ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

2009.06.22. 18:27

Kedves MINDEN ide látogató OLVASÓ!

Ebben a rohanó, agyat és idegeket borzoló világban álljunk meg egy pillanatra!Vigyor

Csodálkozzunk rá a bennünket körülvevő világra.

Olvassuk el az éppen kezünkbe akadt verset, hallgassuk meg a rádióban éppen felhangzó zenét, nézegessük meg a látóterünkbe került épületet, szobrot, képet...

Ha nyitott szemmel, nyitott füllel, s főleg NYITOTT SZÍVVEL járjuk útjainkat, bizony, meglepően sok szépségre tudunk találni.

Az interneten böngészve is keressük az IGAZI ÉRTÉKEKET, s hozzuk ide mindannyiunk örömére, hogy a 250 éve elhunyt Joseph Haydn-t idézzem:

"A földön oly kevés a boldog és megelégedett ember... Talán a te munkád olyan forrás lesz, amelyből a gondterhelt néhány pillanatra nyugalmat, üdülést merít."

Kívánok jó böngészést, szellemi kikapcsolódást mindenkinek!

Szeretettel Holdfény

 

2018.11.20. 21:50

A krály hatalmát volt funkciója fitogtatni, mint a fáraóknál a piramisoknak...
Csak ezek még életükben látni szerették volna a hatást az éhező, nyomorgó nép arcán! :(((

/De idesüss! Így van ez most is!:(((/
Kapcsolódó kép
Szijjártó új palotája

http://www.origo.hu/itthon/20140928-csak-a-futes-negyed-millioba-kerulhet-szijjarto-peter-uj-palotajaban.html
Kapcsolódó kép


2018.11.20. 20:45

Hát mit ne mondjak. Kissé beteges elmére vall, ekkora palotákat építtetni. Mi a fenét csináltak benne? Gondolom nem lakták, csak egy részét, a többi meg volt, csak úgy...

2018.11.20. 20:39
A 10 LEGHATALMASABB KIRÁLYI PALOTA

Királyi paloták linkje 10-től 6-ig:
https://kulturpara.blog.hu/2017/10/25/a_vilag_10_leghatalmasabb_palotaja_1_esz

10. Svéd Királyi Palota

Stockholm, Svédország
Területe: 61210 m2

Építés kezdete: 1697


image.png

A tízes listánk utolsó helyére szorult, de azért így sem kell szégyenkeznie a Királyi Palotának: a hétszintes építmény 1430 helyiséget foglal magába. Először egy erődítmény állt a helyén, amelyet később a svéd uralkodók királyi lakhellyé alakíttattak, viszont ez az épület 1697-ben leégett, így újra kellett építtetni. A palota hat év alatt el is készült, és a svéd királyi család ismét birtokba vehette a főként téglából emelt királyi lakhelyet. A tető kissé befelé lejt és mellvéd veszi körül, minden homlokzat szimbolizál valamit: a dél a svéd népet, a nyugati a királyt, a keleti a királynét, az északi pedig a 
teljes királyi családot jelképezi. 
 

.  

9. Quirinale-palota

Róma, Olaszország
Területe: 67002 m2
Építés kezdete: 1573

image.png


Ez a palota még abban az időben épült, amikor a pápai állam, és maga a pápa volt Európa ura. Az egyházi uralkodó nyári rezidenciaként használta ezt a palotát, és több konklávé is itt ült össze, hogy megválasszák az új első egyházfit. Itália egyesítése után ez az épület az olasz király székhelye, 1946-tól pedig a köztársasági elnök hivatala lett.

8. Buckingham-palota

 

London, Nagy-Britannia
Területe: 77000 m2
Építés kezdete: 1703

image.png

A brit főváros egyik meghatározó látványosságának számít a brit királyi család székhelye, a Buckingham-palota. Ebben az impozáns épületben több, mint 600 helyiség található. Eredetileg egy közönséges ház állt itt, ám IV. György 1826-ban palotává alakíttatta át, így három szárnya lett, amelyekben 19 hivatalos helyiség, 52 hálóterem, 188 hálószoba a személyzet részére, 92 iroda és 78 fürdőszoba van. A legnagyobb helyisége a táncterem, amely 30 méter hosszú. 

