ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

2009.06.22. 18:27

Kedves MINDEN ide látogató OLVASÓ!

Ebben a rohanó, agyat és idegeket borzoló világban álljunk meg egy pillanatra!Vigyor

Csodálkozzunk rá a bennünket körülvevő világra.

Olvassuk el az éppen kezünkbe akadt verset, hallgassuk meg a rádióban éppen felhangzó zenét, nézegessük meg a látóterünkbe került épületet, szobrot, képet...

Ha nyitott szemmel, nyitott füllel, s főleg NYITOTT SZÍVVEL járjuk útjainkat, bizony, meglepően sok szépségre tudunk találni.

Az interneten böngészve is keressük az IGAZI ÉRTÉKEKET, s hozzuk ide mindannyiunk örömére, hogy a 250 éve elhunyt Joseph Haydn-t idézzem:

"A földön oly kevés a boldog és megelégedett ember... Talán a te munkád olyan forrás lesz, amelyből a gondterhelt néhány pillanatra nyugalmat, üdülést merít."

Kívánok jó böngészést, szellemi kikapcsolódást mindenkinek!

Szeretettel Holdfény

 

2018.07.20. 0:47

Gigabájt, terabájt, meg ezerszeres, milliártszeres... Te jó ég!:(((

És még CSAK a XXi. sz. elején tartunk... Mi lesz itt, mekkora számítógépes ismeretanyagot köll majd tárolni mondjuk 100 év múlva?
Felfoghatatlan emberi ésszel!!!... Pedig bizony emberi ész találta fel ezeket a tárhelyeket is.
Annak ideján sajnáltuk az alexandriai könyvtárat, hogy leégett. Azt tartották, hogy ha nem égett volna el, az emberiség még előrébb tartana a tudásban. 
https://www.astronet.hu/tenyek-talanyok/tudomany/a-titokzatos-alexandriai-konyvtar-42167/
Más lenne a világ, ha még ma is állna, ha még ma is tanulmányozhatóak lennének több ezer éves tekercsei. Talán másként fejlődött volna a fizika, és más kísérleti tudományágak, ha nem pusztult volna el az ókori világ egyik legértékesebb tudástára.
A könyvtár hatalmas mennyiségű iratanyaggal rendelkezett. Kr.e. 250 körül már 400 ezerre volt tehető a papirusztekercsek száma, amely az azt követő évtizedek folyamán tovább gyarapodott. Elsősorban görög műveket gyűjtöttek, de más kultúrkörből származó irodalommal is gazdagították. Őriztek például egyiptomi népmeséket, és lefordították héberről görögre a könyvtár gyarapítása céljából az Ószövetséget, Mózes öt könyvét.

A nagy könyvtárat először Kr. e 48-47-es alexandriai háborúban érte veszteség, a Julius Caesar elleni harcokban. Ekkor a tűzvészben negyvenezer, mások szerint négyszázezer kötet semmisült meg. A végleges pusztulás dátumáról nincsen egyértelmű adat, a római uralom alatt többször is ostromolták a várost. A legenda szerint az arab hódítás idejében, a 640-es években Omár kalifa parancsára gyújtották fel a könyvtárat azzal az indokkal, hogy “ha a könyvek azt tartalmazzák, mint a Korán, feleslegesek, ha nem, akkor veszélyesek”, ám tudósok szerint ekkorra a könyvtár már valószínűleg nem létezett, és a legenda sem fedi a valóságot. Bárhogyan is történt, az egykori Alexandriai Könyvtárról csak elszórt irodalmi utalások léteznek, amelyek nem elegendőek a teljes kép kialakításához.

Az újjászületés

A könyvtár újjáéledt 2002. október 16-án, ám a régi helyébe már nem léphet. Az új könyvtár azon a helyen áll Egyiptomban, ahol 1600 évvel korábbi, világszerte ismert elődjét feltételezik. A 45 ezer négyzetméteres épületben jelenleg mintegy 8 millió kötetet őriznek, melyből 200 ezer áll a kutatók rendelkezésére.

