A szocialisták álláspontja a helyi népszavazásról
Közélet
2009. jún. 2.

<p>Így, pár nappal a helyi népszavazás előtt, célszerű áttekinteni, hogy miről is szól majd a június 7-i voksolás. Előrebocsátva: nem lesz könnyű a feladat. Egyrészt a problémakör nyakatekertsége - hogyan adjuk oda az önkormányzati (köz)tulajdont a köznek – ,másrészt a rendelkezésre álló szűkös információk okán.</p>

Ahogy azt a legutóbbi önkormányzati szórólapról megtudtuk, ilyen jó befektetés előtt – ti. hogy 2000 Ft-ból 11 év alatt 36 600 Ft-ot kaphatunk – talán még sohasem állt az esztergomi lakosság. A „mégis miként” kérdéskört vizsgálva azonban csak szűkös ismereteinkre támaszkodhatunk, azaz: egy szövetkezet szerez majd tulajdonrészt a Strigonium Zrt-ben, és a holding adózott nyereségére tarthatnak majd igényt a szövetkezet tagjai.

Először is: a szövetkezet az a társasági forma, melyet a természetes személyek önkéntes alapon alapíthatnak, illetve ugyanilyen módon léphetnek be ilyesfajta szervezetekbe. Nyilvános felhívás útján tilos tagokat gyűjteni (bővebben lásd 2006. évi X. törvény a szövetkezetekről). Előírni ma már nem lehet a tagságot, ahogyan tették azt az ötvenes évek elején. Mi, szocialisták úgy gondoljuk, a vagyon és a jövő csak akkor lehet valóban közös, ha nemmel voksolunk, máskülönben fennáll a privatizáció veszélye, akár a vagyon elherdálása is.

A tag alapvető joga, hogy részt vegyen a szövetkezet tevékenységében, személyes közreműködésének, vagyoni hozzájárulásának és egyéb érdekeltségének megfelelően részesedjen a gazdálkodás eredményéből. A tagsággal bíró személy a vezető tisztségviselőktől felvilágosítást kérhet a szövetkezetet érintő bármely kérdésről.

Részjegy és tulajdonszerzés. A szövetkezeti tag vagyoni hozzájárulását, illetve az erre vonatkozó kötelezettségvállalását a részjegy jeleníti meg.

Szövetkezet csak olyan gazdasági társaság alapítója, illetőleg tagja lehet, amelyben a felelőssége nem haladja meg az általa szolgáltatott vagyoni hozzájárulás összegét. Eszerint a Strigónium Zrt-ben szerzendő tulajdonrész értéke –feltéve, hogy minden esztergomi polgár taggá válik – maximum hatvan millió forint lesz. A kiadott tájékoztató szerint a holding jegyzett tőkéje 1,7 milliárd forint, tehát 3,5%-i részhez jutnak a város cégében a város polgárai, és ezzel a tulajdoni hányaddal formálnak jogot a cég adózás utáni nyereségének nyolcvan százalékára.

Nyereséges-e a Strigónium? Az elmúlt években az önkormányzat nem kevés pénzügyi és tárgyi eszközt juttatott a városi cégeknek. Hogy pontosan mennyit, azt nem lehet tudni, mivel az ilyen irányú kérdéseket nem szokták megválaszolni a polgármesteri hivatalban. Amennyiben szövetkezeti tagok leszünk, kérdezhetünk a szövetkezet vagyonáról, ám városi polgárként, ne adj Isten ellenzéki képviselőként a közvagyonából kistafírungolt cégek esetében ezt nem tehetjük meg. A városi vállalatok beszámolóit az önkormányzat késve vagy egyáltalán nem teszi elérhetővé a városi polgárok számára. A felújított honlap – amihez nem kevés pályázati pénzt is nyert az önkormányzat – talán felhasználható lehetne e célra is.

Kedves Esztergomiak! Bízzunk benne, hogy a június 7-i helyi népszavazáson, amelyen azt a kérdést intézik a város lakóihoz, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen vagy rendkívül kedvezményesen átadja az esztergomi polgárok részére?" a NEM válaszok lesznek többségben. Azt szeretnénk, ha a város átláthatóan működne, és eredményeiből az itt élők és az ide látogatók is részesülhetnének. Úgy gondoljuk, a piaci kihívásokra piaci válaszoknak kell születniük, az önkormányzat ne legyen a városban tevékenykedő cégek konkurenciája, ne üzemeltessen fürdőt és szállodát, ne építsen lakóházat és ne alapítson hirdetési céget, hisz’ nem ez a feladata. Sokkal inkább az lenne a szerepe, hogy megteremtse a megfelelő környezetet a befektetőknek, akik majd a saját tőkéjüket kockáztatva eldöntik, érdemes-e belevágni egy üzletbe vagy sem.

Ezért a szocialisták véleménye egyértelmű: NEM a helyi népszavazásra.

 

MSZP Esztergom

(forrás)