Pillantás a híd másik oldalára

Pillantás a híd másik oldalára

2007. 08. 27. 1:32

Párkány – azaz a Slovenska Matica-t alapító Stur után Sturovo - a Mária Valéria Dunahíd 2001 őszi átadása óta igen kedvelt célpontja a magyar sörisszáknak és nagyevőknek.

Az 56 évig csonka híd átadását mindkét oldalon – s nemcsak Esztergom és Párkány népe - őszinte örömmel fogadták. A magyar invázió persze eleiben leginkább annak szólt, hogy akkoriban nemcsak az élelmiszerek, hanem a benzin is jóval olcsóbb volt odaát.

Egy tankoláson egy három fős társaság könnyedén megspórolhatta a sörös-becherovkás-knédlis ebéd árát. Ez már a múlté, ám a kicsinosított Párkány elsősorban a jobb sörválaszték, a megfizethető árú vendéglátás és az esztergominál jóval olcsóbb strand okán továbbra is turista célpont maradt.

A városkában az éttermek száma az elmúlt években megháromszorozódott, és a színvonal is mind igényesebb. Az olyan régi klasszikusok, mint a Sport vagy a Miatti egyre nagyobb konkurenciával kell, hogy szembe nézzenek és ennek köszönhetően akár a feljövőben levő Regoban, az újonnan nyílt Furmanban vagy a kerthelyiséggel bővített Casablancában is időről időre jobb kinálatból lehet válogatni. Ma már nemcsak a pacalleves, a sertéssült knédlivel és káposztával, a sztrapacska és az elmaradhatatlan magyar kedvenc, a rántott sajt jelenti a választékot. Bár néha mintha a nyolcvanas évek végének magyar vendéglátása köszönne vissza…De a konkurenciaharc eredményeként egyre jobb a hal-, és a vadválaszték, és a pulykával együtt megérkezett a pizza is.

Az árak továbbra is felhasználóbarátnak számítanak: személyenként körülbelül 200-250 koronába (1600-2000 forintba) az aperetíf és a két sör is belefér. Rendhagyóan izgalmas kulináris kalandokra nem számíthatunk, de évtizedes tapasztalatunk, hogy a vállalt minőséget mindenütt megbízhatóan hozzák. És ez különösen igaz a sörökre, még akkor is ha olykor belefuthatunk egy magyar Kozelbe, vagy Heinekenbe is. A szlovák sörök közül persze a Zlaty Bazant a leggyakoribb, de találkozhatunk Topvarral, Sarissal, Gemerrel, Corgonnal és Kelttel is.

A legszélesebb sörválasztékkal a Green Pub dicsekedhet. Itt a szlovák sörök mellett a cseh Budvart, Krusovicet, Pilsner Urquellt, Staroprament és belga Hoegardent is csapolják. Ez utóbbi a legdrágább: fél literért körülbelül 300 forintot kell fizetnünk, de egy korsó ára jellemzően szinte mindenütt 20 korona (160 forint) körüli áron kapható.

Szóval megéri gasztro-turistáskodni Párkányban. És ha hazafele menet, még csörög néhány elköltendő korona a zsebünkben, semmiképpen se hagyjuk ki az Utolsó Esélyt. A híd lábánál található kocsma kora hajnaltól késő estig nyitva van. A többség jövet-menet útba ejti a helyet.

forrás: hvg.hu

Még nincsenek kommentek :(