Újra esztergomi az MTI TTT-ben
Közélet
2009. jún. 22.

<p>Megválasztotta hétfőn az Országgyűlés az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének (TTT) elnökét, elnökhelyettesét és tagjait, valamint az MTI felügyelőbizottságának elnökét és tagját. A Fidesz jelöltjeként Ilosvai Gábor, a Polgári Esztergomért Egyesület tagja újabb egy ciklusra tagja lett az MTI-t felügyelő testületnek.</p>

A megválasztott tisztségviselők július 18-ától töltik be posztjukat. Az Országgyűlés minden jelöltről külön döntött, és Ilosvai Gábor kivételével - aki egy nem szavazatot kapott - mindenkit egyhangúlag támogattak a képviselők.

Az Országgyűlés 1996 decemberében fogadta el a nemzeti hírügynökségről szóló törvényt, amelynek értelmében az e tevékenységet ellátó Magyar Távirati Iroda 1997. július 15-től részvénytársasági formában működik az Országgyűlés tulajdonában. A törvény alapján jött létre az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testülete, amely javaslattevő, véleményező, tanácsadó, illetve meghatározott esetekben döntéshozó szervként működik. A TTT tagjainak felét a kormánypárti, másik felét az ellenzéki képviselőcsoportok jelölik, és a jelölteket az Országgyűlésnek kell megválasztania, abszolút többséggel. A TTT elnökét a kormányzó pártok képviselőcsoportjai jelölik, míg a felügylőbizottság elnökét az ellenzék javasolja.

 

(forrás)