Biankó cech
Gazdaság
2009. jún. 4.

<p>Lépre csalhatja az esztergomiakat a város önkormányzata az európai parlamenti választások napján népszavazásra bocsátott kérdésével. - írja a HVG most megjelent száma.</p>

Az esztergomi tulajdonosi programról írt a HVG, a cikk szerzője megjegyzi:

 

Arra már nem hívták fel a választók figyelmét a város vezetői, hogy a holding veszteségessé is válhat, ilyenkor elmarad az osztalékfizetés, sőt leértékelődhetnek a részjegyek, ami miatt a tagokat akár pótbefizetésre is kötelezhetik. A polgármester a tulajdonosi program egyik legnagyobb erényének azt mondja, hogy a polgárok közvetlen részeseivé válhatnak a helyi gazdaság irányításának. Bár a szövetkezeti forma elvileg valóban demokratikus elveken nyugszik, hiszen minden egyes tag egy szavazattal bír, a szövetkezet révén megvalósuló közvetett tulajdonlás még azt is lehetetlenné teszi, amit akár egyetlen részvény birtokosaként is megtehetnének az esztergomiak, hogy személyesen részt vegyenek a Strigonium közgyűlésein. Márpedig a nyilvánosság eddig sem volt erőssége a városvezetésnek, amely még a képviselő-testület ülését is rendre zárttá nyilvánítja, ha a holding ügyei kerülnek naprendre. Az pedig csak egy héttel a referendum előtt derült ki, hogy a tulajdonosi program nemcsak adakozásról szól, hanem a városi holding friss tőkéhez is szeretne jutni. Esztergom jelenlegi vezetői ugyanis „25 százalék körül" tartanák a kistulajdonosi részvételt, 24 százalékot viszont piacra akarnak dobni.

A teljes cikk itt olvasható: hvg.hu

 

A szerző - Szabó Yvette - kitér még egy nagyon fontos dologra:

A település cégeinek kiegyensúlyozott gazdálkodása ugyanakkor évente több százmillió forintba kerül az önkormányzatnak. A nagyvonalúság ára pedig az eladósodás.

Minderről a Csoportos kedvezmények című keretes írásban esik bővebben szó.

Az esztergomi önkormányzat cégcsoportjának imponáló eredményei nem kevés áldozatot követelnek a település adófizetőitől. A nyereségesség eléréséhez az önkormányzatnak folyamatosan megrendelésekkel és tulajdonosi befizetésekkel kell ugyanis kistafíroznia cégeit, és még így is maradtak veszteséges vállalkozásai.

 

Még a népszavazás előtt fontos lenne mindezeket mindenkiben tudatosítani!

(forrás)