ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

2009.06.22. 18:27

Kedves MINDEN ide látogató OLVASÓ!

Ebben a rohanó, agyat és idegeket borzoló világban álljunk meg egy pillanatra!Vigyor

Csodálkozzunk rá a bennünket körülvevő világra.

Olvassuk el az éppen kezünkbe akadt verset, hallgassuk meg a rádióban éppen felhangzó zenét, nézegessük meg a látóterünkbe került épületet, szobrot, képet...

Ha nyitott szemmel, nyitott füllel, s főleg NYITOTT SZÍVVEL járjuk útjainkat, bizony, meglepően sok szépségre tudunk találni.

Az interneten böngészve is keressük az IGAZI ÉRTÉKEKET, s hozzuk ide mindannyiunk örömére, hogy a 250 éve elhunyt Joseph Haydn-t idézzem:

"A földön oly kevés a boldog és megelégedett ember... Talán a te munkád olyan forrás lesz, amelyből a gondterhelt néhány pillanatra nyugalmat, üdülést merít."

Kívánok jó böngészést, szellemi kikapcsolódást mindenkinek!

Szeretettel Holdfény

 

2018.03.16. 20:48

A Wikipédián eléggé részletesen lehet olvasni a nagy tudósról, az angol elméleti fizikusról:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking#Munk%C3%A1ss%C3%A1ga_%C3%A9s_tudom%C3%A1nyos_n%C3%A9zetei

Jómagam a tv-ből értesültem róla, hogy él egy rettenetes betegségben lévő fizikus, aki bízvást nevezhető  az orvosi és a technika csodájának azáltal, hogy túlélt egy olyan betegséget, amibe általában hamar belehalnak.
Érdekes az élet!
Óriási szerencséje az emberiségnek, hogy Hawking megmaradt nekünk, mert a fizikusok közül olyan kivételes személyiséget nyertünk vele, aki a TÖMEGEKHEZ tudott a tudományos írásaival szólni.
Jó sok műve megjelent, közülük több saját maga átdolgozásában is, mert mindig frissítette az újabb tudományos eredményekkel az Univerzum keletkezését és működését illetően.
Nekem több műve is megvan, és nagy örömömre szolgál, hogy alkalmam nyílt megismerkedni a kutatásainak eredményeivel.

Hawkinggal való megismerkedésem úgy történt, hogy a lányomhoz Németországba utaztamkor egy kicsike könyvet akartam magammal vinni az útra, s megláttam a könyvespolcon egy kicsike színes borítójú könyvet, mely kb. 3 éve várt arra, hogy elolvassam.
A címe: "A MINDENSÉG ELMÉLETE - A világegyetem eredete és sorsa." Leemeletem, és elvittem magammal a hosszú 7 órás úton olvasni, s bevallom, nem bántam meg, sőt!
Stephen W. Hawking kicsi könyvében felfedező utazásra hív mindenkit a kozmosz világába, és arra késztet, hogy megtaláljuk benne saját helyünket. Ez a könyv azoknak íródott, akik már néztek fel az éjszakai égboltra, és eltűnődtek azon, hogy mi is van odafönn, és mindaz hogyan került oda.

E kis könyvecskéből sok mindent megtudtam:
Megismertet a Nagy Bummal, amivel az IDŐ indul, mert nem tudhatjuk, mi volt ennek előtte, megismertet a szingularitással (mely egy matematikai fogalom; egy gömb minden pontját meg tudom feleltetni egy kisebb, vagy nagyobb gömb minden pontjának), a tér görbületével, melyen nem érvényesek az euklideszi geometria alaptételei, pl. az, hogy a háromszög szögeinek összege 180 fok. Mert pl. ez nem igaz a gömb alakú Föld felszínén mért háromszög esetében, ugyanis mindenképpen többnek kell lennie, ha elég nagy: pl. az Északi sarktól az Egyenlítőig terjedő háromszög esetében a tér görbölete miatt. Gondoljunk csak bele!... Kicsi háromszögeknél is így van ez, de az eltérés olyan kicsi, hogy észre sem vesszük (optikai csalódás).    
Aztán ott vannak a "Fekete lyukak"...
Kapcsolódó kép
http://rejtelyekszigete.com/wp-content/uploads/2017/02/fekete-lyuk-urhajos.jpg

http://rejtelyekszigete.com/bizonyitekot-talaltak-egy-uj-tipusu-fekete-lyuk-letezesere/

Ez a könyv tett kíváncsivá engem, a klasszikus zenészt a fizikusok tudományos munkái iránt. Így aztán sorra olvastam Hawking könyveit: Az idő még rövidebb története, Hawking Univerzuma, most éppen a karácsonyra kapott könyvét olvasom, asszem, ez volt az utolsó publikált műve: A NAGY TERV - Új válaszok az élet nagy kérdéseire."

