ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

2009.06.22. 18:27

Kedves MINDEN ide látogató OLVASÓ!

Ebben a rohanó, agyat és idegeket borzoló világban álljunk meg egy pillanatra!Vigyor

Csodálkozzunk rá a bennünket körülvevő világra.

Olvassuk el az éppen kezünkbe akadt verset, hallgassuk meg a rádióban éppen felhangzó zenét, nézegessük meg a látóterünkbe került épületet, szobrot, képet...

Ha nyitott szemmel, nyitott füllel, s főleg NYITOTT SZÍVVEL járjuk útjainkat, bizony, meglepően sok szépségre tudunk találni.

Az interneten böngészve is keressük az IGAZI ÉRTÉKEKET, s hozzuk ide mindannyiunk örömére, hogy a 250 éve elhunyt Joseph Haydn-t idézzem:

"A földön oly kevés a boldog és megelégedett ember... Talán a te munkád olyan forrás lesz, amelyből a gondterhelt néhány pillanatra nyugalmat, üdülést merít."

Kívánok jó böngészést, szellemi kikapcsolódást mindenkinek!

Szeretettel Holdfény

 

2020.01.21. 12:56

A kevés nyugdíj mindig akkor fáj, amikor már megszünt a másik rendszeres jövedelem.. De akkor azután nagyon. De igazad van, ha nem fizetett járulékot, ám tessék.. Mint a színészek is. Sztár volt évtizedekig, és most állítólag nincs egy vasa se. No és az addig kapott sok-sok millió hol van? Néhány pályatársa palotában lakik, főúri körülmények között, de ő mit csinált a pénzével? Na, úgyhogy egy véleményen vagyunk.

2020.01.21. 12:52

Hát ez a keresztény vallás illetve a katolikus vallás nagy manővere. Mert ugyanis csak a jóistennek van joga megbocsátani a bűnöket. No de hát a jóisten nem nyilatkozik az istennek se, ugyebár. Jézus ugye a papa nevéven mondta azt, amiket mondott, de mit tegyenek az utódok? Az őskeresztényeknél az volt a divat, hogy a közösség előtt mindenki elmondta, mit csinált helytelenül (bűnről nem volt szó), miben vétkezett az isteni követelmények ellenében. De miután államvallás lett, hát hogy is mondjam, túl kínos lett volna a nagyurak vallomása, meg hát az olyan közönséges... Így kitaláltattak a személyes gyónások és egyebek és persze az egyházfiak feloldozása, már a megváltó nevében. 

A papi nőtlenség elég hülye dolog, és ma már az elvi alapja sincs meg, mert a papi hivatás, illetve cím, nem örökölhető és nincs olyan, hogy a frissen megszületett fiú máris bíboros.. De hát a szokás hatalma... No meg az öreg (nagyon öreg) bíborosoknak meg már olyan mindegy. Náluk is érvényesül a "nekik mért legyen jobb?" 

2020.01.21. 12:46

Jó, azt hiszem az asztrológia témát lezárhatjuk (most már sokadszorra :0)). 

FILO: Hát az még nem lett volna baj, hogy kint végzett, az se, hogy filozófusként, inkább a megnyilvánulásaival volt baj. Bár hogy merre vetődött a világban, azt jó lenne tudni... A megkövezésről nem olvastam a polémiáját, ellenben a "népszavazás" ügyben igen (Mózes felhívása, hogy kövessék), és hát valljuk be, nem volt igaza, nagyon nem... 

Az arab férfiakról nem tudom ezt honnan vetted. Ha filmben volt, akkor jó nagy marhaság volt. Dolgoznak a férfiak is,méghozzá keményen. Valaki keveri az afrikai törzsekkel a dolgot, ahol a férfi feladata elméletileg a nyáj és a család védelme volt, no meg a vadászat a nőké meg a többi meló. 

2020.01.20. 20:06

Én nagyon haragszom az adócsalókra, mert bezzeg tőlem minden fillér után vontak adót, ráadásul ELŐRE!
Sokan meg ott csalnak adót, ahol csak tudnak!
Aztán csodálkoznak a maszekok, hogy kevés az állami nyugdíjuk!
Hogy oda ne rohanjak!:(((

A nyaralóikról, vagy lakbérbe (ami után szintén nem adóznak, vagy vajmi keveset!) kiadott házaikról meg szó se esik!:)
Hol az IGAZSÁG?! 
Tuuuuudom, tuuuuudom! Az igazság ODAÁT van!:(((

 

2020.01.20. 20:01

Én minden pápára orrolok, mert nem hajlandók eltörölni a cölibátust!:(((
Szerintem ne papoljon házasságról, családról, akinek nincsen!
Egyáltalán! Milyen jogon oldoz fel ember embert bűnelkövetés alól?
Kivétel: BÍRÓ, ha bebizonyosodik az ártatlanság!


