Gimnáziumok összefogása - elég a rombolásból

Gimnáziumok összefogása - elég a rombolásból

2009. 07. 19. 11:54

Ideje véget vetni a forgatókönyv-szerű intézményrombolásnak. Két hasonló sorsú Iskola, két város, két problémakör - de azonos alapok, azonos szándékok. Rajtuk kívül számos hasonló helyzetű iskola van az országban - a Szent István Gimnázium és a pécsi Gandhi Gimnázium közös kezdeményezése talán elindít egy országos méretű közös fellépést a korlátlan fenntartói hegemónia, a jogsértések és a folyamatos szakmai rombolás ellen.

Ha országszerte azonos alapon, szinte egységes módon és módszerrel rombolnak iskolákat, a folyamatot megállítani is csak hasonló módon lehet: egységes fellépés, egymás támogatása, szolidarítás minden helyi közösséggel és kezdeményezéseikkel.

 

Ha tudtok hasonló sorsú, helyzetű intézményekről,

akik saját elszigetelt és kilátástalannak tűnő harcukat vívják -

szóljatok nekik, csatlakozzanak!

Sok ilyen intézmény van - de minden kisközösség, civil szervezet, saját közösségéért, az igazságért, jogrendért tenni akaró fórum, jogászcsoport, magánember, bárki - aki nem politikai célokat kíván így érvényesíteni -  itt tud jelezni, csatlakozni (ezek a két Iskola független diákportáljainak elérhetőségei) :

 

http://www.szigmedia.com

http://szig.djp.hu/

http://gandhi.forumx.hu/

http://gandhi-forum.blogspot.com/

 

 

Az összefogás és közös fellépések célja nem csak a két intézmény megmentésére tett kísérlet, nem is csak a kölcsönös szolidaritás kifejezése, hanem egy általánosabb érvényű követelés megfogalmazása.

Azt kívánják elérni, hogy az oktatási intézmények vezetőinek kiválasztása ne a fenntartó kizárólagos joga legyen, hanem a döntésben egyetértési joggal vehessenek részt az érintettek (tantestület, iskolaszék stb.) is.

Ez túlmutat a két iskola sorsán; és egy olyan jogi - sőt, talán alkotmányjogi - probléma, mely a rendszerváltás óta időről-időre felmerül a közéletben.

Mindkét iskola mozgalma ez ügyben már felvette a kapcsolatot a PDSZ helyi szervezeteivel is.

 

További linkek a témában:

 

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/igazgatoi-into-a-tanaroknak-246033

http://gandhi-forum.blogspot.com/2009/07/az-esztergomi-szent-istvan-gimnazium.html

 

 

Kérünk mindenkit, hogy szóljon a hasonló sorsú intézményeknek

és csatlakozzon a diákság és az érintett pedagógusok, szülők,

szimpatizánsok, támogatók táborához!

2009. 07. 20. 10:04

A Szent István Gimnázium 22 tanára elleni önkormányzati hadjárat legfrissebb híre : az elhunyt fiú szülei átgondolva a helyzetet, kezdik logikusan látni a történéseket.

 

http://www.blikk.hu/aktualis/a-tanar-nem-felelos-balazs-halalaert-155487.html

 

A kérdés: miért NEM kerül semminemű felelősségre vonás alá az az igazgatóhelyettes asszony, aki elvileg valóban felelős lehet - - a mellett, hogy a fegyelmi eljárások rendje miért is az önkormányzati rendszeren megy keresztül a munkáltató helyett? Miért nincs semminemű felelőssége az iskola önkormányzat által, szakmai támogatottság nélkül kinevezett igazgatójának, holott csúcsvezetőként jogi felelősséggel tartozik mindenért, ami az általa "igazgatott" intézményt érinti?

 

Logikai, jogi, erkölcsi anomáliák. Nem egyediek - egy polgármester és néhány mameluk önkormányzati képviselő által mesterségesen kialakított helyzet torzszüleményei.