Hawking maga a tudomány, és maga a tudomány CSODÁJA!
Igazán kár, hogy elhunyt. Még alkothatott volna tovább az emberiség örömére és hasznára...

De ha már így történt: Nyugodjék békében!:)))

2018.03.16. 19:44

https://index.hu/tudomany/2018/03/14/meghalt_stephen_hawking/
Meghalt Stephen HAWKING
/1942-2018)/

76 éves korában meghalt Stephen Hawking, a világ egyik vezető elméleti fizikusa. A hírt a családja közölte.

 

"Nagyszerű tudós és rendkívüli ember volt, akinek munkája és öröksége sokáig élni fog. Bátorsága és kitartása zsenialitásával és humorérzékével világszerte megihlette az embereket. Egyszer azt mondta, »nem lenne valami nagy az univerzum, ha nem lenne olyan emberek otthona, akiket szeretünk«. Örökké hiányozni fog nekünk" – írták közleményükben gyerekei, Lucy, Robert és Tim.

http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/meghalt-stephen-hawking/sfgej01
Kapcsolódó kép
https://www.theworldweekly.com/images/content/cover/stephen-hawking-starshot-2016.jpg


A korunk egyik legnagyobb elméjeként, az „asztrofizika popsztárjaként” is emlegetett tudós 1942. január 8-án született Oxfordban. Tizenhét évesen került az Oxfordi Egyetemre, ahol fizikából szerzett diplomát, kiváló eredménnyel. Kozmológiai-asztrofizikai tanulmányait Cambridge-ben folytatta, ahol 1966-ban szerzett doktori fokozatot.

Az egyetemi évek alatt gyógyíthatatlan betegséget (amiotrófiás laterálszklerózist – ALS) diagnosztizáltak nála, amely a mozgató idegpályák elsorvadásához vezetett. Kezdetben bottal járt, de 1969-ben végleg tolókocsiba kényszerült, a bénulás elhatalmasodása után fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátor segítségével tudta már csak megosztani gondolatait másokkal. Bár az orvosok rövid időt jósoltak neki, csodával határos módon több mint öt évtizedet élt együtt betegségével, amely testi állapotát lerontotta, de elméjét nem.

Nevét az 1988-ban megjelent, Az idő rövid története című, a tudományokban járatlanok számára is élvezhető könyv tette széles körben ismertté. A kötetet negyven nyelvre fordították le, harmincmillió példány kelt el belőle. Hawking szerepelt már rajzfilmekben, sorozatokban, lemezeken is, sőt A mindenség elmélete címmel életrajzi filmet is készítettek lebetegedéséről. 2001-ben jelent meg Az univerzum dióhéjban című munkája, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberi fajnak nincs jövője, ha nem terjeszkedik a világűrben. 2005-ben adta ki első könyvének átdolgozott, kibővített változatát Az idő még rövidebb története címmel. 2010-ben megjelent A nagy terv című könyve azért kavart vitát, mert azt fejtette ki, hogy a világegyetem keletkezése a fizika törvényeivel megmagyarázható, így nincs szükség a Teremtőre.2018.03.14. 22:01

Igen, azonnal a kis busmann jutott eszembe a primitív életmódja miatt, mikor kiderült számomra, kicsoda Dersu Uzala.

Hogy viharos hangulatban lettem volna?
Nem, nem!
Az a helyzet, hogy régebben, ha zenei előadást, koncertet adtunk elő valahol, a VIHAR téma mindig hálás téma volt, mert valahogy a vihar sosem unalmas... Ha mondjuk, a menüettről beszéltünk volna, alig hiszem, hogy a közönség ne álmosodott volna el...
Viharos (mérges) hangulatban akkor lettem, mikor kiderült, sehogy se találom Vivaldi vihar zenéjét két gitárra, mert én magyarul írtam be a címet, és úgy a boha úristennek se jött a két srác elő...
Mikor este hazajött a párom, kiderült, ő lementette a vidit a gépére, és így megtudtam a címet. De a hsz megírás így másnapra maradt, mert Vivaldi eredeti vihar zenéjével akartam kezdeni, és azzal zárni, de előadási stílusváltással, hogy aki akarja, hadd lássa, a régi zene is lehet élvezetes a mai ember számára, még ha nem is kedveli a klasszikus zenét...

