Fejlesztési eredmények Esztergomban és környékén
Gazdaság
2009. ápr. 21.

<p>Az Európai unióhoz való csatlakozást, és az ebből adódó pályázati lehetőségeket - a szocialista kormányok segítségével és támogatásával - jól használta ki Esztergom és környéke. A 2004-es csatlakozás óta csaknem hét és fél milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek a környék önkormányzatai és vállalkozásai.</p>

Még a 2004-2006-os fejlesztési ciklusban valósultak meg olyan beruházások, mint a Hittudományi Főiskola rekonstrukciója (680 000 000 Ft), Dorogon az ún. vasúton túli városrész rehabilitációja, amelynek során uszoda, sportpálya került kialakításra, és felszámolásra került a régi szénrakodó. A komplex beruházásra nyert pályázati forrás megközelítette az egymilliárd forintot. Ugyancsak ebben az időszakban valósult meg Esztergomban a Széchényi tér újjáépítése is, mintegy hatszáz millió forintból.

A 2007-es évtől kezdve tovább folyatódott Esztergom és környékének sikeres pályázati sorozata A legnagyobb beruházás az egyházi tulajdonú Prímás-pince rekonstrukció lesz, amelyhez hétszázhetvenkét millió forint támogatást nyert a fenntartó. Negyedmilliárdos támogatással valósul meg az Esztergom belvárosát tehermentesítő Bánomi-áttörés folytatása, csökkentve ezzel a városon átvezető 11-es főút terhelését.

A város régi problémája, hogy nem tudja helyben tartani a turistákat, mivel nem rendelkezik megfelelő mennyiségű és minőség szállókapacitással. Két szálloda projekt is támogatásban részesült az elmúlt időszakban a regionális operatív program keretein belül. A két épülő komplexum negyed-negyed milliárd forintot nyert szálláshelyfejlesztésre.

Ezen eredményekből is jól látszik, hogy Dr. Tittmann János és Winkfein Csaba országgyűlési képviselők és a szocialista kormányok - politikai irányzatoktól függetlenül - segítették, támogatták a térség fejlődését, fejlesztését.

(forrás)