Újabb intézkedés az ingyen parkolás ellen
Gazdaság
2009. ápr. 20.

<p>Nem rendíti meg a válság Esztergom önkormányzatát, mert minden gond nélkül megvásárol egy belvárosi telket 25,5 millió forintért, (+áfa) azért, hogy ne ott parkoljanak az emberek ingyenesen, hanem a mélygarázsban, és a fizetős parkolóhelyeken.</p>

A rendkívüli, de megszokott szakszerűtlenséggel összehívott április 16-i képviselő-testületi ülésen arról döntöttek a képviselők, hogy a város él elővásárlási jogával, és megvásárolja a nyilván beruházási céllal eladásra kínált foghíjtelket, a Kis Duna sétányon lévő, 309 m2 és 376 m2 nagyságú telkeket. A polgármesteri előterjesztésben, - melyet Knapp alpolgármester jegyzett- ez áll:

" Javaslom, hogy az Önkormányzat éljen az elővásárlási jogával, és vásárolja meg az ingatlanokat. mivel a jelenlegi, rendezetlen foghíjtelek rontja a városképet. A területen lévő ingyenes parkolási lehetőség rontja az önkormányzati többségi tulajdonba lévő Strigonium Zrt. érdekeit. Azonkívül az ingatlanhasznosítással és az azt követő beépítéssel az önkormányzat a városfejlesztési elképzeléseinek megvalósításán felül többletbevételt is realizálhat"

Mint olvasható, az előterjesztő szerint több nyomós érv is szól amellett, hogy a válsághelyzetben telkeket vásároljunk. A legnyomósabb érv az lehet, hogy az aranyáron megvásárolt mélygarázs olyan üresen tátong, hogy nem hogy nem hozza be a vásárlási 1,6 milliárd forintot, hanem ha nyilvánosságra kerülne az üzemeltetés költsége, lehet hogy az is kiderülne, hogy veszteséges.

Az ezer sebből vérző mélygarázs ügynek már csak ez hiányzott, a városvezetés igazának a bizonyítására nem sajnálja a 25 millió forintot sem.

Mert a másik érv, hogy csúnya a foghítelek, nagyon sántítós, mert az ingatlan annyira jó helyen van, hogy nem valószínű, hogy beruházói kereslet híján nem építették be eddig.

Arról pedig, amiről sejtelmesen szól az előterjesztő, már minthogy a város többletbevételt is realizálhat, a józan többségnek az a véleménye, hogy egy költségvetési szerv, mint az önkormányzat ne telekspekulációkra költse a közpénzt. Mert ezzel is járhatunk úgy, mint a többi "nagyszerű üzlettel", vagy mint Németh József alpolgármestertől megvásárolt telekkel, hogy még mindig nem akadt rá vevő.

Pedig micsoda jó üzlet volt az is. Mármint alpolgármester úrnak.

Forrás: egominfo.hu


Számoljunk!

25,5 millió + áfa volt a telekvásárlás, ez 30,6 millió bruttó forint.

Kb, 20 autó parkolhatott a telken ingyen eddig. 204.000 óra csúcsidős mélygarázsban történő parkolással máris megtérül a befektetés!

Tehát mind a 20 autónak 10200 órát kellene becsengetni a kasszába.

Életszerű?

(forrás)