111,5 milliós támogatás az UD közeli VÉDVÁR Zrt-nek
Közélet
2009. febr. 26.

<p>Egy napirendi pontos rendkívüli testületi ülés keretein belül, az Esztergomi Városőrség felállításáról döntött az esztergomi testület. 2009. évre 111,5 millió forintos vissza nem térítendő céltámogatást is megszavaztak a cégnek.</p>

Az utolsó utáni pillanatban összetrombitált rendkívüli ülésen 14 képviselő jelent meg. A határozati javaslatot a kötelező fideszes igeneken felül még Kinál Katalin (MDF) és Mihályi László ( Vállalkozók Pártja) képviselők támogatták. A döntés ellen egyedül Nyíri Attila (MSZP) szavazott. Így 13:1 ellenében a testület elfogadta Meggyes Tamás polgármester előterjesztését.

A VÉDVÁR Zrt. két részvényese a városi tulajdonú Strigonium Zrt., illetve az UD-ügyből ismert Horváth József egykori titkosszolga érdekeltségében álló North Atlantic Protector Kft.

A Zrt. vezetője az a Morvai Tamás, aki az UD Zrt. felügyelőbizottsági tagja is. A Nemzetbiztonsági Hivatal ellene is tett már feljelentés. A gyanú szerint az informatikai know-how-t vitték az üzletbe, amihez az NBH adatai szerint megnyertek állományban lévő rendőrtiszteket is. Utóbbiaknak főképp lehallgatások, telefonos híváslisták beszerzésében szántak szerepet. Mindezen túl kapcsolatokat építettek a pénzügyőrségen és az adóhatóságnál is.

Annak fényében, hogy épp a napokban került napvilágra az NBH feljelentése Meggyes Tamás ellen az UD-vel való kapcsolatai miatt, igen bátor döntés ez az újabb 111,5 millió forintos támogatás a közös cégnek.

Mint emlékezetes, tavaly – a jogelőd – EVÉD Kft feltőkésítésére 215 millió forintot áldozott a város vagyonkezelő cége a Strigonium Zrt.

(forrás)