Április elsejei extra hírek
Közélet
2009. ápr. 1.

<p>A Gyarapodás Programja és a Babits-kötet után újabb városháza által támogatott könyvek kiadását szavazták meg - tudtuk meg a Kulturális Bizottság ( K.B.) egy - neve elhallgatását kérő - tagjától.</p>

Elsőként egy helyi képviselő tollából kerül kiadásra „ Szavazóim Névsora” címmel egy kötet, mely név szerint tartalmazza azon polgártársaink adatait, akik az a 2002-es választáson - első ízben - képviselői mandátumhoz juttatták az írót, így a kötet maga nem más, mint egy köszönetalbum, mely emléket állít e szavazó-hősöknek.

Minden egyes szavazó neve egy-egy lap közepén kap majd helyet és a háromnyelvű ( magyar mellett angol/német ) kiadásnak köszönhetően, az idegen nyelvű olvasók számára is méltó módon örökíti majd meg a mű a helyi demokrácia sajátos zsákutcáit.

A nevek fordítását vállaló cég képviselője elmondta, hogy csak és kizárólag a polgármester személyes kérésére vállalták el jelképes 16.000.000 Ft –ért a fordítást, és minden egyes eladott könyv után 1 Ft-ot fizetnek majd az „ El a Külföldi Rendszámú Terepjárókkal Esztergomból” alapítvány részére.

Információnk szerint e cég az Ezüsthajó Kft és a Happy End Kft. összeolvadása után elértéktelenedett részvényeket Kaja Ibrahim és Josip Tot DNS-mintáival, valamint személyi okmányainak másolataival körkörös mozdulatokat téve jutott városházi megrendeléshez.

A mű különös erénye, hogy sikerült mind a tizenhárom szavazó nevét megörökíteni, így az előszóval és tartalomjegyzékkel együtt tizenöt oldalasra duzzasztott kötet méltó helyet foglalhat el az esztergomi demokráciát kutató ínyencek könyvespolcán.

Egy jól ismert szó-köz-lő most egy képzőművészeti albumon keresztül vezeti rá az olvasókat saját polihisztori magasságokat megcélzó sokoldalúságára.

Az „ Egri hányattatásaim” című, önéletrajzi ihletésű kötet egy bátor önvallomás, melyben az író az alkoholtartalmú italok, a képzőművészet és saját maga kölcsönhatását vázolja fel a fotókkal gazdagon illusztrált, keménykötésű albumban.

A gyomortartalommal aszfaltra festő képzőművész bátor kísérletezéseit ismerhetjük meg az egri diákévek alkotásait megőrző fekete fehér képektől kezdve, a mai felvidéki vendéglátóhelyek bejárat-közeli 3 D-s munkáinak fotóin át, melyben az alkotásokat az alapanyag szerint taglalja a kötet.

A kezdeti években használt kiskőrösi tablettás alapot az idők során felváltotta a minőségi fehér, mely palettát már - pusztán a színezék okán – később a tömények is kiegészítették, így a színhatások tekintetében is jelentős utat járhatunk be az író színesen megfogalmazott kalauzolásával.

A kötet az író több jelentős alkotását részletesen, kinagyított fotórészletekkel is bemutatja, így többek közt a diplomaosztót követő vacsora utáni „sárgarépák a borsórengetegben” címűt, melyen még látszik a fiatal értelmiségi életérzés által motivált stíluskeresés kétségbeesett dilemmája.

A rendszerváltás után a budapesti Fekete Lyuk nevű szórakozóhely előtti járdára szignált „ Narancs” című alkotás viszont már maga az érett szürrealizmus, ami bár nem nélkülözi a dadaista alapokat sem, ambivalenciája mégis főleg a formavilág eklektikájának és a színvilág rezonanciájának dialektikájából adódik.

Az album végére kerültek azon alkotások, mely a már a megvilágosodott és letisztult művészt jellemzik, ám sajnálatos, hogy politikai okokból nem használhat vörösboros alapot, így az album színvilága kissé egyoldalú, fakó, amit azért kárpótol a változatos táplálkozás okán felhasznált szilárd ételek gazdag formavilága. Az album bevezetési kampányához minden ötödik vásárló egy PET palackos „koccintós” vásárlására jogosító utalványt kap, melyet tagnapig lehetett beváltani.

