Nevessünk!:)))

Nevessünk!:)))

2006.09.28. 20:25

Két szőke nő: - Nálatok sincs meleg víz? - De van, csak hideg!

Szőke nő először visz fel pasit. Nagyon izgul, zavartan keresztbe rakja a lábait, rendezgeti a haját, stb.. - Ideges vagy? - Aha. - Első alkalom? - Nem, nem dehogy, voltam már ideges....

Egy férfit felhívja az exfelesége a munkahelyén: - Szeretnék tőled segítséget kérni - kezdi az asszony. - Kiégett a fürdőszobámban az egyik lámpa. Megmondanád, hogyan kell kicserélni az izzót? - Először is - mondja a volt férj - engedd tele vízzel a fürdőkádat...

Egy motoros átkiabál a sisakja alól a másiknak: - Szia. Hogy jutok el a Váci útra? - Tesséééééék? Nem értem!!! - kiabál a másik. - A Váci útra akarok menniiiiii!!!!!! - kiabál most már hangosabban. - Jó! Menjéééééééééél!!!!!!!!!!!

Egy öregember üldögél egy padon, odaül mellé egy menő punk csávó a szivárvány színeiben játszó hajjal. Az öreg csak bámul rá hosszasan. Végül a punk nem bírja tovább cérnával és megkérdezi: - Mi van tata, még soha nem csinált semmi vadat életében? Mire az öreg: - Dehogynem fiam, egyszer kegyetlenül berúgtam és megkeféltem egy papagájt. Pont azon gondolkodtam nem vagy-e a fiam...

2019.12.12. 17:17

Hát az már egyszer biztos, hogy CUKOR ÍZŰ volt a Tiétek! Még jó, hogy nem só!!!:DDD

A miénk viszont tényleg olyan ízű volt, amit írtam, talán emlékszel, hogy írtam, mi hárman testvérek hogyan álltunk sorba pl. citromért, mert mindenkinek csak EGY darabot adott a boltos... Szétrajzottunk a faluban, és így össze tudtuk szedni a karácsonyi sütikhez való citromot, még a teánkba is jutott citrom, ami jobb volt, mint a citrompótló tabletta, és igazi karácsonyi teánk volt!
A kakaó már neccesebb volt, mert amit a boltokban adtak SZERENCSI KAKAÓ néven papír dobozban, macskával az oldalán, igen kevés kakaóport tartalmazhatott, mert eléggé világosbarna volt a színe.
Kapcsolódó kép

Egyébként MI gyerekek azt hittük, a Kis Jézuska segített nekünk a beszerzésben... Hiába, még jártunk hittanra, bár templomba nem otthon, hanem a szomszéd településre, ahol a szöllőnk volt, és keresztapu volt a kántor. Meg is rótt érte a hittanórát tartó pap. Azonban az édesapánk foglalkozása miatt (a Járási tanácsi hivatalban dolgozott) nem járhattunk nyíltan templomba.


2019.12.11. 12:19

Síma lett és nem ragadt le... Amit én láttam, azt tepsiben készítették és gyúródeszkára szedték ki, hűlés után... Akkor még viszonylag lágy volt és lehetett formázni, ellenben csak egyféle ízű volt, cukor ízű... 

2019.12.10. 21:29

Ó, az édesanyám remek szaloncukrokat főzött!
Volt egy francia cukorfondan receptje az eredeti VÁNCZA-sütőporos süteményreceptes könyvében, és főzött vaniliásat meg citromosat, ezek fehérek voltak, kávésat és kakaósat, ezek barnák, és diósat is csinált, ez fehéres drapp, ezt szerettem a legjobban.
Azóta se ettem ilyen finomakat, diósat meg soha többet, mert azt gyárilag nem csináltak soha sehol! A csokibevonatos időkben sem. Volt egy faragott jávorfa éjjeli szekrényünk (erről már esett szó!), annak szürke márványból volt a lapja, és mindig arra öntötte ki a szaloncukor fondant. Kb ilyen volt, csak sötétebb:
Kapcsolódó kép

Mikor megkötött a fondan, felszeletelte késsel szaloncukor nagyságúra, csak hát így szögletes volt, mint a tégla.
Fogalmam sincs, miért volt fontos márványra önteni a masszát?!...

