Kullancsinvázió!
Közélet
2009. jún. 2.

<p><span>Hazánkban a kullancsok aktivitásában bizonyos szezonalitás figyelhető meg. Legaktívabbak az <strong>áprilistól június végéig </strong>tartó időszakban, amit egy nyári nyugalmi időszak követ. <strong>Augusztus második felétől októberig</strong> ismét fokozódik az aktivitásuk. Leginkább az erdős, bokros területeket kedvelik, de a belváros parkjaiban is előfordulnak. <br /></span></p>

 

 

A kullancsok elleni védekezés

A kullancs eltávolításához érdemes erre a célra kifejlesztett eszközt használni (pl. kullancs-eltávolító kanál), mert szakszerűtlen eltávolítás esetén a kullancs nyálában lévő kórokozók átjutnak az állatba(emberbe).

Mivel a fertőződés már néhány órával a kullancs megtelepedését követően bekövetkezhet, érdemes minél előbb átnézni az állatot a séta után, de a legbiztosabb tartósan megvédeni az állatot a kullancsoktól.

A kullancsok elleni védekezés célja megakadályozni a kullancs megtelepedését az állaton és ezáltal megelőzni a vérszívás során bekövetkező fertőzést. A cél tehát az, hogy a kullancs még azelőtt pusztuljon el, mielőtt a kórokozók átjutottak volna.

Erre ma már nagyon megbízható készítmények állnak rendelkezésre.

A spot on készítményeket az állat nyakánál kell a bőrre csöppenteni és 1 hónapig hatásosak (pl. Frontline spot on kutyáknak és macskáknak, Ex-spot kutyáknak). A Fontline spray szintén 1 hónapig hatásos, de a kutyát vagy a macskát a fülétől a farkáig le kell fújni vele, ami különösen macskákban nem egyszerű feladat. A nyakörvek közül legmegbízhatóbb kutyáknál a Kiltix nyakörv, ami 7 hónapig pusztítja el a kullancsokat, macskáknál a Bolfo nyakörv, ami 10 hétig hatásos kullancs ellen..

 

Forrás: www.gozoo.hu
Gozoo - Állateledel és felszerelés

 

 

(forrás)