Függő játszmák
Közélet
2009. júl. 9.

<p>Meggyessel cimborálva</p>

Megbecsülni is nehéz, hányan függnek közvetve vagy direkt módon a királyváros polgármesterétől. Azt pedig egyenesen lehetetlen felmérni, hányan szolgálják Meggyest a napi megélhetésükért, a túlélésért, ezzel mintegy szó nélkül hagyva túlkapásait, elhibázott döntéseit. Minden irónia nélkül: naná, hogy a gyerek iskoláztatása, a közüzemi számlák rendezése előbbre valók a véleménynyilvánításnál és a belőle fakadó konfrontáció kockázatánál. Lázadozni csak vaskos pénztárcával, kövér bankszámlával érdemes. Elég valószínűtlen tehát, hogy a köztisztviselők, a polgármesteri hivatal dolgozói bármikor is elmondják véleményüket a városvezető ténykedéséről a nagy nyilvánosság előtt.

Másik, tiszteletet és megbecsülést kevésbé érdemlő kasztba sorolandók azok az esztergomi - jobb kifejezés nem lévén: - klánok, akik hozzátartozóikat, köztük a legügyefogyottabbakat is sikerrel helyezték el valamely jól fizető presztízspozícióban. Persze, persze, kapcsolatok, csókosok nélkül ma már nem megy, ám érdemes utánajárni, egy-egy nagynevű városi família hány nem túlzottan jó képességű rokont képes beemelni sokak számára még megfelelő képesítés és gyakorlat megléte esetén is elérhetetlennek tűnő tisztségbe. A teljhatalmú családok száma nem túl magas, érdekérvényesítés és képviselet tekintetében azonban - mint egy jó mobilszolgáltató - szinte teljes lefedettséggel büszkélkedhetnek. (A szűkkörű „bográcsozás" résztvevőit a későbbiekben feltétlenül bemutatjuk.) Sejtésem szerint ezen érdek- és génközösség tagjainak szájából sem hangzott még el: „Tamás, most már vegyél vissza valamelyest!"

Mégis van egy képzeletbeli lista, rajta megvádoltak, alkalmi szembeszegülők, gaz rebellisek százainak nevével. Ilyesféle, szigorúan gondolati összeállítás Esztergom városában csakis a teljesség igénye nélkül létezhet. Rákerülni túlontúl egyszerű, lekerülni onnan annál problémásabb, ámbár a behódolás esetenként feloldozáshoz vezethet. Van, aki magának kereste a bajt (ők vannak kevesebben), másokat egyszerűen utolért.

Senki nem hiheti, még Meggyes sem, hogy személyügyi kérdésekben a kisszámú ellenzék örökös ármánykodása miatt forr a levegő a városban - lényegében folyamatosan. Egy jobboldali fellegvár telis-tele jobboldali szimpatizánssal, jobboldali városvezetéssel. Mégis mi kellene még a jobb légkör megteremtéséhez? Alighanem egy jobb „főnök".

Oly' nagyszerű lenne, ha Meggyes még a „perszonál-lomtalanítási" munkálatai megkezdése előtt mérlegelné, nem a vele szembeni lojalitás a jó vezető egyetlen ismérve. Az értelmező kéziszótárból az alábbi kifejezések megtekintését javasolnám számára: szakmai hozzáértés, rátermettség, elfogadottság. Utóbbi alatt persze nem azt értve, hogy ő és aktuális talpnyalója nagyszerűen megértik egymást.

 

B.G.

(forrás)