Tomboló ízléstelenség
Közélet
2009. júl. 2.

<p>Esztergomban Mesepark épül. Az ismert és ismertetett tervek csak arra engednek következtetni, hogy a Mesepark mind látványában, mind tartalmában súlyosan elhibázott terv, amely nem valósulhat meg Esztergomban.</p>

Esztergom jelentős építészeti múlttal és örökséggel rendelkezik mind a világi, mind az egyházi építkezések területén. Ebbe a súlyosan szép és meghatározó múltba "rombol bele" a Mesepark ízléstelen, minden eredetiséget nélkülöző, magyarnak nem, csak magyarkodónak mondható terve. Ez a terv szemben áll minden esztergomi hagyománnyal,  építészeti elképzeléssel és minden emberi jó ízléssel. Durván és értelmetlenül ellenpontozza minden irányból a város képét és történelmét jelképező Bazilikát és Várat, és jelentéktelenné teszi a város központját, a Széchenyi teret. Ez a Mesepark nem épülhet meg Esztergomban, mert Esztergom nem ezt érdemli, mert Esztergom nem a gagyi városa.

A Mesepark tervezőnek nyilvánvalóan semmilyen fogalmuk nincs arról, hogy Doktor Bubó vagy a Mézga család nem gyermekmese, hanem felnőtteknek szóló és szinte csak felnőttek által érhető példázatok. Romhányi József és Nepp József nyilván felháborodnának, vagy készítenének egy hasonló történetet Esztergomról, amin keserűen mulathatnánk.

A tervezőknek semmilyen fogalmuk nincs a magyar népmesékről, mert a magyar népmesék világa sokkal nemesebbet, eredetibbet kíván, mint a beton égig érő paszulyt vagy a plasztik üveghegyet. Ezek a világok bennünk és velünk élnek gyermekkorunk óta, és csak a legnemesebb módon lehet ezt megjeleníteni, amire szerencsére a magyar művészetben sok szép példa akad. Ezeket a műveket csak megalázza és Disneylanddé silányítja a terv.

A terv megvalósítására tervezett súlyos összegből épülhetne várostörténeti múzeum, amely méltó módon mutatná be Esztergom nagy múltját, épülhetne olyan közösségi épület és tér, ahol a mesevilág megismerése nem üzlet, épülhetne mozi, ahol valódi varázslatot lehetne átélni.

Polgári Esztergomért Egyesület

 

(forrás)