Van ilyen "modern átirat" több is, legismertebb talán Emersonéktól Muszorgszkij: Egy kiállítás képei.
Hallgassuk meg az utolsó tételt! 
A kijevi nagy városkapu:
https://www.youtube.com/watch?v=6kRO5WaF5oc
Emerson Lake and Palmer/A kijevi nagy városkapu - 1997-es előadás
Képtalálat a következőre: „a kijevi nagy városkapu”
http://3.bp.blogspot.com/_vOS8CAWX1LY/TNzGF1QJBrI/AAAAAAAABw4/bWCsN1DEqbo/s1600/Hartman+kijevi+kapu+terve.jpg

2018.03.14. 15:16

Viharos hangulatban lehetsz... :0)

2018.03.14. 15:16

Ja, úgy már más... Amúgy nem gondoltam, hogy őskövületként írod le őket. Mert, hogy őszinte legyek, a gondolkodásmódjuk és a dolgokhoz való viszonyuk alapjában véve szimpatikus (ez nem minden természeti népre vonatkozik sajnos). Csak hát sajnos, avagy sem, de nem ebbe a világba való..

2018.03.13. 19:50

Vigyázat! Holdfény ZENEI ÍRÁSA következik! ;o)

VIHARZENÉK

 
Kedves Látogató!

A zeneszerzők egyik kedvenc természetfestő témája a vihar.
Többen is írtak róla zenét, általában több tételes műveiknek egyik tételét képezi a vihar-zene.
Ezekből idéznék most néhányat.

Jöjjön először a legközismertebb mű, mely a barokk korból való:

Antonio Vivaldi (1678-1741) az olasz barokk zene legjelesebb képviselője. Legtöbbet játszott műve "A NÉGY ÉVSZAK", mely valójában négy önálló, három tételes hegedűversenyből álló ciklus, melyet egy ismeretlen olasz költő verse alapján közös program fűz egybe.
Ezekből választottam ki a II. g-moll NYÁR címet viselő versenyművet, s annak is a III. tételét, melyben a nyári vihar jellegzetes hirtelen kitörését, majd elmúlását hallhatjuk:
https://www.youtube.com/watch?v=g1LSGTdioXc
Vivaldi: A négy évszak Nyár III. tétel - Szólót játszik Tóth Tibor hegedű 
Közreműködik a Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar Kamarazenekara A következő mű szintén Vivalditól származik, de eléggé ritkán hallható.
Az F-dúr fuvolaverseny a "Tengeri vihar" alcímet kapta. A műben magunk előtt láthatjuk a tenger hullámainak feltornyosulását, és elsimulását, valamint a tenger csendes morajlását, és a hullámok sziklákhoz csapódását:
https://www.youtube.com/watch?v=nF-BYPtmFXY
Yasuka Nambu performs Vivaldi Flute concerto in F major- "La Tempesta", with The Israel Philharmonic Soloists, at the Tel Aviv Museum of Art. La Tempesta Dei Solisti concert series 


https://tornyaitibor.files.wordpress.com/2010/08/vihar-70x100-cm-olaj-vaszon.jpg

Szerettem volna bemutatni Joseph Haydn, a nyugodt, kiegyensúlyozott klasszicista zeneszerző G-dúr, "Napszak" szimfóniáját is, melynek szintén van vihar tétele, de sajnos, nem találtam fel a neten a zenéjét.

Így hát következzék a klasszikus zene záró alakjának, a hatalmas Ludwig van Beethovennek (1770-1827) kilenc szimfóniája közül a kedvencem, a VI. "PASTORALE" (F-dúr, Op. 68./ szimfónia IV. "VIHAR" tétele:
https://www.youtube.com/watch?v=-ZVdVuskkKU
Bernard Haitink conducts the London Symphony Orchestra performing Beethoven's sixth symphony. 

Először csak a mélyvonósokon távolról hallik a vihar zúgása, de hirtelen villám csap le a békés tájra. Száguldó vonósfutamok festik a szél zúgását, a zápor zuhogását. Túljutva a tetőfokon a természet dühe megenyhül, megtörik az elemek tombolása. A vihar lassan elvonul. Az oboán szelíd, nyugodt dallamív feszül ki, mint egy tündöklő szivárvány.

http://3.bp.blogspot.com/-r8IDDFD9jQc/TZhDrN65_lI/AAAAAAAAAeo/SaMtUMOug8E/s1600/2.jpg

Nem lenne teljes a viharképünk, ha nem idéznék fel egy romantikus zeneszerzőt is, bár ez a zene nem természeti viharról szól, hanem az emberben lakozó viharról, azaz a háborúról, bár a szerző nem is annak szánta.
Jöjjön tehát egy szintén közismert zene, melyet bátran nevezhetnénk a "háború zenéjének":
https://www.youtube.com/watch?v=7q513e1N8Zc
Richard Wagner (1813-1883): A Walkür - A walkűrök lovaglása

