ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

2009.06.22. 18:27

Kedves MINDEN ide látogató OLVASÓ!

Ebben a rohanó, agyat és idegeket borzoló világban álljunk meg egy pillanatra!Vigyor

Csodálkozzunk rá a bennünket körülvevő világra.

Olvassuk el az éppen kezünkbe akadt verset, hallgassuk meg a rádióban éppen felhangzó zenét, nézegessük meg a látóterünkbe került épületet, szobrot, képet...

Ha nyitott szemmel, nyitott füllel, s főleg NYITOTT SZÍVVEL járjuk útjainkat, bizony, meglepően sok szépségre tudunk találni.

Az interneten böngészve is keressük az IGAZI ÉRTÉKEKET, s hozzuk ide mindannyiunk örömére, hogy a 250 éve elhunyt Joseph Haydn-t idézzem:

"A földön oly kevés a boldog és megelégedett ember... Talán a te munkád olyan forrás lesz, amelyből a gondterhelt néhány pillanatra nyugalmat, üdülést merít."

Kívánok jó böngészést, szellemi kikapcsolódást mindenkinek!

Szeretettel Holdfény

 

2017.10.13. 9:11

A művészeti alkotások valóban szépek, ámbár én az egyházaktól elvonatkoztatva kezelem és szemlélem őket...

2017.10.13. 9:10

Hát nem semmi alkotások, de hát ugye... Mert a 3D nyomtatás és a lézertechnika fényében ezek nem akkora durranások. Csak nagyban meg kell tervezni, megalkotni a hozzá szükséges nyomtató, avagy író fejet és kész. De reméljük, hogy ezek nem így készültek, akkor viszont elképesztő... (ámbár szerntem ebből megélni a művésznek nem nagyon lehet)

2017.10.12. 23:11

Kicsit barangolgattam a szeretgom Fórumának topicjai közt, és találtam valamit a "Firkálmányok" között, amit szerintem érdemes idehozni az ÉRTÉK topicba:
Ugyanis egy orosz népmese adta ötlet miatt találtam erre a miniatürizált művészi alkotásokra, melynek képviselője szintén orosz:

https://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=http://aniskin.ru/en/&prev=search

VLADIMIR ANISKIN

A szívdobbanás művészete

Néhány szó magamról.

1999-ben érettségizettem a Novoszibirszki Állami Műszaki Egyetemen.

1998-ban kezdtem mikrominiatúrákat készíteni. Vannak olyan klasszikus műfajok, mint például a bolha bolha, a tevék karavánja a tűszemek belsejében, a rizsmagra és az emberi szőrre a gyűjteményen.

1999 óta dolgozom az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Fiatalok Intézetének Elméleti és Alkalmazott Mechanikájával, Ph.D. (Math-Phys). Tudományos tevékenységeim középpontjában az aerodinamikai vizsgálatok és egyéb tudományterületek fejlesztése, gyártása és használata.


A Microminiature ritka és lenyűgöző művészet.

Alig lehet számozni több mint tíz olyan művészt, akik elkötelezték magukat ezen a lenyűgöző munkában, amely valódi készséget, pontosságot és nagy türelmet igényel.

Ez az oldal számos olyan darabot mutat be, amelyeket több éven keresztül sikerült elkészíteni.

http://manzardcafe.blog.hu/2011/02/21/megpatkolt_bolhak_es_egyeb_mikromuveszet_vlagyimir_aniskin

MEGPATKOLT BOLHÁK ÉS EGYÉB MIKROMŰVÉSZET - VLAGYIMIR ANISKIN

2011. FEBRUÁR 21. - DARQO

Vlagyimir Aniskin 33 éves orosz tudós egyike azon kevés embereknek a világon, aki mikroszkopikus műalkotásokat képes létrehozni olyan kicsi dolgokon, mint például egy fél mákszem, fél szőlőmag, vagy mondjuk a lószőr hegye, esetleg a tű foka.

 • A felső kép: rizsszem képregénystílusban, a most következő: lószőrkarácsony

Az Orosz Tudományos Akadémia szibériai részlegének munkatársa 1998 óta készít mikorminiatűr alkotásokat, melyek darabjára több hónapot szokott áldozni. Az évek során megtanulta kihasználni a szívdobbanások közötti időt, hiszen ezek azok a rövidke pillanatok, amikor bármilyen beremegés nélkül, teljes nyugalomban tudja rápingálni, formálni az apró alakzatokat a kiszemelt alapanyagra.

