A bérleti piacot érinti a válság legjobban Esztergomban
Gazdaság
2009. ápr. 21.

<p>A válság, és az elbocsátások Esztergom ingatlanpiacát nem hagyták érintetlenül. De nem elsősorban a lakóingatlan adásvételeken érződnek a nehézségek, mind inkább a bérleti oldalon. Ennek hátterében egyszerű ok áll.</p>

Esztergomban nagyon sok Magyarország más pontjairól, vagy Szlovákiából érkező dolgozott, akik a városban nem rendelkeztek állandó lakással, hanem csak a bérleti piacon jelentek meg keresletükkel. Az ingatlanpiac természetesen lassabban követi a gazdaság változásait, ezért a hatás tényleges nagysága nem érzékelhető. A bérleti piac ugyanakkor gyorsabban reagál, itt már most érzékelhető egy 10%-os kereslet csökkenés, de ez a későbbiekben még nagyobb is lehet. A lakást vásárlókat illetően is egy visszaesésről lehet majd beszélni, ami további nyomást jelenthet a piacra, amely más területekhez hasonlóan már eddig is túlkínálatos volt.

Korábban leginkább az olcsó lakásokat keresték a vásárlók, azonban most éppen az ilyen árfekvésű ingatlanok mennek a legkevésbé, mivel az érintett vásárlók nem rendelkeznek elegendő forrással. A minőségi, drága luxusingatlanok után korábban sem nagyon volt jelentős kereslet, és ez napjainkban sincs másként. A piacról kiesett, hitelből vásárló vevőkör helyett azonban feltűntek olyan készpénzes vásárlók, akik jelentősebb forrásokkal rendelkeznek, de tőkéjüknek stabilabb befektetési formát keresnek mint a deviza vagy a részvénypiac. Idáig csak egy minimális árcsökkenés történt a piacon, de ez főleg az ingatlanpiac lassabb reakcióidejének köszönhető. Most leginkább a jó állapotú, forgalomképes ingatlanok után van kereslet, természetesen ezek közül is az áron alul megvásárolhatóak a legvonzóbbak. A jelenlegi helyzetben a panellakásokat 7-12 millió forint között kínálják, a téglalakások 10-20 millió forint között keresik új gazdájukat, legyen szó használt vagy új építésű ingatlanról. Családi házat pedig 15 millió forinttól indulva lehet vásárolni.

Forrás és a teljes cikk: www.resourceinfo.hu

(forrás)