Nevessünk!:)))

Nevessünk!:)))

2006. 09. 28.

Két szőke nő: - Nálatok sincs meleg víz? - De van, csak hideg!

Szőke nő először visz fel pasit. Nagyon izgul, zavartan keresztbe rakja a lábait, rendezgeti a haját, stb.. - Ideges vagy? - Aha. - Első alkalom? - Nem, nem dehogy, voltam már ideges....

Egy férfit felhívja az exfelesége a munkahelyén: - Szeretnék tőled segítséget kérni - kezdi az asszony. - Kiégett a fürdőszobámban az egyik lámpa. Megmondanád, hogyan kell kicserélni az izzót? - Először is - mondja a volt férj - engedd tele vízzel a fürdőkádat...

Egy motoros átkiabál a sisakja alól a másiknak: - Szia. Hogy jutok el a Váci útra? - Tesséééééék? Nem értem!!! - kiabál a másik. - A Váci útra akarok menniiiiii!!!!!! - kiabál most már hangosabban. - Jó! Menjéééééééééél!!!!!!!!!!!

Egy öregember üldögél egy padon, odaül mellé egy menő punk csávó a szivárvány színeiben játszó hajjal. Az öreg csak bámul rá hosszasan. Végül a punk nem bírja tovább cérnával és megkérdezi: - Mi van tata, még soha nem csinált semmi vadat életében? Mire az öreg: - Dehogynem fiam, egyszer kegyetlenül berúgtam és megkeféltem egy papagájt. Pont azon gondolkodtam nem vagy-e a fiam...

2020. 08. 01.

Nevessünk!
Következzék az egyik netes kedvencem, Simon macskája:

https://www.youtube.com/watch?v=koh2F81qWkU&feature=emb_rel_end
A Year In The Life Of A Cat - Simon's Cat

Simon macskája és a sün « Vicces videók, humoros videók • KecskeFészek

Simon macskája és a sün - Évszakok-sorozatból

simon macskája - nővér kutyája, a nővér kutyája, fed up, simon ...

Simon macskája és a madár 

https://www.youtube.com/watch?v=L8qOb8mdTTU
Washed Up - Simon's Cat 
Washed Up - Simon's Cat | SHORTS #40 - YouTube
Simon macskája és a mosógép

2020. 07. 28.

Kedves Dmolnár!
Vettem az adást, Te is fáradt, én is fáradt (fatigé)...
 
No és bizony kellett gyűjtenem is ehhez a sok "kényes kifejezést" tartalmazó hozzászóláshoz a "jó öreg megbarnult lapú lexikonomból", így majd később írom meg a választ, mert nem is olyan egyszerű ám erre a sok-soKK jó szóra reagálni, bár úgyis elmarasztalást fogok majd rájuk kapni, már előre tudom...
De muszáj nekünk mindenben EGY véleményen lenni, heeeee?! :DDD
Úgyhogy talán holnap lesz ihletem a válasz adásra.

Üdv! Holdfény

Addig is megint előveszem a "jó öreg" MUNGÓ-t, mert muszáj, hogy valaki megnevettessen elalvás előtt, és lévén egyedül, valaki csak köll, aki jókedvre derít:
https://www.youtube.com/watch?v=yG0oBPtyNb0
Mungo Jerry - In the summertime

TUESDAY TUNES | MUNGO JERRY 'IN THE SUMMERTIME' | the Handsome ...

Tudom jól, hogy van ebből egy jobb előadásuk is, de nekem EZ tetszik, ez a barna szőrös nagy habdákú csizmás változat, mert ezt - főleg az üvegfúvás miatt! -  képtelen vagyok RÖHÖGÉS nélkül végignézni, hallgatni! :DDD
**************************
2020. 07. 28. 17:40

A fenébeeeeee! 
Eltüntették a kedvencemet, mert az imént már nem nyílt ki az előző link, így MOSTANTÓL már CSAK EZ VAN:

https://www.youtube.com/watch?v=wvUQcnfwUUM

Sajnááááálommmmm!:

Szmájli - smieli.lapunk.hu

**************************
Érdekes.... Már meg ismét látható a kedvencem is! A csuda tuggya, hogy-é van ez?! :DDD
Inkább hagyom mindkettőt...

2020. 07. 23.

Az első résszel maradéktalanul egyetértek. Nehogy már valaki akár egy színt is kisajátítson, illetve fordítva, nehogy már valakik viselt dolgai miatt nekem bármílyen színt ne lehessen kedvelni, avagy hordani. Ugyanez a szavakkal. Na nehogy már a farok csóválja a kutyát és pár valakiknek nem testző szó miatt át kelljen rendeznünk a beszédünket.

A migráns ilyetén használata viszont nem régi. Soha nem mondtunk ilyet (én legalábbis nem emlékszem) legfeljebb emigránsokat, de még az se igen. Disszidensek voltak, meg menekültek, esetleg bevándorlók, meg kivándorlók. A "migránsozás" az a dicső vezérünk kormányzata idején került közforgalomba és igenis igen negatív előjellel, összemosva a menekülteket, a gazdasági bevándorlókkal és társaival. A szóhasználat átvétele azt jelenti (szerintem), hogy mi se teszünk különbséget. Pedig hát de... 

A "paraszt" szó, bizonyos szókörnyezetben mindig is negatív tartalmú volt "Hé te paraszt, melyik út megyen Budára!?" tán emlékszel rá. Ne kerülgessük a forró kását, a "büdös paraszt" se mai találmány. Sőt, a "nagy paraszt vagy fiam" se. Ez van pejoratív tartalma van, csak mára az eredeti jelentése szinte eltűnt, mert nem is találsz már szinte olyat a való életben sem. 