2019.12.10. 20:34

Apai nagyapámék boróka bokrot tettek cserépbe, tettek rá pár szaloncukrot (kockacukor papírba csomagolva) és kész. Amúgy házi készítésű szaloncukrot még a nagynénim készített. Mondjuk nem volt jó, azt nem lehetett ráfogni. De izgalmas volt nézni, mikor készítették... 

2019.12.10. 17:46

Én is így hallottam. De ÍGY poénosabb.
Voltak évek, mikor nem volt szilveszteri műsor nélküle, de Hofi nélkül se...
Hej, BOLDOG idők!
Na nem arra az időre gondoltam, amikor a háború után még fenyőfát se lehetett kapni, hanem a kertből vágtunk le a bukszusról néhány elbitangolt magasabbra nőtt gallyat, és azt díszítettük fel az "ezer éve" elrakott szaloncukorpapírokba csomagolt anyánk főzte szaloncukrokkal...
Képtalálat a következőre: „bukszus bokor”
Bukszus bokor

Az egyik legigénytelenebb kerti növényünk, a puszpáng története messzire nyúlik vissza. A nálunk is kedvelt, D-Európa, É-Afrika, Ny-Ázsia elterjedt növényét Karl Linné svéd tudós írta le és nevezte el a mai napig is használatos latin nevén: Buxus sempervirens (buxus = doboz, “box”, sempervirens = örökzöld). /Zsilinszky Pál okl. kertészmérnök /


2019.12.09. 20:59

Nagy alak volt. Bár állítólag ha nem szerepelt, akkor tökéletesen beszélt magyarul...

2019.12.09. 11:31

Örülök, hogy valamiben azért egyet tudunk érteni, bár biztos vagyok benne, hogy ebben sincs egyformaság, mert a különbség sokszor CSAK ÁRNYALATNYI, de a különbség az gyakran CSAK különcség! ;o)
https://www.youtube.com/watch?v=PT29zJXRNlU
Nehéz nyelv a magyar - Brachfeld Siegfried

Képtalálat a következőre: „brachfeld siegfried”

2019.12.06. 16:09

Nos, akkor egyetértünk. A temperamentum meg nagyjából (statisztikailag nézve) igaz lehet. Bááár... Láttam én már hangoskodó németeket és skótokat is... :0)

2019.12.04. 20:53

"Ha túl toleráns vagy valakikkel, szerintem ez annyit tesz, hogy többet nézel el nekik, mint más népeknek." - ezt írtam.

Igazad van, NEM JÓL FOGALMAZTAM!
Tehát nem arról van szó, hogy többet kell ELNÉZNI nekik, hanem meg kell tudni érteni, MIÉRT OLYAN a viselkedésük, AMILYEN.
Ami meg az "átverést" vagy a "nácizmust" illeti, tudom jól, hogy ezek mind SZÉLSŐSÉGES VISELKEDÉSEK, amelyek bűncselekmények, S MINT ILYENEK, büntetendők!

De ne haragudj, nem is erről volt szó az ezt megelőző írásodban, hanem a MÁSFÉLE TEMPERAMENTUMRÓL!
Én ERRE értettem az elnézőbb, illetve a MEGÉRTŐBB bánásmódot.
A hangoskodóbb magatartás pl. az utcán ilyen (olaszok pl.). 
Vannak népek, akik sokkal hangosabban beszélnek egymással, olyannyira, hogy azt hiszed, veszekednek, pedig nem! Ők ILYENEK! Hangos beszédűek!
A székelyek meg pont az ellenkezői - állítólag... Kevés és halk beszédűek. Én nem tudom, sosem jártam köztük, csak filmekben láttam, vagy elbeszélésekből, olyanoktól, akik jártak, netán éltek köztük.
Remélem, most már érthető, amit írtam.