2020.01.20. 19:56

A Galaktika nekünk is járt egy időben, régen vagy tíz féle magazin is járt, Delta, Rakéta regényújság, Élet és tudomány, Elixir, Természettudomány, gyerekújságok: Pajtás, Aszterix, stb. Olcsó vol régebben az újság, és nem volt sok tudományos műsor a tv-ben. Jártak napilapok is (Népszabadság, megyei lap), de vallásos, az egy se.
Nem is értem az embereket, miért pont a deistákban nincs tolerancia az ateisták felé, hisz mi NEM támadjuk őket, csak elmondjuk, mit NEM hiszünk, de őket azért, mert hisznek - velük ellentétben! -, nem bántjuk.

Mostanában én sem foglalkozom az asztrológiával, de nem bánom, hogy huzamosabb ideig igen. S bevallom, azt tapasztaltam, bizony, nagyon sok esetben "hajazott" az illetőre a csillagjegye... Szerintem rám is (Bika = konzervatív, ragaszkodik a megszokott dolgaihoz, értékmegőrző - nem akar semmit kidobni! - művészi hajlam, anyagias, szereti a pompát, és testi élvezeteket, na és igen kényelmes, lassú, mondhatni, LUSTA! :DDD).
Na és még valami: Sanálom, de azt is tapasztaltam, hogy kerek-perec pont az elutasítja el legvehemensebben az asztrológiát, aki éppenhogy nagyonis "hozza" a csillagjegye jellemzőit! :DDD
Gondoltam már arra is, hogy talán azért, mert nem akarja, hogy átlássanak rajta...
  
Na mindegy, bennem jól megfér (már írtam, asszem) az asztrológia, meg az asztronómia is, az ateizmus, és a TUDOMÁNYOS hipotézisek tanulmányozásai is. Most éppen Edison és Tesla foglalkoztat.
És kedvenceim a polihisztorok, pl. Leonardo Da Vinci.
Amit azonban összezagyvált róla valami Dan Brown, az NEM ÉRDEKEL, nem olvastam, és meg se néztem a filmet! :(((
Sokan gyűjtik a könyveit, na én ugyan nem!:P

FILO:
Nekem gyengém, mert megvédett. Priviben is sokáig leveleztem vele. 
Rá sajnos elmondható,hogy rossz időben volt rossz helyen azzal a szovjetunióbeli filozófia ösztöndíjjal, mert mire végzett, itt gengszterváltás lett, és nem volt szükség rá, mint filozófia tanár... Pech!:(((
A Biblia témához nem tudok szólni, már csak azért sem, mert nem ismerem annyira, hogy bármihez hozzá szólhassak a benne lévő dolgokat illetően.
Arra emlékszem, hogy ibojka bibliás topicjában FILO éppen a megkövezett nőről írt, s emiatt a nézetei miatt támadták, de piszkosul!:(((
És hát ami engem illet, ugrom, ha a nőket elmarasztalják, ezért is utálom talán legjobban a muzulmán vallásúakat, mert a nőket semmibe veszik. És a minap mit hallok valamelyik filmben?
Arab férfiak? ... Na neeeeem! Azok NEM DOLGOZNAK! CSAK A NŐK!
Köszönöm, nincs több kérdésem!:P:P:P

Úgyhogy ha még egyszer születhetnék, és nőként, inkább visszabújnék, vissza én!:'(
 

2020.01.20. 11:05

Szó se róla, nagyon sok talpig becsületes és humanista ember volt, van, és lesz is a keresztények között. Csak hát ugye nem mindig ők a zászlóvívők és irányt adók, nagyon nem. János-Pál szerintem nem olyan nagy alakja az egyháznak és az emberiségnek, mert bőven elfogadta a Vatikán rablógazdálkodását és nagyon keveset tett a szervezeti megújulásért (nem mintha utána bárki tett volna bármit is), bár a mostani igencsak piszkálja a szennyest...

2020.01.20. 11:01

Hát igen... Az isteneket az emberek teremtik, maguknak... Azután elkezdik szolgálni önnön teremtményüket... No meg átverni, mert ugye ha betartanák a szabályokat akkor mehetnének vissza a fára, majomnak... vagy kőkorszaki embernek.. Hát átverik a maguk alkotta istent, de ahol lehet, mert nem minden irányzatban lehet, ott meggyónják, oszt jónapot... 

