Tomboló ízléstelenség

Tomboló ízléstelenség

2009. 07. 02. 19:41

Esztergomban Mesepark épül. Az ismert és ismertetett tervek csak arra engednek következtetni, hogy a Mesepark mind látványában, mind tartalmában súlyosan elhibázott terv, amely nem valósulhat meg Esztergomban.

Esztergom jelentős építészeti múlttal és örökséggel rendelkezik mind a világi, mind az egyházi építkezések területén. Ebbe a súlyosan szép és meghatározó múltba "rombol bele" a Mesepark ízléstelen, minden eredetiséget nélkülöző, magyarnak nem, csak magyarkodónak mondható terve. Ez a terv szemben áll minden esztergomi hagyománnyal,  építészeti elképzeléssel és minden emberi jó ízléssel. Durván és értelmetlenül ellenpontozza minden irányból a város képét és történelmét jelképező Bazilikát és Várat, és jelentéktelenné teszi a város központját, a Széchenyi teret. Ez a Mesepark nem épülhet meg Esztergomban, mert Esztergom nem ezt érdemli, mert Esztergom nem a gagyi városa.

A Mesepark tervezőnek nyilvánvalóan semmilyen fogalmuk nincs arról, hogy Doktor Bubó vagy a Mézga család nem gyermekmese, hanem felnőtteknek szóló és szinte csak felnőttek által érhető példázatok. Romhányi József és Nepp József nyilván felháborodnának, vagy készítenének egy hasonló történetet Esztergomról, amin keserűen mulathatnánk.

A tervezőknek semmilyen fogalmuk nincs a magyar népmesékről, mert a magyar népmesék világa sokkal nemesebbet, eredetibbet kíván, mint a beton égig érő paszulyt vagy a plasztik üveghegyet. Ezek a világok bennünk és velünk élnek gyermekkorunk óta, és csak a legnemesebb módon lehet ezt megjeleníteni, amire szerencsére a magyar művészetben sok szép példa akad. Ezeket a műveket csak megalázza és Disneylanddé silányítja a terv.

A terv megvalósítására tervezett súlyos összegből épülhetne várostörténeti múzeum, amely méltó módon mutatná be Esztergom nagy múltját, épülhetne olyan közösségi épület és tér, ahol a mesevilág megismerése nem üzlet, épülhetne mozi, ahol valódi varázslatot lehetne átélni.

Polgári Esztergomért Egyesület

 

2009. 07. 03. 18:52

... de azt látom, hogy ez a terv egy nagybeteg ötletelés eredménye, mind vezetői megalomán akaratban, mind hozzáértésnek nyomát sem mutató gazdasági felelősségérzetben.

Teljesen igazad van, ez egy tendencia. Milyen szép lenne a

"Héttorony" /jedikula- Török Bálint-Egri csillagok/ szálloda megakomlexum /komlexus?/ mellett egy első magyar Disneyland!

Amikor O.V. miniszterelnökként részt vett az olimpián rögtön kinyilatkoztatta hogy nekünk is kell ilyen!!!

Amikor a Fehér torony tetőlefedéséről volt szó, vagy a várbeli Lovagterem elkészült M.T. is kritikusan ötletelt nagyokat. 

Bécsben a szigeten miért nem csinálnak ilyen "beruházásokat", miért hagyják parlagon a pihenőhelyet?

Még egy dolog:

Ezek az esztergomi megaprojektek előzetes "demo" tervei mennyibe kerültek a városnak /a városlakók adójából/ az egy dolog.

Amíg az utak és a járdák olyan állapotban vannak amilyenben vannak, talán mégse ez lenne az első.

Avagy a várható bevételekböl mindez rendben lesz?

Csak az a gond, hogy utólag!!!

2009. 07. 03. 10:06

Egy kérdés mi lesz a szigeten lévő ingatlanokkal?? ezek most nem sokat érnek a 2%os beépítettség miatt?

2009. 07. 02. 21:32

TÁJKÉP

Esztergom természeti és építészeti arányait megfigyelni, ismerni, értékelni javaslom: a párkányi parton ücsörögni és gondolkodni nem csak egy percnyit!

2009. 07. 02. 20:39

ESTI MESE- egész napra.

A közelmúlt hírverései és a Hídlap ismertetője elkeserített már eléggé, micsoda gazdasági tévelygésre készülnek Esztergomban. Most nem akarok hosszú indoksort fogalmazni részleteiben sem, de azt látom, hogy ez a terv egy nagybeteg ötletelés eredménye, mind vezetői megalomán akaratban, mind hozzáértésnek nyomát sem mutató gazdasági felelősségérzetben. Szakmailag pedig: ne a következő generációra terheljük majd a lebontás gondját! Tervező Esztergomnak csak szívbéli esztergomi építész legyen!! Irdatlan sok feladat van a város lakóinak javára végzendően, egyenlőre tucatnyi toronybüfé és cukrázda nélkül is.

Törölt felhasználó #43

2009. 07. 02. 20:19

Alapvető gond az, hogy a megaberuházások a város élhetőségének rovására mennek. Lásd: élményfürdő, Széchenyi-tér, mélygarázsok, Regia-Civitas, stb...

 

Jó lenne, ha a város vezetői a több milliárdos beruházások helyett  az élhető és szerethető város megvalósítására gondolnának. Amennyiben ez nem megy, akkor a hátralévő egy-másfél évben már ne kezdjenek bele felesleges költekezésbe, hiszen a következő testület(ek) nyakába olyan terheket akasztanak, amelyek kezelése - a jelenlegi eladósodottság mellett - szinte megoldhatatlan lesz.

A 2010-ben felálló új testület mindenképp felül kell majd, hogy vizsgálja a mostani felelőtlen döntéseket!