 • UEFA-kupa trófea egy mákszemen

Miniatűr remekművei között nincs olyan, amin az ember ne tátaná el a száját. A fél rizsszem, amire 2027 betű került fel 22 sorban, vagy a tevekaraván a tű fokában, esetleg a karácsonyi jelenet egy vékony lószőr végén, mind-mind elképesztő. Ha esetleg Szentpéterváron jártok, Aniskin alkotásai megtekinthetőek az első orosz mikrominiatűr múzeumban, a „The Russian Lefty”-ben.

 • Micimackó-szerűség egy mákszemen

 • Tevekaraván a tűfokban

 • 2027 betű 22 sorban egy rizsszemen

 • Tengeralattjáró a mákszemen

 • Pinokkió a szőlőmagon

 • Dióhéj-sakktábla a gyufaszál mellett

 • Csendélet a szőlőmagon

 • ábécé a hajszálon

 • Egy megpatkolt bolha...............

Hát nem fantasztikus?
MIndegyik!
Nekem mégis legjobban a tű fokában "monoton ügető sivatag lovai", a 7 fős tevekaraván tetszik.

És ha azt vesszük, milyen régi lehet ez a bolhás orosz népmese, láthatjuk, milyen régi vágya az embernek ez a miniatürizálás.

/Sajnos, Aniskin tudós-művész arcképét nem sikerült megtalálnom!:((( /

Remélem, sikerült minden képet megjelenítve áthozni ide, mert ezt érdemes mindenkinek látni, valóban egyedülálló művészet! :)))
És egyben technikai bravúr is.

2017.10.12. 11:16

Asztaaaa!
Télleg, el is felejtettem, hogy Semjén is református, vagy mi...
Pedig pont én írtam sok hszt IDE:
http://kapcsolat.hu/blogszemle/semjen-zsolt-ugy-szolt-be-nem-adozo-nepcsoportnak-hogy-2012-ben-0-forint-adot-fizetett

Hát - bár ez a topic nem AZ a topic, de tudod-, már Hegedűs Lóránt megnyilvánulásai óta a reformátusokat se becsülöm sokra, tisztelet a kivételnek!

Mondom sokadszor:
A vallásoknak NÁLAM csak a művészetek miatt van pozitívuma.
Építészet (templomok), képző és iparművészet, és a zeneművészet.

Csak egy-egy példa:
Mozart Requiemjénél szebb, kerekebb zenemű kevés akad, ha van egyáltalán...
https://www.youtube.com/watch?v=4wVuUXt8ADo
Mozart: Requiem KV 626. A Bécsi Filharmonikusokat Solti György vezényli

Vagy: 
Gaudí: Sagrada Familia bazilika Barcelonában.

https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/08/10/a7/05/basilica-de-la-sagrada.jpg

Vagy: 
Michelangelo: Pietá

http://www.rometourist.net/wp-content/uploads/Pieta.jpg

Michelangelo Buonarroti szobor
A Pietà több kisebb mű után az első alkotás, amely a 24 esztendős Michelangelo Buonarroti számára meghozta a hírnevet. A francia Jean Bilhères de Lagraulas bíboros megrendelésére készült 1499-ben.Wikipédia


Vagy:
Angkor Kambodzsában:


És a kedvencem: 
Dalí Krisztusai:

http://noklapja.nlcafe.hu/app/uploads/2017/05/crucifixion.jpg


http://ujember.hu/wp-content/uploads/2014/04/Dali.jpg

2017.10.09. 9:18

Hát ez van. Nagy Bandót kedveltem a humoráért, de ez nem jelenti azt (már megint), hogy mindenben kiváló. Ezek szerint (én nem olvastam, ezek szerint szerencsém volt) ilyen könyvet nemtud írni.. Van ilyen... Ha nem kötelező, nem baj...