 

7. Venaria Királyi Palota

Torino, Olaszország
Területe: 80000 m2
Építés kezdete: 1675

image.png

A széttagolt, kisebb-nagyobb államokból hercegségekből álló Itália 1861-ben egyesült, és az egyik legerősebb állam, amelyet magába foglalt, a Szárd Királyság volt. Ezen állam vezetőinek székhelye volt a torinói Venaria palota. A főhomlokzat a bőségszarut jelképezi, ez az építmény egy évszázaddal később egészült ki egy téglaépítménnyel. Napóleon az itáliai hadjárat alatt kaszárnyává alakíttatta át, és ezt még az egyesülés után is használta az olasz hadsereg. 1997-től az épület az UNESCO Világörökség tagja. 

 

6. Versailles

Versailles, Franciaország
Területe: 90833 m2
Építés kezdete: 1624

image.png

A fenséges francia királyi udvar egyik jelképe a hatalmas királyi palota, amely a fővárostól nem messze fekvő Versailles-ban épült fel. A főpalota alaprajza U alakú, központja a királyi lakosztály volt, melynek ablakai a Márványudvarra néznek. Ide gyűlt össze a francia nemesség a király reggeli felkelésére, ami egy elég hosszadalmas rituálé volt. Legnagyobb terme a 80 méter hosszú Tükörterem. A kastély udvari homlokzata a 17. század elejére jellemző építészeti stílusjegyeket hordozza magában: tégla és faragott kő váltakozása, hegyes tetőrészek, szobrokkal díszített udvarok. A kertek felé néző homlokzatot másképp tervezték: tagolt első emelet, oszlopcsarnokok, a legfelső emeleten félköríves ablakok jellemzőek. 
 

A számos regényben és filmben megjelenített korszakban hihetetlen ellentétek fértek meg egymás mellett. Ekkor épült a Versailles-i palota, és törtek ki éhséglázadások, ekkor történtek a boszorkányüldözések és kezdett fejlődni a modern tudomány, illetve ez a legkifinomultabb illemszabályok és egyben a legbrutálisabb igazságszolgáltatás kora. Egy olyan országról van szó, ami Európa akkori legnagyobb hatalma volt, óriási területtel és népességgel, azonban sokszor még a szomszédos falvak lakói sem értették egymás nyelvét. Egyedül a király személye kötötte össze ezeket az embereket, akik olykor még 

hetkoznapi_elet_a_napkiraly_koraban_3.jpg
feltérképezetlen területeken laktak. Mindeközben a társadalom néhány százalékát kitevő nemesség elképesztő fényűzésben élt, ma már furcsának ható szokásokkal és szigorú szabályokkal.

 

Elképzelni is nehéz, hogyan zajlottak a mindennapok a modern kor vívmányai nélkül: hogyan terjedtek a hírek, hogy történt az adminisztráció különféle ügyekben, és egyáltalán, hogyan tudtak egy állandó életszínvonalat fenntartani a természet szeszélyei ellenére. Nyilvánvaló, hogy a fejlődés nem ment zökkenőmentesen, de folyamatos volt.

5. Spanyol Királyi Palota

Madrid, Spanyolország
Területe: 134999 m2
Építés kezdete: 1738

image.png

Ez a legnagyobb területű palota, amelyet királyi családok valaha is használtak, elvégre a Spanyol Birodalom valaha egy igencsak jelentős világhatalom volt. A Királyi Palota épülete 3418 helyiségből áll, és értékes gyűjtemények is helyet kaptak itt, például az Antonio Stradivari által készített hangszerek kiterjedt gyűjteménye. A belső tereket cseh kristály, és olyan művészek alkotásai díszítik, mint Caravaggio, Goya, vagy Velázquez. A jelenlegi spanyol uralkodó már csak hivatalos eseményekkor használja a palotát. 

