Kereszt-Rejtvény 69.
Kultúra
2009. márc. 5.

<p>Egy sajátos városismereti játék újabb fordulójára (kereszt-rejtvény) invitálom a tisztelt és érdeklődő olvasókat. Minden héten felkerül egy kép a városunkban található keresztek egyikéből bízva abban, hogy lesznek olyanok, akik választ adnak arra, hogy hol is található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb. ) nem hozzászólás formájában várnám ( ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

A múlt heti heti kép:

esztergom-anno.hu

Megfejtés:

Annak, aki megtalálta a múlt heti keresztet, könnyű a dolga, mert attól nem messze van az e heti. Az Esztergom Barátainak Egyesülete 1992. március 21-én emelte ezt a keresztet a város keleti arcvonalát védő harcokban elesett katonák tiszteletére. A harcok befejezésének 50 éves évfordulójára a kereszt és a környéke is megújult, köszönhetően a ferences gimnázium diákjainak - akik Szabó József atya és Bánhidy László (akkori?) igazgató vezetésével helyezték el az új fakerítést -, továbbá György Sándor faipari vállalkozó adományának, Nemes László remekbe faragott munkájának, valamint a Pilisi Parkerdőgazdaság által felállított két pihenőpadnak. Az EBE minden évben március 21-e környékén kegyeleti megemlékezést tart a keresztnél, melynek felirata: „IN MEMORIAM TÖBB MINT SZÁZ NÉVTELEN MAGYAR HONVÉD AKIK AZ 1945 MÁRCIUS VÉGI SZAMÁR-HEGYI HARCOKBAN, HAZÁJUK VÉDELMÉBEN ESTEK EL, S ITT LELTEK NYUGHELYRE. ESZTERGOM, 1992. MÁRCIUS 21.” (Ötvennyolcas)

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Gerdy

Anyu54

Lacikabácsika

Ötvennyolcas

Szilvi

Összesítve:

Anyu54 ( 61 )

Acho ( 22 )

Gerdy ( 65 )

g. ( 4 )

Lacikabácsika ( 68 )

Ötvennyolcas ( 47 )

Vidrapeter ( 2 )

Zs.Zsuzsi ( 1 )

Faxau ( 3 )

Szilvi ( 46 )

Krisztina ( 1 )

Az e heti feladvány képe:

esztergom-anno.hu

Fotó: M.L.

A megfejtések beküldési határideje: márc 10.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép….

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

(forrás)