2017.10.09. 9:16

Hoppá... Nos néhány kiigazítás. Elsősorban úgy van, ahogy mondod, az egyházi vagyon szétaprózódása és magánkézbe kerülése miatt van cölibátus eredetileg. Mára azonban ez nem annyira éeltszerű, hogy emiatt fenn kellene tartani. A mai fenntartásnak két oka is van. Az egyik vallási alapú, ha van időd rá, olvad el szent Pál leveleit a Bibliában, erről is értekezik, méghozzá eléggé kimerítően (kimerítő olvasni). A mási ok technikai. Aki házasságban él és gyerkeket nevel, az bizony kevesebb időt tud szánni a híveire és emiatt elméletileg csorbulhat a ténykedése, illetve szerepe a hívek között. No pláne, ha a gyermekek nem is olyanok, amilyennek egy pap gyermekeinek "illene" lennie.

A reformátusok nősülhetnek ugyan, de hogy emberközelibb? Lásd a Balog Zoltánt, vagy Semjént... Téríteni pedig ők is térítenek, mindenhol, ahol lehet (még Koreában is, persze Dél-Koreában)

A "Szent Bertalan éj" speciel nem a vallás miatt történt. Ugyan azt a köntöst adták neki, de prózai uralkodási és utódlási kérdések voltak a háttérben. Ki irányítsa az országot? Ez volt a kérdés. Semmi más. 

2017.10.09. 0:53

Egyetértünk, mint valóban sok mindenben.
Képzeld, "A Kis Herceg" más miatt is kiverte nálam a biztosítékot, nemcsak az újabb fordítás miatt.

Ugyanis!
Nagy Bandó András közismert író és humorista, akit eddig nagyra tartottam, megírta a regény folytatását "A Kis Herceg visszatért" címmel, s 2014-ben meg is jelentette.
Bevallom, könyvben még ekkorát nem csalódtam! :(((
Ekkora zagyvaságot! Bármennyire is a Rónay féle fordítás alapján írta, akkor is... Mi a francnak kellett ez a könyv?!
Ha valamit ennyire kell magyarázni, még ha gyereknek is, már régen rossz! Szerintem legalábbis.
Húúúú, de megbántam! Úgyhogy itt maradt nálam, nem küldtem el az unokáimnak.
Ennyi...
 

2017.10.09. 0:34

Ateistaként nem hiszem egyik vallás kreált istenét sem.
DE!
A vallások közül különösen nem bírom azokat, amelyek nem veszik emberszámba sem a nőket, akik tulajdonképpen az egész emberiség "újratermelői", ha szabadna magamat így kifejezni, hisz a nők szervezete építi fel, s szülik meg a férfiak által nemzett gyermekeket. És ha jól tudom, a törvények értelmében a nőnek az egyedüli joga, hogy meg akarja-e szülni a gyereket, vagy sem?
/Ezt jómagam bizony nem  tartom helyes törvénynek, mert így az apát gyakran az akarata ellenére teszi apává a nő, azaz neki nincs beleszólása, akar-e apa lenni, vagy sem, azaz megszülessen-e az a gyerek?... A nő dönt: Apa leszel, és kész! Hát micsoda törvény ez?!... Sok nő így szerez pl. férjet! MA is, mikor létezik antibébi pirula! Bár a papság ennkke is ellene van./

Továbbá:
Jómagam legkevésbé a RÓMAI KATOLIKUS vallás papjait nem tartom semmire, mert milyen jogon adnak ŐK tanácsot a templomi esküvőt választó fiataloknak arról, milyen a házas élet, milyen az ideális CSALÁD, mikor őket kiszakították a családjukból már 14 évesen, s nem is nősülhetnek, akkor honnan a fenéből tudják, milyen a házas élet?!
De ha jól tudom, nem volt ez mindig így, a pápák egyre nagyobb nyomatékkal ajánlották, majd követelték a nőtlenséget papjaiktól. Siricius pápa (384-399) óta törvényekkel kötelezték a püspököket és papokat a cölibátus megtartására. és ha jól tudom, az egyházi VAGYON szétaprózodása ELLEN hozták a cölibátust (=papi nőtlenség). Bár ezt nem hajlandó az egyház beismerni!!!
Ma a világiak, főleg a felekezeten kívüliek és a vallásukat nem gyakorlók közül sokan nem értik ennek a rendelkezésnek a lényegét, a papok ellenben túlnyomó többségben szeretnék megőrizni, ezért megszüntetése nincs napirenden.

