A Polgári Esztergomért Egyesület Nyilatkozata
Közélet
2009. máj. 30.

<p>A Polgári Esztergomért Egyesület követeli, hogy Esztergom Önkormányzata vonja vissza a Nemzeti Vágtára kölcsönkapott „Amfetamin" nevű lovat a május 31-i illetve június 1-i pünkösdi futamból.</p>

A Polgári Esztergomért Egyesület megütközéssel veszi tudomásul, hogy - Bakos Erika kabinetvezető nyilatkozata alapján - Esztergom Város Polgármesteri Hivatalának már két hete tudomása volt arról, hogy a Nemzeti Vágtára kölcsönkapott, kábítószerről elnevezett ló gazdáját a bíróság elítélte, mégsem kezdeményezte, hogy másik lovat indítson a város.

Nem kívánunk foglalkozni a bírósági ítélettel - ez nem ránk tartozik -, viszont furcsának találjuk az Önkormányzat új keletű „jóhiszeműségét", korábban nem tapasztalt diszkrécióját, és a káros hatású szimbólumokkal kapcsolatos nemtörődömségét.. Véleményünk szerint a drogozás ma a fiatalkorúakra leselkedő egyik legsúlyosabb veszélyforrás, a drogok terjesztését egyesületünk a társadalmilag legveszélyesebb bűncselekmények közé sorolja. Nagy szükség lenne arra, hogy az önkormányzat, illetve az önkormányzat vezetői - ebből a szempontból is - példamutatóan lépjenek fel.

A jövőnk a tét. Elfogadhatatlan az az érvelés, miszerint "A ló indul, és nem a tulajdonosa".

Határozott véleményünk, hogy - az események tükrében - különösen botrányos elnevezésű lovat Esztergom Önkormányzatának vissza kellene vonnia a futamból. Így, ezzel a névvel, ezzel a tulajdonossal Esztergomot nem lehet, nem szabad képviselni. Itt ugyanis erről van szó! Nincs helye mellébeszélésnek! Ha már idő szűke miatt nincs lehetőség a ló (és a fölajánló) cseréjére - erre még két héttel ezelőtt lett volna esély -, akkor Esztergom inkább ne indítson lovat a Nemzeti Vágtán.

Javasoljuk egyúttal az ügy kivizsgálását, s mindazon önkormányzati tisztviselők felelősségre vonását, akik - véleményünk szerint - ezzel a nevezéssel ártottak Esztergom jóhírének.

2009. május 30.

Polgári Esztergomért Egyesület

(forrás)