Prímás Pince - egy átgondolt beruházás Esztergomban

Prímás Pince - egy átgondolt beruházás Esztergomban

2009.07.02. 22:33

Ritkán fordul elő, hogy egy esztergomi beruházásról keserű szájíz nélkül tud beszámolni a Szeretgom, de jelen cikkünk végre egy üdítő kivételt képez ebben a sorban. A Prímás Pince beruházás sajtótájékoztatóján jártunk.

A sajtótájékoztatót a projekt vezetője Molnár József nyitotta meg, aki először a projekt hátteréről beszélt. 2008. augusztusában íródott ugyanis alá az a támogatói szerződés, mely biztosítja, hogy EU pályázati forrásokból elkezdődhetett a Sötétkapu és az annak két oldalán húzódó, 3700 négyzetmétert meghaladó kiterjedésű pincerendszer állagromlásának megállítása, és a tartós állagmegóvás eszközeinek megteremtése. Az 1980-as években a későbbi Prímás Pince étterem kialakítása során ugyanis megbontásra került a pincerendszer vízszigetelését biztosító agyagréteg, melynek következtében az elmúlt közel három évtized igen sokat rontott az épület állagán.

Erdő Péter esztergom-budapesti érseki kinevezése után szembesült az esztergomi főszékesegyház közvetlen környezetében lévő két hányattatott sorsú, leromlott állagú épülettel: az Ószeminárium és a régi Prímási pince épületegyüttesével. Személyében egy olyan ember került az érseki székbe, aki kellő energiával, látókörrel, valamint képzelőerővel rendelkezett ahhoz, hogy a korábbi Ószeminárium lepusztult, tönkrement épületéből egy minden igényt kielégítő, XXI. századi igényeknek megfelelő, valódi funkcióval bíró épületet építtessen újjá. A Prímás Pincében folyó építkezés terveit elnézve, a leendő termeket bejárva is ugyanezt a szellemet és képzelőerőt fedezhetjük fel.

Esztergomba rengeteg turista érkezik - de legtöbbjük néhány órára marad csupán a városunkban. A Bazilikát viszont kivétel nélkül mindenki megnézi, körbejárják, lefényképezik, a bátrabb még a kupolába is felmegy. Bátran kijelenthetjük: a Bazilika és a várhegy Esztergom első számú és legfontosabb idegenforgalmi vonzereje. Szinte adja magát az ötlet: a Bazilika közvetlen környezetében, a Sötétkapu mellett elhelyezkedő pincerendszerben érdemes olyan idegenforgalmi beruházást megvalósítani, ami a várhegy idegenforgalmi kínálatán túl egész Esztergom, vagy akár a régió turisztikai kínálatát felvonultatja, bemutatja.

A Prímás Pince felújítása után Esztergomba megérkező turista a Szent Adalbert Központtal szembeni bejáraton, vagy a székesegyház előtti térről elérhető panorámaliften egy információs fogadótérbe (Turisztikai Fogadó Központ) léphet be, ahol nem csak a várhegy, de egész Esztergom, a Dunakanyar és a régió idegenforgalmi kínálatával, történelmi nevezetességeivel megismerkedhet majd, felvilágosítást kaphat az elérhető szálláshelyekről, programokról, rendezvényekről, fakultatív tevékenységekről. Egyfajta közös gyűjtőpont lesz ez, ahol a város és környékének vállalkozói lehetőséget kapnak arra, hogy turisztikai kínálatukat, termékeiket reklámozzák és elérhetővé tegyék a városba érkező és a Prímás Pincét meglátogató vendégek számára. A Fogadó Központból egy ajándékbolt és egy kávézó is nyílik imajd.

A pince Szenttamás felé eső bejáratán a korábban étteremként funkcionáló tér nagy része továbbra is étteremként fog működni - itt a fő különbséget a lépcsők eltűnése és a padlószint megemelése jelenti. Az étteremben is működni fog egy lift, amely a galériáig közlekedik.

Az információs központot és az éttermet egy hosszú boltíves folyosó köti össze - a 12 boltív mindegyike a 12 magyarországi borvidék egy-egy tagját fogja bemutatni - az épületrész a Borvidékek Alagútja néven vonul be a köztudatba - Magyarországon és a régióban egy ilyen átfogó borkiállítás egyedülálló. Amellett, hogy a vendégek megismerhetik Magyarország borászati történelmét, 180 válogatott magyar bort kóstolhatnak meg.

