ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

2009. 06. 22. 18:27

Kedves MINDEN ide látogató OLVASÓ!

Ebben a rohanó, agyat és idegeket borzoló világban álljunk meg egy pillanatra!Vigyor

Csodálkozzunk rá a bennünket körülvevő világra.

Olvassuk el az éppen kezünkbe akadt verset, hallgassuk meg a rádióban éppen felhangzó zenét, nézegessük meg a látóterünkbe került épületet, szobrot, képet...

Ha nyitott szemmel, nyitott füllel, s főleg NYITOTT SZÍVVEL járjuk útjainkat, bizony, meglepően sok szépségre tudunk találni.

Az interneten böngészve is keressük az IGAZI ÉRTÉKEKET, s hozzuk ide mindannyiunk örömére, hogy a 250 éve elhunyt Joseph Haydn-t idézzem:

"A földön oly kevés a boldog és megelégedett ember... Talán a te munkád olyan forrás lesz, amelyből a gondterhelt néhány pillanatra nyugalmat, üdülést merít."

Kívánok jó böngészést, szellemi kikapcsolódást mindenkinek!

Szeretettel Holdfény

 

jadzia

2022. 08. 16. 19:40
SZABÓ LŐRINC:Hazám, keresztény Európa
 
Utálom és arcába vágom:
– Száz év, de tán kétezer óta
őrült, mocskos, aljas világ ez,
ez a farizeus Európa!
 
Kenyér s jog helyett a szegényt
csitítja karddal, üres éggel
és cinkos lelkiismeretét
avatag és modern mesékkel;
 
száz év, de már kétezer óta
hány szent vágy halt meg gaz szívében!
Hazám, keresztény Európa,
mi lesz, ha bukására döbben,
 
mi lesz, ha újra földre száll
a Megcsúfolt és Megfeszített,
s mert jósága, hite, imája
egyszer már mindent elveszített:
 
mi lesz, ha megjő pokoli
lángszórókkal, gépfegyverekkel,
vassisakos, pestishozó,
bosszúálló angyalsereggel?
 
Mi lesz, ha megjő Krisztus és
új országot teremt a földön,
ha elhullanak a banditák
s nem lesz több harc, se kard, se börtön,
 
ha égi szerelmét a földi
szükséghez szabja ama Bárány
s újra megvált, – ó, nem a jók,
de a gonoszok vére árán:
 
hazám, boldogtalan Európa,
ha túléled a harcok végét,
elbírod-e még te az Istent,
a Szeretetet és a Békét?
Nem érhető el leírás a fényképhez. Rafal Olbinski
jadzia

2022. 08. 15. 9:58
Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele (latinul Assumptio Beatae Mariae Virginis) a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, melyet augusztus 15-én tartanak; egyúttal Magyarország védőszentjének napja. Mária mennybevételének dogmája szerint Jézus anyja a földi létből testben és lélekben egyenesen a mennyei boldogságba jutott.
A Nagyboldogasszony elnevezés magyar sajátosság: Szűz Mária Boldogasszony elnevezéséből ered, Horpácsi Illés nyelvész szerint „Nagyboldogasszony ünnepének titkában teljesedett ki az Istenanya nagysága: az ég és föld mennybe fölvett királynője lett.”
6–9. század Szűz Mária halálának körülményeire vonatkozólag legalább húszféle feldolgozását hozta.
Vannak, akik azt feltételezik, hogy Mária Jézus halála után Efezusba költözött Apokrif iratok szerint Jézus tanítványai egybegyűltek és egy csoda folytán felhőn utazva értek Jeruzsálembe a Szent Szűzhöz: János éppen Efezusban celebrált misét és úgy találta magát Szűz Mária házában, utána érkeztek a többiek, míg legvégül Tamás apostol Indiából.[4] Mindezeknek azonban ellentmondani látszik, hogy Pál apostol 54-ben még nem talált keresztényeket a városban, amelynek ő lett az első püspöke. Timóteus volt az, akihez 63–64-ben leveleit írta, János apostol pedig csak Pál halála, tehát 67 után érkezett oda. Ekkor Máriának már 90 év körülinek kellett volna lennie, amire semmilyen más forrás nem ad alapot.[3] Kivéve Emmerich Katalin látomását aki azt állítja, hogy nem a városban lakott Mária. A keresztények az Efezustól nem messze lévő hegyekben laktak, biztonsági okokból, mint ahogy Mária is, ezért nem találhatott Pál a városban keresztényeket.
A hagyomány szerint Szűz Mária Jeruzsálemben halt meg. Az 1–3. század keresztény szerzői ugyanakkor semmilyen említést nem tesznek Mária sírhelyéről. Szent Jeromos, Epiphanius, I. Leó pápa és Eteria spanyol zarándoknő sem, pedig ők a Szentföld alapos ismerői voltak. Epiphanius, Jeruzsálem szülötte így nyilatkozik: „Nem tudjuk, vajon Mária meghalt-e, eltemették-e.” wikipédia
Nem érhető el leírás a fényképhez.Bartolomé Esteban Murillo / 1618. –1682í/.Mária mennybemenetele