 Nem lenne a történelemnek annyi ismeretlen szakasza, nem lenne annyi fehér folt és találgatás, ha a régi könyvtár tekercseit kimenekítették volna. Az Alexandriai Könyvtárban őrzött írások, megannyi, ma titokként kezelt állítást tartalmazhattak. Ha beléjük lehetne pillantani, akkor talán az is kiderülhetne, hogy hol is süllyedt el Atlantisz, pontosabb kép lenne arról, hogy ki is volt valójában Jézus, vagy akár az is egyértelművé válna, hogy hogyan épültek a piramisok. Ezek az információk lehet, hogy alapjaiban rengetnék meg a mai civilizációt, hiszen az egyházakra és a történelmi tényszerűségekre is gyökeres hatással lennének. Talán hozzásegítették volna a mai embert az okosabb, intelligensebb döntések meghozatalához, és ahhoz, hogy még ennél is jobban tisztelje múltját, és átértékelje dolgait. Csakhogy az emberiségnek most az adatott meg, hogy e hatalmas tudás nélkül növekedjen. /Wikipédia/
Képtalálat a következőre: „alexandriai nagykönyvtár”


2018.07.19. 19:37

A felhő alapú tárhely az valójában egy, vagy inkább több szuperszámítógép, eszméletlen mennyiségű tárhellyel. Nem gigabájtokról beszélünk, hanem annak milliószorosáról, vagy milliárdszorosáról. És ezen a tárhelyen, némi jutalékért cserében, a felhasználó kb. egy terabájt (a gigabájt ezerszerese) tárhelyet kap, amit archiválnak, és így nem veszhet el (hacsak a szolgáltató csődbe nem megy).

Ami a használatot illeti, nos, nagyon sok ember nem tudja, hogy az az eszköz, amit használ, milyen elvek alapján működik. De használni tudja. Mert például kell e tudnia valamit az ékről és annak fizikai és matematikai oldaláról annak, aki fát vág? 

2018.07.19. 16:01

Így már mindent értek, köszi a részletes magyarázatot.
Viszont van, amit nem értek:
Mi az a "felhő alapú tárhely"?
Mert azt halottam, hogy az internet NEM FELEJT, ugyanis vannak "valahol" ún. hatalmas szuperszámítógépek, ahol megmarad minden, nem lehet letagadni már semmit.
Sok kis buta csaj felrak magáról ezt-azt, ami aztán kompromittálja majd, ha állást fog keresni...
Épp a lányom mondta, aki marketinges németben, hogy bizony, előfordulhat, hogy sok évtizede történt "ROSSZ MAGAVISELET" (pl. szex video) kaszál el valakit attó,l hogy megkapjon egy jól fizető, kitűnő ekzisztenciát követelő állást..

A youtube-ot meg nagyon szeretem, EZ a legfőbb oka annak, hogy örülök a netnek, mert olyan zeneműveket, előadókat láthatok, hallhatok, amikről, akikről eddig csak elméletben tudtam.
Soha nem gondoltam volna, hogy ezt megérhetem.
A kamasz koromban olvasott sci-ficben lévő irígylett technikai csodák lassan mind megvalósulnak...
Csak hát az a bajom, hogy nem értek hozzájuk!:(((
Nem is tudom, egy fiatal, aki még csak nem is tanult róluk, hogyan tudja mégis kezelni őket?...
Pl. a középkorú lányom is, a tizenéves unokáimról nem is beszélve!
Elvégre ez nem egy Coca colás üveg, ami az égből hullott alá a kis bussmann néger lába elé!:DDD

(Az istenek a fejükre estek c. film)

Képtalálat a következőre: „az istenek a fejükre estek film”


2018.07.18. 21:29

Nem vagyok CD szakértő, csak éppen mint számítástechnikával foglalkozó ember találkoztam a CD-k különböző fajtáival. Tehát. Az első változatot üvegből készítették és fémet párologtattak rá, majd abba égették be a digitális jeleket. A következő lépcsőfok a múanyag hordozók voltak, mivel az üveg ugyan stabil, de könnyen törik, úgyhogy rugalmasabb anyagot kellett találni, ez lett a múanyag, amire fém filmet vittek fel. De ez is túl drága volt, mert a fém gőzölése nem egyszerű és sok a minőségi probléma. Ezután jött a műanyag-műanyag verzió. Aminek lassan szintén vége, mert az internet, a felhő alapú tárhelyek, a több tíz gigabájtos pendriveok ideje van már, minek CD lejátszó, mikor a youtube-on.

