2009 május 21. - Dávid Ibolya Esztergomban
Közélet
2009. máj. 23.

<p>2009. május 21-én csütörtökön a kora délutáni órákban látogatott az esztergomi várba Dávid Ibolya, a <strong>Magyar Demokrata Fórum</strong> elnöke.</p>
<p><a href="../full/6752" target="imagePopup"><br /></a></p>

Esztergom két, a meghívást elfogadó tv-csatornája, valamint az MTI számára Dávid elnök asszony közel ötven perces interjút adott, és bár sajnálatos módon az esztergomi városi televízió egyéb okokra hivatkozva nem jelent meg, nem tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a jelentős eseményen, így is számos, a hétköznapi emberek számára fontos kérdésre adott részletes választ a riportereknek.

A riport után Dávid Ibolya megtekintette a Négy erény című, még jelenleg is restaurálás alatt álló Sandro Botticelli itáliai festőnek tulajdonított freskót, melyet Horváth Béla igazgató úr magával ragadó bemutatása, ahhoz kapcsolódó információi tettek teljessé, majd a vendégekkel együtt a város csodálatos panorámáját a Vitéz Studioló fölött nemrég átadott Fehér toronyból nézte meg. Elsőként tett bejegyzést annak vendégkönyvébe, majd egy kellemes hangulatú közvetlen beszélgetést követően, -közel négy órás esztergomi program után- indult egy másik rendezvényre.

A következőkben a riportból a főbb kérdéseket kiemelve olvashatunk összefoglalót.

Országos szinten az érzékelhető, hogy általában a pártoknak nem érdekük, hogy ösztönözzék a választókat az Európai Parlamenti választáson való részvételre. Mik lehetnek az okok, amik miatt esetleg érdeke lehet a pártoknak, hogy a kisebb részvételi arányt preferálják?

- Szeretnénk magas részvételre számítani és minden demokratát arra kérni, hogy menjen el a választásra. Azt látom ugyanakkor, hogy általában a pártoknak valóban nem érdekűk, hogy ösztönözzék a választóikat ugyanerre. Az MSZP-nek azért nem érdeke, mert hogyha kevesebben mennek el, akkor kisebb a vereségnek a füstje és a lángja is. A FIDESZ-nek azért nem érdeke, mert ők szeretnék, ha csak a saját címlistájuk és az első megszólítás alapján csak azok mennének el, akik reájuk szavaznak. A szabaddemokraták belőttek mintegy kétszázezer szavazót maguknak, ami szintén egy alacsony részvételre utal. A Magyar Demokrata Fórum, pedig mindenkit arra kér, hogy menjen el erre a szavazásra. Úgy gondoljuk, hogy minél többen mennek el, annál kisebb lesz az esélye annak, hogy szélsősége pártok képviseljenek bennünket az Európai Parlamentben. Egyébként is – mivel most már ez a második választásunk az európai uniós választások kapcsán – azt már láttuk az elmúlt időszakban, a válság idején is, hogy itt egy olyan csúnya államcsőd következett volna be, ha nem vagyunk tagjai az Európai Uniónak, amit tizenöt éven keresztül nyögött volna egész Magyarország. Tudomásul kell venni, hogy egy olyan kis ország mint Magyarország, ma már nem lehet egyedül versenyképes. Hazánknak szüksége van az Unióra. Ezért jelöltünk olyan kiváló szakértőket, politikusokat a parlamenti listánkra, mint Bokros Lajos és Habsburg György.

Habsburg György szerint Európában új kiegyezésére van szükség, hogy visszaszerezzük az ország hírnevét és hitelét. Hogyan lehet megértetni az emberekkel a június 7-i választás fontosságát?

-Osztom az MDF listáján induló független jelölt, Habsburg véleményét, mely szerint a problémák nagy részét nem lehet az országhatárokon belül megoldani, ezért az európai nemzetek összefogására, új kiegyezésére van szükség. Egyetlen európai állam sem zárkózhat be: a válságból csak közös erővel lehet kilábalni. Ezen a napon élhetünk jogunkkal, hogy beleszóljunk az európai közösség legdemokratikusabb intézményének, az EP-nek a működésébe. Bízom az emberek józan eszében, bízom abban, hogy egyre többen megértik, hogy mivel az Európai Parlament képviselőinek Magyarország érdekeinek érvényesítése a feladata, olyan képviselőket kell ebbe a pozícióba juttatni, akik valóban képesek visszaszerezni az ország hírnevét és hitelét.

Az MSZP a napokban kezdeményezett bizonyos változtatásokat a képviselői költségtérítés adóztatásával kapcsolatban. Ehhez hasonló módosító javaslatot nyújtott be korábban az MDF is. Elnök Asszony, számít-e egyéb témákkal kapcsolatosan közös nevezőre?

-A Magyar Demokrata Fórum értékeli, hogy most már az MSZP is egyetért az MDF korábbi kezdeményezésével, melynek célja, hogy az országgyűlési képviselők, a polgármesterek, és az önkormányzati képviselők költségtérítését a személyi jövedelemadózásról szóló törvény szerint kelljen elszámolni. Az MDF álláspontja szerint csak és kizárólag tételes elszámolás után részesülhetne ilyen típusú juttatásban a képviselő. A Magyar Demokrata Fórum már hosszú évek óta következetesen sürgeti az álságos és homályos képviselői költségtérítés rendezését. A költségtérítés 15 százalékos megadóztatása jelképes és nem elégséges lépés volt az igazságos és átlátható rendszer irányába. Ahogyan azt már korábban leszögeztük, módosító javaslatunk szerint megszűnne a képviselőknek ez az igazságtalan kiváltsága.

Az MDF bízik abban, hogy ezúttal nem csak szavak szintjén lesz egyetértés a pártok között, hanem végre törvény is rendelkezik majd az igazságos és átlátható képviselői javadalmazásról.

A miniszteri fizetéscsökkentések mértékről folyó Fidesz-MSZP vita azonban véleményem szerint egy kirakatvita, mely egy dologra jó: a kormánynak és a Fidesznek nem kell a valódi kérdésekről, reformlépésekről, konkrét korrupcióellenes programokról vitáznia.

Az MDF mélyen egyetért azzal, hogy az állam és a politikusok is húzzák sokkal rövidebbre a nadrágszíjat, de az igazi kérdés most az, hogy miként lehet Magyarország lefulladt gazdaságát újra beindítani, az országot újra versenyképessé tenni. Cinikus érvelésnek tartjuk, hogy miközben évente százmilliárdok folynak el a korrupciós csatornákon, 1000 milliárdos nagyságrendben kellene a költségvetési kiadásokat csökkenteni, a kormány a miniszteri fizetések 15%-os csökkentésével kívánja jelezni az együttérzését a megszorítások veszteseivel. A mindennapos megélhetési gondokkal, és egyre nagyobb terhet jelentő devizahitellel rendelkező családoknak és gyermekeiknek a konkrét reformok, a kiszámíthatóbb jövő jelentik a valódi megoldást, még ha erről a két nagy párt nem szívesen beszél is.

Az MDF az elmúlt időben több ízben kérte a két nagypártot, hogy hagyjanak fel a figyelemeltereléssel és térjenek az ország számára fontos kérdésekre.

Úgy gondolom, hogy folytassunk vitát a valódi reformokról, folytassunk vitát arról, hogy milyen intézkedésekkel lehet garantálni a bajbajutott családok megsegítését, a tisztességes adófizető középosztály elszegényedésének megállítását, és Magyarország felemelkedését. Az MDF mindenekelőtt arra kíváncsi, hogy az MSZP és a Fidesz milyen lépéseket tenne a korrupció visszaszorítása érdekében.

Bizonyos média érdekeltségek gyakran megnehezítik egyes pártok üzeneteinek hétköznapi emberekhez való eljutását. Elnök Asszony szerint mit lehet tenni a kiegyensúlyozott médiaszereplésért?

-Nehéz kérdés, mivel a téma nagyon összetett. Sajnálatos, hogy akár helyi, akár országos viszonylatban vizsgáljuk a kérdést ez egy általános problémának mondható. Azt mondjuk demokráciában élünk, mégis gyakran a pártállami idők módszerei köszönnek vissza. Számomra érthetetlen, miért tűrik ezt az emberek, viszont tudomásul kell venni, hogy csak addig tehetik ezt meg amíg ez emberek megengedik ezt.

Nem értem azt sem, hogy miért nem jelentkezik egy országos televíziós csatorna a sem, hogy a jelölteket szerepeltesse. A pártoknak pedig ideje befejezniük jelöltjeik rejtegetését, a választás jelentőségének elbagatellizálást, és ideje egy országos televíziós csatornán lefolytatott vitában megmutatni a választóknak, mit tudnak, mit kínálnak, erre az MDF többször felhívta a figyelmet.

Az MDF véget kíván vetni annak, hogy a programok, és érvek helyett hetek óta a vitáról folyik a vita.

Június 7-én a választók arról döntenek, hogy kik képviseljék Magyarországot Európában, ezért joguk van megismeri a jelölteket, és joguk van a lényegi kérdésekről hallani.

Az MDF azt javasolja, hogy egy országos, minden választópolgár számára elérhető televíziós csatorna adjon otthont a listavezetők vitájának, hiszen az ország minden lakosának joga van tájékozódni, s nyomon követni az eseményt. Bízunk benne, hogy mielőbb sikerül egy minden listavezető számára megfelelő helyről és időpontról megegyezni, az MDF várja a pártok és televíziós csatornák ez irányú javaslatait.

Bár a pártok igyekeznek a kérdést elbagatellizálni, az ország jövőjét igenis nagyban befolyásolja, hogy kik képviselik az Európai Parlamentben. Az indulatokkal ez az ország nem megy semmire, most a gondolkodásban, a megoldáskeresésben kell versenyeznünk egymással. Ideje valóban felnőttnek tekinteni a választókat, és észérvekkel alátámasztva kérni bizalmukat június 7-én.

(forrás)