2022. 08. 14. 11:22

jadzia

2022. 08. 13. 19:46
1849. augusztus 13. - A világosi fegyverletétel szomorú napja. 🖤 – A teljhatalommal felruházott (mindösszesen harminc esztendős!) Görgei Artúr vezette magyar honvédhadsereg Világosnál, az orosz cár inváziós hadserege, Fjodor Vasziljevics Rüdiger tábornok csapatai előtt tette le fegyvereit. A magyarok megadásának módja bizonyos szimbolikus jelentést hordozott, Görgei így kívánta jelezni, hogy a magyarokat nem a Habsburg Birodalom, hanem a cári haderő győzte le.
Világos után az osztrákok véres megtorlásba kezdtek. Több száz katonát és civilt ítéltek halálra és még többet várfogságra. A foglyul ejtett katonákat (a tiszteket lefokozva) erőszakkal besorozták az osztrák hadseregbe. 1849. október 6-án Aradon kivégezték a magyar forradalom 12 tábornokát és egy ezredesét, az aradi vértanúkat. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten Batthyány Lajost, az első magyar miniszterelnököt is.
vSzkicsák-Klinovszky  István  
jadzia

2022. 08. 13. 19:44

bizony nem semmi :A HAL az eltérést emberi hibának tulajdonítja. A HAL viselkedése miatt aggódva Bowman és Poole bemennek egy EVA-kapszulába, hogy úgy tudjanak beszélgetni, hogy HAL ne hallja meg őket, és megállapodnak abban, hogy ha bebizonyosodik, hogy tévedett, akkor lekapcsolják HAL-t. HAL szájról olvasás segítségével követi a beszélgetésüket.

v2001: Űrodüsszeia (film, 1968) | Kritikák, videók, szereplők | MAFAB.hu

2022. 08. 12. 19:44

Kedves Holdfény,

én nem fűznén sok reményt az olcsó főként az ingyen energiához. Annak idején mikor a technológia már létezett de még nem volt működő atomerőmű, azt jósolták olyan olcsó lesz az áram hogy nem is lesz értelme számolni érte. Aztán persze hogy nem úgy lett. Nem kis összeg felépíteni egy atomerőművet, aztán a problémák biztonsági dolgok, az elhasznált rádióaktív fűtőanyag tárolása stb. Én azt látom hogy a tudomány előre haladtával  (ha lehet ezt a kifejezést használni) egyre bonyolultabb és költségesebb eszközökre és berendezésekre van szükség. Erősen vitatható hogy ez a gyors technológiai fejlődés milyen szinten válik a társadalom javára? Mert ugye mindennek van hátulütője, gyakran nem is kevés ha egyáltalán hajlandó az ember tudomásul venni, akár tetszik, akár nem. Csak sajnos ezzel kevesen foglalkoznak. 
Hogy mondjak egy hétköznapi példát, van egy-két kocsim a hetvenes évekből, amelyekhez első sorban talán érzrlmi nosztalgikus kötődésem van, de nem csak ezért tartom, hanem ezeken mindent meg tudok javítani, ha valami baja van. Aztán a 2000-es évek utáni kocsiknak ha meghibásodott, fel sem nyitom a motorház tetejét, mert felesleges. Azoknál már computerre  meg szakemberre van szükség. Minél modernabb, nevezzük fejlettebb valami annál bonyolultabb és annál nagyobb mértékben kiesik az átlag ember hatásköréből. De nem csak az átlagemberéből hanem ugyanígy a tudódsok, szakemberek hatásköréből is, ugyanis minél bonyolultabb complexebb egy berendezés, annál nagyobb mértékben igényel computer vezérlést.

tudom te szereted a sci-fi ket gondolom láttad a 2002 space odissey filmet. Mi lesz ha computer átveszi a hatalmat? 

