Rettegve várják az engedélyt a lakók

Rettegve várják az engedélyt a lakók

2009. 07. 12. 15:12

Három és fél hónapja vár egy fakivágási engedélyre egy társasház Esztergomban. A magánterületen álló fák gyökerei a házba vezető közműveket veszélyeztetik. Az Önkormányzat hónapok óta nem reagál a megkeresésükre. A lakók félnek.

Március 27-én folyamodott a Baross Gábor úton található társasház akkori közös képviselője fakivágási engedélyért a Városszépítészeti Osztálynál, de azóta semmilyen hivatalos válasz nem érkezett a kérésre. A társasház közös képviseletét június óta a városi tulajdonban lévő Esztergomi Ingatlankezelő Kft. látja el, akik többször személyesen is érdeklődtek a hónap folyamán az engedély miatt, de érdemi választ ők sem kaptak.

A két ominózus fa között mindössze 3,4 méter a távolság - a gázvezeték a két fa között érkezik a ház területére - a lakók szerint védőcső nélkül, mely esetben 2 méteres védőtávolságra lenne szükség. A fa gyökerei egy éve már tönkretették a bejövő vízvezetéket, annak 80 ezer forintos javítási munkáit a ház állta. Ezután merült fel a fák kivágásának ötlete, mivel a társasház lakóinak többsége nyugdíjas, akiknek igen megerőltető a fák növekedése miatt előforduló, és kivágásukkal megelőzhető károk anyagi fedezetének előteremtése.

A társasház képviselője azt a tájékoztatást kapta, hogy a fakivágást a polgármesternek is véleményeznie kell - enélkül nem dönthet róla a Városfejlesztési Bizottság. Utoljára július 3-án fordult a társasház dr. Marosi György jegyzőhöz, de erre a megkeresésre sem érkezett eddig válasz. A helyzetről tájékozódott már Ivanov képviselő - a bizottság tagja - és Gulyás Valéria főkertész is, de a fák kivágására még mindig nem érkezett meg az engedély.

Jogosan vetődik fel a kérdés - ugyan mely szakmai végzettsége okán kaphat Meggyes Tamás véleményezési jogkört egy egyszerű fakivágási ügyben?

Miért a jogkövető állampolgárt hozza lehetetlen helyzetbe a polgármester és a bizottság, ami képtelen dönteni a polgármester nélkül?

Van egyáltalán olyan ügytípus a polgármesteri hivatalban, amiben valaki önálló döntési jogkörrel bír?

2009. 08. 12. 22:40

 

Julius 03-án "ajánlott " levelemre, mint magánszemély, a mai napig nem kaptam választ...igaz a kérdéses fákat " lecsonkolták". De az igazi probléma, még mindig nem oldódott meg.

Az új közös képviseletet ellátó Ingaltankezelő Kft részéről  csak elismerésemet tudja kiváltani azzal, hogy a kivágási engedély hiányában legalább a kérdéses fák csonkolását sikerült elintézniük. Köszönet érte, de ez nem a megnyugtató, végletes megoldás.

 Én továbbra is várom  a választ az esztergomi jegyzőtől, talán a jövőben erre is sor kerülhet.

 

2009. 07. 13. 17:23

És ha megpróbálnák pajszerral. a lehető leghalkabban?

 

Kicsit lassúbb a  folyamat, mint a láncfűrésszel, de ezt lehet Esztergomban engedély nélkül is.

Csak az a lényeg, hogy éjjel vegyék a TESCO-ban a szerszámot..

2009. 07. 13. 16:29

Ha jól tudom ezt a fakivágásos rendeletet azért hozták meg annak idején, mert az Arany-Simor utca kereszteződésénél a tulaj ki akart vágni egy nagyobb fát a Lila sarok teraszán (a gyökerek kikezdték a térkövet...) Mire a rendelet megszületett a fát kivágták...pedig akkor nagyon gyorsak voltak a hivatalban is....

Eredeti méret

2009. 07. 13. 7:30

az Önkormányzat nem mer állást foglalni a kivágás vagy nem kivágás kérdésben, mivel a közterületeken történő kivágásoknál annyi elmarasztaló kritikát kapott.

Jézusmáraiatyaúristen, Te ezt komolyan gondolod? Mikor érdekelte ezeket a kritika? Nagy ívben sza tesznek rá...

2009. 07. 13. 0:03

Itt egyszerüen arról van szó, hogy az Önkormányzat nem mer állást foglalni a kivágás vagy nem kivágás kérdésben, mivel a közterületeken történő kivágásoknál annyi elmarasztaló kritikát kapott. A nem engedélyezést pedig a Társasház azon határozata nehezíti meg részükre, hogy az esetleges bekövetkezhető káresemény költségeit kivágási engedély hiányában a Társasház peren kívűl vagy perben az Önkormányzatra hárítja át.

