Műemléki Világnap - április 18.
2009. 04. 18. 9:00
2009. 04. 18. 0:00

<p>Esztergom és Dömös</p>

Esztergom és Dömös rejtett kincsei

(www.nemzetimuemlek.hu)

Két igazi, szinte ismeretlen kincs várja a látogatókat a Dunakanyar két településén: Esztergomban a nemrég felújított és helyreállított Özicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi, Dömösön a 12. századi Árpád-kori prépostsági altemplom.

Esztergom, Özicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi

Ozicseli Hadzsi Ibrahim 16. századi dzsámija egy lakóházba beépítve látható Esztergomban. Ez a török birodalom legtávolabbi, épségben megmaradt építménye a Duna mentén.

A dzsámi a feltárása és a helyreállítás után 2007 őszétől látogatható. A feltárás során kibontották az épület körüli teret, az utcaszint alatt négy méter mélyen megtalálták azt a kövezetet, amelyen a török katonák jártak.

Az ép ablakszemek és faragványok nyomán helyreállították a korabeli állapotokat. Az épület különböző részeibe befalazva rátaláltak egy mihrab-fülke, azaz imafülke faragott köveire, amelyet újra összeállítva, háromszáz évvel ezelőtti formájában csodálhatnak meg a látogatók.

Minaretje nincs meg, de a Duna felé nyíló kapu boltozata fölött látható a Szulejmán szultán győzelmét hirdető török feliratos kő.

Esztergom, Berényi Zs. utca 18.

Telefonszám: 33/500-175

Honlap: www.balassamuzeum.hu

Világnapi nyitva tartás: 9-16 óráig.

Dömös, Árpád-kori altemplom

Dömös különleges román stílusú műemléke a látványosan helyreállított prépostsági altemplom. A prépostságot és káptalant a 12. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította.

Az épületegyüttes a török háborúk idején pusztult el, romjait a 18. században széthordták. A templom fennmaradt alapfalait feltárták, rekonstruált altemploma látogatható.

Dömösön állt egykor I. Béla udvarháza is. A Képes Krónika szerint 1063-ban itt omlott össze az uralkodó alatt saját trónja, mely olyan sérüléseket okozott, hogy a király nemsokára belehalt a sérüléseibe. Dömös

Telefonszám: 33/500-175

Honlap: www.balassamuzeum.hu, www.nemzetimuemlek.hu

Világnapi nyitva tartás: 11-17 óráig.