Giccs:
Nélkülözi az egyéniséget?!... Nem hinném! Van, aki hajlamos a giccsre, van, aki libabőrös lesz tőle, és van, aki fel se ismeri (valószínűleg ez a többség!).
Egyébként ami az EGYÉNISÉGET illeti, szerintem sehol a világon nincs az a pszichológus, aki valaha is megfejthette volna  valakinek az IGAZI, valódi ÉN-jét, azaz egyéniségét!
Legyen az bármilyen témában: Munkában, érzelemben (ezen belül szerelemben!) gondolkodásmódban, erkölcsileg, egyénekkel szemben, vagy közösségekben való viselkedésben, stb. Egy ember sokféle tulajdonságból tevődik össze, ezért utaltam arra, hogy én nem az vagyok, akit látsz! Én, te, ő... MINDENKI másmilyen, mint amilyennek látja bárki is.


Talán ezért (is) derült ki, hogy az antik időkben megállapított NÉGY emberi alaptípus (kolerikus /ingerlékeny/, melankolikus /lehangolt/, szangvinikus /derűlátó/ és flegmatikus /nyugodt/) nem elégséges az emberek milyenségének megállapítására, hanem ennél sokkal, de sokkal többrétű dologról van szó.

De nem akarok én ebbe jobban belemerülni, hisz nem is tudnék, mert nem vagyok szakmabeli...
Hanem mondok én Neked valamit!
Egy viccecskét, ami kissé "népies", de - sajnos - nagyonis igaz:

'Egyszer Amerikában viccmesélő verseny volt.
És ez a vicc nyerte az első díjat:

"VOLT EGYSZER EGY FÉRFI, AKI ISMERTE A NŐKET!" ;O) :DDD'

És szerény véleményem szerint EZ bizony fordítva, azaz a másik nemre is igaz!

Tehát szakértelem nélkül, "józan parasztésszel" is fenntarton a fenti álláspontomat, miszerint KÉT EGYFORMA TULAJDONSÁGGAL rendelkező, azonos JELLEMŰ EMBER NEM LÉTEZIK!!! Ilyenformán az ezen egyedekből álló NÉP sem bírhat azonos tulajdonságokkal:
Egyszeri, egyedi és megismételhetetlen.
Én úgy gondolom, nemcsak az emberek vannak így, hanem a hatalmas "Multiverzumban" minden.

Kapcsolódó kép
Első karácsonyukat ünneplik az ötös ikrek. Egyformák?

Képtalálat a következőre: „két tulipán”
Két szép piros tulipán. Egyformák?...

2019.12.03. 20:22

Elnézni népeknek bármit is? Miért kéne nekem elnézni bármit és miért kéne elítélnem bármit? Mármint a népeket értve alatta. Ha egy "magyar" átver, azt nem nézem el neki, de nem nézem el egy olasznak sem, mert ő "olyan déli". Nem nézem el a nácizmust, de nem mondom soha, hogy "ja persze a németek olyanok". Nem is értem, mit írsz...

 A giccs nem attól giccs, amit ábrázol, hanem ahogy ábrázol. Ha egyéni, ha a lényegeset ragadja meg, ha a kifejezésmódja egyedi, akkor művészet. Ha tucatáru, elnagyolt és nélkülözi az egyéniséget, akkor giccs...

2019.11.27. 16:28

Ha túl toleráns vagy valakikkel, szerintem ez annyit tesz, hogy többet nézel el nekik, mint más népeknek.
Pl. az olaszoknak a hangoskodást SZERINTED - én úgy érzem, ezért! - azért kell elnézni, mert temperamentumosabbak a visszafogottan viselkedő népeknél.
"Nálad, hogy úgy mondjam, a vélemény alkotás viszonylag könnyen megy, akár egy két élmény, vagy elbeszélés alapján."- írod.

Nos, szerintem ez ÍGY nem fedi a valóságot, már csak azért sem, mert tanító vagyok, méghozzá esztétiai tárgyat tanító, s mint ilyen, nem ítélkezhetek önhatalmúlag a tanítványaim alkotásainak jó vagy rossz, helyes, vagy helytelen voltán, legfejebb csak azon, hogy EGYÉNI-e, vagy utánzás. Mert ahányféle előadás, annyiféle lesz egy zenemű. Sőt! Egy és ugyanazon elődó is KÉPTELEN mégegszer ugyanúgy előadni valamit! Én minden előadási módját el szoktam fogadni, kivéve, ha szélsőségesen stílustalan az előadásmódja.
Ugyanis sosem szoktam őket arra kényszeríteni, hogy valamely zeneművet FELTÉTLENÜL úgy adjanak elő, ahogy tőlem, vagy más művésztől hallották.
Ha van neki SAJÁT elképzelése róla, valósítsa meg, még akkor is, ha nem lesz kifejezetten stílusos, mert hagyom a fantáziájukat szárnyalni, csak ne legyen kirívóan szélsőséges.