 

4. A Tiltott Város

Peking, Kína
Területe: 150000 m2
Építés kezdete: 1406

image.png


Ez az a hely, ahová közönséges halandó nem tehette be a lábát. 8,5 méteres fal és egy hatalmas vizesárok veszi körül a kínai császárok székhelyét, ami az isteni eredetüket hangsúlyozta. Ezért is lett Tiltott Város a neve, ha egy illetéktelen mégis bejutott, fejét vették. A Tiltott Város 800 épületből áll, ezek közül a legnagyobb a három harmónia csarnokából összeálló központi palota. Közülük a legnagyobb és legrégebbi a Legfelső Harmónia Csarnoka, itt zajlottak a legfontosabb ünnepségek, az újévek, a koronázások, a születésnapok. Három lépcsősor vezet fel, a középső főlépcsőt kizárólag a császár használhatta. Mögötte áll a legkisebb, a Központi Harmónia Csarnoka, itt készülődött a császár az eseményekre, az utolsó pedig a Harmónia Megőrzésének Csarnoka, ahol a külföldi követeket fogadták. Amint az látható, a keleti építészeti stílus merőben eltér a nyugatitól, ők egész másképp bántak a térrel, és a palota épületek több kilométernyi sorából áll, amelyek a legenda szerint pontosan 9999 helyiségből állnak összesen. 
 

3. Apostoli Palota

Vatikánváros, Vatikán
Területe: 162000 m2
Építés kezdete: 1589

image.png

Bár Vatikán a világ legkisebb állama, az egyházfő mégsem küszködik helyhiánnyal: a kanyargós, zegzugos folyosók 11500 helyiséget kötnek össze a hatalmas épületben, és az évszázadok folyamán 200 lépcsősor és 20 kisebb-nagyobb udvar épült ki. A palota részét képezi a Sixtus-kápolna is. 

 

2. Istana Nurul Iman

Bandar Seri Begawan közelében, Brunei
Területe: 200000 m2
Építés kezdete: 1982

image.png

Brunei fővárosától nem messze fekszik a kis ország uralkodójának rezidenciája. Az országban egyáltalán nincsenek adók, az oktatás, egészségügy teljesen ingyenes a lakosság számára, és viszonylag magas színvonalú, kizárólag az olajból származó bevételekből tartják fenn magukat, de abból olyan jól, hogy Hassanal Bolkiah gyönyörű palotát is építtethetett magának. Az épületnek aranyozott kupolája van, 1788 helyiségből áll, 18 lift és 44 mozgólépcső is található benne a szultán és udvara életének megkönnyítésére. 564 lámpa világítja be a palotát, amelyekhez összesen 51 ezer izzó tartozik, a föld alatti garázs pedig 110 szultáni autónak biztosít helyet, de még ez is csak a töredéke az uralkodó egyéni gyűjteményének. A palota kapui évente három napra megnyílnak a nyilvánosság előtt, de fényképeket vagy mozgóképeket készíteni szigorúan tilos ekkor is. 

 

1. Topkapi palota

Isztambul, Törökország
Területe: 700000 m2
Építés kezdete: 1459

image.png

A világ legnagyobb palotája az oszmánok uralkodójának, a szultánnak volt a székhelye Isztambulban, a világ egyik legsokszínűbb, legérdekesebb városában, ahol kelet és nyugat találkozik. A hatalmas palota négy főbb épületből áll, és az oszmán udvar virágkorában akár 4000 embernek adott kényelmes lakhelyet. A palota egészen 1853-ig a birodalom szultánjának lakhelyéül szolgált. Az építményt egy másfél kilométer hosszú fal választja el a külvilágtól, és a falon belüli építészeti megoldások igencsak eltérnek az Európában megszokottaktól, így az egész tele van szokatlan, de ügyes megoldásokkal. A főbb helyiségek alatt például hatalmas kandallók álltak, ezek biztosították a megfelelő hőmérsékletet, a világítást pedig a tetőn észszerűen elhelyezett nyílásokkal oldották meg. Ma az épület nagy része múzeumként üzemel, amelynek része a kincstár is, benne a 86 karátos ún. kanálkészítő gyémántjával. 