Vörös diploma ma is van, mert ez a neve a kiválóan diplomázóknak átadott diplomának. Aki emiatt kommunistázott az mélységesen tudatlan és zéró intelligenciával rendelkező ember lehetett. Szóval egy bunkó.

Hogy mit mondj vérengző spanyol helyett? Semmit. Nem voltak kevésbé vérengzőek a spanyolok, mint más népek. De konkretizálhatod (ha ugyan tudod, de hát csak tudod), hogy éppen kikre gondolsz. Mondjuk méndhatod a kegyetlen inkvizíciósokra (akik ugye nem mind voltak spanyolok, sőt), és így tovább. De lehet meondani kegyetlen gyarmatosítókat, vérengző hódítókat, ez mind helye, ellenben, már bocs, de a vérengző spanyolok igenis pejoratív, még ha kormeghatározást teszel is hozzá. Persze, nyelvtanilag helyes. 

Ha az adott kor stílusát felveszed, akkor olyanná válsz lassanként te is. Gondolom a ".... zsidó" kifejezést azért tán nem használod, ha amolyan környezetbe kerülsz. Esetleg a mocskos liberális, és rohadt kommunista szóösszetételeket sem. Nos, ha nem vagy rasszista, akkor ne használd a vérengző spanyol kifejezést sem. Hazsnáld az adott kor szavait, de ne azokat, amiket egy gonosz szándék és gyakorlat érdekében használnak. Te kényszerítsd a partneredet, hogy használjon helyes megnevezéseket, pl. migráns helyett, bevándorlók, és menekültek (hiszen van különbség) illegális bevándorlók helyett határsérők, stb. Meg fogod látni, hogy kezd el mekegni, mert nem tudja magát normálisan kifejezni, csak sablonokban. 

2020. 07. 19.

Hát ide figyelj drága Dmolnár barátom!

Talán olvastad már valahol tőlem, hogy egyetlen színt, illatot, különféle szimbólumokat, SZAVAKAT sincs SZERINTEM joga kisajátítani egyik POLITIKAI, vallási, erkölcsi irányzatnak sem!
Pl. a KÉK NEM a Szabaddemokrata párt színe, a piros nem a kommunistáké, a zöld nem a... a rózsaszín nem a...  se, se, se! Hanem szerintem a szivárvány egyik-másik alkotó elemei, azaz a fizika szerint bizonyos sugarak összjátéka szerinti kialakulása a színeknek a SOK-SOK közül.
Így vagyok a SZAVAKKAL is!

A franc egye meg, MIÉRT nem mondhatom ki pl. az egyik CSILLAGJEGY nevét: NYILAS!?
Csupán csak azért, mert volt valaha egy őrült pasas, aki a pártja számára kisajátította?!
Vagy a rózsaszínt, amit igenis szeretek, mint színt, csupán azért ne használjam, mert egyesek egyesekkel azonosítják! Miért nem mondhatom, hogy MELEG?! MIT mondjak helyette?!:(((
Miért nem mondhatom, hogy vettem egy BARNA inget?!
Megáll az eszem!:(((
Komolyan mondom, lassan, ha így haladunk, nem lesznek szavaink, amelyek NE LENNÉNEK VALAKIK ÁLTAL KOMPROMITTÁLVA?!:(((

Vagy talán MINDEN olyan szó használatakor írjak egy értekezést, hogy EZ A SZÓ NEM AZ A SZÓ!!!
A migráns szót szerinted MIBŐL alkották?
Mit jelent tulajdonképpen a migráció?!
Pár éve  még kimondhatta bárki, nem volt szitokszó!? Ahogy a PARASZT sem! Mára az!
MIÉRT?!

Nem MI, emberek vagyunk az okai, hogy egyes kifejezéseket TABUNAK kiáltottunk ki?!
A bátyámat is, aki VÖRÖS DIPLOMÁT kapott, lekomenyistázták!! ... Elnézést, de ez a 60-as évek végén AZT jelentette, hogy az egyetem MINDEN évfolyamán, MINDEN tárgyból JELES volt, és nem azt, hogy KOMMUNISTA!!! A mindenségit neki ennek az idióta MAI világnak!
Sajnálom, de most aztán tényleg berágtam!!!!!
Az ember igenis igyekszik felvenni azok stílusát, akiknek, s akikről ír...

Helytelen szóhasználat?! Nagyszerű!:DDD
Akkor mi a jó francnak voltam végig jeles magyar nyelv és irodalomból?!:(((

Mégegyszer leírom:
NEM VAGYOK RASSZISTA... Nem? De hisz mindenki rassz, és egyik se előbbre való a másiknál, csak MIND MÁS és MÁS!
Nem vagyok zsidózó, mert akkor minden keresztény az, hisz sokan nem tudják, hogy a zsidó vallást vallják ők is...
PlayA szerint én is MIGRÁNS vagyok... (Még a kapcson írta...) Hát aztán? Akkor legyek az, bánja kánya!
Mit mondjak az arab, a világcsavargó, a vérengző spanyol helyett?
Abban a korban alapból azok voltak, neeeem?!

Megismétlem:
Szeretem felvenni az éppen adott kor stílusát, hogy az is megértse, aki csak így ért a szóból, ha vele azonos stílusban szólunk hozzá.
Attól még nem válok olyanná, mint ő.