2020.01.20. 10:57

Jól emlékszem FILO és Kiris összecsapásaira. No pláne, mert alkalmanként (sokszor) Kirisnek kellett igazat adnom, mert FILO olyan elvont elméleteket akart beleerőszakolni a Bibliába és a tanításokba, amik nem fértek bele. Nem tudom miért csinálta, hiszen nem is volt se hívő, se vallásos, ha jól tudom. Megjegyzem, rengeteget tanultam tőlük (is) a Biblia értelmezéséről. Ami persze azt is jelentette, hogy még jobban lássam, mennyire tarthatatlan az egész kotyvalék... Legalábbis tudományosan. Még az Ószövetség, úgy-ahogy, mint a zsidó nép és vallás története, de a többi... 

Az asztrológia és társai alapjait (nagy vonalakban) ismerem, de az még lehetetlenebb, mint a kereszténység. Tökéletesen értelmetlennek látom, ezért nem is foglalkozom vele. Ez megint csak ugyanaz a furmány, amivel a jövőnket akarjuk valahogy megismerni, és, ami, ha igaz lenne, a legnagyobb szörnyűség lenne, amit ki lehetett volna találni... Erről még főiskolás koromban olvastam egy nagyon jó novellát a Galaktika című folyóiratban... 

2020.01.20. 0:26

Fantasztikusan mélyen szántó ez az Asperján György verse a katolikus egyházról!
És mennyi igazság van benne!

"Egyházad bennünk félelmet nevel,
lásd, selejt papjaid hülyére vesznek."

Köszönöm, Jadzia!
Nem is tudom, honnan szeded őket?!...

Azért néhány képviselőjüket én ateistaként is tisztelem bennük:
Képtalálat a következőre: „teréz anya”
Calcuttai Teréz anya és II. János Pál, az utazó, és bocsánatkérő pápa


2020.01.20. 0:09

Drága Jadzia!

Köszönöm az univerzumos verset.
Gondolom, túl nagy képet választottál Newtonról, talán ez itt megmarad:
 Kapcsolódó kép

A dolog nyitja, hogy ha kinyitsz egy képet, és ráviszed a kurzort, kiírja, mekkora. Ha 1000 fölött van, akkor menj a kurzorral a kép mellé, és a mellette lévő vonalon görgess le, ott TÖBB hasonló képet is találsz, nézd meg a méreteit, válaszd ki az 1000-nél kisebbet, és azt másold be.
Ha nem találsz, akkor sajna nincs mit tenni!:(((

Itt egy másik:
Kapcsolódó kép

És még egy ugyanarról az oldalról:
Kapcsolódó kép
A napfény szivárványszínre bontása

jadzia

2020.01.19. 18:49

ésa katolikusokról

 

ASPERJÁN GYÖRGY:Ballada a keresztény egyházakról

Égi Atyánk, korlátlan a hatalmad,
mert csak a képzeletben létezel.
Teremtettél eget-földet magadnak,
s gondnak embert, ki Uraként kezel,
de rád sose, csak szándékára hallgat,
mindenként vagy neki szellemi gyarmat.
Ha hibázik, lásd be, te vétkezel.
A gyártmányod rád kezet nem emel,
mert úgy nem vallhatna egyetemesnek.
Főnök vagy, de kedve szerint kegyel,
Atyánk, gyermekeid hülyére vesznek.

Egyházad is van, ott neked falaznak
dagadt papok, kiknek bűne ezer,
miközben törvényt, igét szádba adnak;
pásztorok, s a hívő üdvöt legel.
Neked csupán meg kell felelned annak,
minek alapján papjaid aratnak.
Az eredendő bűn lelki teher,
ki hordja, keresztre téged szegel,
hiszen atyja vagy az isten-gyereknek,
ki bűnösökért nálad szót emel,
lásd, teremtményeid hülyére vesznek.

Atya, fiú, szentlélek! – ráharaptak
erre a receptre. E szent veder
jó eszköz minden ájtatos alaknak,
ki az oltárnál bort vízzel kever.
A tehozzád tartók hisznek a papnak,
nem látják: tőled félve megtagadnak.
A szent személyzet mindent beseper,
és ellenszegülni senki se mer,
többre becsülve léleknél a testet,
melyet a gödör mindenhogy benyel,
Atyánk, teremtőid hülyére vesznek.

Te tűrsz. Életre emberszáj lehel,
agyag sem kell hozzád, csak égi jel –
annak minősítve földi keresztet.
Egyházad bennünk félelmet nevel,
lásd, selejt papjaid hülyére vesznek.

