, azonnal tudná, miről van szó, nem szorulna magyarázatra, nincs szükség "műelemzésre" sem!.../


Arany János 1847-ben született költeményének összes részletét csak nehézségek árán lehet mindenkinek maradéktalanul megértenie. Ma már szükség van bizonyos szómagyarázatra, hogy tisztázódjon, mi is a föveny, a kajla sőre, ki a pór, mi a saroglya, a járom – hogy csak néhányat ragadjunk ki a szövegből. Mindazonáltal mégis a legkönnyebben megérthető Arany János-versek közül való A szegény jobbágy, nem véletlenül került a tananyag általános iskolai részébe. Könnyű felismerni benne a szegény-gazdag ellentétet, azt a helyzetet, mikor az országúton összetalálkozik egy szekér és egy hintó. A szekeret és annak gazdáját, valamint a „két kajla sőrét” munkavégzésük közepette látjuk, míg a hintó és annak „dölyfös úri kocsisa” úgy tűnik elénk, mintha csak szórakozásból vette volna igénybe a „széles országutat”. És a szórakozásra utal az is, ahogy a kocsis odaszól a pórnak, és „cifra ostorával” odasuhint a két kajla sőrének… Az egyszerű helyzetet még szerzői magyarázat is pontosítja a két utolsó sorban…

Penckófer János

*********************************

De visszatérve a két szóra:
Én úgy gondolom, a "paraszt" szó egy bizonyos embercsoport FOGLALKOZÁSÁT jelenti, a "jobbágy" szó pedig egy fajta RANG...
Vagy rosszul gondolom?

2020.05.18. 11:10

Hát igen, voltak akik örültek (hogy nevettek e, azt nem tudom) Dózsa bukásának, hiszen elég durván felforgatta az idő tájt az ország egy részét. Parasztság azonban, a mai értelemben nem volt. Jobbágyok voltak. Akik amúgy hűséggel tartoztak az uruknak, aki cserébe megvédte őket a bajoktól. Persze ez akkor már nem működött, ki a fenétől kellett volna őket megvédeni, hacsak saját maguktól nem. Ha lettek volna olyan parasztok, akik nem függtek volna a földesuraktól, akkor azok nem mentek volna keresztesnek, mert otthon maradtak volna, művelni a földet...  Gondolom én. (Bár elméletileg és gyakorlatilag is a jobbágy a saját földjén dolgozott, "csak" robottal, tizeddel és egyéb adókkal tartozott a földesúrnak.)

2020.05.15. 15:30

Jópofa ez az ÁRT meg BÉRT!!!:DDD
Fura nyelv a magyar, mondom én, hisz az ÁR szó igencsak többféle értelemben is használatos!
Példának okádék:
1./ ÁR = mibe kerül valami?
2./ ÁR = kiáradt a Duna, és tönkretette az ÁR a partifecskék lakhelyeit.
3./ ÁR-t= valakinek rosszat akarni, ártani, nem árt megkérdezni előre, mibe fog kerülni a javítás...

Na, de elég a mellédumálásból.

A helyzet az, hogy kedden (19-én) megtudom, mi a baj a kréta körül, mert akkor megyek a géppel a szervízbe, és ha nem jövök pár napig, akkor ott fogják.

Hetfűn még vagyok, ha meg nem halok:

Korona= fejdísz a királyoknak
Korona= Dózsa Györgynek kivégzőeszköz
Korona= pénznem 
Korona=  termőföld értékmércéje (arany korona per hektár)
Korona= betegség vírusa
Korona= akácféle (azaz korona akác, mely a nevét arról kapta, hogy ilyen töviskoszorút tettek Jézus fejére, de ez nem biznyított!)
................

Van még?! ;o)

Az ember nagyon kreatív volt, ha kegyetlen kivégzéseket kellett ...
http://www.borsonline.hu/aktualis/az-ember-nagyon-kreativ-volt-ha-kegyetlen-kivegzeseket-kellett-kitalalni/163834

Meg se gondoltam, hogy ilyen sok műalkotás van erről a - szintén nem bizonyított! - történelmi eseményről!:(((

Jajj, jajjj, most látom, hogy éppen a Nevessünk topicba tettem be ezt a rémtettet... Bár az embereket ismerve, bizonyára akadtak annó, akik nevettek Dózsa kivégzésén, például a parasztok kizsákmányolói! :(((
Érdekes olvasmány a linkben lévő cikk is, megmutatja, milyen aljasan tud KREATÍV lenni az ember!
Kész horror! Stephen King történetei ezekhez képest esti mesék...:P