Tehát:
Nem vagyok rasszista, csak EGY RASSZ a sok-sok közül.
Elnézést, de én így gondolom...

2020. 07. 15.

Most miért itélnélek el? Azért mert sok magyar van Venezuelában, vagy azért mert van közöttük roma? Egyikért sem. Nem is értem...

2020. 07. 15.

Aha.  Én hiszek neked, csak éppen akkor minek használsz ilyen kifejezéseket "világcsavargó etnikum", "arabok", "vérengző spanyolok"? A probléma itt van és nem abban, hogy hiszek neked vagy sem. Ha olyan kifejezéseket használsz, amilyeneket használsz, akkor az ember elkezd gyanakodni. Joggal, vagy ok nélkül, de gynakszik. Azt is tudom (magamról), hogy rettentő nehéz megállni, hogy egy rossz (vagy jó) tapaasztalat alapján ne általánosítsunk, sőt, még több tapasztalat birtokában sem (persze minél több a tapasztalat, annál kevésbé szándékozik az ember általánosítani). No de ha nem vagy rasszista, meg hasonlók, akkor minek használsz ilyesmiket. No pláne migránsok... Ha átveszed a rasszisták szövegeit, akkor ne várd azt, hogy téged ne tekinsenek annak, még ha nincs is igazuk... Gondolom világos, amit leírtam. A lelkem mélyén különben azt hiszem, hogy csak gondatlan szóhasználatokról van szó... Nem rasszizmusról.

2020. 07. 15.

Még két dolgot emítenék ezzel a hsz-eddel kapcsolatban:

Az egyik:
Igaza volt a finn nyelvvel kapcsolatban a munkatársadnak!
Valóban hasonló a két nyelv zenéje, de nemcsak ezeké, ugyanis MINDEN NYELVNEK van ZENÉJE!
Dallama (hanghordozása), és ritmusa is. Valósággal mindet kottázni lehetne!
Sokszor hangoztattam már, hogy MINDEN ZENE! És higgyétel el, ez így is van!
Még a nyelvekre is vonatkozik.

A lányom állítja, hogy ő azért beszéli a németet perfektül, mert zenészként, jó zenei érzékkel rendelkezvén, átvette a német nyelv ZENÉJÉT is, és még a született németek sem veszik észre, hogy nem német, pláne azt nem, hogy magyar! Esetleg hollandnak vélik, de azt is ritkán.

Szokás mondani a magyar nyelvre, hogy "mekegő nyelv", ugyanis sok benne az 'E' betű. Ezért már az általános iskolában felhívta a tanárnőnk nyelvtan órán a figyelmünket, hogy amit csak lehetséges, ne 'E' betűvel mondjuk, hanem 'Ö'-vel.
Pl.: FELMEGYEK helyett: FÖLMEGYEK.

A másik dolog:
Dél-Amerikában valóban sok a magyar.
Tanúja voltam pl., mikor Venezuelában szimfonikus zenekart szerveztek nálunk, Magyarországon, és próbajátszásra hívták az egyik hegedűs kolléganőmet, fel is vették, erre a férje is bement, és az is megfelelt. Kiutaztak, és nagy megbecsülésnek örvendtek, még a gyerekeik is ott születtek. Sok-sok év múlva tértek haza.  
Leveleztünk is egy ideig, és ő írta, hogy rengeteg a magyar kint, főleg a zenészek között. Igaz, akad köztük  egy pár roma is, ami főleg a hegedű hangszer esetében nem számított ritkaságnak...

Ha kételkedsz benne, és ismét elítélsz, talán meg tudom szerezni az élő tanút is erre, csak még életben legyen, mert egy idős kb. velem.
Az egy éve elhunyt kis barátnőm unokatestvére volt.
Itt egy cikk a netről:
https://lfze.hu/hirek/az-el-sistema-nagykovetei-a-zeneakademian-114179
Az El Sistema nagykövetei a Zeneakadémián | Liszt Ferenc ...
Az El Sistema nagykövetei a Zeneakadémián

A mostani karmesterek közül kedvencem Gustavo Dudamel is ebből a délamerikai zenei program neveltjei közül került ki, aki az egyik utóbbi évben a Bécsi Újévi koncertet vezényelte:

https://volksgruppen.orf.at/v2/magyarok/stories/2817545/
A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje - Aktuális

2020. 07. 15.

Kedves Dmolnár!
Erre a hsz-edre még nem reagáltam: 2020. 07. 08. 11:10

Bevallom, nem véletlenül!
Mert úgy érzem, már megint a félreismerés ténye áll fenn felém - jelenleg éppen Nálad -,  s tényleg nem először!
Sajnálom, de valóban nem annak ismersz - így a virtuális téren keresztül -, aki valójában vagyok.
Ez velem kapcsolatban lejátszódott ám a neten már többször is: Az Amőbán, a Kapcsolaton, s már itt is a Szeretgomon. Nem véletlenül nem akarok "facés" se lenni, mert hallom, micsoda trágárkodás, egymás érzéseibe belegázolás megyen ott is, ami nekem egyáltalán NEM hiányzik!:(((
Tehát:
Nem értem, miért tételezik fel rólam egyesek eleve a ROSSZINDULATOT!?
Hogy az ördögbe értessem meg a kedves embertársaimmal, hogy NEM vagyok előítéletes, azaz se antiszemita, se rasszista, s főleg nem vagyok általánosító!

