ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

2009.06.22. 20:27

Kedves MINDEN ide látogató OLVASÓ!

Ebben a rohanó, agyat és idegeket borzoló világban álljunk meg egy pillanatra!Vigyor

Csodálkozzunk rá a bennünket körülvevő világra.

Olvassuk el az éppen kezünkbe akadt verset, hallgassuk meg a rádióban éppen felhangzó zenét, nézegessük meg a látóterünkbe került épületet, szobrot, képet...

Ha nyitott szemmel, nyitott füllel, s főleg NYITOTT SZÍVVEL járjuk útjainkat, bizony, meglepően sok szépségre tudunk találni.

Az interneten böngészve is keressük az IGAZI ÉRTÉKEKET, s hozzuk ide mindannyiunk örömére, hogy a 250 éve elhunyt Joseph Haydn-t idézzem:

"A földön oly kevés a boldog és megelégedett ember... Talán a te munkád olyan forrás lesz, amelyből a gondterhelt néhány pillanatra nyugalmat, üdülést merít."

Kívánok jó böngészést, szellemi kikapcsolódást mindenkinek!

Szeretettel Holdfény

 

2019.05.24. 21:54

Édesapám hívott szakértőt is a Debreceni Déry Múzeumból, mert az intarziás hálószoba bútorunkon kívül volt egy fél hálószoba bútor is, remek kisipari munka! Kimondottan agglegénynek való! A faragott jávorfa szekrény népi mintával, tulipános virágokkal volt díszítve.
Az se kellett nekik! Pedig igazi fa volt, jó súlyos, még "titkos rekesz" is volt az ajtajában felül. Ún.férfi-ruhás szekrény volt, mert felül polcos volt az ingeknek, egyéb férfi fehérneműknek, aztán az öltönyöknek volt tárhely, majd alul volt egy fiókja a cipőknek.
Még annyit se kínáltak érte, mintha tűzifa lett volna!!!:(((
Pedig volt hozzá egy éjjeli szekrény és egy sodronyos ágy is. Azok is szép faragottak voltak, az éjjeliszekrény felső lapja fekete márványmintás IGAZI márvány volt. Édesanyám annó arra öntötte ki a szaloncukor anyagát, és ott kockázta fel. Tudod, régen nem lehetett szaloncukrot kapni, az asszonyok maguk főzték a francia fondan receptje alapján.

Visszatérve a komplett intarziás, faragott díszes hálószoba bútorra, az intarzia fája mahagóni, citrom és narancsfából volt.
Nagyon szép volt, sokszor megcsodáltam még lányként.. Azonban 75-ben már egyikőnk sem tudtuk volna a testvéreim közül elhelyezni a már bebútorozott lakásainkba, a múzeológusoknak abszolút nem kellett, mondván, sok ilyen eladó bútor vanDebrecen városában. És hát a KIS lakásokban nem igazán volt hely hálószobának.
Így aztán nagy nehezen nevetséges áron megvette az, aki a házunkat is, ott hagyta abban a szobában, ahol volt. Ő legalább hasznát vette.

A jávorfa bútorral nem tudom, mi lett...
Kapcsolódó kép

A szekrény ilyesmi volt, csak nem színes, hanem fehér jávorfából az egész. Olyan nehéz volt, alig tudta két ember feltenni az autóra költözéskor. Hát bizony, akkoriban mi se tudtuk értékelni, ez az igazság.
És hát annyira nem volt divatban a hálószoba, hogy ilyen bútor se kellett senkinek..Mindenki a szekrénysorokért meg a rekamiékért volt beindulva!:(((

Gondolom, most már vannak olyan lakások, amelyekben van hálószoba, de biztos helyről (tapasztalatból) tudom, ma sem könnyű eladni használt holmit. (Jadzia talán többet tudna erről mesélni.)
Én úgy látom, manapság is minden csak NEKÜNK értékes, főleg eszmeileg, akik ezen tárgyak között nőttünk fel.