2018.07.18. 17:48

Akkor jöjjön Holst Planéták c. zenekari szvitjéből a kedvenc tételem: Jupiter
https://www.youtube.com/watch?v=eGMLnr_khUM
BBC Proms 2009 

Kapcsolódó kép
A Jupiter és a holdjai


2018.07.17. 21:59

Én csak annyira emlékszem itt a Hungaroton dorogi gyáregységében, hogy Pestől hozták a FÉMBŐL készült ún. "anyalemezeket", ezeken voltak a felvételek, és ezekről préselték a vinilre a felvételeket. Az egyik anyalemez alul volt, a másik fölül. És közéjük rakták a fekete vinil pogácsákar, és az egymáshoz közelítés folyamán lett egyre laposabb a műanyag, így lett recés, és lemezformája...
Ezt a folyamatot, amit leírtál, nem igazán értem...
Tehát ez egyfajta továbbfejlesztés volt? Azaz: eleinte üveg alapra égettek (gőzöltek) fémet, majd műanyagra fémet, s végül műanyagra műanyagot?... Na de ilyet?!:(((
Vagy mindegyik fent említett réteg mindegyik lemezben benne van?
Hú, de zokni vagyok műszakilag?!:(((
Te honnét tudod ezt a munkameneti eljárást? Dolgoztál ilyennel?

A CD-t nagyon megszerettem, mert számozva vannak rajta a művek.
Míglen a vinilnél be kellett krétáznunk, ha valamit egyenesben akartunk lejátszatni, mert pl. az 5. műsorszám volt a lemezen. Voltak olyan kis hézagos részek, azt krétáztuk be...
Így sokkalta jobb!
Pl. Holst Planéták c. lemezén a Jupiter tétel volt a kedvencem, azt sokat meghallgattam egymás után is.

 Kapcsolódó kép


Képtalálat a következőre: „jupiter”

2018.07.17. 20:37

Nem sajtolják, égetik, lézerrel. Az anyaga eredetileg üveglapra gőzölögtetett fém, később műanyag alapon fém, majd műanyag alapon, műanyag felület... 

2018.07.17. 0:56

No igen, értem, hogy könnyű beleégetni a KÉSZ lemezbe a zenét, egyéb információt.
De magát a LEMEZT legyártani biztos hasonló ejárással csinálják, mint a vinilt, azaz van egy műanyag "pogácsa", amit szétpréselnek olyan lapos köralakra.... Hisz üres lemezeket is lehet kapni, régebben én is másoltam a számítógépemen ilyeneket. Ma már nincs hozzá türelmem, s időm se. Ha fönn van a neten, megnézem, meghallgatom, ha nincs, akkor nem, és kész!

Milyen anyagból vannak, azt se tudom. Biztos nem vinil ez is, hisz szivárványosan csillog....
Képtalálat a következőre: „cd lemez”2018.07.16. 21:51

A CD-ket közel sem olyan nehétz előállítani, mint a vinyl lemezeket. Tudniillik lézerrel beégetve megy a dolog és nagy sorozatban. Gyakorlatilag hibamentesen.

Az asztrológiáról meg tudod mi a véleményem, de ez nem jelenti azt, hogy lebecsülném a régi asztrologusokat, akik figyeltek, kutattak, próbáltak magyarázatot találni az ismeretlenre és valóban ők rakták le a tudományos csillagászat alapjait (Galillei, Kopernikusz, és társaik). 