Ha leírok EGY konkrét élményemet valakivel, valakikkel kapcsolatban, az mindig CSAK ARRA AZ EGYÉNRE vonatkozik, akiről szól a történet, s nem a társadalmat alkotó ezen emberek EGÉSZ népcsoportjára. Ezt hogy lehet félreérteni, nem értem?! Ha csak azért nem, mert a KÖRNYEZETEMBEN lévők úgy állnak hozzá, ami EZT indukálja a többiekben is.
Ezért úgy gondolom, nem ÉN bírok személy szerint ezekkel a fent említett tulajdonságokkal, hanem az egész bennünket körülvevő társadalom! (Tisztelet a ritka egyedi kivételeknek!)

----
Mikor kirabolt két cigány, ezt az élményt valóban nagyon negatívan éltem meg, ez tény!
Nekem rontottak este egy néptelen utcán, s kitépték a kezemből a kézitáskámat, s egy hónapon át NEM VOLTAM SENKI!!!! Én, aki intézményvezetőként a személyim nélkül (hisz arra vásárolhattam az iskola számára...) hirtelen SENKI lettem!
Ráadásul a rendőrkapitányságon is, mikor kaptam egy ideiglenes személyit (én csak WC papírnak hívtam!), úgy bántak velem, mintha én hanyagságból hagytam volna el a személyimet! Szegény piros igazolvány ott úszott a két cigány által a koszos csatornalébe dobva lenn a mélyben, rávilágított a rendőr, valóban OTT VOLT, használhatatlanná téve (mert szerencsémre voltak ÉRTELMES, segítőkész szomszédok, akik révén meglettek a tettesek, melyet ezúton is hálásan köszönök nekik!).

Azonban:
Kíváncsi lennék én arra az igen BÁTOR, előítéletektől mentes emberre, aki egy ilyen eset után a későbbiekben nem húzódott volna a fal mellé, ha egy etnikummal találkozik, főleg esti sötétben!
Én csak azért nem jártam így, mert évekig nem merészkedtem utcára este egyedül.
De igen meglepődve hallottam, hogy pár nap múlva a városunk rendőrkapitányát, egy joviális külsejű férfit is lefújtak spray-vel az utcán, aki ettől tehetetlenül eldőlt, mint egy zsák kukorica!:(((

Ugyanakkor nem sokkal később az esztergomi piacon közvetlen hangon elbeszélgettünk egy hegedűs cigányemberrel, akitől eszem ágában sem volt félni, s főleg gorombáskodni vele, mert megtehettem volna, ha olyan hajlamú lennék, mint hiszik rólam egyesek, ugyanis ő is ahhoz a rasszhoz tartozott, akik elbántak velem a közelmúltban...

Volt egy alkalommal - már a gengszterváltás után nem sokkal - a térség új rendőrkapitányának beszámolója a városunk Képviselő testületének a közbiztonságról. Ő ezekkel kezdte mondandóját:
"Olyan, hogy 'megélhetési bűnözés', NEM LÉTEZIK! Csak KÖNNYEBB megélhetési bűnözés van!"
Értsd alatta:
Könnyebb valakit kirabolni, mint dolgozni járni: hajnalban kelni, s pl. egész nap sülni a napon aszfaltozás közben.

Sokat gondolkoztam, leírjam-e ezeket, hisz a BÉLYEG rajtam marad úgy is: RASSZITA HÓGOLYÓ, nekünk NEM VAGY TESÓ!!!!:(((
Ma reggel úgy döntöttem, megírom az esetet, hátha mások is okulnak belőle.
Tudniillik:
Minden népnek van alja, és teteje.
Azaz: Minden nép közt vannak becsületes emberek, és vannak bűnözők is.

2020. 07. 08.

Egy nép vérmérsékletét tükrözi.. Az egyénét nem. Csakhogy a nép vérmérsékletével semmire se megy senki, mert mindig csak egyénekkel van dolga. :0)

A finnugor nyelvcsaládban voltunk anno. Ez bizonyított tény, azután persze amatőr és egyéb tudósk próbálják tagadni (bár, hogy miért?) Szegény Körösi Csoma se járt sikerrel, mert értetlenül nézték a próbálkozásait, amik sorra hamisnak bizonyultak. Amúgy a finnugor előt az urálon túli nyelvjáráshoz tartoztunk (a finnugor nyelcsalád is abból alakult ki), de ez se mond semmit. Csak egy példa. Egyik munkatársam (olasz, mint kiderült finn feleséggel), kérdezte, hogy ugye mi finnül beszélünk, mert ugyan ő nem tud finnül egy szót sem, de a nyelv zenéje számára nagyon hasonlít... Csak néztünk, mert nekünk meg nem..

Az etnikum - gondolom egy jót cigányoztál volna - Dél-Amerikában ismeretlen fogalom volt, ellenben ott nagyon sok magyar élt és él most is. Ki itt, ki ott. Brazília, Argentína, Mexico (Mexikó). Nem, nem az etnikum (romák) alapján itélnek meg minket, ebben légy egészen nyugodt. Egész Európában találsz romákat, nem tekintik őket sehol magyarnak. 

Népek híre. Úgy véled, hogy a múltja alapján itélnek meg egy népet? Ezt ugyan honnan veszed? A sapnyolok vidámak, barátságosak és persze egy kicsit tüzesebb vérűek. Nagyjából ennyit tudhatsz róluk, ha egy mai köznapi emberrel beszélgetsz. Nem hogy a konkvisztádorok, vagy az inkvizíció (ami nem csak Spanyolországban működött, hanem itt is - mond valamit Kapisztrán János neve?). De még a polgárháború sem kerül szóba. Vagy a franciákról legfeljebb a nagy francia forradalom jön elő, meg a nagyobb műveltségűek között a komműn. Szerintted őket erről itélik meg? Vagy esetleg az Algériai háborúról, vagy a vietnami szerepükről (háború, de ezerrel)? Szerintem megint csak odalöktél valami tetszetőset, mielőtt gondolkodtál volna. 