Egy református pap, akinek családja van, szerintem sokkal emberközelibb, és ha jól tudom, ők nem jártak hittérítésre sem más földrészekre, mint pl. a spanyolok.

Az ún. "Szent Bertalan éj" is a római katolikus vallás miatt történt:
http://www.ng.hu/Civilizacio/2004/08/A_Szent_Bertalan_ejszakai_meszarlas

1572. augusztus 23-án éjszaka került sor a Szent Bertalan-éj néven elhíresült mészárlásra, melynek csak Párizsban mintegy 3000 ezer protestáns esett áldozatul.

2017.10.06. 8:51

Tudod, nagyjából egyetértünk... Mármint fordítás ügyben (de amúgy is sok kérdésben). Persze próbálkozni lehet és szabad, sőt kell is, mert hátha majd egyszer jön valaki, aki Aranynál is jobban fordítja le Shakespeare műveit. Csak éppen a próbálkozások eredményeit illik kritikával kezelni és ha nem annyira jó, akkor bizony mehet a szemetesbe.. Szerintem

2017.10.06. 8:48

Tudod én már rég leszoktam arról, hogy hülyének tituláljak (vagy legalábbis félműveltnek) valakit, aki nem ismeri azt, amit én fontosnak tartok. Mert mindent ismerni nem lehet, még ha egy témakörre, vagy irányzatra is koncentrál az ember. No pláne, ha hajlamos mindenbe belekapni egy kicsit. Úgyhogy én soha nem nyilatkozom valamely tárgyi tudásbeli hiányosság (nem a négy alapműveletre gondolok) miatt úgy, hogy ez egy idióta... Nem tudja, hát nem tudja. 

A papok uralmából meg nekem is elegem van, de nagyon, mert úgy tesznek, mintha bármi joguk lenne megmondani másoknak, hogyan éljenek, miközben túlnyomó többségüknek (tisztelet a kivételnek) sejtésük nincs a problémákról, vagy ha van is, nem vesznek róla tudomást...

2017.10.05. 14:23

A fordításokkal kapcsolatban is teljesen igzad van. Minden írónak van egy sajátos stílusa, és valóban függ a nemzetiségétől is, amelyet visszaadni nehéz, de nem lehetetlen.
Arany János még mindig etalon e témában. Szerintem.
A régies helyesírásokat pedig ki lehet a mai kiadóknak javíttatni, pl. a "c" betűkre javítani a "cz" betűket, stb.
Emiatt nem szükséges felforgatni az egész művet új fordítóval. Gondolom én. 

2017.10.05. 14:18

Hát a helyzet az, hogy klasszikus zenészként én nem ismerem annyira a könnyűműfajt képviselő együtteseket, mert ugye én itthon azoknak a lemezeit hallgattam, amelyeket a gyerekem megvetetett velem, s ő - bár ott nőtt fel a zeneiskolában, ahol a HUNGAROTON mintaboltja volt - mindig tudta, melyik lemez a menő, mert az itt lévő gyáriak kaptak természetbeni juttatásként búnuszokat, és azon olyan lemezeket kértek, amelyek a legmenőbbnek számítottak akkoriban (70-80-as évek), és amelyek a lánykámnak is tetszettek, azaz inkább a disco zenék, úgymint: Neoton Familia, Hungária, aztán az Omega (pl. LGT, Bikini nem!), a külföldiekből ABBA, Boney-M. Így aztán sok bandát csak MOST ismertem meg, mióta a férjem halála után 10 évvel lett egy fiatalabb generációhoz tartozó párom. Így ismerkedtem meg sok remek zenésszel, akiket eddig - bár a rádióban hallottam némelyiknek a számait, de fogamam sem volt kicsodák. Ismertem a Beatlest, a Rolling Stone-t, de nem hallottam a Pink Floyd, Deep Purple, a Dire Straits, és még sorolhatnám, kiknek még a nevét sem... És akkor még hol vagyunk a szólisták nevétől! (Pl. Frank Zappa...).
Hát igen...
Más szakterület, más érdeklődési kör! Ettől még nem hülye az ember (bár emiatt sokan annak hiszik!), hanem csupán tájékozatlan a tárgykörben.
Ez van!
Ahogy gondolom, TE sem ismered, ki volt Dunstable, vagy Couperin, Daquin, Telemann, Läindler, Moniuszko, vagy netalán Alban Berg... 