2018.07.15. 0:07

Mindig találok valami érdekes, számomra újdonságot az internet zenei blogjában. Most éppen ezt a Grieg: Peer Gynt-jének "A hegyi király barlangjában" c. tételének animációs változatát, íme:
https://www.youtube.com/watch?v=p_c6uQHlhZ0
Vagy A Karib-tenger kalózai c. film zenéjét kétféle változatban is:
https://www.youtube.com/watch?v=NNqVoDjiVY8
Kapcsolódó kép
https://www.youtube.com/watch?v=7W_5T98e8MU

Ezt a kalóz téma változatot pedig a fiadnak küldöm, kedves Dmolnár:

https://www.youtube.com/watch?v=0pAGIizAjaQ

2018.07.14. 22:30

Érdekes dolog történt velem, mikor már megjelentek a CD-k.
Talán tudod, hogy a vinil lemezeket a Hungaroton Dorogi gyárában préselték:
Képtalálat a következőre: „hungaroton dorog”
A "vinil pogácsa" a címkékkel

Képtalálat a következőre: „hungaroton dorog”
A préselés nehéz fizikai munka, mert az automata gép gyors tempót diktál, NINCS MEGÁLLÁS!:(((

Nálunk a zeneiskolában volt a mintaboltjuk, ahol a gyári dolgozók természetbeli juttatásként vásároltak lemezeket. Persze, mindig a megújabbakat és az éppen legmenőbbeket. Ott láttam meg először csak dekorációként a kis fényes CD lemezeket. S mikor mondta az eladónő, ez a JÖVŐ, hát hittem is, nem is! Aztán a tv-ben volt egy játék, ahol ilyen CD lejátszókat lehetett nyerni.
Gondolom, a CD-ket legalább ugyanolyan nehéz előállítani, mint a vinil lemezeket.

Viszont a zeneiskola időnként kapott az Universaltól CD prospektusokat is. Így kiválasztottam ösztönösen két lemezt. Az egyik Gusztav Holst Planétája volt, a másik Philipp Glass: UAKTI - Amazónia vizei.

Mikor először meghallgattam a Planétákat, akkor már voltak ismereteim az asztrológiáról, s elcsodálkoztam a bolygók tételeinek sorrendjén.
Mert ugye, mi úgy tanultuk, ahogy a Naptól való távolságuk szerint jönnek sorba: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz és Plútó.
Hát, a műben meg így követik egymást a tételek:
Mars, Vénusz, Merkúr, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és Neptunusz.
Itt a mű a Youtube-on:
https://www.youtube.com/watch?v=UmOTMkoCCkM
Holst - The Planets Suite

Movements:
0:00 I.Mars, the Bringer of War
7:42 II.Venus, the Bringer of Peace
16:03 III.Mercury, the Winged Messenger
20:05 IV.Jupiter, the Bringer of Jollity
28:20 V.Saturn, the Bringer of Old Age
37:17 VI.Uranus, the Magician
43:12 VII.Neptune, the Mystic

A Plútót még a mű írásakor nem fedezték fel, s - mint tudjuk! - azóta le is fokozták "kisbolygóvá"...

Itt egy írás a műről:
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_bolyg%C3%B3k_(szvit)

Csoda, hogy beleszerettem az asztrológiába, s felkeltette az érdeklődésemet?
Írtam már, engem minden érdekel, a misztikum is, akár szimpatikus tulajdonság ez valakinek, akár nem, engem ez kevéssé érdekelt.
Több ezer éves "tudásról" van szó, már az egyiptomiak (a papok!) is foglalkoztak vele.
Királyi tudásnak nevezték, csak kiváltságosak foglalkozhattak vele később is.

És a zeneszerzőről:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gustav_Holst
Gustav Theodore Holst (Cheltenham, 1874. szeptember 21.  London, 1934. május 25.) angol zeneszerző, zenepedagógus. Holst leginkább zenekari szvitjéről, A bolygókról vált híressé, a korai munkásságára hatással volt Ravel, Edvard Grieg, Richard Strauss és diáktársa, Ralph Vaughan Williams. Ennek ellenére legtöbb zenéje egészen egyedi, a hindu spiritizmusból vagy angol népi dallamokból táplálkozik;[1] fesztelen ütemezése és visszatérő melódiái teszik jellegzetessé. Gustav Holst majdnem 200 katalogizált művet, köztük zenekari szviteket, operákat, baletteket, versenyműveket, kórusműveket és dalokat írt.

