Gimnáziumok összefogása - elég a rombolásból
Közélet
2009. júl. 19.

<p>Ideje véget vetni a forgatókönyv-szerű intézményrombolásnak. Két hasonló sorsú Iskola, két város, két problémakör - de azonos alapok, azonos szándékok. Rajtuk kívül számos hasonló helyzetű iskola van az országban - a Szent István Gimnázium és a pécsi Gandhi Gimnázium közös kezdeményezése talán elindít egy országos méretű közös fellépést a korlátlan fenntartói hegemónia, a jogsértések és a folyamatos szakmai rombolás ellen.</p>

Ha országszerte azonos alapon, szinte egységes módon és módszerrel rombolnak iskolákat, a folyamatot megállítani is csak hasonló módon lehet: egységes fellépés, egymás támogatása, szolidarítás minden helyi közösséggel és kezdeményezéseikkel.

 

Ha tudtok hasonló sorsú, helyzetű intézményekről,

akik saját elszigetelt és kilátástalannak tűnő harcukat vívják -

szóljatok nekik, csatlakozzanak!

Sok ilyen intézmény van - de minden kisközösség, civil szervezet, saját közösségéért, az igazságért, jogrendért tenni akaró fórum, jogászcsoport, magánember, bárki - aki nem politikai célokat kíván így érvényesíteni -  itt tud jelezni, csatlakozni (ezek a két Iskola független diákportáljainak elérhetőségei) :

 

http://www.szigmedia.com

http://szig.djp.hu/

http://gandhi.forumx.hu/

http://gandhi-forum.blogspot.com/

 

 

Az összefogás és közös fellépések célja nem csak a két intézmény megmentésére tett kísérlet, nem is csak a kölcsönös szolidaritás kifejezése, hanem egy általánosabb érvényű követelés megfogalmazása.

Azt kívánják elérni, hogy az oktatási intézmények vezetőinek kiválasztása ne a fenntartó kizárólagos joga legyen, hanem a döntésben egyetértési joggal vehessenek részt az érintettek (tantestület, iskolaszék stb.) is.

Ez túlmutat a két iskola sorsán; és egy olyan jogi - sőt, talán alkotmányjogi - probléma, mely a rendszerváltás óta időről-időre felmerül a közéletben.

Mindkét iskola mozgalma ez ügyben már felvette a kapcsolatot a PDSZ helyi szervezeteivel is.

 

További linkek a témában:

 

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/igazgatoi-into-a-tanaroknak-246033

http://gandhi-forum.blogspot.com/2009/07/az-esztergomi-szent-istvan-gimnazium.html

 

 

Kérünk mindenkit, hogy szóljon a hasonló sorsú intézményeknek

és csatlakozzon a diákság és az érintett pedagógusok, szülők,

szimpatizánsok, támogatók táborához!

(forrás)