Ezért van az pl. hogy egyáltalán nem tiltakozom, ha valamelyikőjük egy Bach művet kissé "romantikusan" (muzikalitással) ad elő, ha NEKI ilyen előadásban mond valamit a mű. (Például a barokkban még nem ismerték a crescendo-t = fokozatos hangerősítés, csak a "lépcsőzetes dinamikát", mégis engedem crescendoban játszani egy barokk művet is, ha úgy érzi kifejezőnek az érzéseit).
Hadd legyen az övé az ÖRÖM, amivel eljátssza. Én nem rovom meg, s nem mondom rá, hogy stílustalan, esetleg így giccses!
Mert szerintem a giccsnek is vannak fokozatai.

Sosem tudtam gyerekkoromban megérteni, miért giccses pl. egy gombolyaggal játszó kismacskáról festett kép, mikor EZ egy VALÓSÁGOS esemény! Ezt minden kismacska tulajdonos tudja...
Igaz, Munkácsy Ásító inasa is VALÓSÁG, az mégis ÉRTÉK, a játszó kismacska meg nem...:(((

Vajon mikor, s KI állapította meg az egyikről, hogy giccses, a másikról meg, hogy nem, s MIÉRT?!
Erre válaszoljon nekem valaki!
Képtalálat a következőre: „gombolyaggal játszó kismacska”

Képtalálat a következőre: „ásító inas”

Amit az egyénről és a népéről kapcsolatosan írtál, abban igazad van.
Mert mindenki ÖNÁLLÓ (egyszeri, egyedi és megismételhetetlen!) INDIVIDUM, senki mással NEM AZONOSÍTHATÓ, de igenis mindenkivel összehasonlítható, ez viszont bizony, hogy igaz. Az összehasonlító tudomány deríti ki a KÜLÖNBÖZŐSÉGEKET (főleg a jellegzetes különbségeket).

Az összehasonlításokkal is vigyázni kell! Mert:
"Nem az vagyok én, akit a tükörben látok, hanem aki a tükörbe néz." /Müller Péter/

2019.11.25. 20:33

Nos, egy népről lehet véleményt alkotni akár képek alapján is, de az egyénekről, bizony nem. Persze a népekről alkotott vélemény is lehet hamis, és változó is, hiszen a népek kultúrája is változó. Aki a harmincas-negyvenes években szemlélte a németeket, valószínűleg egészen más véleménnyel volt róluk (joggal) mint aki ötven évvel azelőtt, vagy azután.  Nálad, hogy úgy mondjam, a vélemény alkotás viszonylag könnyen megy, akár egy két élmény, vagy elbeszélés alapján. 

Igen én ezekben a kérdésekben nagyon elfogult vagyok (nem tudom, milyen az a túl toleráns), mert az a véleményem, hogy egy adott tájegység lakóinak lehetnek közös jellemzői, mint bőr, vagy haj és szem szín (bár ugye ezek se konstans dolgok). Sőt akár a vérmérséklet is lehet hevesebb, vagy kevésbé az, de ez csak egy nagon felületes jellemzés. A tetejébe az egyénre nem jellemző. Én pedig az egyénnel fogok találkozni, vele leszek kapcsolatban. Mit segít abban a népekről tartott tulajdonságok sora?