Képtalálat a következőre: „gustav holst”

A képen a bolygók a Naptól való távolságuk szerint szerepelnek, jól látható az Uránusz Szaturnuszéra merőleges állású gyűrűje is, és a mértek is kb. reálisak. 
A szerző és a mű címe alatt viszont a mű 7 tétele szerint van a felsorolás.
A kezdő, MARS tétel nagy kedvence a fúvószenekaroknak, mert megvan ebben az átiratban is a kotta, a mi ifjúsági zenekarunk is játszotta.

2018.07.13. 20:03

Hát nincs éles elválasztó határvonal. És természetesn volt kor, mikor hívták így is, meg úgy is. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy természetesen akik kénytelenségből asztrológiát csináltak, azok amúgy (és főleg) kiváló megfigyelő csillagászok voltak.

2018.07.13. 13:56

Abban igazad van, hogy a fegyverkezési verseny mindig jelen volt az emberiség történetében (ez is egy jó téma lenne egy történésznek!), de az is igaz lehet, hogy a "véletlen" is számtalanszor közrejátszhatott, mikor más "babra" ment a játék, oszt melléktermékként ottan vót egy fegyvernek való valami, amit kár lett volna (a hadiipar szerint) veszendőbe hagyni...

Uránusz!
A fene egye meg, ismét vagy az író rosszul tájékozottságának, vagy a fordító hibájának eshettem áldozatul, mert szó szerint így szerepel a könyvben:
"Hosszú időn át csupán hét fémet ismertek, melyet isten akarataként értelmeztek, ahogy azt is, hogy hét bolygó létezik. Így a hét fémet kell megfeleltetni a hét bolygónak. A forradalmi 1789-es évben a tudósok már nem vették komolyan ezt a rendszert, mert közben az ismert fémek száma 17-re nőtt, míg a nekik megfelelő bolygók csak nem kartak előkerülni. Hat évvel korábban azonban Wilhelm Herschel német asztrológus felfedezett egy új bolygót, melyet Uránusznak nevezett el. Az uránius érc után elég pompás név ez egy citromsárga, élénkzöld üvegszínező anyagnak."
(Sk. megjegyzés: Az évszám sem stimmel, mert 1789-6 év=1783, holott a felfedezés (első megpillantás!) 1781-ben történt.)

Kétszer is megnéztem, nem tévedek-e, de nem, ASZTOLÓGUS van írva... Igaz, nem néztem utána máshol.

/Azóta megnéztem, Herschel kora egyik legnagyobb megfigyelő csillagásza volt. Bár - ha jól emlékszem! - régebben csillagásznak nevezték az aszrológust is, vagy tévednék?.... /
Az is igaz, amit az Uránusz másságáról írtál, óriás külső bolygó, a forgása és a gyűrűi terén is érdekes a változás, valóban lehet, hogy egy csillagászati esemény folytán lett ilyen, mint ahogy állítólag a Földünk tengelyének dőlésszöge is egy ütközés erdményeként jött létre, s vele együtt pl. az évszakok is...
Képtalálat a következőre: „uránusz”

Nem hagy nyugodni ez az asztrológus-asztronómus tematika, hisz a Wikin sincs, csak csillagásznak titulálva Herschel. 
Ami jelenthetné mindkettőt, ugyebár!...

Ezért kerestem a neten ezzel a témával kapcsolatban magyarázatot. Azt nem találtam meg, MIKOR vált dátum szerint, vagy legalább KOR szerint szét a kettő, de azt igen, hogy valaha EGY volt, s okfejtéseket bizony találtam az asztrológiáról, mint tudományról, íme:
http://truepowerastrology.hu/tudomany-vagy-altudomany-az-asztrologia/

Nem állítom, hogy igazak a cikkben foglaltak, de nem is tagadom...
Tudom, a "Szkeptikusok klubja" simán lecsapná, mint a taxiórát...
De én... nos, ebben is, mint annyi más általam kérdéses témában, azt hiszem, hogy életem végéig az "ÚTKERESŐ" formula mellett maradok.
Mint bármely ezotéria esetében: Hátha igaz, hátha nem?!...
Ez van, Barátom, sajnálom, megingathatatlan maradok.