Fejlettség: Na most megint mondtál egy nagyot. Gondolom az angolokra, meg a franciákra gondoltál. Hogy azután példának okáért a németek mitől a világ egyik vezető gazdasági hatalma, pedig ők azután porig voltak rombolva, gyarmatok nélkül, arra mit válaszolsz? Vagy Japán. ESetleg Luxemburg. Vagy Ausztria. Cccc... Megint a bagdalkozás, gondolkodás nélkül. Ne már. Ennél azért többre vagy képes, mert elég művelt vagy hozzá. Csak az indulatok (ha úgy jobban tetszik, érzelmek), azok erősen félrevisznek...

Hogy miért jöttünk ide? Mert kergettek. Akit kergetnek az pedig arra megy, amerre szabad útja van. Nekünk idáig volt szabad atz út. Innentől nyugatra, délre és északra már minden foglalt volt. Itt meg egy gyenge kis szláv államocska volt, akik szépen beolvadtak. Az, hogy mi egy sajnálatosan külön utat jártunk be úgy Mátyás után (bár előtte is voltak érdekes kilengések, de addig úgy ahogy az európai utat jártuk) az már más kérdés és elsősorban a magyar főnemességnek "köszönhető". Kicsit túllihegték a feudalizmust és a saját fontosságukat.

2020. 07. 07.

Átlagolás:

Hát őszintén szólva én úgy gondolom, hogy EZ a fajta számítási mód a legigazságtalanabb a világon, azaz egyáltalán nem tükrözi - főleg - a vérmérsékletét egy népnek sem. Mert hogy a finnek CSUPA szőkék, elhittem az ott éveket eltöltött kolleginának, de ebben aztán ki is merült az "átlagolásuk", mert pl. a nyelvünk sem hasonlít, legfeljebb a kollegina szerint annyiban, hogy ugyanolyan nehéz a magyar nyelv is, mint a finn... 
Különben is mintha olvastam volna a neten valahol, hogy a nyelvkutató tudósok újabb feltárásai szerint  nem is a finn-ugor nyelvcsaládhoz tartozik a magyar nyelv.
Na, ez aztán végképpen hidegen hagy!:(((
Annyi felé vándoroltunk, és így sokféle nyelv ragadt ránk, hogy ember nincs, aki az igazságot ki tudná deríteni, honnan származtatható a nyelvünk.

Tudod, nagyon felháborított fiatal koromban, mikor arról hallottam, hogy "átlagoltak" pl. bennünket magyarokat az etnikum részéről is, mikor Dél-Amerikában MAGYARNAK vallották magukat, holott ők még csak az "átlag magyarral" sem voltak SOHA hasonlatosak, nemhogy magyarok lettek volna!
Így aztán mikor volt az a bizonyos foci VB Amerikában, nagyot néztek, hogy a magyarok nem is úgy néztek ki, mint amilyennek addig ismerték őket.
Megszólhatsz ezért, bánom is én, de az igazság az, hogy bizony, odaát emiatt aztán AZONOSÍTOTTAK bennünket ama bizonyos világcsavargó etnikummal. Holott az átlagolás kettőnk közül csak arra vonatkozhatott, hogy mindkét nép a világ minden táján megtalálható, azaz "világcsavargó"!:DDD

A népek múltjáról és jelenéről:
Én úgy látom, hogy bizony, nagyon is SOK köze van egy népnek a hírét illetően a múltjához.
A jelen az mindig csak akkor lesz ismert más népek számára, azaz HÍR ÉRTÉKŰ, ha majd múlttá válik.
A jelenről még nem tudni, mivé fog válni. Felejtődik, vagy fennmarad, mint ÉRTÉK? Ezt majd az UTÓKOR ÍTÉLETE fogja megmutatni.

Ami a mai gazdaságot illeti, én valahogy úgy gondolom, nem mindegy, milyen alapokról indult a háború után egy ország. A gyarmatokkal rendelkező országoknak mindenképpen JOBB paraméterekkel kellett indulnia, mint a pucér s.........-el indulóknak, mert ha nem, akkor nagyon nagy balfácánnak kellett lenniök, ha jó alapokról indulva is csak szerencsétlenkedtek a háború után.
Vagy úgy gondolod, hogy "Könnyen jött pénz könnyen elmegy?"...

Az osztrákokkal közösen maradni bizonyára nem lehetett volna, mert a II. világháború után is ugyanúgy a fejünk fölött döntöttek a nagyhatalmak, mint az I. vh. után. Méghogy polgári demokrácia!
Mi már csak ilyen szerencsétlen nép voltunk, s maradtunk is... Nem is tudom, mi a francnak jöttünk mi ide ebbe a nagy szláv blokkba?!:(((
Ügyeletes balféknek?!
Mert se a nyelvünkkel, se a mentalitásunkkal, se a küllemünkkel nem illünk bele ebbe a szláv, gót, germán, gall, talján közegbe!