A paloták linkje 5-től 1-ig ITT találhatók:
https://kulturpara.blog.hu/2017/10/25/a_vilag_10_leghatalmasabb_palotaja_2_resz

.......................

Remélem, tetszettek a paloták mindenkinek. 
Jómagam nem szeretnék egyikben sem élni (takarítani meg pláne nem!!!), de megnézni élőben szívesen megnézném mindet!:)))
 
 

2018.11.19. 12:27

FRANCESCO PETRARCA:CCLIV. Szonett

Csak leskelek, de édes és imádott
ellenségemről nem jön hír sehonnan;
mit gondoljak? magamnak mint okoljam?
remény sarkall s bénító gyávaság fog.

Hogy szép volt, az már oly soknak megártott:
ez mindnél szebb, ártatlanabb azonban:
tán isten - hogy ne sínylődjék a porban -
csillagnak szánja ezt a tisztaságot,

sőt napnak. És ha így van, itt a vége
kis békéimnek, hosszú kínjaimnak:
az életemnek. Zord válás, mi végre

hoztál ki poklából fájdalmaimnak?
Elmúlt immár sorsom rövid meséje,
s delelő éveim lealkonyulnak.

Csorba Győző

A képen a következők lehetnek: 2 emberSandro Botticelli,/1445 – 1510/ Vénusz születése részlet

2018.11.19. 12:26

ALKAIOSZ

APOLLÓNHOZ

Ó, úr Appollón, Zeusz atya gyermeke!
Mikor születtél, ékesített apád
arany szalaggal, drága lanttal,
s hattyú szép fogatot kezedre

bízván, kiküldött Delphoi iránt, s a szép
Képhisszosz-adta Kasztaliánk ezüst
vizéhez: ott mondj jósigéket
s ossz igazat minekünk; s te szálltál

hüperboreuszok földje felé; mikor
Delphoiban ezt megtudta a nép, paiánt
fújtak s forogtak táncos ifjak
szent triposzod körül és esengtek,

hogy térj amonnan vissza; de mégis ott
láttál te törvényt egy kerek éven át,
s midőn idő jött visszatérned
hattyúidat haza forditottad.

Már nyárközépen járt az idő, mikor
Észak felől meghoztak a hattyúid:
a fecske szólt, pacsirta zengett
és a tücsök cirpelte nékünk

szent jósigédet, s Kasztaliánk ezüst
forrása buzgott, s bíboros árja a 
nagy Képhiszosznak, tudva: nem jár
messze mezőn, hazatért az isten.

Devecseri Gábor

A képen a következők lehetnek: 6 ember, túra/szabadtériFrançois Girardon (1628-1715/Apollon szobor Jardin de Versailles

2018.11.16. 20:24

Rendben!:)))

2018.11.16. 20:05

Megbocsátani? Nem haragudtam én, még csak meg sem sértődtem... Csak prózaian nem szeretek hülyeségeket mondani. Úgyhogy köszi, még egyszer a kiigazítást.  Tedd meg máskor is... :0)

2018.11.16. 16:54

Kérlek, bocsáss meg, de kénytelen voltam pontosítani a címet.
Nem kell ebből nagy ügyet csinálni, bárki tévedhet, még akár a "szakbarbárok" is... ;o)

A helyzet az, hogy Bartók, de Liszt is nagyon sok magyar, azaz HUNGARO karakterű zeneművet írt (lásd: Liszt: Magyar rapszódiák), nem csoda, ha eltévesztetted.
Itt részletesebben olvashatunk a műről, mely leírásban kiderül az is hogy volt már zeneszerző, aki használta ezt a kifejezést, de nem címként, hanem tempójelzésként (allegro=gyorsan), és előadásmódot is érteni kellett alatta (barbár módra...).
https://hu.wikipedia.org/wiki/Allegro_Barbaro_(Bart%C3%B3k)