 

2019.05.24. 21:07

Hát én azt hiszem, hogy a képen látható bútorokat, aranyáron vennék...

2019.05.23. 22:06

Mörcögölés:
Mivel a fogazat, ami továbbítja az anyagot, már erősen kopott, nem megy a varrás közben az anyag előre, így húzni kell, és a fent lévő cérna spulni időnként megugrik, azaz "szalajt", és egy csomó cérnát odavág a varrásfelületre, ez által randa cérnacsomó keletkezik a varráson, amit bonthatok fel, mert az nemcsak csúf, hanem mosáskor fel is bomolhat!:(((

Egyébként olyan sok régi gép, bútor, stb. van, hogy a múzeumoknak nem kell!:(((
Apám se tudta anyánk halála után eladni a gyönyörű intarziás két ágyas faragott lábú hálószoba bútort, csak majdhogy nem ingyen.
Ilyesmi volt, csak két ággyal:
Kapcsolódó kép
Akitől vettük annak idején, lottó tárgynyereményen nyerte, és egy hold szöllőt adott el anyám, hogy megvehesse, kb. 30 e ft volt!
Ez az ötvenes évek elején igen sok pénz volt, hisz apánk főjegyzőként 1500 ft/hó keresett!:(((

Nem is értem, hogy manapság ilyen gazdagok vagyunk, a használt cucc egyszerűen értéktelen!:(((
Általános panasz, ha valaki hagyaték bútorokat örököl, még neki kell fizetnie valakinek, hgy vigye már a fenébe, mert eladta a lakást, és ki kell űrítenie!

A hajléktalanoknak meg nincs mit felvenni, miben aludni...
Fura egy helyzet, annyi szent!:(((.

 

2019.05.23. 20:36

Hmmm... Ha neked nem kell, akkor ajánld fel egy múzeumnak, vagy add el egy gyújtőnek.... Mert ha több mint száz éves, akkor az már érték, még ha "mörcög" is... (mi a fene az a mörcögés?)

2019.05.22. 19:19

Valóban, ott lökhetnek ki velünk, hozzá nem értőkhöz, ahogy akarnak. Ismerős a dolog régről is, ha apelláltunk a munkadíj miatt:
" - Hja, hölgyem, hogy ez pár perces munka? Igen ám, de nem az időt kell megfizetnie, hanem azt, hogy ÉN - önnel ellentétben! - TUDOM, hová kell ütni a kalapáccsal!"

Hát - szeretjük, vagy sem, EZ VAN!
Mindig a piszlicsáré meghibásodásokkal van a legnagyobb baj. Mert ez nincs, az nincs, s legtöbbször a gombhoz vesszük a kabátot, és hát a gombot se lehet akárhogy felvarrni. Lehet, hogy gomb helyett patentet kapunk, és azt meg nem felvarrni, hanem bele kell ütni az anyagba...

Nekem ugyanilyen "süllyeszthető" SINGER varrógépem van, kár, hogy már nem tudom használni, mert szalajt, és mörcögöl. Az az öreg bácsi, aki javítgatta, sajnos, már elhunyt.
Kapcsolódó kép

Pedig édesapám még villanymotort is szerelt rá, és képzeld, az öreg masina úgy volt megcsinálva a németek által, hogy meg volt a helye a villanymotornak, ahová csak oda kellett fogatni csavarral, asszem!
Mondta is apám:
" - A huncut svábja, hogy kifundálta ezt is úgy 100 évvel ezelőtt!"

 

2019.05.21. 17:33

Pedig hát minden munka kifizetődő, mert majd annyit kérhet érte a mester, amennyit nem szégyell... Csak persze egy csaptelep cseréért ki hajlandó mondjuk húszezer forintoit fizetni? Negyedórás munka aműgy.. Gondolom, senki, akkor megvárja inkább, hogy hazamenjen az, aki megcsinálja...