Úgy tünik, a nagy népvándorlások idején alaposan sikerült mellé fognunk!:((
Bár... Ha nagyon belegondolok, nem illünk mi itt SEHOVA ezen a Földgolyón!
Csak nem azoknak a fantasztáknak van igazuk, akik azt hiszik rólunk, hogy mi UFÓ leszármazottak vagyunk?! :DD


2020. 07. 07.

Bocsika, de azt hiszem félreértettél, vagy én nem fogalmaztam elég érthetően. Mint átlagos tulajdonságot említettem a spanyoloknál, hogy heves vérűek. Pont. Nem itéltem el őket, sőt, hozzátettem, hogy ez az egyének értékelésekor nem számít. Miért írtam volna mást. Azt hogy ők hevesebb vérűek (indulatosabbak) mint egy északi, nem hinném, hogy bármiféle elitélésnek alapja lehetne. 

Hogy nem tudsz arról, hogy mit műveltek a belgák Kongóban, vagy a franciák Indokínában, esetleg a hollandok Kelet Indiában, akkor nézz utána. Amúgy nem értem azt a zagyvaságot, hogy mi köze lenne a huszadik századui spanyol forradalomnak a tizenhetedik századi elődökhöz. 

A betegségeket a hóditók vitték be (akármilyen nemzetiségűek voltak is) az újonnan felfedezett területekre (ehhez sajnos még hóditás sem kellett, csak megjelenés) és hoztak is be. PÉldának okáért az influenzát (spanyol nátha) nem a sapnyolok hozták be, de ők fertőződtek meg először tömegesen (már amit tudni lehet).

A mai gazdagság már nem elsősorban a gyarmatosításnak köszönhető, hanem a gazdasági-társadalmi felépítésben és a liberális felfogásban (ami nem azt jelenti, hogy ők a liberalizmus mintaképei, de ha megvizsgálod, láthatod, mi a különbség mondjuk az itteni élet és az ottani élet között). Természetesen a gyarmatosításból származó jövedelem (tőke) is szerepet játszott, csak azt nem szabad elfelejteni, hogy annak néha pont ellenkező eredménye lett (Spanyolország, Portugália).

A németekhez való kötődés? Mert legfeljebb erre gondolhatsz. Tudniillik Ausztria megszállt ország volt. A német orientáció nem régi dolog. Köze nincs a Habsburgokhoz. (Más kérdés a Horthy érát átmenteni akarók közül sokan lihegve sorakoznak a Habsburgokhoz, akiknek viszont úgy kellenek, mint púp a hátukra)

Amúgy tényleg jobb lett volna, ha közös marad az ország az első világháború után is, mert remélhetőleg itthon nem a Horthy fasiszták kerültek volna hatalomra és a tetejébe valóban polgári demokrácia lehetett volna.. No de hát, ha az öreganyámnak kereke lett volna, ő lett volna a konflis... Ezen már kár agyalni)

2020. 07. 06.

Nem értelek!
Pár nappal ezelőtt Te magad is elmarasztaltad a spanyolokat (mint általában a déli népeket!) a heves vérűségükért. Ha Te vélekedsz így, akkor az rendben van... Most ha más teszi ugyanezt, akkor baj!
Egyenlő elbírálást vártam volna Tőled. 
Azt nem tudom, a hollandok, bengák, de főleg a portugálok mit műveltek, fogalmam sincs!
Nem hinném, hogy ilyesmit tanítottak volna nekünk akkor, mikor a spanyol szabadságharcokban a magyar résztvevőkről (Zalka Mátét különösen emlegették!) szinte dicshimnuszokat zengedezett az akkori baloldali éra nálunk.

Az az igazság, hogy jómagam ELLENE vagyok mindenféle háborúskodásnak, különösen a "testvérharcoknak", nem is értem, miért kell állandóan a népeknek egymásnak feszülni,..A betegségeket meg éppen hogy úgy gondolom, ismeretlen földrészekről hurcolták be (ahgy MA IS!!!), és ezek bizony főleg a spanyolok voltak, mint gyarmatosítók. Mert úgy emlékszem, ők kezdték a gyarmatosítást, meg az angolok, franciák..

A németben élő lányom egyenesen azt állította, mikor kikerült 92-ben Németországba, hogy nem a németek, hanem a hollandok, és a belgák a leggazdagabbak Európa népei között, és ezt főként a gyarmatosításoknak köszönhetik.

Egy biztos:
Nekünk, magyaroknak nem voltak gyarmataink, meg is látszik az anyagi helyzetünkön, mert minket inkább mindig csak kifosztottak, de gyarapodni csak a saját munkánk árán tudtunk, ha tudtunk....

A II. világháborúban való részvételünkkel kapcsolatban biztos igazad van, de én úgy gondolom, hogy a tradíciók (osztrák-magyar monarchia elméleti síkon az emberek gondolkodásában) még sokáig fennmaradtak az emberek jelentős százalékában a kötődésüket illetően. (Példa erre Habsburg Ottó hatalmas nimbusza a magyarok szemében (PÁN EURÓPA...).

Képzeld, még a 90-es évek elejében is hallottam a munkahelyemen olyan megjegyzéseket, hogy JOBB LETT VOLNA az osztrákokkal együtt maradni. És akkor bizonyára nem lett volna esélye se a SZU-nak minket is behajtani a szocialista tömbbe. 

Vigyázat!
Ezt nem én vallottam így, hanem hallottam másoktól, hogy jobb lett volna.
Hát nem tudom, nem vagyok politikához értő ember, de LÁTNOK meg pláne nem!:(((

2020. 07. 06.