Ez a méltán népszerű muzsika az emberi vadságra, a homo sapiens temperamentumára, hatalmas erejére utal, sokan ezért is kedvelik. Nagy kár, hogy ezt az energiát, ami az emberben feszül, többször rossz célokra használja fel az emberiség!
Pedig mennyivel jobb lenne, ha hasznos célokba belefektetnék be ezt az óriási energia tárházat! :)))
Jómagam az itt látható különféle helikoptereket az emberiség egyik legcsodálatosabb feltalálásának tartom:

http://iho.hu/img/repules/1206/120609_mi24/05.jpg


Befejezésül találtam valamit, amely visszavezet bennünket a kezdeti zenéhez, azaz Vivaldihoz, milyennek is hallhatjuk a barokk kompozíciót egy XXI. századi feldolgozásban:
https://www.youtube.com/watch?v=u5jZ4fZTwGI
Vivaldi's Four Seasons Summer Theme Cover GH 1 - on 2 electric guitars mixed 


https://i.ytimg.com/vi/RJWr9yBBkFw/maxresdefault.jpg

Nos, hogy tetszett? 
Vad zenék? Igen, azok!
Kérek mindenkit, kicsit gondolkozzon csak el ezeken a VAD vihar zenéken! :)))

Kellemes szórakozást!

 

2018.03.13. 19:41

Hát valóban... ITT a világ váge....

Jazz... Tényleg nem szeretem, de nem ezt a fajtát, hanem amikor megadnak egy címet, aztán egy másikat, egy harmadikat, hogy ezekről fognak bazseválni, oszt MINDIG UGYANAAZT improvizálják rá, akár EGYETLEN darab is lehetne az egész... Ez nekem - sajnálom, de - unalmas! :(((

Tudtommal az improvizációkban is legalább részleteiben felismerhetőnek kellene lennie az eredeti témának...
Na mindegy, én egyébként a Strombolira se mondtam, hogy tetszett volna, helyesebb kifejezés rá, hogy mivel a párom akarta hallgatni, én meg elviseltem...
Ide azért tettem be, hátha van valaki, aki szintén kedveli is őket, nemcsak türelmesen elviseli...

A két film meg nekem azért egyforma majdnem témailag, mert mindkét ember valójában még a természethez közeli, s ahhoz alkalmazkodó életet él... Ennyi bennük a közös... szerintem.
(Nem akartam őskövületként gondolni rájuk.)

Na mindegy...
Maradok inkább annál, amihez értek is: a "komoly zenénél".


2018.03.12. 14:21

Hát az "Istenek a fejükre estek" című filmetmég véletlenül se tudtam összefüggésbe hozni a Derszu Uzalával... Főleg mert azért az erősen "kimunkált" film, míg a Derszu az szinte kézzelfogható közelségbe hozta azt az életet amit egy tajgalakó él (és ami amúgy nem igazán kívánatos) és az a gondolkodásmódot, ami ehhez az élethez szükséges...

2018.03.12. 14:18

No, amikor te dzsesszt kezdessz el hallgatni, akkor itt a világ vége, mert azt mondtad, nem keddveled a műfajt, persze kivéve... 

Nos, ha ez ment, akkor itt az ideje, hogy hallgass egy kis Collegium Musicumot egyenesen Csehszlovákiából (itt a link a wikipédiához  https://hu.wikipedia.org/wiki/Collegium_Musicum_egy%C3%BCttes). Nekem nagy kedvenceim, van tőlük vagy öt lemezem, pedig nem volt könnyű beszerezni őket, mert hiánycikke volt anno....  Nos és az első lemez, amivel megismerkedtem tőlük... https://www.youtube.com/watch?v=0qOFiUHHwac

2018.03.12. 9:52

Nos, a OSSO BUCCO igazi olasz étel, két receptből csináltunk egy harmadikat. Az egyik spagettivel írja, néhány plusz fűszerrel, mint a másik, amelyiket pedig "polentával" puliszkával (kukoricadarából) írja. Na, ezt azért már mégse... Ugyanis gyerekkoromban sok puliszkát ettem, és asszem, eleget egy életre!:(((

Dersu Uzala... Hát eeegen, kevertem a szezont a fazonnal...

Így jár, akire jeges vödörrel öntik a filmeket!
Aztán mikor benéztem a netre a képesbe, rögtön eszembe jutott már a kis öreg bácsika... a Tajgában.
Kapcsolódó kép
http://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/dersu_uzala.jpg

Tudod, engem emlékeztetett egyszerűségében az afrikai szavannalakó kis busmannra az ő coca colás üvegével...
Képtalálat a következőre: „az istenek a fejükre estek”
http://static.filmkatalogus.hu/Az-istenek-a-fejukre-estek--36080.jpg

Hát igen... Beismerem az ÖKÖRNYI hibát, de hát nem kell nekem - szerencsére! - filmesztétikából vizsgáznom, mint a férjemnek kellett a gimiben a levelezőn...