Ugyanezen író tollából kerül majd várhatóan nyomdába a „Reprezentatív mintavétel az idegosztályon” című hiánypótló mű, melyben a szerző az „Utazás a koponyám körül” című Kartinthy - mű dramaturgiáján és vezérfonalán keresztül mutatja be a politikai közvélemény-kutatás alapjait a laikus olvasók számára egy olyan speciális kórházi környezetben, ahol az író saját korábbi bevallása szerint saját idegproblémáit is kezelteti, ezáltal mintegy two in one-ként a speciális szegmensben végzett kutatási tippek és trükkök mellé bónuszként még a saját írói- pszichoanalitikai látlelete alapján készült térképét is az érdeklődő olvasók elé tárja.

A mű utolsó oldalán található képrejtvénnyel kapcsolatos megfejtéseket a kettőtől ötig címen futó kívánságműsorban reklámozott Ország-Világ című magazinban található szelvény visszaküldésével juttathatja el a szerkesztőkhöz az olvasó, melyek beérkezése a vízállás-jelentés „hajóvonták találkozása tilos” mondatának elhangzásáig esedékes.

Egy szárnyát bontogató szerző a KRESZ-könyvekhez kapcsolódóan vezeti be az olvasókat a gépjárműforgalomtól elzárt területen való parkolás rejtelmeibe, a kék sziréna megszerzésével kapcsolatos teendőkbe és a mindenhova feljogosító behajtási engedélyek megszerzésének útvesztőibe, hasznos tanácsot adva ezzel a közterületi parkolóhelyekkel pillanatnyilag alulkalibrált települések lakóinak.

E hasznos kötetből első sorban a közlekedéssel, utas-szállítással kapcsolatos pályázatok írásával és a sikeres és eredményes végcélhoz vezető út elérésez kaphatnak szakmai tanácsot mindazok, akik Esztergomon kívül kívánnak ezen tevékenységben részt kapni, hiszen a helyi piacot már felosztották.

A szerző külön részben foglalkozik a számítástechnikai hátterekkel, úgymint klaviatúra és billentyűzet, különös tekintettel a nélkülözhetetlen „ly” billentyűre, illetve tanácsokat kaphatunk arra vonatkozóan is, hogy miként jelezzük egy adott pillanatban az interneten, hogy nem vagyunk jelen és miként lehet önmagunkat megötvenszerezni anélkül, hogy ennek adóvonzatát viselnünk kellene.

A puha kötésű mű első sorban azok számára hasznos, akik alvállalkozókon keresztül szeretnének olyan pályázatokhoz jutni, illetve azokat elnyerni, amiket egyébként meg sem hirdetnek.

„Díszpolgári köszöntések és egyéb beszédek” címmel kerül a polcokra az a kötet, melyet álnéven jegyez az író. E kötetben praktikus tanácsokkal látja el az olvasót a sajátos felöltőiről is ismert szerző arra az esetre, ha mondjuk két-három hétnél rövidebb időnk állna csak rendelkezésünkre pl. egy díszpolgárt méltató vagy egy március 15-i beszéd megírása kapcsán.

Praktikus és titkos tanácsokat kapunk arra vonatkozóan, hogy a ctrl – c és ctrl - v billentyűk megfelelő időintervallumban és ritmusban történő megnyomása útján milyen módon juthatunk azonnali méltató beszédhez két perc alatt, ha nyomtató és internetes kapcsolat is rendelkezésünkre áll, különös tekintettel a wikipédiára.

A kötetet a Szent Miklós Alap segítségével valamennyi informatikát tanuló, AB Rh – vércsoportú, 13-14 év közötti, mandulaműtéten átesett, esztergomi lakóhellyel rendelkező rendőrkutya-tulajdonos diák kérvényezheti, az ügyfélkapu rendszerén történő 610 oldalas kérdőív és igénylőlap kitöltése útján.

Egyrészt a fenti könyvek várható sikere kapcsán, másrészt saját mozi révén hamarosan filmötletekkel is előállnak a város fellendüléséért éjt nappallá tévő bizottsági tagok - tudtuk meg a cikkünk elején már említett, neve elhallgatását kérő K.B.-tagtól.

PS: A fentiekben leírt "áprilisi tréfa" bármiféle egyezése a valósággal csak és kizárólag a véletlen műve lehet.

(forrás)