Egy gerecsei túra sikerére
Kultúra
2009. márc. 1.

<p>A dorogi szervezők hittek benne, hogy a tél végi időjárás okozta, ideálisnak nem nevezhető terepadottságok ellenére az embereket sikerül rávenniük arra, hogy mozduljanak ki otthonukból.</p>

A szervezők nagy örömére a hóolvadás miatt nem éppen kedvező terepadottságok ellenére szombaton reggel közel hetvenen (tanárok, diákok, családok, baráti társaságok) indultak el Dorogról, hogy Varga László geológus vezetésével bejárják a Gerecse hegység Bajótig tartó, közel 20 km-es szakaszát. Február utolsó napján a dorog-esztergomi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE), valamint a dorogi Egyetértés Sportegyesület Pilisi Természetjáró Szakosztálya invitálta közös, nyílt kirándulásra a természetkedvelő lakosságot.

Dorogról a Nagy-Getét (455 méter), a Hegyeskőt, a Mogyorósi-szirteket, valamint a bajóti Öreg-hegyet is érintő túra során a kezdeti havas ösvények a túra második felében latyakos, sáros szakaszokká változtak, ahol egy bakancs sem maradt szárazon, ám mindezekért a kellemetlenségekért a természeti látnivalók és a szakértő tájékoztatás bőven kárpótolta a túrázókat. A szervezők igyekeztek mindenben a résztvevők segítségére lenni, így a tokodi pincesornál borkóstolóval, Bajóton pedig nagyszerű bográcsgulyással jutalmazták kitartásukat. Sőt annak a közel 50 főnek, akik végig kitartottak, a hazajutással sem volt gondjuk, ugyanis a Vértes Volánnal kötött megállapodás értelmében számukra a hazajutás is könnyűszerrel megoldódott.

A két szervezet vezetője Lieber Tamás és Kardos Jenő megállapodtak abban, hogy a jövőben több ilyen jellegű, úgynevezett természetismereti kirándulást is szerveznek, mert bebizonyosodott, hogy van rá igény. Legközelebb – vélhetően májusban – a Börzsönybe látogatnak majd.

A február 28-i kirándulásról itt még többet megtudhat: www.bebte.hu

(forrás)