Továbbra is nyomoznak a Meggyeshez került híváslisták miatt
Közélet
2009. júl. 10.

<p>Bár az UD Zrt elleni nyomozást a hatóságok megszüntették, az ügyből kiindult mellékszálakon továbbra is vizsgálódnak a hatóságok. Így továbbra is folytatják a nyomozást államtitoksértés miatt Meggyes Tamás fideszes esztergomi polgármesterhez kerül telefonos híváslisták ügyében.</p>

Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlamenttől a Fővárosi Bíróság - értesült a Népszava. A politikust Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti, illetve Szilvásy György volt titokminiszter jelentette fel. A két tárcavezető Szijjártónak azt a nyilatkozatát sérelmezte, mely szerint törvénytelenül hallgattak le, figyeltek meg ellenzéki parlamenti képviselőket az UD. Zrt. ügyében. Az ügyészség azonban gyorsan lezárta a nyomozást, mondván, nem történt bűncselekmény. A miniszterek pótmagánvádat nyújtottak be, melyet a bíróság befogadott - ami legalábbis arra utal, hogy nem tartotta megalapozottnak az ügyészség az eljárást.

A pótmagánvád intézményének bevezetése óta először fordult elő, hogy nem a vádhatóság indítványára tárgyal mentelmi jog felfüggesztéséről a bizottság. Időközben a rendőrség befejezte az államtitoksértés, magántitok jogosulatlan megismerése, valamint számítógépes rendszer feltörése miatt az UD Zrt. vezetői ellen indult nyomozás egy részét. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint a két cégvezető, Tóth József és Horváth József nem követte el ezeket a bűncselekményeket.

Az ügy tavaly szeptemberben robbant ki, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentést tett az UD Zrt.-hez köthető bűncselekmények megalapozott gyanújával. Egyebek mellett államtitoksértés, többrendbeli befolyással üzérkedés, személyes adattal visszaélés, hivatali visszaélés, valamint szerzői jog megsértése, haditechnikai termékkel való visszaélés gyanúja merült fel. A feljelentés szerint az egykori nemzetbiztonságiak alapította és a Fidesz két volt titokminiszterével jó kapcsolatot ápoló cég törvénytelen úton fért hozzá magán-, üzleti, illetve szolgálati és államtitkokhoz. Beépültek a rendőrség, a pénzügyőrség, az adóhatóság szervezetébe is. A lehallgatott beszélgetések szerint egy ügyvédi iroda technikai megfigyelésére is készültek. Az alapügy vizsgálata során gazdasági jellegű visszaélésekre utaló nyomok is felmerültek, az ezzel kapcsolatos eljárást bűncselekmény hiányában a napokban zárta le a vám- és pénzügyőrség.

Az ügyben eddig csak Szilvásy Györgyöt hallgatták ki gyanúsítottként, mert 2008-ban az UD Zrt. vezetőjének fideszes képviselőkkel folytatott, lehallgatott telefonbeszélgetéseit tartalmazó CD-ket juttatott el az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjaihoz. Gyanúsítottként hallgatná ki az ügyészség Dávid Ibolya MDF-elnököt és Herényi Károly volt frakcióvezetőt. Őket is az említett CD-kkel kapcsolatban, illetve Herényit Almássy Kornél MDF-elnökjelölt „megzsarolásával" is hírbe hozták. Őket a legfőbb ügyész kérte ki a parlamenttől.

Az ügy más részeiben az NNI és az ügyészség tovább folytatja a nyomozásokat - mondta a köztévének Bencze József országos rendőrfőkapitány. A polgári nemzetbiztonságok illetékese a Népszavának ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a feljelentő NBH a megszüntető határozat kézhezvételét követően dönt a további lépésekről. Tovább folyik az eljárás egy budapesti és egy Pest megyei rendőrségi alkalmazott ellen, akiknek számítógépes kódjaival a rendőrségi adatbázist csapolták meg az UD Zrt. javára. Továbbra is nyomoznak államtitoksértés miatt Meggyes Tamás fideszes esztergomi polgármesterhez kerül telefonos híváslisták ügyében.

Forrás: Népszava Online

(forrás)