Ó jaj, de miért pont a spanyolok? Hiszen, aki csak tehette, irtott ott mindenki (ámbár igazából a behurcolt betegségek végeztek valóban nagy pusztítást, nem a katonaság). De miért nem haragszol a portugálokra, a hollandokra, az angolokra, a franciákra, vagy éppen a belgákra? Mert ők is műveltek ám igencsak szörnyű dolgokat.

 A spanyol polgárháborúban nagyon sokan harcoltak a nemzetközi gárda soraiban, például Hemingway is. Ezért azután pláne nem kéne, hogy haragudj a spanyolokra.

Az viszont tévedés, hogy a II. világháborúba mint a monarchia tagja vettünk részt. Nem, szó nincs róla, a monarchia 1919-ben megszünt és pont. Viszont Horthy sohasem volt okos, sőt, és a tanácsadói sem. Mindig valami hagymázas "magyar dicsőség"-ről álmodoztak, ami akkor se volt igaz, meg előtte se, csak hát azt hitteék, azért nézik le őket, és nem vették észre, hogy pont ezért a hagymázas hülyeségükért.

2020. 07. 03.


Jómagam nem igazán szimpatizálok a spanyolokkal. Miért?
Mert NEM vagyok feledékeny a tanulmányaimat illetően az elmúlt századokkal kapcsolatban, meg olvastam is néhány könyvet ebben a témában. A spanyol konkvisztádorokról, hogy hogyan irtották, s rabolták ki a latin-amerikai népeket az ilyen kegyetlen spanyol "nemes emberek":
  Híres felfedezők – Francisco Pizarro - Montázsmagazin
https://montazsmagazin.hu/hires-felfedezok-francisco-pizarro/
Mondhatom, szép kis felfedezők voltak az ilyenek!
A spanyol inkvizítorok rémtetteiről a kivégzéseket illetően ne is beszéljünk!
Tudok arról is, hogy a magyarok közül is sokan részt vettek a spanyol polgárháború harcaiban: Zalka Máté, Münich Ferenc, Rajk László, a nálunk csak "hídverőnek" becézett Gerő Ernő, hogy az általam is ismerteket említsem.
Igaz az is, hogy Horthy nem volt olyan okos, mint Franco, és - sajnos! - belement a II. világháborúba Hitler oldalán, persze tény, hogy az osztrák-magyar monarchia részeként.
Pedig milyen jó lett volna olyan semleges politikát folytatni, mint Svájc, és nem lett volna sem vér, se anyagi áldozataink, mint így. Nem volt elég az I. világháború okozta hatalmas kár?!


2020. 07. 03.

A spanyolok, mint általában a déli népek, igen hevesvérűek tudnak lenni. Persze csak átlagban, mert az egyénekre ez már nem vonatkozik. A polgárháborújuk idején főleg a francoisták elég durva dolgokat műveltek, meg hát ugye a velük lévő olaz és marokkói egységek. A németek inkább "csak" bombáztak.

Viszont a második világháborúból ügyesen kimaradtak, mert Franco annyira nem volt hülye, hogy ne tudta volna, abban a háborúban az anyagi erőfölény győz és az nem Hitler oldalán van. Volt ugyan pár önkéntes egység a szovjet fronton, de azok aztán igencsak megkapták a magukét.

Náluk különben (nem úgy mint nálunk) sohasem övezte Francot olyan imádat mint nálunk Horthyt. Inkább félte tőle és a falangistáktól, de utálták. Nagyon utálták. Ezért is sikerült viszonylag könnyen váltaniuk.  

2020. 07. 02.

A spanyolok...
Én még Franco Spanyolországának idején nevelkedtem, s voltam nálunk aktív dolgozó korban...
Emlékszem, 56-ban édesanyám valósággal megrémült, mikor meghallotta a rádióban, hogy a spanyolok is "belebeszéltek" a MI forradalmunkba (ami később ugye "ellenforradalom" lett!). Azt modta, hogy pont a véres szájú spanyolok hiányoznak ide nekünk!
Én akkor voltam nyolcadikos, azt se tudtam, miről beszél... De ő bizonyára nem véletlenül vélekedett így róluk!:(((
https://hu.wikipedia.org/wiki/Spanyol_polg%C3%A1rh%C3%A1bor%C3%BA
Spanyol polgárháború

Azt viszont elhiszem neked, hogy változnak az idők, változnak az emberek, s változik a világ...
Így mások a mostani spanyolok is, de én még történelemből nagyonis élénken emlékszem a spanyol inkvizícióra!:(((
Még a macskákat (főleg a feketéket!) is máglyahalálra ítélték!!! NÓÓÓÓÓÓÓRMÁÁÁLS?! - mondaná Besenyő Pista bácsi...

Kate MOSSE Fellegvár c. könyvében a franciák német megszállásáról olvasok éppen, de onnan egy bokorugrás Spanyolország!

2020. 07. 02.

Hát az USA nem igazán boldog ország, de nekem elhiheted, hogy a hollandok, vagy az osztrákok nálunk százszor nyugodtabban és lazábban élnek. Hogy a spanyolok vérengzőek lennének? Hát nem. Ha akarsz valaha kellemes estét tölteni egy vendéglőben, akkor menj el Barcelonába. Igaz, csak este nyolckor nyitnak, de hajnalig nyitva vannak és tele a város este a sétáló vacsorázó néppel. Kedélyes, barátságos emberek. Igazából én sehol a világon nem találkoztam mogorva elutasító emberekkel, nem is igen értem azokat a honfitársaimat, akik ilyesmiről beszélnek...