2019.05.21. 16:49

Hát eeeegen...
Ezt mifelénk úgy mondtuk, hogy "Gyenge kezdés után erősen visszaesetek!" :(((

Sajnos, nem valami jól mennek a dolgok azóta se! Csak a "GÁNYOLÁS" megy minden vonalon!
Tudod, mint amikor Mucsi villanyt szerel!
18 éven felülieknek!!!
https://www.youtube.com/watch?v=WYaeQ7d2Urs
Mucsi Zoltán: Villanyszerelés - Fekete ország

Bizony, igen sajnálatos, hogy fontos, de nem éppen "kifizetődő" munkákra egyszerűen nem igen lehet szakembereket kapni!:(((
A nyáron én is így jártam, mikor a karos, billegős csaptelepben eltört valami, és csak folyt a víz, folyt! Nem volt más megoldás, vennem kellett újat. 
Naná, hogy SENKI nem volt elérhető, aki kicserélné, illetve letagadták magukat a "NAGY ARCÚ MESTEREMBEREK"!
Végül a párom csinálta meg, mikor hazajött a 12 órás műszakból. Addig nem volt a lakásban vizem, mert elzártam a főcsapot.
Ha már valamiért mesterembert kell hívni, az régen rossz! Még mindig jobban járunk, ha házilag oldjuk meg, amit csak lehet...
 

2019.05.20. 16:32

Hát van ilyen is, vagy olyan is...  Sőt, egyes szolgáltatási formák se egyformák. "Nyugaton" általában udvariasak, mert ugye abból élnek, és ezt tudják. Persze mondjuk arról, hogy hogyan viselkedik egy autószerelő, vagy kőműves odakint, nincs tapasztalatom. Ami van, az annyi, hogy a tősgyökeres "nyugati" az akkor is udvarias, csak hát ugye ott is egyre több a "menekült" magyar, román, stb. Azután az már vegyes...

Jut eszembe, más lenne, ha piacgazdaság lenne, de ez egy torzított valami, már megint. Utoljára Horn Gyula idején volt rá remény, no meg Gyurcsány három évében, hogy változik majd valami...

2019.05.19. 20:43

"... azt hiszik, őértük van a dolgozó, és nem fordítva."

Ezt sajnos sok szolgáltatónál volt alkalmam tapasztalni!:(((

Azt reméltük, MÁS lesz a helyzet, ha már nem ÁLLAMI lesz a szolgáltatás, hanem magán cégek versengenek a megrendelő "kegyeiért", olyan cégek, akiknek érdeke, hogy ŐKET válassza a felhasználó, csupán CSAK azért, mert jobb szolgáltatást nyújtanak, mint a konkurencia...
Hát, ... egyenlőre nem ezt tapasztaljuk, legalábbis legtöbbjüknél nem!:(((

Nem hiszem, hogy a RÉGÓTA kapitalista rendszerű országokban is így van ez!:(((
Te mit tudsz erről?

2019.05.17. 20:20

Sajnos van ilyen, hogy az idősebbeket hülyének nézik. Ilyenkor nem szabad elnézni a dolgot, szóvá kell tenni. Tudom, könnyű ezt mondani, de muszáj megtenni, mert különben azt hiszik, őértük van a dolgozó, és nem fordítva. 

2019.05.17. 6:05

Hát eeeegen...
Csakhogy azt meg is kellene ám érteni, de sajnos, sokszor úgy van megfogalmazva, hogy a hozzám hasonló "mezei háziasszony" huszadszori olvasásra se érti meg!
Vajon mit csinál az ilyen szövegekkel "Mári néni Tokodon", ha egy diplomás se érti, aki ráadásul vezető beosztásban volt 20 évig?!:(((
Na és mint tudjuk, különösen az APRÓ BETŰS RÉSZEKBEN van a kutyuska elásva, és ez vonatkozik akármilyen ügybeni (pl. Biztosító) szerződésekre!:(((

Pár éve, mikor bejöttek a legújabb háztartási gépek (mosógép, mosogatógép, egyéb), panaszkodott meghibásodáskor az egyik szomszédasszony, hogy a szerelő  úgy nézett a gépre, mint aki még sosem látott ilyet, hát bizony, hogy ő is ELKÉRTE a Használati utasítást, ami ugye ilyenkor nem igazán szeret előkerülni!:(((
Bizony, nem ártana egy kis "továbbképzés" eme kütyük szerelői számára!