A következő linkben a kottát is lehet látni, s nyomon követni, mennyire virtuóz a zenemű:
https://www.youtube.com/watch?v=Q3NQvDTpbqw
Allegro Barbaro (Sz. 49) - Béla Bartók

/Megjegyzés: A kottában nemcsak #kereszt és bé módosító jel van a hangok előtt, hanem van x is, amely a kettős kereszt jele - azaz kétszeresen fel van emelve az adott hang félhanggal, csak példaképpen: xf =fiszisz=g, de a g nem szerepelhet ott, mert "hangnemidegen", ilyen a gisz-moll: gisz-aisz-h-cisz-disz-e-fiszisz-gisz. Az összhangzatos moll - lá-sor szí-vel - VII. foka szolmizálva a szí, és ez itt a fiszisz)./  

2018.11.15. 20:25

Basszus... Mi a fenéért emlékeztem Hungarora? Oszt persze nem néztem utána, csak beírtam... Ég a fülem... Köszi... :0)

2018.11.15. 19:43

Kedves Barátom, lehet, hogy tény, de jómagam SOHA sem hallottam Emersonéktól Bartók Allegro barbaro c. 1911-ben komponált zongoradarabját, csak ITT, ezen a weboldalon, a szeretgomon ismertetett meg vele egy általam rokkernek hitt fórumozó.
Már a Kapcsolaton is beszéltünk erről a témáról Jadziával, s én őszintén sajnálom hogy - legalábbis szerinted - még a magyar emberek sem az EREDETI művet ismerik, pedig itt a yutun is fenn van magával Bartók előadásában is:
https://www.youtube.com/watch?v=Ukp3noJEGdY
Bartók: Hat román népi tánc - Allegro barbaro (6:06 percnél!)

Képtalálat a következőre: „BARTÓK: ALLEGRO BARBARO A SZERZŐ JÁTÉKÁBAN”

Sajnos, azt a felvételt, ahol látható is a játéka, nem találom!:(((
Vígaszul itt van az Emerson-féle átdolgozás:
https://www.youtube.com/watch?v=cSegukNR8HY
ELP - The Barbarian 

Egy icipici kiegészítés: A mű eredeti címe: ALLEGRO BARBARO

2018.11.14. 20:44

Ez tény, kár lenne vitatkozni róla... Mint ahogy azt hiszem, az is tény, hogy Bartók "Hungaro barbaro" ját, vagy Musszorgszkíj "Kijevi nagyharang" művét többen ismerik az Emerson Lake and Palmers feldolgozásában, mint az eredetit (pedig azt is sokan).

2018.11.14. 1:35

Most kicsit más:

Gyakran eszembe jut Varnus Xavér, mikor egyik zenei ismertető műsorában az ún. "egyműves zeneszerzőkről" beszélt, ami azt jelenti, hogy az UTÓKOR ítélete szerint csak egyetlen műve maradt fenn úgy, hogy szinte mindenki ismeri, aki valamit is ad a zenei műveltségére.
Ilyen Pl. Albinoni Adagio-ja:
https://www.youtube.com/watch?v=XMbvcp480Y4
Tomaso Albinoni: Adagio

Azonban én most nem az ilyen szerzőktől szeretnék idézni, hanem olyantól, akinek egész életműve tele van sokak által ismert és szeretett (vagy kevésbé kedvelt, mert iyen is van!) zeneművel. Azonban valahogy mégis úgy adódott az elmúlt majdnem 150 év alatt, hogy csak EGYETLEN olyan műve van, melyet szinte mindenki ismer, aki nem kedveli a komolyzenét, az is.
Íme, itt van:
Képtalálat a következőre: „apokalipszis most helikopterek”
https://www.youtube.com/watch?v=Wi0nzmqp47A

Nos, remélem, kitaláltátok a zenemű címét, és a filmet is, amelyben alkalmazták?.
Ugyanis az UTÓKOR jogosult arra, hogy eldöntse, mi az az alkotás, amit hasznosítani tud a modern kori művészetben, és mire.