De az vígasztal, hogy Onibaba ügyben legalább egyetértünk! :)))
A ballada a katonáról c. film meg ezek szerint ugyanaz, ami nekem is kedvencem volt.
Szegény alig ért haza, indulhatott is vissza! :(((
Képtalálat a következőre: „ballada a katonáról”
http://m.blog.hu/li/lisztesmegmondjaatutit/image/Ballada%20a%20katon%C3%A1r%C3%B3l/11800545.jpg

Ja, és Csuhraj rendezte.

A párom mondta, hogy A hét szamuráj-t Kuroszava rendezte előbb, ennek koppintása az amerikai Hét mesterlövész...

2018.03.12. 9:29

Mit hallgattunk a hétvégén, ezt szeretném most megmutatni:

STROMBOLI JAZZ BAND
Képtalálat a következőre: „STROMBOLI BAND”
https://media05.regionaut.meinbezirk.at/2016/10/23/11477825_web.jpg
Cseh Jazz Együttes
Alapítás: 2012.
Tagok:

Raül Cid: Trombó, veu i direcció -
Josué García: Trompeta -
Ton Solé: Banjo i ukelele -
Ismael Carles: Tuba -
Adrià Mort: Bateria
 
Szülőváros
Camp de Tarragona


https://www.youtube.com/watch?v=1rF7oAyjfLU
STROMBOLI - Stromboli

https://www.youtube.com/watch?v=4zmG2t1hOe8
STROMBOLI - Carmen, Olomucz 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=gRjlWg7fqFI
STROMBOLI - O hory, O hory

2018.03.12. 8:51

A lábszár fenségesen néz ki, ez biztos... Bár a tészta hozzá.... Igaz, az olaszok nagy tésztások... 

2018.03.12. 8:44

Búúúú.... Az Onibabát összekeverni a Dersz Uzalával... Huhh... Hát nekem az Onibaba nem alapmű, és valóban eléggé szörnyű... Egyszer láttam, köszönöm, nem... Amúgy van szmurájos film, amit kedvelek. Példának okáért a "Hét szamuráj", nem fogod kitalálni, ki rendezte... Hát persze, hogy Kuroszava... És, nem meglepő, de előbb, mint a hét mesterlövész című film megjelent, mert az amerikaiak tőle koppintották...

A "Ballada egy katonáról" meg nem nyomorúságos, csak megható, ha szabad ilyet mondani egy háborús filmről... Ja persze, mert elírtam a címet... Nem "volt egyszer egy katona", hanem "Ballada egy katonáról".. Hejjába na, öregszem...

Kuroszavánál amúgy nem mindig ömlik patakokban a vér, ezt nem is tudtam honnan vetted... (jó, van neki olyan is, de amúgy...).

2018.03.10. 17:44

Nos kedves Dmolnár barátom!
Úgy látszik, a páromat is "meg lehet fogni" filmekkel, ugyanis a szerinted alapműnek számító Dodeszukaden c. Kuroszava filmet NEM ISMERI!
Olyannyira, hogy halványlila gőze sincs, miről szól...
Most éppen dolgozni van, s én meg vettem a fáradtságot, és megnéztem a neten, mit írnak róla, hát EZT találtam:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dodeszukaden

Hááááááát.... amiket ebben olvastam, máris döntésre jutottam e filmet illetően, drága barátom, mert hiába "alapmű" nálad, nálam nem lesz, az biztos, mert MEG SE AKAROM NÉZNI!!!
Neeeem, nemmmm, én nem bírom az olyan témákat, amelyekben az emberi negatívumú életek, a nehéz SORS oldalán állók a szereplők... Tudod, rám - mivel erős nálam a képzelőerő, és az ún. "színházidol" -,  még én is képes lennék önmagamra emelni a kezem, miként Kuroszava tette majdnem:
"A film megítélése vegyes, megjelenésekor Japánban sem fogadták túl jól, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a rendező 1971-ben öngyilkosságot próbált meg elkövetni..."

Tudod, nekem "A viharsziget" c. film is rengeteg lelki problémát okozott!
Megkerítettem a regényt, s elolvastam... HÁROMSZOR! És a filmet is legalább ennyiszer néztem meg, s még MOST sem hiszem el azt, ahogy befejeződött... hogy a főhős ilyen gyilkos lett volna!!!??? Nem vagyok képes elfogadni!
Nekem még mindig ő egy rendőrnyomozó, akinek a felesége volt gyerekgyilkos, és keresi az IGAZI gyilkost, aki megölte a nőt...