Nekem is "TUTI" helyeim vannak, ahol tartom őket, és mégis el-eltűnik egyike, másika...
Legutóbb az E-on új szerődését kerestem, persze hogy nem volt meg, naná, hisz meg se kaptam!:(((
Telefon az E-onnak: - NEM KÜLDTÉK még mindig el!
Ők: - ELKÜLDTÉK!
Hát mi lehet, mi lehet? Küldtek egy MÁSOLATOT. Azért tudom, hogy másolat, mert csupa fekete, nem piros a cégnév a szerződésen.
A sáros az itteni posta lehet, mert állandóan váltogatják a kézbesítőket, s azok meg össze-vissza dobálják be a leveleket, jómagam is vittem át a nem nekem szólókat a tetthelyekre, és valószínűleg az enyém valakinek a kukájába landolt, nem mindenki veszi a fáradtságot, hogy átvigye a cémzés szerinti helyre, így aztán szépen eltűnnek olyan levelek, amiket nem ajánlva küldenek, azaz nem köll aláírni!
Nem is értem, egy ilyen szerződéses levelet hogy lehet ÍGY feladnia egy szolgáltatónak!???
Ott a "másolt" levélen a helye az általam aláírandónak, de én ugyan nem írtam alá semmit!
A számlák meg csak jönnek, jönnek! Sőt!
Azt se tudtam, mikor voltak órát leolvasni (évente egyszer jönnek!), mert be se kopogott a leolvasó!:(((
Tavaly is bezúgott a kapunkon, és már nyitotta is a villanyóra ajtaját. úgy rohantam ki, mert én is szeretem leírni egy naptárba az óraállást. És a vízóránál is.
De most mit csináljak? Fújjam be az alkalmazottjukat?... Hogy illene beköszönni, nem?! Az egy dolog, hogy a kapu nyitva van nálam nappal. Nem szeretek én ilyen bepanaszolásokat csinálni...

És mostanában majdnem minden szolgáltató ÚJ szerződésekkel jön... Ha jön, vagy "csak úgy" tesz, mintha jött volna...
Ha az ember meg szolgáltatót vált, mert jobb ajánlatot kap, a régi meg van sértődve!:(((
Hogy ő is tudott volna kedvezőbb ajánlatot tenni a díjat illetően. Tudott volna, tudott volna!... De akkor MIÉRT nem tett?!
Főleg a nyugdíjas korúakkal lehetnének figyelmesebbek. Nekünk már pláne nem mindegy, hogy ugyanolyan, vagy hasonló szolgáltatásért képesek a régiek a DUPLÁJÁT is kérni éveken át!:(((
Szóval eléggé jogos az aggodalmam, ha bizalmatlan vagyok velük, mert ez így nem szolgátatás, hanem KISZOLGÁLTATÁS!!!:(((

2019.05.15. 16:46

Hát ugye ennek alapfeltétele, amit magam se nagyon tartok be, hogy először el kell olvasni a használati utasítást....

