A bíróság felfüggesztette a Holcim cementgyár engedélyének végrehajtását
Környezetünk
2009. júl. 6.

<p>A Komárom-Esztergom megyei bíróság végzésében felfüggesztette a Nyergesújfalura tervezett Holcim-cementgyár egységes környezethasználati engedélyének végrehajtását. Ez azt jelenti, hogy a cég ha akarná sem kezdhetné el az építkezést.</p>

Civil szervezetek és önkormányzatok a tervezett cementgyár ügyében bírósághoz fordultak és kérték, hogy az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség által kiadott engedélyező határozatot a bíróság helyezze hatályon kívül. Kérték azt is, hogy a bíróság a döntésig függessze fel a határozat végrehajtását, mivel a megkezdett munkák helyrehozhatatlan károkat okoznának.

A most meghozott végzés a civilek és önkormányzatok indoklását helytállónak találta és a Főfelügyelőség által meghozott határozat végrehajtását felfüggesztette. Az ügybe a Holcim Hungária Zrt. is beavatkozóként perbe lépett a Környezetvédelmi Főfelügyelőség oldalán.

A civilek és önkormányzatok, mint felperesek érvelése szerint a 76 hektáron meginduló zöldmezős építkezés visszafordíthatatlan károkat okozna, és a kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területeken folyó szállítószalag építési munkálatok is hasonló hatással járnának. A magyar környezetvédelmi hatóság, mint alperes szerint ezek a hatások, csupán vélelmezéseken alapulnak. A Holcim Hungária érvelése szerint a határozat felfüggesztése nem szolgálna ténylegesen semmilyen környezetvédelmi érdeket csupán a felperesek presztízs érdekeit.

A megyei bíróság döntésében a civileknek és önkormányzatoknak adott igazat, és végzésében kijelenti, miszerint: " a tervezett beruházással kapcsolatos kivitelezési munkák megkezdése az érintett terület tekintetében az élővilág, növényzet körében olyan változásokat eredményezhet, amelyek visszafordíthatatlanok". Nem osztotta ugyanakkor a Holcim Hungária Zrt. álláspontját, miszerint ne volna jelentős körülmény a határozat felfüggesztésére.

A most meghozott elsőfokú döntés azt jelenti, hogy a cég a bírósági döntés végeztéig nem kezdheti el a gyár építését. A tovább folyó bírósági per arról folyik, hogy a Környezetvédelmi Főfelügyelőség által kiadott engedélyező határozat jogszerű volt-e. A civilek és önkormányzatok és szakértőik álláspontja szerint a gyár ugyanis környezetvédelmi okokból nem engedélyezhető.

A bírósági végzés és az ügy előzményei megtekinthetőek a legszennyezes.hu oldalon.

 

(forrás)