2018.07.12. 20:19

Volt, amikor igen, és volt, amikor nem. Általában a gadseregek állandóan azon törték a fejüket, hogy új, az éppen aktuális ellenségnél erősebb fegyvert találjanak ki, ami biztosítja a győzelmet. Hogy azután ez valami melévő felfedezés felhasználásával, vagy éppen a saját felfedezésük felhasználásával történt, az már más dolog.

Az Uranust nem asztrológus fedezte fel... Hála az égnek... https://hu.wikipedia.org/wiki/Ur%C3%A1nusz . Amúgy benne az a különleges, hogy pont nem úgy forog a tengelye körül, mint a többi és a gyűrűi se úgy helyezkednek el, hogy végül is miért, azt szerintem a kutya se tudja... (az elhajlás állítólag valami bolygóval történő ütközés miatt van, de hát ugye....)

2018.07.12. 15:06

Valóban egyik nem következik a másikból, inkább arról van szó szerintem, hogy a tudósok (vagy gyakran civilek is!) elkezdtek kísérletezni, valamit előállítandó, aztán egészen MÁS lett belőle, s a katonaság szinte minden ÚJ feltalált dolgot azonnal olyan szemszögből nézett, hogyan lehetne háborús célokra használni őket. Nos, ezekre jöttek aztán a katonai megbízások, vizsgálják meg a tudósok, hogyan lehet fegyvert kovácsolni belőlük... Így lehettek - pl. az atom kísérleteknél keletkező gázok is fegyverekké...

Úgy tudom, a porcelánt  pl. az alkímisták aranycsinálás kapcsán találták fel... Még jó, hogy nem lett azokból is fegyver, legfeljebb a harcias menyecskék kezében néhány csésze és tányér a papucsférjek ellen! :DDD

Jah, tényleg! Az Uránuszt is állítólag még nem asztronómus, hanem asztrológus fedezte fel.
Sokan nem tudják, hogy az Uránusznak is vannak gyűrűi, pedig igen:
Képtalálat a következőre: „uránusz bolygó”

2018.07.11. 19:49

Amennyiben a tömegpusztító fegyvereket, sőt egyáltalán a fegyvereket a fejlődsük során az atombomba elődjeinek tekinted, és erre az az indokod, hogy sajnálatosan minden találmányt, vagy majdnem mindegyiket, a hadseregek felhasználták, hogy minél tökéletesebben és minél tömegesebben semmisítsék meg a valódi, vagy vélt ellenségeiket, akkor nagyjából igazad van. 

De te ezt valamiféle technikai fejlődésként próbálod leírni. Az pedig nem megy, mert az egyik nem következik a másikból. Ami az uránbányászokat illeti, igen, sajnos nem ők voltak a szellemi élet csúcsai... 

2018.07.11. 17:11

Kedves sokat tudó Dmolnár barátom!

Nem, nem adom feeeeel...
A könyvet természetesen elolvasom, s megátalkodottan (elég makacs vagyok!) hiszek abban, hogy a vegyi fegyverek is - mint MINDEN fegyvere az emberiségnek, az atombomba egyik elődje volt, mint ahogy tini koromban Vietnamban a "napalm" bomba is egy olyan fegyver, amit szerencsétlen sárgákon próbált ki Amerika. Asszem, ez volt a gyújtó bomba, de majd utána nézek ennek is.
Mára a "Szurokércnek" és a Pécsett végzett URÁNÉRC bányászatának néztem utána. Íme, itt van, hátha másokat is érdekel:

Kapcsolódó kép

Szurokérc, vagy más néven URÁNÉRC.