Ami pedig az István a kiráy-t illeti, az kezdettől róla a véleményem, hogy:
EZ A MŰ NEM JÖHETETT VOLNA LÉTRE, HA WEBBER NEM ÍRJA MEG A JÉZUS KRISZTUS SZUPERSZTÁRT! :p:p:p
/Nesze Szörényi Levike!:((( /

Egy kis párhuzam:

https://www.youtube.com/watch?v=gUEIYYrTn3k
Jezus Krisztus Szupersztár - Júdás dala

https://www.youtube.com/watch?v=iUwla9xqtd0
Vikidál Gyula: Koppány dala - István a király c. rockoperából

Nos? Szerinted?!...

Csak hát a művek vége!...
Az elsőben Jézust megfeszítették, példát stauálva, Júdás meg felakasztotta saját magát.
István királyt meg megkoronázták, mielőtte meg felnégyeltette Koppányt, s kiszögeztette a testrészeit a várfalakra mementóként.
És alaposan a nyakunkra ültetett egy csomó római katolius papot! :(((
/Amely akkor lehetett haladás, beilleszkedés az itteni kultúrába, stb., de MOST aztán már a XXI. században nagyon is uncsi ez a papuralom!... Legalábbis számomra az./

.....................
Kitüntetés:
Nos, azt pedig csak AZ, vagy AZOK kaphatnak, akiket VALIKIK felterjesztenek!
Engem harmadszorra fogadtak el 2002-ben, és a szocik! Előtte kétszer visszadobta a felterjesztésemet a Fidi kormány, vajon miért?
Mert a felterjesztő város is szoci VOLT a polgármesterrel együtt. Tehát bizony, igazad van! 


Magyar ezüst érdemkereszt

DE!
Kitüntetett engem az állam a RÉGI (90 előtti) érában, 1983-ban is. 
Úgyhogy a lelkiismeretem teljesen nyugodt.

2017.10.04. 8:59

Nem történt semmi... Különben az új fordításokkal nem lenne semmi baj, ha legalább a szöveg hangulatát jobban vissza tudná adni. Mert a szöveghűség sok esetben ront rajta, hiszen mi nem vagyunk se angolok, se franciák, így az ottani felfogást, érzelmeket aligha ismerjük. Át kell ültetni az itteni viszonyok közé, amit meg mi értünk és más aligha.. De, és ez a baj, szerintem, csak a szöveg számít és nem a hangulat, márpedig ez számomra így nem megy...

2017.10.04. 8:54

Lehet, hogy kellenek, én nem tudom, csak a magam érzéseiről beszélhetek. Ismerek eleget, akik nem sztárolják magukat és mégis azok, vagy azok voltak. (nem mellesleg Kóbor sem extrém, mert pont azt adja, amit a műfaj megkíván, szerintem), de ott van Presser, vagy Karácsony, vagy ott az egész KFT együttes, vagy éppen volt a Kispál és a borz, meg még sokan mások. 

Azt pedig, hogy egy művész mikor kapja meg az áhított (vagy áhított és megérdemelt) kitüntetést, hát bizony azt leginkább az adott műfaj lobbi ereje, és, sajnos, a politikai hangulat adja meg. Ebből a szempontból nézve az Omega nem alkotott nagy dolgokat, kacérkodva a komolyabb műfajokkal, mint például az LGT (gondolj csak a szinpadra állított dolgaikkal), vagy az Illés (István a király). De tény és való, az Omega meghatározó zenekar volt és ma is az még... 

2017.10.03. 12:18

"Sztároló" zenészek:

Nos, én más véleményen vagyok. Ismerve az embereket, a hiúságot, a nagyravágyást és a mai médiák hírverését, szerintem igenis kellenek a sztárok!
DE!
Legyen mögötte VALÓDI tehetség és tudás!
David Garrett történetesen ilyen...
És tudnék mondani rengeteget példának a művészvilágban.