A Sötétkapu másik oldalán, a Szent Adalbert Központtal szemben kialakított bejáraton lesz megközelíthető a „Prímás Bora" tárolására alkalmas terület és az Interaktív Borászati Kiállítás. Itt interaktív technikák segítségével kerülnek majd bemutatásra a borászatban használt eljárások, eszközök. A koncepció egyik eleme egy újonnan bevezetett minőségi termék, a Prímás bora cím elnyeréséért versengő borok kiválasztása, tárolása.

2010 májusában mindez már valóság lehet - alig egy év múlva a megújult és megszépült pincerendszer valódi katalizátora lehet az esztergomi idegenforgalmi kínálat fellendülésének. Hiszen aki végig akarja kóstolni 12 borvidék 180 válogatott borát, az valószinűleg nem néhány órára marad városunk vendége.

További fotók

2009.10.28. 23:19

A minap láttam a tévében erről a beruházásról egy rövidke filmecskét, amelyben az is elhangzott, hogy a sötétkapu új díszkivilágítást kap. Vajon annak az üzemeltetését ki fogja finanszírozni? Mert ha a város, akkor az legfeljebb diszkisötétítés lesz...

2009.07.03. 0:34

Kecskeméten hetekig kint van a főtéren egy rakás termelő, kis fapavilonokban, lacikonyha, stb. Veszel egy poharat, és végigkóstolhatod a fél ország kínálatát. Megy nekik. Bővebb infó. Este 8 körül már nem találsz ülőhelyet...

 

Ilyen lehetőséget  én sem hagynák ki!!! Ennek meg van a maga bája, hangulata. Főtér itt is van, termelők is, fapavilonok is. Nálunk is hetekig tartana vajon egy ilyen rendezvény?Emlékszem  volt nálunk is a dunaparton  ilyen boros eszem-iszom, (nem is tudom milyen alkalom volt? Zavarban van )- (poharaink is megvannak,még)  de én ott egyik borosnál sem láttam különösebben nagy tömeget. Talán rosszkor mentem?

Azért örülök, hogy ilyen pozitivan látod. Legyen igazad.  A buszjárattal jó ötletet adtál valakiknek. Ezt müködőképes biznisznek látom valóban.

2009.07.03. 0:23

Van olyan szintü borkulturánk, és várhatóan kellően telt erszényü turista, hogy lehet erre alapozni?

Kecskeméten hetekig kint van a főtéren egy rakás termelő, kis fapavilonokban, lacikonyha, stb. Veszel egy poharat, és végigkóstolhatod a fél ország kínálatát. Megy nekik. Bővebb infó. Este 8 körül már nem találsz ülőhelyet...

Ráadásul ez egy nagyon jól eladható dolog az átlag Budapestre érkező külföldi turistának. Talán nem is egy helyi vállalkozó élhet meg abból, hogy buszjáratot csinál a Prímás Pince és a Batthányi tér között, nagy Primatis Wine Excursion felirattal a busz oldalán...

2009.07.03. 0:16

A turisztikai fogadóközpontról olvasottak kecsegtetően hangzanak. Ha igy lesz, akkor elmondhatjuk, hogy tettünk valamit a városba látogatókért.

2010 májusában mindez már valóság lehet - alig egy év múlva a megújult és megszépült pincerendszer valódi katalizátora lehet az esztergomi idegenforgalmi kínálat fellendülésének. Hiszen aki végig akarja kóstolni 12 borvidék 180 válogatott borát, az valószinűleg nem néhány órára marad városunk vendége.

 

Van olyan szintü borkulturánk, és várhatóan kellően telt erszényü turista, hogy lehet erre alapozni?  ( Bocs ha hülyét kérdeztem) Az ilyen "flancnak" ára!!  van. (persze jogosan) Kinálatnak minden esetre komolyabbnak tartom, mint a meseparkot. A hely amugy tetszik, igazi kuriózum, bár látogatni azt hiszem nem fogjuk.

 

 

2009.07.02. 23:02

HATÁRIDŐ

ott tartható, ahol szakemberek közös akarata jól egyezik. Az Ószeminárium is csúcsidőt tartott a tartalom ismeretében. A pince is alakul. Jól.

2009.07.02. 22:46

Ugye mindenki emlékszik az előzményekre:

http://szeretgom.hu/content/5589-csak-az-egyhaz-nem-epitkezhet