2022. 08. 12. 11:17

Elméletileg az ITER még nem állít elő folyamatosan energiát, de alkalmas lesz arra, hogy megadja az alapot a jövő fúziós erőműveinek tervezéséhez...

2022. 08. 12. 11:15

Hát kedves Holdfény, valóban rohamosan halad a technika és az alaptudományok is. Ki gondolt volna akár húsz évvel ezelőtt a Higgs bozon, vagy a gravitációs hullámok bizonyítására. Pedig az elmélet megvolt, csak éppen az eszközök hiányoztak hozzá. Azután jött a "Nagy hardonütköztető" és kiderült, az elmélet helyes... A gravitációs hullámokat manapság pedig úgy fogják, mintha rádiójelek lennének... 

Szó se róla, kapaszkodni kell nagyon, hogy legalább a felszínes ismeret meglegyen... De téged nem féltelek, van benned bőséggel még energia.. :0))

2022. 08. 11. 19:12

Kicsit körülnéztem a neten, s többek között EZT találtam az ITER-ről:
https://www.youtube.com/watch?v=aug3gQdcLWY
ITER: TÉNYLEG megcsináljuk a NAPOT a Földön - VÉGTELEN ÉS TISZTA ENERGIA!

Az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor - Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor) egy nemzetközi tokamak (mágneses fúzió) kutatás-fejlesztési (K+F) projekt, melynek célja a jövőbeli villamos erőművek technológiájának kifejlesztése a mai plazmafizikai ismereteink továbbfejlesztésével. (Wikipédia)
Fúziós erőmű - Ezermester 2020/3
Sokan dolgoznak magyarok az ITER-nél! - tudjuk meg a videóból!
Nagyon kitartónak kell ám lennie annak, aki itt szeretne dolgozni!:)

Lehet, hogy Teslának IGAZA LESZ, hogy eljön az idő, mikor az ember biztonságosan, és majdnem ingyen fog energiához jutni??...
Ha nem egészen úgy is, ahogy ő képzelte, de meg fog valósulni!:)))

2022. 08. 11. 18:56

Kedves Dmolnár!

Tudod, én már RÉG "eltemettem" magamat, azaz meg se gondoltam, hogy megérek majd olyasmiket, amikre álmomban sem (vagy csak abban a MAGAM módján) gondoltam, s hogy a világ technikai fejlődése ennyire fel fog gyorsulni, hogy olyan műszaki dolgok megvalósulását fogom megérni, amelyeket én a zenész végzettségemmel fel sem fogok majd fogni! Azaz rám igaz lesz a 6 évesek IQ-ja, de inkább a 2- 3 éveseké, akiktől abban különbözünk majd, hogy én "szobatiszta" voltam már 1 évesen!:(((
Ezt is csak édesanyám jóvoltából, mert bőrallergia miatt nem állhattam az akkor még szokásos rózsaszín GUMIBUGYIT sem, és így hamar szobatisztaságra nevelt.

Próbálok, próbálkozom ám én tájákozódni, alkalmazkodni a KOR követelményeihez, de nem könnyű, mert nincs (már...) meg bennem az ehhez kellő kurázsi, azaz BÁTORSÁG, olyan kifejezéseket értelmezni, amiket írsz itt nekem Te is, és olvasok könyvekből is - ha tudni szeretném, miről is van szó? - Meg kell néznem a neten, mint pl. az ITER, TOKAMAK, mert pl. a fúzióig még eljutottam önerőből is innen-onnan, tv filmekből, internet nélkül is. Míg a tv csatornák közül a páromnak a FŐZŐS műsorok a kedvencei, nekem a BBC EARTH, a Spektrum és a Nat Geo...
A lézerről meglepődve olvastam, hogy az alapelméleteit Einstein rakta le úgy száz évvel ezelőtt, én őrá éppen nem gondoltam, inkább Gábor Dénesre, de nem azért, mert magyar(!), hanem asszem, neki volt hologram - három dimenziós tárgyak, melyet én sajna nem láttam:((( -kiállítása Pesten, ami ugye kapcsolatos a lézerrel, és amit a lányom megnézett a barátnőjével. Azt mondta, nagyon érdekes volt, de egyben ijesztő is majdnem élőknek látni a képeken lévő három dimenziós tárgyakat. Hogy mindjárt kiugrik onnét!:DDD
hologram - Első Magyar
Hologram kép síkban...

