A Polgári Esztergomért Egyesület közleménye
Közélet
2009. jún. 17.

<p>A mai napon Meggyes Tamás Esztergom polgármestere olyan lépésre szánta el magát, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. A Szent István Gimnázium tanulójának tragikus halála minden jóérzésű embert együttérzésre és az elgondolkodásra késztet. Ilyenkor minden szónak különös súlya van. Sokszor a tiszteletteljes hallgatás többet mond, mint egy hangzatosnak tűnő, de üres mondat.</p>

Pilinszky János

Intelem

Ne a lélekzetvételt. A zihálást.
Ne a nászasztalt. A lehulló
maradékot, hideget, árnyakat.
Ne a mozdulatot. A kapkodást.
A kampó csöndjét, azt jegyezd.

Arra figyelj, amire városod,
az örök város máig is figyel:
tornyaival, tetőivel,
élő és halott polgáraival.

Akkor talán még napjaidban
hírül adhatod azt, miről
hírt adnod itt egyedül érdemes.

Írnok,
akkor talán nem jártál itt hiába.

Az ízléstelenségnek is van netovábbja!

A mai napon Meggyes Tamás Esztergom polgármestere olyan lépésre szánta el magát, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. A Szent István Gimnázium tanulójának tragikus halála minden jóérzésű embert együttérzésre és az elgondolkodásra késztet. Ilyenkor minden szónak különös súlya van. Sokszor a tiszteletteljes hallgatás többet mond, mint egy hangzatosnak tűnő, de üres mondat.

Megdöbbentő, ahogy egy család és iskola tragédiájára rátelepedve Meggyes Tamás elragadtatja magát és bántó módon, vaktában tesz olyan megalapozatlan nyilatkozatot, amelyek semmi másra nem jók, csak arra, hogy öncélúan további sebeket ejtsenek másokon.

Ráadásul úgy teszi meg nyilatkozatát, hogy - saját állítása szerint - még az iskola igazgatójával sem beszélt a tragédiáról, sőt még a rendkívüli vizsgálóbizottság sem kezdte el munkáját. Meggyes Tamás ezzel felrúgott minden olyan etikai követelményt, ami ilyenkor az alapvető és normális emberi viselkedést szabályozza. Meggyes Tamás magatartása megdöbbentő, példátlan és vállalhatatlan. Ebben a helyzetben polgármesternek a TV2 Mokka című műsorában tett nyilatkozata nem maradhat szó nélkül egyetlen önmagára valamit is adó közéleti és értelmiségi közösségtől sem. Az emberi méltóság és becsület ilyen durva és primitív megsértése minden egészséges közösségben véleménynyilvánításra készteti az embereket. Felszólítjuk Meggyes Tamást, mint a Szent István Gimnázium fenntartójának képviselőjét, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy mind a szerencsétlenül járt diák családja, mind a gimnázium közössége lehetőség szerint ne szenvedjen el további sérüléseket, főleg ne tőle. Ezzel együtt kérünk minden olyan személyt és közösséget, akik Meggyes Tamás környezetében még képesek jobb belátásra bírni őt, lépjenek fel annak érdekében, hogy észhez térjen és kérjen bocsánatot azoktól, akiket alaptalanul megvádolt oktalan kijelentéseivel.

Bízunk benne, hogy az eseti vizsgálóbizottság nem kreál koncepciós ügyet az eseményből és a tagok lelkiismereti meggyőződésük, valamint legjobb tudásuk szerint végzik el feladatukat .

 

2009.június 17. szerda

Polgári Esztergomért Egyesület

 

 

 

(forrás)