2019.11.24. 0:53

Nem értem, honnan szeded ezt a MINDEN "MÁS" NÉP elítélését részemről? Ez így azért nem teljesen igaz, mert CSAK azokról lehet ilyen-olyan véleményem, akikről hallottam egy, s mást, vagy éltünk együtt velük, illetve köztük, "alattuk", vagy tanultunk róluk.
Továbbá lehet, hogy talán éppen nem esett szó itt olyan témákról, ahol elismerően nyilatkozhattam volna az alkalomszerűen  szóbajött népekről. És hát eléggé sokan vannak ahhoz, hogy MINDRŐL legyen valamiyen véleményem. Kérlek, ne ítélkezz Te sem elhamarkodottan felettem, ha megkérhetlek!:(((
Csak néhány a népek közül:

Pl. az oroszokat mindig kedveltem, most is, és sokakkal ellentétben inkább jó embereknek láttam őket. Bár sosem jártam náluk, de a bátyám igen.
Sőt! Debrecenben édesanyám varrt is orosz katonatiszt feleségeknek, volt alkalmam besélgetni velük, megismerni a szokásaikat, a másokkal (pl. velünk) való kapcsolattartásaikat, s láttam a ruhaviseleteiben, hogy igen jó ízlésük volt. Szépnek, okosnak, a művészetekhez tehetségeseknek tartom őket. Se szeri, se száma a művészeti ágakban mennyi remek tehetséges művészeik vannak. Inkább nem is hozok példát, nehogy valaki kimaradjon... Csak néhány kép:

Pl. nem véletlen, hogy a korcsolyásaik állandóan mindenhol elnyerték az első helyezéseket, és nemcsak azért, mert jegük van bőven, hanem a ruszki zene és tánc egyedi és utánozhatatlan ősidők óta. Lásd pl.: cári balett.
Képtalálat a következőre: „szovjet műkorcsolya pljusenko”
Jevgenyij Plusenko korcsolya olimpikon


Kapcsolódó kép
Galina Ulanova primabalerina

A németek közt elég sokszor jártam, keleten és nyugaton is, a tapasztalatom szerint bizony ők eléggé ridegek, merevek, de a művészetekben ők is jeleskedtek, és jeleskednek most is...  És egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogyan okozhatott egy olyan magasan művelt nép embertelen világégést, akinek van pl. egy Beethovenje, Goethéje?!:(((

A szerbek között születtem, mert apám 1943-ban odahelyezték az egyik községi előljáróságba jegyzőnek.
Hát mit ne mondjak? ... Csak azt mondhatom, amit édesanyámtól hallottam: a szerbek, s köztük a rácok elég vad emberek voltak, s erre a vélekedésére ráerősített a XX. sz. II. felében lévő polgárháborújuk.
Viszont az első nemzetközi kórusversenyen Debrecenben a jugoszláv kórus tagjai viselkedtek a legintelligensebben. Fura, de így volt! Pl. nem randalíroztak a városban, mint a nagyhangú olaszok...

A kínaiakról nem sokat tudok, csak amit olvastam róluk, na és az utóbbi években az itt nálunk megtelepedett kereskedőkről.
Naná, hogy a legmesszebb menőkig udvariasak, hisz EZ az érdekük.

Cigányok.
Képtalálat a következőre: „100 tagú cigányzenekar - klarinétos szóló”
A zenészeiket elismerem, éppen ma vitáztam össze a párommal azon, hogy milyen fantasztikusan tudnak játszani. Ma véletlenül meghallgattam a "Jó ebédhez szól a nóta" c. műsort, régen anyám sokat hallgatta gerekkoromban, s meg kellett állapítanom, hogy igenis mind technikailag, mind muzikálisan MESTERÜK a klarinétnak, cimbalomnak, hegedűnek, és nagyszerűen tudnak EGYÜTT muzsikálni! Szerintem van olyan jó hangszeres muzsikus köztük, mint a sok elismert amerikai jazz zenész (Jimi Hendrix, Nigel Kennedy, vagy Eric Clapton), nem az ő hibájuk, hogy viselkedésileg azokhoz képest bizony elég műveletlenek...
A párom szerint nincs igazam... Na persze, az igaz, hogy a cigány zenészek nem olyan kifinomultam műveltek, jól neveltek... De ugyan HOL tanulhattak volna "viselkedni"?!:(((

Na mindegy... Nem mentegetőzöm tovább, mert úgy érzem, a honfitársaim viselkedését figyelve, NINCS RÁ OKOM! Én sem vagyok rosszabb másoknál. Talán Te meg túl toleráns vagy, s szemet hunysz a MÁS népek képviselőinek jellemző viselkedései (főleg a hibái) felett.