2019.05.15. 16:04

Jó Neked, mert nem vagy olyan majrés (félős...), és aggódós, mint én.
Örökké bajban vagyok, ha valami újdonságot KELL megszoknom!
Félek, hogy ELRONTOM! 
És ugye a "Nem rendeltetés szerinti használat, vagy a fogyasztó nem megfelelő kezelése miatti meghibásodásra" a GARANCIA nem érvényes, ugyebár!:(((

Általában BIKA tulajdonságok ezek, de nem mindegyikre érvényes, mert ugye ott van az aszcendens is, amely gyakran "átszínezi" a csillagjegyet, amiben az illető született.
Mivel Te kedveled az újdonságokat, valószínűleg nem vagy konzervatív bika szülött, inkább Vízöntőnek gondollak, aki szabadságszerető, öntörvényű, gondolkodása gyors, és jó társalgó, mindenkihez alkalmazkodó, de csak a SAJÁT törvényei szerint akar élni.
Jó, jó, jó, tudom, hogy TE nem hiszel ezekben.
Én se hittem még a szociban, mert nem is tudtam róla, hogy ilyesmik is vannak. 
Csak mikor megjelentek a képes hetilapokban is a horoszkópok, akkor kezdtem én is érdeklődni, de hamar rájöttem, ezek CSAK szórakoztató jellegűek.
Vagyis azok CSAK HABLATYOK, mert az kizárt, hogy az ország 1/12-ed része egyszerre fog a hét folyamán így, vagy úgy járni!:DDD
Úgyhogy én SEM hiszek az újságbeli "jóslatoknak"!

Ismerek egy tipikus Vízöntőt, fiatal korában berepülőpilóta volt vadászgépeken, míg egészségileg tehette. Ugyanakkor zenészkedett is.
Most már csak a zenészkedés maradt neki, sokszor fordulok hozzá, mert jazz tanszakos volt a Zeneakadémián.
A "könnyűzenéhez" én nem értek, azért szoktam vele konzultálni.


2019.05.14. 21:40

No hallod... Ha van miről írni, írjál hosszan. Engem nem zavar se a gáz, se a villany. Mindegyiket szívesen használom, és kedvelem az automata mosógépet, a mosgatógépet... Általában szeretem a technikai újdonságokat... 

2019.05.13. 23:03

Mostanában nálunk nem esett ilyen sáros eső, de emlékszem, volt már ilyen...
Aztán volt PIROS eső is, már nemtom, mitől...
A múlt héten szerencsére hamar átfutott rajtunk a hirtelen kerekedett zivatar, és megszáradt a cucc.
Egyébként ezer szerencsém, hogy sima, nagy felületű hőtárolós kályháim vannak, azok remekül szárítanak, sőt, ki is vasalnak.
Lényeg, hogy csak annyira szikkadjanak meg kint a ruhák, hogy ne csöpögjön belőlük a víz, s már nyert ügyem van.

Mikor koleszos voltam Debrecenben a 60-as évek elején, ott tanultam a lányoktól, hogyan kell reggelre a zsebkendőt kivasalni vasaló nélkül:
Amikor kimostuk őket este a mosdóban, csöpögős vizesen hagytuk, majd rátapasztottuk a mosdó feletti csempékre, és reggel szárazon, kivasalva szedtük őket le.
Csak akkor volt ciki, ha valaki már előttünk leszedte, a fene rágja meg a tolvaj gazember nőszemély tepertőjét!:(((

Egyébként szeretem ezt a takarékosra kíkísérletezett mosást.
Akkor szoktam le a régi keverőtárcsás mosógépről, mikor a leány elkerült végleg ittonról, és a mi cuccainkat a férjemmel "téma szerint" kezdtem mosni. Már régen is, mikor még a lány itthon volt, a férjem ruha zsebkendőit külön lavórban mostam, háromszor cseréltem boyler forróságú mosóporos vizet rajtuk, aztán öblítettem, és mehettek az udvarra a kötélre kicsorogni, majd a kályhákra száradni és kivasalódni, mert ahogy azok kinéztek a sihta (bánya műszak) után! Hát hallod! Nemcsak náthás foltok voltak rajtuk, hanem fekete szénpor és zsíros olajfoltok. Nem lehetett őket semmivel együtt mosni. És gyakran kellett, mert naponta tisztát vitt. Na, utána rászoktam a konyharuháknak is az ilyen áztató mosására. (Villanymozdonyvezető volt először a homokvasútnál - erről már írtam: Öreg bánya titka filmsorozat kapcsán - majd a bányában 300 méteres mélységben a balesetéig.) 
Na, utána rászoktam a konyharuháknak is az ilyen fajta áztató mosására. Azt is külön kellett mosni. Bevált, mert nem használtam villanyt mosni, és a forró víz is éjszakai árammal melegedett a boylerban, nem nappali áram melegítette, mint az automata mosógépeknél. Így lassan minden cuccunkat áztató mosással mostam. Fehérneműket, pólókat, pulóvereket, stb.. Nekem sok estélyi ruhám van a koncertek miatt, azokat eleve nem volt szívem a mosógépbe belegyömöszölni, s így a kézi mosás után ritkán kell vasalni is őket. A férjem vászon, zefír ingjeit is így mostam, na és divatba jött a NEVA (Ne Vasald!) ing és azt se kellett vasalni..