Eddig mertek állást foglalni? Most kezdenek aggódni? Úgy tűnt határozottan élvezik a pereket.

2009. 07. 12. 22:14

 

Sajnos itt nem gyümölcsfákról van szó, amikre az Önk.korm.rendelet nem terjed ki...Te valószínüleg tudhatod, hogy a Bartók Béla út és a Baross G.út sarkán lévő épület fáiról van szó. Ismered a környéket, hiszen itt laksz  a közelünkben, én úgy gondolom.

Itt egyszerüen arról van szó, hogy az Önkormányzat nem mer állást foglalni a kivágás vagy nem kivágás kérdésben, mivel a közterületeken történő kivágásoknál annyi elmarasztaló kritikát kapott. A nem engedélyezést pedig a Társasház azon határozata nehezíti meg részükre, hogy az esetleges bekövetkezhető káresemény költségeit kivágási engedély hiányában a Társasház peren kívűl vagy perben az Önkormányzatra hárítja át.

Nem beszélve arról, hogy a gázcsőben keletkező meghibásodás esetén az elzárószerelvény a Bartók Béla út 13-as szám és a Társasház közötti szakaszon a gázszolgáltatás szünetelni fog.

Mivel az esetleges meghibásodást csak út felbontással lehetne eszközölni, amire az Önkormányzati tilalom miatt külön engedélyeztetést kell kérni/ ügyintézés min.30.nap/ így  nem valószínű, hogy a jelzett területen lakók örvendeznének az Önk.korm.elutasító határozatának.

gömbicica

2009. 07. 12. 21:46

ez a fakivágási engedély olyan gagyi. Most kinek mi frász köze van ahhoz, hogy én a tulajdonomon mit vágok ki, vagy mit ültetek?

Én is vágtam már ki fát. Pénzért vettem a csemetét, évekig megkegyelmeztem neki, de olyan vacak gyümölcse volt szegénynek, hogy megpecsételtük a sorsát.Tavaly már meggyfa termett  a helyén.

2009. 07. 12. 21:31

 

A 346/2008./XII.30./ Korm.rendelet 6.§ / 4./ pontja szerint: Amennyiben a jegyző a kérelem benyujtását követő 90.napig nem dönt a fás szárú növény kivágásáról, az engedélyt a kérelemben foglaltak szerint megadottnak kell tekinteni.

Az a baj, hogy a fenti rendelet csupán a közterületre érvényes, magánterületről nem rendelkezik.

Ezek szerint az Önkormányzat tetszés szerint dönthet akár tíz év múlva is, hogy engedélyezi vagy nem.

2009. 07. 12. 19:15

Jó napot kívánok!

 

A vonatkozó törvény (2004 évi 140-es ha jól emlékszem) a közigazgatási hatósági eljárás rendjéről a Polgármesteri Hivatal részére 30 napos határidőt ad a válaszra. Ezt azóta többszörösen túllépték. A fa a leírások alapján közvetlen életveszélyes helyzetet idéz elő (az arrra járókra vonatkzozólag is) valamint komly anyagi kárt okozhat az ott lakóknak ezért kivágása az esztergomi önkormányzat engedélyíe nélkül is elvégezhető élet- és vagyonvédelmi okokból (lásd 1949 évi 20-ik törvény "mindenkinek joga van az élethez és a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez."). További hasonló felvilágosítást is adhatok ez ügyben (lásd épített környezet védelméről szoló törvény).

 

Üdv:

főhangya

2009. 07. 12. 18:20

A FA KIVÁGÁSA

gondolom egy fokkal alacsonyabbrendű ügy, mint a rampa bontása, tehát ne várakozzanak. Szombaton segítünk!

Eredeti méret

2009. 07. 12. 18:12

Gondolom, egy fakivágási engedély megadásának vagy elutasításának is van egy törvényes határideje. Szerintem ha az kevesebb, mint három és fél hónap, akkor a városháza hallgatását beleegyezésnek kell tekinteni, és nyugodtan ki lehet vágni az a két fát.

Törölt felhasználó #43

2009. 07. 12. 17:00

A behajtási engedélyek kiadása is hónapokig tart, mert azt is őfelsége írja alá személyesen.

 

 

gömbicica

2009. 07. 12. 16:34

2006-ban megkért épitési engedély elintézése 2008-ra datálódott. (városházi dolgozó) Mit vártok egy pár hónap alatt? A Sissay köz fái pl. miért nem kaptak még plusszban  legalább ennyi időt? Furcsa ügyintézési módok vannak Esztergomban.