2018.11.12. 18:52

Kedves Jadzia!
Csodaszépek ennek a perui születésű Lynch későromantikus festőnek a képei. Ismét lenyűgöznek a lenge anyagból készült ruhák festéi megjelenítései, és a szemek!
De most ebben a képsorban a Délutáni teázás-on szereplő ezüst teáskészlet a legkülönlegesebb megjelenítés. Szinte az ember ott ül a hölgyek között, előtte a remek mívű asztalon lévő teáskészlettel.
 
Megtaláltam Dumas:  A KAMÉLIÁS HÖLGY c.könyvillusztrációjának egy részletét az 1905-ös Vasárnapi Újságban:
http://epa.oszk.hu/00000/00030/02665/pdf/VU_EPA00030_1905_06.pdf
Csak le kell görgetni a 88. oldalra (5/9), és ott van egy kép középen alul, a nagyítás gombra kattintva még Lynch nevét is ki lehet venni.
Sajnos a képillusztrációt nem tudom kiemelni az újságból, túl nagy, ezért a linket tettem be!:(((
Remélem, azért meg lehet így is nézni.
Kár, mert biztosan nagyon szép.

2018.11.12. 12:11

Fiatal kalapos nő

2018.11.12. 12:10

A Jolly Boat

2018.11.12. 12:09

L heure Du Thé (Tea Time)

2018.11.12. 12:09

A levél

2018.11.12. 12:08

Egy hölgy egy rajongóval

2018.11.12. 12:08

Kedves Hldfény!

 

Nekem Albert Lynch egyik kedvenc  festőm

Albert Lynch 1851-ben született Trujillo-ban , Peru-ban.Párizsban tanult, az 1900 as páriszi világkillítás alkalmából muitatta be műveit a SzalnbanAranyértem kapott ami nagy elismertést hozott.Főleg  nőket festettKönyvillusztrációi is híresek / Kaméliás hölgy,Goriot apó/

Fiatal szépség virágokkal a hajában

2018.11.09. 19:58

ASPERJÁN GYÖRGY:Levél Radnóti Miklóshoz

Közeli lett itt bármiféle távol,
ahogy üzensz az elnémult halálból:
a szögesdrótok már bennünk feszülnek.
A kóros eszmék látszólag elültek
Európában, rendel béke fénye:
azoké, kiknek ügyes leleménye
az új rend, mely ó-törekvést kiszolgál:
egyenlők között szalutál a bolgár,

polák, magyar, tót, rác, s persze a többi,
ki az új parancsnak rongyát felölti.
Tudjuk, elvileg történelmi kényszer,
mely teli gátlással, nemzeti félsszel.
Kis nép, pöfeteg nacionalizmus,
csak egymást szennyező a pernye-virtus;
helyi kiskirályok, helyi uralmak
lelket, eszmét és javakat uralnak.

Cifra takarónak kell közös érdek,
átlátszik rajta: ki nem sérti, sértett.
Nincs más út, ez meg önzéstől göröngyös,
ki szabad, kalitkába zárva röpdös;
határokon átvánszorog a válság,
szegényekre úgy uszul, mintha várnák.
Kik tehetetlenül láttak előre,
tudták, hogy mindent felül ír a tőke.

Hirdeti s nem ismeri a kegyelmet,
lehányja az erkölcsöt, a szerelmet,
szívünkbe és ágyunkba befekszik,
törvénye szerint betölti a kedvit.
Mit jónak lát s enged, az a szabadság –
óvja, őrzi villanypásztor a marhát.
Egymást tapossuk összezavarodva,
eszmélni menekülünk már a rosszba. –

Itthon vagyunk, nincs hova visszatérni.
Folytonos veszélyben vérzik, ki férfi.
Amint teheti, elmerül a vágyban,
hazát ölel örökre megtaláltban,
ha dúlt lelkében érték még a hűség,
s nem álma: másik nő karjai hűtsék.
Úgy érzi itt sok, kit sorsa leltároz:
a kétszerkettő józansága káros.

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, közeli és túra/szabadtériRadnóti mIklós fotó wikipédia