Képtalálat a következőre: „szurokérc”


https://www.pecsma.hu/abszolut-pecs/durva-lehetett-urant-banyaszni/

Az urán mellett ettek a pécsi bányászok
Kapcsolódó kép
Az uránbányászok élete rettenetesen kemény volt, egyértelműen életveszélyes:  folyamatosan kapták a radonsugárzást, a munkára rámentek az ízületeik, a kvarcpor szétszedte a tüdejüket. A legmegrendítőbb mindebben azonban az, hogy a bajok sokszor a felelőtlenségüknek köszönhetően következtek be.2018.07.10. 20:11

A levezetésed szívet lelket gyönyörködtető, csak éppen nem jó... :0) De ne keseredj el. A vegyi fegyverek nem elődjei az atombombának, habár mindegyik tömegpuszító fegyver. De csak ennyi. Még akkor is, ha a különféle gázok és vegyszerek esetleg a szurokérc felhasználás melléktermékei voltak.

2018.07.10. 15:50

Jujj megen!
Szóval valaha "Tisztességtelen" volt a nyilazás?! Szegény Igaly Diána tudott erről? Mármint hogy egy tisztességtelen sportot űzött, s nem is akárhogyan!

Atombomba elődje:

Igenis, az atombomba elődjei ezek a gázok, vagy némelyik alkotóelemük. Elődök, mint MELLÉKTERMÉK!
Miért?

Nos, valóban az ELSŐ világháborúban alkalmaztak először vegyi fegyvert, a wiki szerint a franciák a könnygázt.
De az is igaz, hogy a németek meg ugyancsak az első világháborúban bevetették a klórt, a FOSZGÉNT, és a mustárgázt.
Ezek alkotóelemeit még az 1789-es esztendőben egy berlini patikus, Klaproth alkalmazta a csehországi Érchegység ezüstbányáiban hulladékként kidobott szürkésfekete ún. "szurokérc"-cel folytatott kísérleteinél, amikoris rájött, hogy a kísérlete eredményeként EGY ÚJ FÉMET fedezett fel. El is nevezte az akkoriban szokásos módon az egyik bolygóról URÁNIUM-nak.
A gyakorlati hasznát az üvegfestészetben látták e felfedezésnek, mert csodálatos citromsárga-élénk smaragdzöld színt kaphattak így az üveg tárgyak.

Több, mint 100 évvel később a lengyel származású Marie Curie tovább vizsgálgatta a szurokércet, és 1898 nyarán egy újabb elemnek bukkant a nyomára. Az új radioaktív (elnevezés Marie Curietől!) elemet POLÓNIUM-nak neveznek el.
De rejtegetett ám még a szurokérc meglepetést, ugyanis a Curie házaspárnak egy harmadikként bevett kutatóval hármasban sikerült egy további, még erősebben sugárzó fémet találniuk ama anyagban,  amely több százszor erősebben sugároz, mint az urán. Ennek neve RÁDIUM lett. És már meg is érkeztünk az atombomba legfőbb alkotóelemeihez.

Már csak az atommag felfedezése, részeire bontása (maghasítás), és majd - valamikor Oppenheimer megjelenése után jóval - a LÁNCREAKCIÓ  felfedezése szükségeltetik az atombombához való eljutásig, de jelenleg még a könyv felénél sem járok...
Nagyon érdekes, olvasmányos, azaz közérthető írása a könyv Hubert Maniának.

/Megjegyzés: Hajnalban már írtam egy részletesebb bejegyzést erről, de pechemre ismét elszállt! Így ezt most így, ahogy van, gyorsan elküldöm!.../
Képtalálat a következőre: „marie curie”
Marie Curie kezében lombikot tart, mellette férje Pierre Curie, aki biztos volt abban, hogy amit felesége felfedezett, a tudomány szempontjából megállja a helyét.

2018.07.09. 20:40

A vegyi fegyver az atombomba elődje? No ne... Ezzel az erővel a nyilazást is annak minősíthenéd, mert egykoron valamelyik ókori hadvezér annak minősítette és "tisztességtelennek". Nem, ennek semmi köze az atombombához, erőltetett társítás. De a vers jó, nagyon jó.