Szóval eléggé takarékoskodok a villannyal.
A villanytűzhelyet is tudom takarékosan használni, mert tudom, mikor kell kikapcsoni, ugyanis még sokáig meleg a lap, s megfő az étel, nem úgy, mint a gáz, ami azonnal hideg lesz, ha lekapcsolod. Arról nem is beszélve, hogy kevésbé balesetveszélyes a villany, mint a gáz, és én eléggé feledékeny vagyok, sosem tudnám megszokni azt a pár fogacskát sem, amin a fazekak billegnek!

Egy volt tanítványom anyukájának egyszer az ölébe ömlött a forró húsleves, mert felcsapódott a sütő ajtaja, ami előtt guggolt, és megcsúszott a fazék azokon a kis tartókon. Képzelheted, milyen égési sérülése volt! Annak a feltalálónak a folyadéka gyógyította meg a sebeit, akit a Vitray Tamás mutatott be a tv-ben régen. A nevét elfelejtettem, de nem Béres volt.

Még egy áramtakarékosságom van: ritkán porszívózok, havonta egyszer, általában egy fémből készült erős tili-tolival - szőnyegseprű -  takarítok (németből kaptam ajándékba), a macskaszőrt és egyéb koszt a szőnyegekről remekül felszedi.
Kapcsolódó kép
/Bocs, hogy ilyen hosszú voltam.../ 


2019.05.13. 17:04

Hát ugye ha nem sáros eső volt, akkor ugyan mindegy, mert csak megszáradt, legfeljebb később... No, de jó pár hete olyan saras eső esett itt, hogy undor volt ránézni mindenre... No, ha akkor kapta el valakinek a kint felejtett holmiját, az tehette vissza a mosógépbe...

2019.05.11. 0:54

Egy fenét sütött "RENDESEN"!!!:(((

Igaz, többnyire valóban sütött, de ITT délben imhol kerekedett egy fekete felhő, melyből sűrűn hulla váratlan sok eső!!!:(((

Csak annyi, hogy a két napja kiterített Hálóingem ismét vizes legyík!:(((

Aztán esmét sütött "RENDESEN"!:(((
 
Kapcsolódó kép
EGY KIS TEREGETÉSI TANÁCSADÁS:
http://mosas.hu/cikkek/teregetes-titkai.html

2019.05.10. 17:24

Hát tegnap nem ártott volna a napból több. Szerencsére mára már sütött rendesen...Amúgy örülök, hogy érted. Már nem keltem fel hiába tegnap... :0)

2019.05.10. 0:35

Jajj mán, ne mán! Ne sikongjá' mán itten!:P
Nem muszáj mindenhez érteni, mondtam már!
Ahhoz, hogy teljesen (?!) képben legyek a gázbolygókat illetően, jobban kéne ismernem mind a fizikában, mind a biológiában érvényes törvényeket, s az általad felvázolt változásokat okozó folyamatokat.
AZ TELJESEN MÁS KÉRDÉS, HOGY SIMA, ÁTLAGOS, talán kicsit jobban érdeklődő vagyok.
Tehát utánanéztem a Napnak a neten:

Képtalálat a következőre: „nap csillag”


A gravitáció - állítólag! - vonzó kölcsönhatással bír, mely a gáztömeget, melyből a Nap áll, összetartja, ám az erők közül ez rendkívül - mondhatni, a leggyengébb erő!.
Mégis egyben vannak a gázbolygók. Úgy tűnik, ez elég ahhoz, hogy ÉGITEST-ekről beszéljünk a gázbolygókat illetően is. 
Rendben van, megértettem!:))) Ne parázzál már!...