Pl. róluk semit nem tudok, csak annyit, hogy sokszor láttam muzsikálni őket Debrecen utcáin:
Képtalálat a következőre: „peruiak”
Piac Peruban


2019.11.22. 17:17

A hatvanas évek elején még az aranycsapat maradéka volt, kiegészítve néhány újonccal. Amúgy látom, neked minden "más" népről megvan a magad elítélő véleményed. Fura, bár nem te vagy az egyetlen ebben a témában...

2019.11.21. 20:08

Nem tudom, pontosan mikor volt, de még Táton laktunk albérletben, és a kis Sokol rádión hallgattuk a meccset, és a közvetítő sorba mondta a neveket, hogy Na, EZ IS megkapta a magáét az urugvay-iaktól, meg az is, a végére meg már nem volt focistánk, aki ne lett volna megrugdalva.
Pedig ez még - ha jól tudom - a 60-as években volt valamikor, ugyanis 69-ben költöztünk Dorogra, és ez a meccsközvetítés még Táton történt, és MÉG elég jók voltak akkoriban a magyarok... Talán Albert Flóri volt az üdvöske? De nem biztos, legalább annyira nem értek a focihoz, mint Dávid Ibolya! >o) :P
Lilám sincs, milyen jellegű mérkőzés lehetett a 60-as évek második felében? VB, vagy valami más? ... Nemtom.
De ezt a lerugdalást nagyon megjegyeztem.
Ezért váltam az avatón szemmé!!! :(((

Meg azt is megjegyeztem, mikor a lányom volt Zánkán a Csolnoki Úttörőzenekarral, ott meg a Chilei gyerekek csinálták a pankrációt, minden más nép papírzászóit kitördelték az utak mentén, csak a chileieket nem, és ordibálták, hogy: CSÍLE, CSÍLE!!! 

Képtalálat a következőre: „úttörőtábor Zánkán”

Szóval nem vagyok valami jó véleménnyel a Dél-Amerikaiakról!...
Sem a focistákról, sem az "úttörő gyerekekről"!:(((

2019.11.21. 17:25

Én se láttam, csak mesélték, meg írta az újság, hogy nagyon gagyi volt. Az urugayi csapatról meg nem hiszem, hogy olyan vadak lettek volna, mert általában a dél-amerikai foci nem durva. Most nem voltak azok, az biztos... (igaz, csak néha néztem bele a meccsbe).

2019.11.20. 22:07

Milyen műsorról beszélsz Te?
Volt műsor? És ünnepi beszéd is?
Én nem láttam a meccs előtt semmiféle avató beszédet, meg műsort, csak a meccset...
Arról se tudtam volna, ha a párom nem jön meg a munkából, és be nem kapcsolja a tv-t...

Na nem mintha hiányzott volna, a meccset meg pláne nem szeretem.
Viszont az urugvay-i csapaton nagyon csodálkoztam, mert úgy emlékszem, elég vadak voltak valamikor, mindenkit lerúgtak, mindenkit az ellenfeleik közül!
A bíró nem győzte a színes lapokat (sárga, piros) osztogatni nekik...
Érdekes módon világos bőrűek voltak, és elég csinos fiúk! ;o)

Képtalálat a következőre: „uruguay válogatott 2019”

2019.11.20. 17:07

Dehogynem jöttek volna. Stadion avató, meg régi emlékek... Csak a műsornak kellett volna jobbnak lennie, de lehet, tudták, hogy úgyis kikapnak oszt akkor fura lett volna a nagy műsor előtte...

2019.11.20. 0:02

Ájjjájájájjjjj!
Van egy sanda gyanúm, hogy az osztrák sógorok túlságosan JÓL ösmernek bennünket, és nem szégyenkeztek volna itten azzal, hogy eljönnek... :DDD

Egy volt császárváros?! ... Ne viccelj! ;o)

Az ő kis vicik-vacak stadionjukkal nem villoghatnak! :DDD
Képtalálat a következőre: „sport stadion bécsben”
Ernst Happel Stadion - Vienna, Austria

2019.11.19. 17:20

Én meg sokkal nagyobbat csináltam volna, csak nem egy világszinvonalú csapatot hívtam volna meg. Mondjuk az Osztrákokat.