Nagy kár, hogy - főleg a könnyűzenei ágban! - sokukat elkapja a gépszíj, és hamar véget vet az életüknek a mértéktelen életvitel.
Na, én EZT nem szeretem!
Szerencsére akadnak kivételek!

Ott van JÓ példának a klasszikus zenében pl. Vásáry Tamás zongoraművész és karmester:
https://www.youtube.com/watch?v=w7XDnnGgsrw
Liszt Ferenc - 15. Magyar rapszódia (Rákóczi induló) 1996. 

 

https://i.ytimg.com/vi/6Fyfm3mPtNs/hqdefault.jpg

Vásáry Tamás a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar zongoraművész, karmester. Vásáry József politikus, országgyűlési képviselő fia. /Wikipédia/
Születési dátum: 1933. augusztus 11. (életkor 84), Debrecen

Vagy az ún. egyáltalán nem könnyű "könnyűzenében" Kóbor János, az OMEGA frontembere, aki nélkül szerintem már RÉG nem lenne OMEGA:


http://media.borsonline.hu/cikk/5/47337/big-lead/650x360/47325.jpg
Aki végig énekel és rohangál energikusan két órát a színpadon, egy pillanatra sem megállva, az meg is érdemli! 

Legyenek is sztárok az ilyenek!
Kellenek, mert KELL a JÓ PÉLDA!

Legismertebb számuk:
https://www.youtube.com/watch?v=aY8OrU6E4M0
Omega Gyöngyhajú lány

Hát igen... Van valaki, aki ne ismerné?

Nos, kellenek, vagy sem a sztárok, vagy nem?
Szerintem IGEN!
Mert bizony, ŐK azok, akik előre viszik a művészetek ügyét. Ők azok, akiket a nagyközönség, az átlagember is ismer, és ELISMER!

PEDIG Kóbor (és az OMEGA) MÉG A KOSSUTH DÍJAT IS CSAK 2013-BAN KAPTA MEG EZÉRT A HATALMAS MUNKÁÉRT, AMELYET 50 ÉV ALATT VÉGEZTEK!
SOKKAL HAMARABB IS MEGKAPHATTÁK VOLNA!
/HISZ RÁNKI ÉS KOCSIS MÉG SZINTE CSIKÓ KORÁBAN KAPOTT!!!/
 
Itt a bizonyság:
Az 50 éves JUBILEUMI koncert 2012-ben volt, és a Kossuth díj CSAK 2013-ban járt ki nekik!?
https://www.youtube.com/watch?v=M0FyVLwEXVA
OMEGA 50 LIVE BUDAPEST, október 6. I. rész

https://www.youtube.com/watch?v=3n9Q-kgLDko
II. rész

EZ (véleményem szerint) NAGY HIBA, DE NAGY ÁM!:(((

http://www.borsonline.hu/celeb/kobor-janos-nem-foglalkoztat-a-kossuth-dij-/47325OMEGA JUBILEUM 50 
https://i.ytimg.com/vi/M0FyVLwEXVA/maxresdefault.jpg
2017.10.03. 11:51

Tudod, szerintem GÁBOR JÓZSEF zongoraművész afféle "szürke eminenciás"-nak számít a magyar zeneéletben. És úgy gondolom, ő hiába került fel a fővárosba, "nem kapta el a kivagyiság fennhéjázó gépszíja", hanem megmaradt egyszerű hajdúnánási kis vidéki mentalitású embernek a nagymenők között is. Nem volt sohasem törtető típus!
Ezt tapasztaltuk évente a Megyei Kamarazene Fesztiválokon is, mikor a záró értékelő beszédeit mondta.
Nagyra becsülte a megyénkben tanító zenetanárokat, mert tudta, egy ilyen színvonalas fesztiválra csakis többletmunkával készíthetők fel a gyerekek. Sok-sok próba, és a csoportok egybetartása nem kis dolog ám! Egyetlen kamaratag is tönkreteheti a produkciót, ha nincs eléggé felkészítve!

