Rettegve várják az engedélyt a lakók
Közélet
2009. júl. 12.

<p>Három és fél hónapja vár egy fakivágási engedélyre egy társasház Esztergomban. A magánterületen álló fák gyökerei a házba vezető közműveket veszélyeztetik. Az Önkormányzat hónapok óta nem reagál a megkeresésükre. A lakók félnek.</p>

Március 27-én folyamodott a Baross Gábor úton található társasház akkori közös képviselője fakivágási engedélyért a Városszépítészeti Osztálynál, de azóta semmilyen hivatalos válasz nem érkezett a kérésre. A társasház közös képviseletét június óta a városi tulajdonban lévő Esztergomi Ingatlankezelő Kft. látja el, akik többször személyesen is érdeklődtek a hónap folyamán az engedély miatt, de érdemi választ ők sem kaptak.

A két ominózus fa között mindössze 3,4 méter a távolság - a gázvezeték a két fa között érkezik a ház területére - a lakók szerint védőcső nélkül, mely esetben 2 méteres védőtávolságra lenne szükség. A fa gyökerei egy éve már tönkretették a bejövő vízvezetéket, annak 80 ezer forintos javítási munkáit a ház állta. Ezután merült fel a fák kivágásának ötlete, mivel a társasház lakóinak többsége nyugdíjas, akiknek igen megerőltető a fák növekedése miatt előforduló, és kivágásukkal megelőzhető károk anyagi fedezetének előteremtése.

A társasház képviselője azt a tájékoztatást kapta, hogy a fakivágást a polgármesternek is véleményeznie kell - enélkül nem dönthet róla a Városfejlesztési Bizottság. Utoljára július 3-án fordult a társasház dr. Marosi György jegyzőhöz, de erre a megkeresésre sem érkezett eddig válasz. A helyzetről tájékozódott már Ivanov képviselő - a bizottság tagja - és Gulyás Valéria főkertész is, de a fák kivágására még mindig nem érkezett meg az engedély.

Jogosan vetődik fel a kérdés - ugyan mely szakmai végzettsége okán kaphat Meggyes Tamás véleményezési jogkört egy egyszerű fakivágási ügyben?

Miért a jogkövető állampolgárt hozza lehetetlen helyzetbe a polgármester és a bizottság, ami képtelen dönteni a polgármester nélkül?

Van egyáltalán olyan ügytípus a polgármesteri hivatalban, amiben valaki önálló döntési jogkörrel bír?

(forrás)