2020. 07. 01.

Hát nem is tudom...
Honleányságból, vagy sem, de én ezek egyikébe sem vágyakozom...
Az északon (Hollandia, Dánia, Svédország, Finnország) lévő államok a hideg miatt szóba se jöhetnek!
Németországban jártam többször is fel Hamburgtól le Münchenig, na, oda aztán végképpen nem vágyakozom!
Pedig többször voltam kapcsolatba németekkel a munkahelyi városom testvérvárosai miatt. Beszélgetni nem tudtam velük egy szót sem, mert a zenegimiben is richtig franciás voltam. Na neeeeem! Nem, a boha úristennek se mennék a németek közé lakni! A lányom oda ment férjhez, de ha EZT nekem valaki megjósolja lány koromban, hogy NÉMET lesz a vejem, pofán vágom, az biztos! Pedig akkor még nem is jártam ott! De tény, a szüleim eléggé alaposan bemutatták nekem őket, amit aztán a lányom férjhez menetele igazolt is.
Emlékszem, mikor először voltam NDK-ban az Express utazási irodával, mi vidám társaságként berobbantunk a sok komor német ember közé, úgy ültek ott, mint akik karót nyeltek, s úgy néztek ránk, mint a véres ingre!
Na, az egyik fiatal utastársnőnk meg is jegyezte:
- Azt hiszik ezek, hogy ő különb p....-ból estek ki?!

Igen, a neveltetés is sokat számít, meg a tanulmányok. Elismerem, németellenesen neveltek, ez tény! A szüleim is, meg az iskola is (világháborúk!). És sajnos, később sem változott a véleményem, mert nem a mi mentalitásunkkal rokon a német emberek kimért, túl precíz viselkedése.
A magyar az lazább, akár rendetlenebbnek is nevezhetném, de inkább ilyen legyen, mint savanyú uborka! Így is eléggé pesszimista nemzetnek hívnak bennünet, ami a történelmünket nézve nem is csoda.

A franciák és olaszok meg eléggé bohémek, a spanyolok meg vérengző hajlamúak (konkvisztádorok), közéjük se vágyom!
Édesanyám szerint a magyarok hangulatához hozzájárult az is, olyan helyen élünk földrajzilag, hogy mi mindig egy "átjáróház" voltunk: tatár, török, orosz... Mind végig dúltak bennünket, s nem győztünk újra építkezni.
Ráadásul a természeti katasztrófák (vízgyűjtő ország!) is sújtottak bennünket.
Mondják a történészek, hogy sok esetben az árvizek hasznosnak is tekinthetők, mert amiatt épült újjá pl. Budapest, Szeged, és sok más város, hogy a vályogházakat elmosta az árvíz, s újjá kellett a lakhelyeket építeni.

Mondhatod tehát, hogy a nyugati országok teszik ki a világ boldogabbik felét. 
Háááát... az attól függ!
Demokrácia szempontjából biztos, de ha nézek egy bugyuta amcsi filmet, nem vagyok meggyőződve róla, hogy OTT pl. boldogság lenne... Pedig innen, Európából települt ki a sok okos tudós, művész...
Az tehát cáfolhatatlan tény, hogy oda gyűlt össze a politikai és háborús helyzetek miatt a VILÁG ESZE, de ez nem jelent mindig boldogságot.
Nekem a sokak által manapság kedvelt ködös albion, azaz Anglia se tetszik!

Ha innen elhúzná a csíkot ez a korrupt banda az ország éléről, és egy emberségesebb, nem a maga hasznát néző lenne a vezetés, lehetne még ebből a kis Kárpát medencéből egy élhető, vidám ország is.
Nem kell nagy ország, csak legyen a lakossága kreatív, okos, optimista és hangulatos, s rendelkezne egy picivel több kereskedelmi érzékkel, azaz értsen mindenki jobban a gazdasághoz, azaz a pénzhez!:)))

2020. 07. 01.

Hát bizony nyugaton. Anglia, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, stb... No meg Hollandia, Dánia, Svédország, és a többiek. Akik már túlestek a polgári demokrácia építésének nyűgjein és nem egy idióta diktátorocska jármában fulladoznak... 

2020. 06. 30.

Akkor ha arról "ismerszik meg a magyar", hogy az ÉDES bort szereti, akkor én az vagyok, mert bizony nálam csakis az ÉDES borok jöhetnek számításba, és ki nem állhatom a savanykás, "karcos" ízű borokat. Ez utóbbiakra azt értem, hogy "csuma-ízű", vagyis össze van darálva a szőlő csumával a szőlőszem is, és nekem ettől olyan POCSÉK íze lesz a bornak, hogy - gondolom! - nagyban hozzájárulhatott a bor gyűlöletemhez!
Igaz a sört még jobban utálom a kesernyés íze miatt, EGYETLEN ITAL, AMIT SOHA NEM ISZOK MEG, NEM ÉN, HA SZOMJAN DÖGLÖK, AKKOR SEM!:(((
Egyszer keresztapám csinált a boltokban is látható "szemelt rizling bort", hát az bizony nagyon finom volt, de semmi köze nem volt a boltban kapható "szemelt rizling" borhoz aromában! Olyan finom üdítő, se édes, se savanyú íze nem volt. Nehéz már 50-60 év távlatából visszaemlékezni rá.
Olasz rizling szőlő - Gyümölcspédia
Olaszrizling szőlő

Már másodszor olvasom Nálad ezt:
A világ boldogabbik fele...
Hmmmm!... Ez hol van?!