Na, mindegy, szóval nem vagyunk egyformák...
Ez a Dodeszukaden engem úgy kinyírna pszichológiailag, mint a pinty!:(((
Így nem vagyok rá kíváncsi. Ha lekötöznének egy székre, és kényszerítenének, hogy nézzem, biztos az lenne az utolsó film a számomra, s talán a VÉGÓRÁM is elérkezne...
Hjjajj, ezek a japánok! Nem szeretem a szamurájos filmjeiket, a bigott szokásaikat... Az érzelemmentes munkamániás jellemüket.
Sok zenész kollégát ismerek, akik voltak kint. Ők azt mondják, fanatikusak, de ha ideszabadulnak Európába, akkor képesek mindent magukba szívni, mint a szivacs, nem véletlenül fogadták el a világon elsőként a Kodály módszert, és a kórusaik MAGYAR nyelven adják elő Kodály műveit! Itt ki merik mutatni az érzelmeiket, de otthon NEM!!! Fura, ugye?! Otthon csak GÉPEK, ezt is állította róluk egy kollégám.

Érdekes, a férjem is Kuroszava rajongó volt, hogy mit evett rajta, mikor a patak vér, amit Torgyán állandóan vízionált, kismiska a Kuroszava meg a King filmekhez... Érdekes, Hitchcock filmjei nem riasztottak annyira, már ugye, amelyeket láttam is. (Bár a Psycho eléggé necces, de Anthony Perkins miatt néztem csak meg...)
Képtalálat a következőre: „psycho film”
https://eng3122.files.wordpress.com/2012/04/photo-psychose-psycho-1960-2.jpg?w=519&h=366

Lehet, sőt biztos neki is vannak rémfimjei, csak éppen a szerencsémnek köszönhetően nem láttam őket.

A párom a "Volt egyszer egy katona" c. filmet se ismeri, ennek még nem néztem utána, de ha az is olyan "őrültek háza film", akkor azt se fogom... Az én közeledő 75. évi szülinapom után már igazán szeretnék nyugis életet... Minek keressek bajt magamnak a mások bajaival, jön az úgy is - lásd szomszéd néni Anzheimer kóros betegsége! Majdnem ugrottam egy hátast, mikor rámkérdezett: MAGA KICSODA?!:(((

Hát EZ VAN!
Egyébként, hogy kissé ellensúlyozzam a témát, most éppen egy ZENEI ALAPMŰVET hallgatok, Beethoven VI. "Pastorale" szimfóniáját.

Tudod, aminek ez (is) a témája:
4/4 mi dó szó mi dó szó, II dó mi szó mi fá re II fá re szó mi dó mi II re lá, ti, szó, szó, dóóóó...II
(Kottásan nem tudom ide beírni sajnos! A kettősvonalak az ütemvonal helyét jelölik.)
https://www.youtube.com/watch?v=L_dgq6hTkiQ
Beethoven Symphony 6. NZF/Kocsis - 5. záró tétel 
(Kb. 9 perc)

/Szívesen írok az egészről is, ez az egyik kedvenc szimfóniám, ha kéred./


2018.03.09. 18:22

Bocsánat kedves Dmolnár barátom, tegnap nem tudtam írni, mert nőnapi tavaszi tanári koncerten voltam a volt zeneiskolámban.
Ma pedig elég macerás étket készítettünk: OSSO BUCCO-t. /Magyrul: Lyukas csont/ Borjú lábszárból készül, és mi spagettivel ettük, de a hús szeletek pont ilyenek lettek:
Képtalálat a következőre: „osso bucco”
https://d2droglu4qf8st.cloudfront.net/2016/03/256395/recipe-805_ArticleImage-CategoryPage_ID-1426101.jpg?v=1426101
Nagyon finom, de elég sok idő kell elkészíteni.
Speciális olasz étel, fenn van a neten, ha nem ismernéd.