A NAP BELSŐ SZERKEZETE:
Képtalálat a következőre: „a NAP”

A NAPPAL KAPCSOLATOS FOGALMAK:
Csillag: Óriási méretű, izzó, ezért világító gázgömb, amelyet anyagának tömegvonzása tart össze. A magjában az atommagok egyesülése során felszabaduló hatalmas mennyiségű elektromágneses energiát (fotonokat) sugározza ki. Felületi rétegében több 1000 vagy 10 000 K hőmérséklet van. Légköre legnagyobbrészt hidrogénből áll. 
Csillagászati egység: A csillagászatban használt távolságegység, amely megegyezik a Föld és a Nap átlagos távolságával, azaz a Föld-pálya fél nagytengelyével (150 millió km = 8,3 fényperc). 
Napkitörés (fler): A Nap fotoszférájának és kromoszférájának rövid idejű fényességnövekedése, amely többnyire a napfoltok közelében lép fel. Élettartama 10-
45 perc, gyakorisága naponta 9-10 darab.       
Protuberancia
: A Nap felszíne feletti hurok vagy gejzír alakú plazmakidobódás, melynek mérete vetekedhet a napkorongéval. Az elektromosan töltött anyag a helyi mágneses teret jellemző erővonalak mentén mozog. 
Napfolt: A Nap fotoszférájának olyan része, ahol a mágneses tér sokkal erősebb, mint a környezetében. Mivel a napfoltban a hőmérséklet csak mintegy 4000 K, ezért mélyvörös, sötétebb a környezeténél. Átmérője általában 10–15 000 km (kb. a Föld mérete!), de a foltcsoportok hossza a 200 000 km-t is elérheti. Élettartalma néhány órától egy hónapig terjedhet. A napfoltok száma kb. 11 éves  periódussal változik. 
Napszél: A Nap koronájából nagy (több száz km/s) sebességgel kilépő, elektromosan töltött részecskék áramlata, amely szinte csak elektronokból és protonokból áll.   
Sarki fény: A Föld mágneses északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett, rövid idejű fényjelenség. Oxigén- (sárgászöld szín) és nitrogénatomok (vörös és kék szín) elektronjainak gerjesztése révén keletkezik. Gyakorisága a Nap felületén lejátszódó folyamatokkal (naptevékenységgel), a napszél erősségével kapcsolatos.


Hát azt hiszem a Napból mára ennyi elég! :)))

2019.05.09. 16:11

Neeeem!!! (Sikít, sikít... :0)) Temérdek mennyiségű gáz gyűlt össze és az összegyült gázgomolyag belsejében akkora a nyomás, hogy a gáz folyékonnyá válhat. Kívülröl nincs nyomás, A napot sem nyomja össze kívülről semmi, hanem a gravitáció préseli össze az irdatlan gáztömeget. Amúgy már hogyne lenne benne más anyag. Hélium, meg mindenféle más, ami a fúzió során keletkezik. Ha nagyobb lenne és a gáz hidrogén lenne akkor akár még a magfúzió is beindulhatna...  De a gázbolygóknál ez a tömeg nincs meg, így maradnak gázbolygók.

Hogy mi lesz majd valaha lehetséges és mi nem, az a fantázia világába tartozik. És igen, ebben nincsenek korlátok. Lehet antigravitáció is, hiszen általában úgy tudjuk, hogy mindennek az ellentétje is jelen van.