A képen a következők lehetnek: 2 ember, belső térThe Adoration of the Sacred (copy), Vicente López Portaña

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és belső térSanta Maria Sopra Minerva BY Pinterest

 

jadzia

2020.01.19. 18:47

Hoztam még egy verset az univerzumról

 

ASPERJÁN GYÖRGY:Ez addig érdekes

 

A mindenség gyors érszűkülete

galaxisunk ijedt szürkülete.

 

Mindig az a kérdés :itt az idő,

a sorsában mindent betelítő?

Elgyávítja bába gravitáció,

ha spontán, ha uralja ráció?

 

Részletekben ott tesped az egész

regulázott isteni tervezés?

Anyag a fény-milliárdokon át

bicegne felismerni rokonát?

Ugyanúgy épül itt s ott az atom,

s bomlik belül mind mássá gazdagon?

 

Érdektelen ez, ha egyetemes,

akár a jól működő egyenes,

melyben mindig van egy kis görbület,

a lázas fény is görbülten üget,

 

ha az energia éppen-tömeg,

vagy fordítva van benne köszönet,

 

Ez addig érdekes, míg az nekem,

nélkülem meghal, mint az értelem.

Mert csak számára fontos, ami az,

milyen volt, nem sejti a viasz,

ha megolvad, semmibe szétfolyik.

s új formát keres a végső sorig.

kép.png Jean-Leon Huens (1921-1984)saac Newton

 

2020.01.18. 22:05

Igen, emlékszem, én meg belekotyogtam, meg is kaptam a magamét, főleg egy EMBER nevű nicktől, aki igencsak embertelenül bánt el velem valami Figyelem nevű alakkal, aki naggggyon rosszindulatú volt velem, még meg is fenyegetett, én meg megijedtem, és ott akartam hagyni az amőbát. Ekkor vett védelmébe FILO, aki bátorított, írjak csak továbbra is, mert jókat írok, csakhát... nem tudtam felvenni a fonalat azzal a két elvontan gondolkodó egyénnel, én valahogy "egészségesebben" gondolkoztam még akkor...
Kiderült, EMBER pajtás kómában is volt egy ideig, gondolom, akkor kapta el a gépszíj, és ment félre az elméje!:(((
Na hallod! Pl. Krishnamurtit javasolta olvasásra, a másik fazonra nem emlékszem már, kit... Talán Oshot?... Én akkoriban Poppert olvasgattam a Magyar Könyvklub kiadótól, asszem.
Igaz, egy horoszkópos csajjal is összejöttem, nem is akárkivel, diplomája volt a Tan kapuja főiskoláról. Érdekes, mert az egyik kollégám is ezzel foglalatoskodott, illetve még most is.
Bár tudom, Téged nem érdekel ez a téma, de bevallom, mint ahogy azt nem bánom, hogy a cirill betűket meg KELLETT ismernem, egyáltalán nem bánom, hogy el tudom sorolni a csillagjegyeket, és ismerem a jellemzőiket, akár igaz, akár nem.
Szerintem aki valamit vitat, azt legalább illik ISMERNIE is, nemde?!

A kereszténységről csak annyit, hogy az egyik legálszentebb vallás, amit valaha is az emberiség kitalált. Mondom ezt annak ellenére, hogy keresztapám kántor volt, és náluk szigorúan menni kellett vasárnap templomba. Még gyónni és áldoznunk is kellett, én jól elszórakoztam a templom színes üvegablakainak nézegetésével, és a szobrocskákkal az oltárokon térdelés közben. Azóta is utálok térdelni! Lealázó póz szerintem egy ember számára!

Azt már mondtam, hogy a gyengéim a templomok, már mint épület, na és az orgona!
Bár nagyon jól tudom, az egyház eleinte POGÁNY hangszernek tekintette, és csak később engedték be a templomokba.

Asszem, addig csak liturgikus korálokat énekeltek, főleg férfi szerzetes kórusok.
Na nem ilyenek, mert ez már stilizált:
https://www.youtube.com/watch?v=TF4Orx0765Q
Gregorian: Moment of Peace 

A lányom Győrben végezte a zeneművészeti főiskolát, és Szabó Miklós karnagy vezetésével ők VALÓDI gregorián korálokat énekeltek lemezre. Nem tudom, megtalálom-e a yutun, mert voltak Pesten lemezfelvételen...
Sajnos, nem találtam meg a gregoriánokat. Szabó Miklóssal viszont csináltak riportot a 80. születésnapján, ez fent van a yutun:
https://www.youtube.com/watch?v=veSzcxMOudg
Szabó Miklós, a Győri Leánykar karnagya 80 éves

Őket érte az a megtiszteltetés, mikor hazahozták Bartók Béla hamvait, az újratemetésen ők énekelhettek. Szégyen a magyar zenekultúrára nézvést, hogy felvétel persze erről sincs sajnos...