Bár tudom, hogy hétvégén nem szoktál gépközelben lenni, de hátha még ma bekukkantasz ide, ezért szeretném KORRIGÁLNI egy rémesen nagy tévedésemet!
Az a "szörnyű" film tényleg rémesen szörnyű volt, mert az, amire gondoltam a Dersu Uzala címén, egy japán horror film, a címe: ONIBABA, 1964-ből.
Hát az valami rettenetes!
És nem is én vettem észre a tévedésemet, hanem a párom! Ő szólt, hogy az Uzala nem rémes, és ő bezzeg tudta, az miről szól...
Ő a nagy szakértő film ügyben, nekem sajnos szinte ÉVEK vannak, amelyek kiestek, mert vagy nem voltam moziban, vagy még nem volt tv-nk sem...
Mikor a gyerek pici, majd kicsi volt, az esték vagy fürdetéssel, szoptatással, majd tanulással teltek, így egy csomó film kimaradt az életemből, és mostanság pótolom a netről, amit lehet.
A párom segít ebben, mit érdemes megnézni, mert "alapmű", ahogy Te mondod, vagy mert ő szerette.
Na persze, az igazság az, hogy amit ő szeret, vagy szeretett, nekem nem biztos, hogy tetszik, sőt!...
Egész fiatalasszony koromban, gyerektelenül egy kis faluban a mozi mellett laktunk, mindent megnéztünk, de ez a 60-as években volt, a szamurájos időkben, de bizony nekem nem stimmeltek azok a harakiri-s filmek se. Nem az én lelkivilágomnak valók.
Ezért aztán az ONIBABA különösen riasztott, mikor a neten megnéztem pár éve....
A Dersu Urzalát is ott néztük meg, de bevallom, nem emlékszem belőle semmire, vagy hülyülök, vagy ennyire nem hagyott mély nyomot bennem, hogy még arra sem emlékszem, miről szólt!:(((

A napokban láttam egy régi magyar filmet a neten, véletlenül akadtam rá, a címe: "Jelmezbál". A párom nem látta, mert dolgozni volt, de rögtön tudta, hogy az egy krimi! Ugyanis valamikor olvasta a könyvet.
https://www.youtube.com/watch?v=A-N5O89czCc
Jelmezbál - 1942.
Ajtay Andor, Szörényi Éva, Greguss Zoltán, Turay Ida, Bilicsi Tivadar

Furcsa a magyar színészet nagyjait ilyen fiatalon látni! :)))

Hát ez van! Tévedni emberi dolog, mondta a sündisznó, mikor lemászott a síkárkeféről! :DDD

Ezer bocs, és egy anyamedve! :'(
Hétvégén majd folyamatosan válaszolgatok a felvetett témákra.

2018.03.08. 9:09

Most azon töprengek, mi a bánat lehet a Dersu Uzalabán szörnyű... Mert csak egy történet, amit elmesél valaki, a tajgáról, az életről, az ottani emberekről... Ha úgy veszem még csak története sincs az egésznek, csak megy az élet... Fura, de majd mond el egyszer, ha ráérsz, mitől szörnyű neked... A "Szerelem", nos azt megértem. Mondjuk maga a novella, vagy kisregény jobb, természetesen, de a film se rossz. Csak nyomasztó, borzalmasan az, de éppen ezért kell megnézni, hogy megértsük, már ha akarjuk, annak a kornak a légkörét egy másik nézőpontból... (mert a másik nézőpont mondjuk a "Hattyúdal" ifag, az már az ötvenes évek utánról)

2018.03.08. 8:29

"Nálam egy alapfilm lett, azaz amit meg kell nézni, ha már az ember eléggé érett hozzá (mert gyerekeknek nem mutatnám meg, meg kiskamaszoknak sem)"

Na látod, EZ AZ!:
Szerintem is óriási károkat okoztak a MI korosztályunknak ezekkel az ERŐSZAKOS "ETIKAINAK" VÉLT NEVELÉSI MÓDSZEREKKEL, azaz a nem gyerekek életkori sajátosságainknak megfelelő tartalmú ismeretek jeges vödörvíznyi nyakunkba öntéssel!
Pont az ellenkezőjét érték el vele!
Gondolom, sokan vagyunk még, akik megcsömörlöttek a háborús filmek által bemutatott túl drámai és sokkoló ismeretektől, s nemhogy empatikussá, inkább elutasítóvá váltunk tőlük!
Ahelyett, hogy csak kedves mesefilmeket (mint pl. "A hétszínű virágszirom) nézettek volna meg velünk, ilyen drasztikus naturálisan mutatták nekünk mozivásznon ÁLLANDÓAN a háború halálos borzalmait!
Ezért aztán elutasítottam MINDENT, ami ilyen tartalmakkal bírt, filmet, könyvet, színházat, rádiójátékot.
Nálam a jég A ZONGORISTA c. film törte meg.
Na ugye, nem véletlenül, mert kiskamaszként a ZENE felé fordultam, s EZ segített átlökni - de csak felnőtt koromban! - a mélyponton, a nichilista közönyösségen az emberirtást ábrázoló alkotásokkal szemben.