(Egyébként a lányomnak az elülső metsző fogain a lukakat lézerrel tömték be, a kutya se mondaná meg, hogy valaha lyukasak voltak, olyan jól sikerült! Csak egy doktornő csinálta ezt akkoriban Győrben...)

Láttam a guglin olyan képeket a lézerrel és holográfiával kapcsolatban, amelyek hasonlítottak a bátyám gimis trigonometria tankönyveiben lévő ábrákra, csak abban 2 féle szín volt sárga lapon: zöld és piros, de kiugorva a lapdól fekete színű lett, és ha én ide-oda, különféle dőlés szögben mozogtam, azokat is mozgatni lehetett. Nekünk a zenegimiben nem volt ilyen tankönyvünk sajnos!:(((
Trigonometria – Wikipédia


Hadiipar:
Nagy kár, hogy csak rajtuk keresztül juthat a tudományos kutatás anyagi forrásokhoz, pont fordítva kéne lennie!
De amíg világ a világ, a tudományra és a művészetekre nincs annyi pénz, mint a hadiiparra...
Ez van, és sajnos nem is lesz ebben változás! (Lást: Asimov sci-fik!)

2022. 08. 09. 11:06

Való igaz, hogy általában a hadiiparnak van arra pénze, hogy költséges alapkutatásokat (is) finanszírozzon. Mert ugye kit érdekelt a lézer? Mire lehet azt hazsnálni a gyakorlatban? Azután kiderült, amint lett, hogy ja... egész sok dologra használható. Sajnos ez így van, és azért sajnos, mert nem a hadiiparnak kéne gyámkodnia a kisérletek felett...

Amúgy állítólag a kínaiaknak sikerült olyan TOKAMAK fúzós cuccot összerakniuk, ami 17 percig tartotta 70 millió fokon a plazmát. Persze ugye ez lehet akár igaz is... :0)) Az ITER működésbe helyezését pedig szeretném megérni, mert az áttörést hozhat...

2022. 08. 08. 13:54

Kedves Dmolnár!
Igen, tudom, hogy nem volt SZÜKSÉGSZERŰ az atombomba megépítése, de - sajnos! - ajánlatossá tette a japán császár fanatikus hozzáállása.
Szinte biztos, hogy a bomba nélkül is előbb-utóbb eljutott volna az emberiség az atomerőművek kidolgozásához, de szerintem háború nélkül inkább UTÓBB, mint előbb, de eljutott volna...
Ugyanis az iparosodás miatt az emberiségnek egyre TÖBB energiára volt, van, s lesz szüksége.
Nem szórakozásból dolgoznak a tudósok bizonyos kutatásokon, hisz tudjuk, nincs semmiből olyan sok, ami ne fogyna el egyszer, és akkor viszont KELL helyette más valami.
És hát mi más lenne kézenfekvőbb az emberiségnek, mint egy tudós emberekből SZERVEZETT tömb (team?...), olyan, mint a hadsereg, ahol koncentrálódhatnak az anyagi feltételek, azaz rendelkezésre tudják állítani, mert szórakozásból ugyan kinek volna kedve ilyen veszélyes, és költséges kutatásokat végezni?!:(

Az is tudható immár, hogy a CIVIL lakosság is bőven profitál a hadsereg által kidolgozott tudományos kutatások eredményeiből.
Hirtelenjében nem tudok más példát, mint a TEFLON palacsinta és hs stő serpenyők formájában, vagy a hőálló kerámia, a nejlonfólia, és az alufólia, melyek - ha jól tudom! - az ŰRKUTATÁS kapcsán jöttek elő először, majd jutottak el a mindennapos használatokba.
Na és általában a műanyagok.
Éppen ezért pampogom állandóan, hogy a kőolajjal csínján kéne már bánni, és nem autókban elpöfögni (működtessék csak elektromos árammal - Tesla! -), mert véges a szénhidrogén készlet a Földön, és ha nem lesz már a műanyaghoz alapanyag, akkor mi lesz?!:(((

Igen, igazad van:
A fúziós erőműre valóban nagy szükség lenne, hallottam már róla (zenészként ugyan egyáltalán nem területem, de van szemem és fülem, meg hát a bátyus atomfizikus, mint említettem, a hugi is matek-kémia-fizika tanárként tanított, tehát családban a "reál-érdeklődés"...), s most, hogy említed, kicsit utánakapartam a wikin, bár a párom szerint az "elvarázsolt fizikus szakemberek" lenézik a wikit, de nekem éppen elég, ha érthetően magyarázzák, mi is az a fúzió, s hogy működik.
Találtam több weboldalt is e témában, melyeket érdeklődve olvastam, s elhoztam egy párat belőle:

https://magfuzio.hu/tanulmanyok/a-fuzios-reaktorok-biztonsaga/
A lényeg: 
"A szabályozott magfúzió folyamata inherensen biztonságos, reaktormegszaladás nem tud bekövetkezni. A normálüzemi kibocsájtás a legrosszabb esetben is a természetes háttérsugárzás 1%-a alatt marad. A fúziós erőművek radioaktív hulladéka néhány évtized pihentetés után újrafelhasználható. A lehetséges baleseti szcenáriók közül a legsúlyosabb sem jár évekig vagy annál hosszabban tartó környeti hatásokkal, vagy a környékbeli lakosság kitelepítésével."

https://magfuzio.hu/tanulmanyok/magneses-osszetartas/
"Minden a magfúziós kutatásokról"

Itt van néhány igen látványos kép is az oldalról:
Tokamak tekercs áram


Hát nem klassz?!:)))
Nem állítom, hogy mindent értettem az írásokból, de amennyire belőle egyenlőre nekem szükségem van, annyit igen.

2022. 08. 08. 10:05

Az atombomba kifejlesztése nem volt szükségszerű, de a világháború miatt azzá vált. Amúgy a hadiipar általában minden új felfedezésre ráteszi a kezét. De valóban, emiatt a tudományos kutatásokat megszüntetni nagy hiba lenne. Hirosima és Nagaszaki pedig szükséges volt, hogy ne halljanak meg emberek milliói a folytatódó háborúban. (Ne feledjük a japán hadsereg fanatizmusát, ha a saját földjén kellett volna harcolnia)

Az atomenergia, legalábbis a hasadáson alapuló, bár tiszta (nem szennyezi a levegőt se, meg a vizet se) de a hulladék miatt, és amiatt, hogy sajnos egy baleset rendkívül durva hatásokkal jár, csak részmegoldás. Az igazi megoldás a fúziós erőmű lesz, már ha lesz, bár elég közel járnak hozzá.

 

2022. 08. 07. 0:36

Bármilyen szörnyű is volt ez az atomtámadás, én úgy gondolom, hogy vannak dolgok, amik szükségszerűek.
Ha nem lett volna megépítve az atombomba, az emberiség talán soha nem jutott volna el az atomerőművekhez, amelyek nélkül manapság sok helyen nem lenne elektromos energia, nem lennének pl. atomtengeralattjárók sem, és még sok más, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az emberiség energiaéhségének kielégítéséhez.

Van egy mondás:
"Véráldozat nélkül SEMMI sincs!"
Sajnos, ez is ilyen.
Mert minden veszélyes! A gáz, a villany, a bánya, a hajózás, a repülés, minden, minden!
Ezért NE FEJLŐDJÖN az emberiség?!
Olvassatok Nikola Teslát!!!
Ki is volt Nikola Tesla? - Elektromos Autózás E-mobility

Nem az erőművek bezárása lenne a célszerű megoldás, hanem a BIZTONSÁGOS használatának kidolgozása.
Olvastam Aszimov: ALAPÍTVÁNY - BIRODALOM c. trilógiáját, s ott már tizenháromezerben járunk, és MINDEN atomenergiával működik. Amelyik galaxis országának nincs atomja, az primitívnek számít!

Akkor most hogy-é van ez?!...

jadzia

2022. 08. 06. 20:07

1945. augusztus 6-án délelőtt 8 óra 15 perckor az Amerikai Egyesült Államok légierejének B–29-ese, az Enola Gay, amelynek Paul W. Tibbets ezredes volt a parancsnoka (a gépet Tibbets anyjáról nevezték el) atombombát dobott Hirosimára. A bombát az amerikaiak Little Boy-nak, kisfiúnak hívták. Urán 235-ös izotópon alapuló fissziós (maghasadás elvű), 15(± 20%) kilotonna TNT-egyenértékű robbanó erővel rendelkező atomfegyver volt, „puska” típusú bombának megépítve. A vakító villanással és jellegzetes formájú, gomba alakú füstfelhő kialakulásával kísért atombomba- robbanás a halottak és a romok városává tette Hirosimát. Az atomtámadás az utólagos becslések szerint 90-140 ezer ember életét oltotta ki, 70 ezer ember azonnal meghalt, a többiek pedig később, a sugárzás okozta betegségek következtében vesztették életüket."wikipédia

Lehet, hogy egy kép erről: égbolt és szöveg

jadzia

2022. 08. 06. 20:06
CSATA ERNŐ Hirosima
kis világomban
forrong a lelkem
hiányzó írásjelekkel
mondatok elején
a kicsi betűkkel
itt-ott néma emlékek
melyekben égig érnek
a torzszülött vétkek
ahol az élők félnek
s egy időzített bombát ér
az emberi élet
ahol eszmék vélt igazán
robbanak értelmes mondatok
s a rímek is mind drogosok
ahol múló dallamok szállnak
s fölötte ájult húsdarabok rángnak
az emlékezések
ahol csupa tőmondatok
nem néma percek
fájó elmúlások
őrület utáni megbánások
ahol áhitatra hív
a harang szava
ahol jövőnk is lehet
Hirosima
(2005 augusztus 6 )
Lehet, hogy egy műalkotás erről: szabadtériGisaku Tanaka – Fények pislákolnak az atomsivatagban, 1973-4
jadzia

2022. 08. 06. 19:43
Rasszista szemmel:
1848 március 15-én történt;
pesti SVÁB polgárok,
RÁC vásározók,
meg MINDENFÉLE egyetemisták
a TÓT-SZERB Petrovics,
meg a ZSIDÓ-MAGYAR Jókai
vezetésével kiszabadították börtönéből
a BOSNYÁK Stancsicsot.
Ez a nap a MAGYAR nép legnagyobb ünnepe
(galkóbalázs)
jadzia

2022. 08. 03. 19:57

SZABÓ LŐRINC:Szél hozott, szél visz el

Köd előttem, köd mögöttem,
isten tudja, honnan jöttem,
szél hozott, szél visz el,
minek kérdjem: mért visz el?

Sose néztem, merre jártam,
a felhőknek kiabáltam,
erdő jött: jaj, be szép!
– megcibáltam üstökét.

Jött az erdő: nekivágtam,
a bozótban őzet láttam,
kergettem, ott maradt,
cirógattam, elszaladt.

Ha elszaladt, hadd szaladjon,
csak szeretőm megmaradjon,
szeretőm: a titok,
ő se tudja, ki vagyok.

Isten tudja, honnan jöttem,
köd előttem, köd mögöttem,
szél hozott, szél visz el,
bolond kérdi, mért visz e

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és szabadtéricHINIARA fERSI

jadzia

2022. 08. 03. 19:56

SZAPPHÓ:ARTEMISZ ESKÜJE

Így járt hát az aranyhajú Phoibosz, a nagy titán,
Koiosz lánya szülötte, erős Kronidész fia,
Artemisz meg az istenek esküszavával ott
...apja fejére fogadta: "Örökre szűz
maradok, s odafenn fogok élni magas hegyek
ormán, gyors vadat űzve, egyezz bele kedvemért!"
Bólintott a nagy istenek atyja, hogy úgy legyen.
...szarvasölőnek azért nevezik maig
attól fogva a földiek és örök istenek.
Házasság, szerelem soha meg se kísérti őt.

Lator László

TRUNG CAO Artemis

Lehet, hogy egy műalkotás erről: 1 személy

jadzia

2022. 08. 03. 19:55

ROBERT BURNS:
Ha mennél hideg szélben

Ha mennél hideg szélben
a réten át, a réten át,
rád adnám kockás takaróm,
öleljen át, öleljen át!
S ha körülzúgna sors-vihar
rémségesen, rémségesen:
szívemben volna házad,
oszd meg velem, oszd meg velem!

Volna köröttem zord vadon,
sötét, veszett, sötét, veszett:
mennyország volna nékem az
együtt veled, együtt veled!
S ha volnék minden föld ura
az ég alatt, az ég alatt:
koronám legszebb ékköve
volnál magad, volnál magad!
Weöres Sándor

Lehet, hogy egy műalkotás erről: 1 személywATERHOUSE