2020.01.17. 13:12

Megmaradt és látható....:0)

2020.01.17. 13:11

Hagyd szegényeket, elég bajuk van anélkül is, mármint az igazi hívőknek és hit magyarázóknak. Valahogy azt kéne elérni, hogy a kereszténység (most szorítkozzunk erre az egyre) egykori kinyilatkoztatásai ma is érvényesek. Pedig hát nem... Illetve nem úgy, ahogy akkor értették. Erről kimerítő beszélgetéseink voltak Kirissel és Svennel még az Amőbán... 

2020.01.16. 16:08

Hurrá, sikerült a képet betenni! :)))
/Remélem, meg is marad! Persze most sincs fogalmam sem, hogy sikerült???!.... De fő, hogy itt van!/


2020.01.16. 16:05

No igen, ugyanabban a cipőben járunk... Csak MÁS a lábunk alakja, emiatt egyikőnknek szorítja a lábát, a másikunknak meg lötyög a lábán!
Hogy kién melyik, döntse el ki-ki maga...
Szóval mink, matériálisták abban a cipőben csak csúszkálgatunk ide-oda abban a nemtudom micsoda katyvalékban, ami akár anyag, akár energia, vagy fittyfiringős fittyfele tudja, mi vót a NAGY Csinn-Bumm-cirkusz előtt, de -szerinted - valami csak VÓT!
Viszont a deistáknak se jobb a helyzetük, mer' nekijek még hagyján volna az, hogy mikor született a jóisten, sokkalta nagyobb dilemma az, amire még csak nem is gondolnak: Nevezetesen arra, hogy a Jóisten miféle-fajta származék, hisz a születés csak akkor jön létre, ha van szülőpár, aki életre hozza, nemdebár?
És ami azt illeti, ki tudja, kik voltak azok, illetve, hogy ő maga JÓ családból való-e?
Hiszen ha megnézzük Jean Effel Világ teremtése rajzfiljét, bizony, az általa készített négy tojásból az egyik bizony, pöttyös, mint a pulykatojás!!! Hát egészséges dolog ez a három sima tojat mellett?! Nem valami "génhiba" az oka, ami bizony aligha vall hibátlan eredetre a feljebbvalóit illetően?
Szerintem a deisták tudósainak nem ártana ezt sem megvizsgálni!!!

2020.01.15. 11:05

Fityfenét... :0) Ugyanabban a cipőben járunk, csak nekünk az anyag valamiféle megjelenési formája végtelen, nekik meg a jóisten. Nekik is fel lehet tenni a kérdést, oszt a jóisten mikor született? 

Mi legalább mondhatjuk (ha ugyan mondjuk), hogy a mi számunkra érzékelhető tér-idő a nagy bummal keletkezett. Hogy ezen a tér-idő egységen kívül mi van, arról halovány sejtésünk sincs, de hipotézis, mint a tenger, mert ugye újabb kérdések merülnek fel.

2020.01.14. 13:45

Jajj mán, ne mán!!!... Nehogy mán az én lelkemen száradjon, ha Te gutmann ütést kapol egy SEMMI miatt, az ántiját nekije!
Tudd meg kedves Barátom, hogy nekem is, mint bárkinek, SZUTERÉN JOGOM abban hinni, amiben akarok! :P

Ha nem hiszem, hát nem hiszem, na BUMM, és akkó mi van?!...
Senki senem tuggya, mi vót a Nagy Bumm előtt, oszt kész! Nem nekünk köll ebbül ügyet csinyáni! Erre szakavatottabbak is vannak, mint mi, nahát!
Ha anyag nem vót, az mindenképpen nyilvánvaló lehetne, mert az "megfogható" lett vóna, de "valószínűleg" bármennyire is vót valami, megfoghatatlannak köllött lennie, de akkó télleg mi lehetett? Láthatatlan, halhatatlan (nem elírás!!!), színtelen, szagtalan ... mondjuk? Mondhatjuk (veszteni valónk nincsen!): ENERGIA!
De igaz, valójában az se SEMMI!

Szóval télleg nem jó a vallás nélkülieknek (ateista, materia-lista, lusta...) mer' nem marad nekik semmi, amit hazudhassanak... Bocsánat, feltételezhetnének... Nincs nekik egyetlen picula dolog sem, amit hipotézisként megoldandó felállíthatnának!

Most akkó mit tehetünk? Csak nézünk ki a fejünkből, a deisták meg röhögnek rajtunk!:(((
Képtalálat a következőre: „szmájlik”


Kapcsolódó kép