Az általad említett filmek közül a "Szállnak a darvak" kedvenc volt, a Dodeskadent és a Volt egyszer egy katonát nem ismerem, a Dersu Uzala c. filmet tavaly néztük meg együt a páromal, SZÖRNYŰ egy film, az én lelkivilágomtól nagggyon messzir áll, még ha realisztikus is, akkor sem örültem, hogy láttam... Jobb lett volna nem látni, asszem...
A Szerelem c. Déry filmet az öreg szinésznő (asszem, Darvas Lili a neve) miatt nem szeretem, egyszerűen viszolygok tőle, nem tehetek róla, de van ilyen! Na és olyan háttere is van a történetnek, ami engem taszít, de erről inkább nem beszélek, bocs!... Pedig benőtt a fejem lágya, s nem vagyok alkalmatlan a be- vagy talán inkább ELFOGADÁSÁRA, sőt! Személyes érintettség mián inkább elutasítom, s a világ minden kincsééért meg nem nézném mégegyszer!:(((

A Ballada a katonáról c. film viszont kedvencem volt.
S még biztosan van egy pár ilyen, csak most nem gondolkozom rajta, melyek azok.
   

2018.03.07. 8:28

Nálam egy alapfilm lett, azaz amit meg kell nézni, ha már az ember eléggé érett hozzá (mert gyerekeknek nem mutatnám meg, meg kiskamaszoknak sem), van pár ilyen, Kuroszavától a legtöbb általam látott filmje, tán első helyen a "Dodeskaden", meg a "Derszu Uzala", Azután a "Volt egyszer egy katona", meg a "Szállnak a darvak", vagy éppen a "Szerelem", ez utóbbi Déry Tibortól, meg még sorolhatnám. De mondom, ezeket a filmeket felnőttként kell nézni, mondjuk úgy harminc táján, bár vannak akiknek lehet korábban is, és van, akinek nem nő be a feje lágya hatvan éves korára sem...Azaz alkalmatlan ezeknek a filmeknek a befogadására...

2018.03.06. 18:28

Talán csütörtökön többet megtudok majd erről a fizetésemelés dologról, mert én csak a rádióban hallom állandóan, hogy a pedagógusok bérét a kormány tervezete szerint folyamatosan, és lépcsőzetesen emelik...
Ugyanis 8-án lesz a volt munkahelyemen a még általam útjára indított Tavaszi Tanári Hangverseny, és meghívtak, mint mindig is szoktak.
Remélem, el tudok menni, nem ömlik ónoseső az utakra, mert csak az tarthat vissza.


2018.03.06. 18:17

Igen, így van!
Ez egy igaz történet!

Bizony, én eddig nem láttam, CSAK tegnap néztem meg, mikor felkeltette a ZENÉJE a figyelmemet a nagybőgős fiatalember által, és teljesen a film hatása alatt vagyok még ma is, így tovább keresgéltem újabb zenei felvételek után. Így bukkantam egy ünnepi előadására.
 
Töredelmesen bevallom, azért nem láttam, méghozzá szándékosan nem voltam rá kíváncsi!
Hogy miért? Hát azért, mert pici koromban,  6-7 évesen állandóan moziba hurcoltak bennünket az iskolával  szovjet háborús filmeket nézettek velünk KÖTELEZŐEN!!! :(((
És én akkor még bizony semmit nem értettem a kis agyacskámmal az egészből, csak álmaimban kísértettek a mezítelen zsidók holttestei, ahogy dózerolták őket a tömegsírokba!:(((
Mindig felsikítva ébredtem fel rémálmaimból, édesanyám alig tudott visszaaltatni!...

Aztán jött ez a nagybőgős roma művészpalánta az ő csodás muzikalitásával...
Gondoljatok bele! Én már a 75. életévemben vagyok!!!

Nos!
Mindenkitől elnézést kérek, de úgy gondolom, ezt a videót még feltétlenül meg kell nézzétek, az imént találtam, és szorosan kapcsolódik a Schindler listája c. filmhez, ugyanis láthatók benne a közönség között a díszpáholyban John Williams, a csodás főtéma dallamának zeneszerzője, és Steve Spielberg, a film rendezője.

A felvétel ugyanis a 85 éves születésnapján készült John Williamsnek.
(1932. febr. 8-án született Nev Yorkban.)

Az Amerikai Szimfonikus zenekart Gustavo Dudamel vezényli, és a hegedű szólót a 20 éves Simone Porter hegedűművésznő játsza ezen az ünnepi hangversenyen 2016-ban.
https://www.youtube.com/watch?v=jqf8Rs5JHc0 

Íme a 85 éves mester, Hollywood egyik első számú zeneszerzője: 

Képtalálat a következőre: „schindler listája music theme 2016 koncert”
https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1461/14619/146197/14619761_b336f9f42dfa27a4ab666f01114ef740_wm.jpg

És ezennel megkövetem Steve Spielberget, a film rendezőjét, hogy eddig nem néztem meg ezt a kitűnő filmjét! 
És feltétlenül elismerés jár Thomas Keneanny ausztrál írónak is, aki megírta a történetét EGY IGAZ EMBERNEK!:)))

 

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum