Drámai bányabővítést tervez a Holcim

Drámai bányabővítést tervez a Holcim

2009. 05. 20. 15:40

Hatvan hektár erdő kipusztításával járna az a tervezett bányabővítés, amelynek engedélyezése most van folyamatban. A tervek szerint a kibővült kapacitású bányák a Holcim Hungária Zrt. Nyergesújfaluba tervezett új cementgyárát látnák el nyersanyaggal.

A cég márciusban jelentette be, hogy legalább egy évvel elhalasztják a tervezett cementgyár építését. Ezzel a bejelentéssel közel egy időben azonban elindult két bánya bővítésének környezetvédelmi engedélyezési eljárás is, amelyek a gyárat látnák el márgával, illetve mészkővel. A mészkőbánya esetében 600 ezerről 1,8 millió tonnára nőne az éves kitermelés, míg a márgabánya esetében 200 ezerről 600 ezerre tonna/évre nőne a kapacitás.

A cég által benyújtott engedélyezési dokumentációk szerint a mészkőbánya bővítése 60 hektárnyi, jelenleg zömében fákkal borított élőhelyet is megsemmisítene és azt külszíni bányává alakítaná. A hatást súlyosbítja, hogy a bővítéssel érintett térség jelentős része Natura 2000-es védett terület, amely a jogszabályok szerint nem károsítható jelentős mértékben.

A cég által benyújtott előzetes vizsgálat javaslata szerint az ügyben további vizsgálatokra nincs is szükség, és környezeti hatásvizsgálat elvégzését nem tartják szükségesnek. Szervezetünk ezt elfogadhatatlannak tartja, sőt figyelembe véve a közeli védett területeket, a 60 hektárnyi erdő kiirtását, a robbantások keltette hatásokat, valamint a bányából származó porterhelést a bányabővítést nem tarja megvalósíthatónak.

A bányabővítésről és a cementgyár hatásáról bővebben olvashat a legszennyezes.hu oldalon.

- a Válaszúton Alapítvány és az Esztergomi Környezetkultúra egyesület sajtóközleménye -

 

A Holcim Hungária Zrt. álláspontja a Válaszúton Alapítvány közleményével kapcsolatban

Budapest, 2009. május 21.

A Holcim Hungária Zrt. nem kezdeményezett bányabővítést a Nyergesújfalui Ipari Parkban tervezett új cementgyára kapcsán, mivel az a közelben található régi lábatlani cementgyár bányáiból kapja majd az alapanyagot. A Holcim Hungária Zrt. az éves kitermelés kapacitás bővítésére kért engedélyt. A meglévő bányaterületről – melyre érvényes bányászati joggal rendelkezik a vállalat – kizárólag azonos mennyiségű és minőségű csereerdő biztosítása után lehet fákat kivágni, a szigorú magyar jogszabályok betartásával.

2009. 06. 10. 9:00

Valóban , ne bányásszák ott a követ ahol az megtalálható, ne készítsenek cementet ott, ahol a szükséges alapanyag kitermelhető .Sokkal jobb, ha olyan helyen bányásszák ezeket, ahol 50-100 km-es körzetben nem lakik senki, pl. az alföldön. Igaz, hogy mire elásnak a föld alatt addig, hogy követ, megfelelő anyagot találjanak eltelik egy kis idő, de a kitermelés végeztével az alagutak hasznosíthatók autóutakként. Szerencsés esetben (ha a kitermelendő anyag utáni földalatti kutatás érdekes módon pont erre vezetne)  alagútban közlekedhetünk Csévtől Budapestre, az AlföldreA 10-es út régi dillemája meg is oldódott). Persze az alföldön lakók is szóvá tehetik, hogy "hóhóhó! itt aztán ne bányásszanak!" ( megjegyzem ők is joggal teszik)  Ez esetben keresztetvethetünk a 10-es alagútban való megoldására! Na de akkor hol termeljünk kis hazánkban követ, cementet? Sehol! Hozzunk be külföldről! Igen ám, de akkor jön az, hogy " Ácsi gitár!!! Tönkre akarják tenni a magyart! Elárasztanak bennünket mindenféle külföldi szeméttel, mikor a hazai sokkal de sokkal jobb!l! Mi lesz így velünk?" Na és ekkor kezdhetjük az elejéről újra.....

Eredeti méret

2009. 05. 21. 20:22

A hallgattassék meg a másik fél elvének jegyében:

Sajtóközlemény

Állásfoglalás a Válaszúton Alapítvány közleményével kapcsolatban

 

A Holcim Hungária Zrt. nem kezdeményezett bányabővítést a Nyergesújfalui Ipari Parkban tervezett új cementgyára kapcsán, mivel az a közelben található régi lábatlani cementgyár bányáiból kapja majd az alapanyagot. A Holcim Hungária Zrt. az éves kitermelés kapacitás bővítésére kért engedélyt. A meglévő bányaterületről - melyre érvényes bányászati joggal rendelkezik a vállalat - kizárólag azonos mennyiségű és minőségű csereerdő biztosítása után lehet fákat kivágni, a szigorú magyar jogszabályok betartásával.

 

Háttérinformáció a Holcim Hungária Zrt.-ről:

A Holcim Hungária Zrt. Magyarország egyik vezető cement-, kavics- és betongyártó vállalata, melynek 2007-ben elért nettó árbevétele közel 32,019 milliárd forint volt. Magyarországon a Holcim 703 főt foglalkoztat. A Holcim az elmúlt évben Magyarországon 2,262 milliárd forintot fordított különböző környezetvédelmi és munkavédelmi fejlesztésekre, kapacitásbővítésre és korszerűsítésre.

További információért kérjük, látogasson el a http://www.holcim.hu

Márta Irén, kommunikációs igazgató – iren.marta@holcim.com

2009. 05. 21. 17:40

 

Sziasztok!

 

Javaslom az Élőlánc megkeresését (is)!

iroda@elolanc.hu

 

Üdv E.

2009. 05. 20. 17:11

Tisztelt Edi !

Van megoldás :

http://barikad.hu/node/29212

2009. 05. 20. 16:21

A "narancsos" asztalkával kint állt egy hölgy ma is a piacon. az adatgyüjtő lapjaival, már az EU-s szavazásra is buzditva!!

Az ilyesmi miatt nem lehetne kiállni és aláirást gyüjteni????????? Netán ez érdeket sértene, netán egzisztenciákat???

 

Ez százszor fontosabb lenne!!!!!

2009. 05. 20. 16:17

Első nekifutásra rászorult a kezem a szék karfájára Üvöltés! Másodikra még a gondolkodásom is akadozni kezdett. Harmadikra "megsemmisültem"Sírós.

 

Másra már nem tudok gondolni, minthogy: Pénz beszél :-(((( Nagyon nehéz hozzászokni ahhoz, hogy egy szemvillantás alatt bármi állatság megtörténhet a környezetünkben, és mi nem tehetünk semmit, hanem birkamód türnünk kell.

A természetnek a birkatürelem ismeretlen fogalom, majd akkor fog óriásit visszavágni, mikor a legkevésbé számitunk rá. Remélem arra fog elsőként lesujtani, aki legjobban megérdemli! Akkor majd gondolkodhat, hogy miért is???