DE!
Van ám ilyen szerény művészember rengeteg az országban (szürke eminenciás), aki a háttérben marad, s másé a dicsőség!
Nem kamuzok, konkrét példa:
Ránki Dezső, Kocsis Zoltán és Schiff András PAPÍRON (!) Kadosa Pál (1903-1983), a világhírű, s világot állandóan koncertezve járó kétszeres Kossuth díjas zongoraművész és zeneszerző tanítványa volt, azaz ő írta alá az indexüket. Azonban a zongoraórákat helyette a sok távolléte miatt az aszisztense: RADOS FERENC (1934-még ma is él) egyszeres Kossuth díjas (2010) zongoraművész tartotta nekik, aki bizony CSAK az oroszlánmunkát végezte el, de azt igen tisztességesen, amint az eredményeken látható.

Még egy fontos dolog: 
Akkoriban (60-as évek) csak HAT ilyen zenegimnázium és ráépülő zeneiskolai tanárt képző intézmény volt az országban, mint a Győri, amelyet Gábor József vezetett; Budapesten, Debrecenben (ahol én tanultam, és Gulyás György volt a vezetője), Szegeden, Miskolcon, és Pécsett.
Ezek az intézmények voltak azok, amelyeken múlott az, hogy Magyarország hamarosan "zenei nagyhatalom" lett, ahogy sokáig nevezték. Nemcsak az ún. "Kodály-módszer" tette azzá, hisz azt meg kellett valakiknek tanítani az új generációnak!
A Liszt Ferenc Zeneakadémia a CSÚCS volt, oda kevesen juthattak be. És nagyon sok volt a külföldi hallgatója.

http://www.bestfm.hu/kepek/hirek/87450.jpg
Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakiskola, Debrecen (ide jártam 7 évig)

http://inaplo.hu/gy/hely/Bekestarhos/Tarhos/kep2.jpg
Gulyás György (1916 - 1993) igazgató, a híres, külföldet járó Debreceni Kodály Kórusnak is ő volt a karnagya.
Ő járta ki a város és az ország akkori vezetésénél, hogy épüljön egy ÚJ ZENEMŰVÉSZETI FŐISKOLA saját 10 emeletes kollégiummal a Kossuth Lajos Tudományegyetemmel szemben a Nagyerdőn. Ma már a két intézmény egyesült!
Álma tehát valóra is vált! :)))

 

http://www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2015/zenemuveszeti.jpg
Debreceni Egyetem - Zeneművészeti Kar

2017.10.03. 11:01

Ezer bocs, és egy "Anya-Micimackó"! :DDD

A 09. 27. 11:32-es időben írt hszemben ELÍRÁS volt, természetesen A Micimackót fordította Karinthy, ahogy azt már előzőleg 09.25. 23:08-kor írtam.
Ott helyesen volt általam is írva, a mérgelődésem A Kis Herceg újabb fordításaira vonatkozott, mert a Rónay György féle volt meg nekünk is, az nagyonis jó, minek kellett még másoknak is lefordítani?!  Nyelvgyakorlásnak, vagy mi???...
Azóta is keresem, a RÉGI Kis Hercegünk könyvecskét, de lehet, hogy már kivittem németbe az unokáknak.
Mert igaz, hogy tudnak magyarul, de olvasni nem, így az anyjuk olvas fel a magyar nyelvű mesekönyvekből nekik. Pl. a Kisvakondosból... Azt is én vittem ki, a lányomé volt, meg "A világ leggazdagabb verebe" is, meg Szutyejev Vidám meséi. Ezeket szeretik.
Bocsika az elírásért! Brűűűűűűűűűű!!! :'(http://m.cdn.blog.hu/de/derrickesharry/image/vakond1.jpg

2017.10.02. 13:25

Hááát nem tudom. Én valamiért (hogymiért, megne kérdezd), de idegenkedem az ilyen "sztároló" zenészektől. Tökmindegy melyik műfajban és eszközzel zenélnek. 

2017.10.02. 13:22

Hmm... Még csak nem is hallottam róla... Köszi, hogy idehoztad. Minden bizonnyal nagy alázat kell ahhoz, hogy valaki ne kezdjen el szólista pályát, bár kiváló zenész...

2017.10.02. 8:56

Őööö.... Izé... A "Kis herceg"-et nem Karinthy fordította, ő a Micimackót... 

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum