Válság és gyarapodás?

Válság és gyarapodás?

2009.02.06. 13:49

A gazdasági válság erősen érezteti hatását Esztergom életében is. Horváth Mihály önkormányzati képviselővel, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának megyei elnökével beszélgettünk erről.

- Meggyes Tamás nem is olyan régen még egyes bűnözői csoportokkal összefonódó helyi ellenzékieket vizionált, akiknek semmi más céljuk nincs mint megszerezni Esztergom feldúsult költségvetését. Vajon mire gondolhatott?
- Egyszerű kampányfogás volt ez, semmi más. Olcsó népszerűséget akart szerezni (megjegyzem nem először). Milyen jól is hangzik, hogy meg kell menteni Esztergomot! Szerintem a bűnözők üldözését hagyjuk a rendőrségre, ez az ő feladatuk! Arról nem is beszélve, hogy vajon mit szerettek volna megszerezni ezek az emberek? Az adósságot?


- Adósságot? 3,5 milliárdos gazdaságélenkítő és válságkezelő csomagról szólnak a hírek.
- Költségvetésünk romokban hever. Az első forduló tárgyalása után kiderült: 2009-ben 7,3 milliárd forinttal kevesebb a bevétel annál mint amit el akarunk költeni! A beruházásokra szánt pénz nagy része hitelből lett előteremtve! A városlakók vajon tisztában vannak azzal, hogy mindegyikünkre fejenként 435 ezer forint tartozás jut már? Ezzel a tartozással születik minden egyes kisded, még azok is akik a Szent Miklós Alapon keresztül valamiféle virtuális összeghez jutnak és ez az összeg nyomja az összes nyugdíjas városlakó vállát is!


- Virtuális összeg?
- Igen. Miért, látta már valaki ezt az elkülönített számlát?


- Mekkora a város hitelállománya?
- Összességében 14 milliárd forint körül van, főképpen a kötvénykibocsátásoknak köszönhetően. Éppen a kötvénykibocsátás az, amely a legnagyobb kockázat egy önkormányzat számára. Ha valaki nem tudná, a kötvénykibocsátás az hitelfelvételt jelent. Nagyon oda kellene figyelni arra, hogy olyan projektekbe fektessük az így megszerzett összegeket, amelyek kitermelik utána a kölcsön visszafizetéséhez szükséges pénzt és annak kamatait. A legkomolyabb veszély abban van, ha a pénzt olyasmire költjük el, ami nem biztosítja mindezek visszafizetését, ha feléljük ezeket az összegeket.


- Esztergomban hogyan működik ez?
- Épp január végén kellett hozzányúlni a befektetésekre felvett hitel pénzeihez, hogy a város likviditási problémáját áthidalja az önkormányzat.


- Mit jelent az, hogy likviditási probléma?
- Tulajdonképpen fizetőképességi problémát jelent ez. A köznapi nyelvre lefordítva: a város ezen pénzösszegek nélkül nem tudná kifizetni a számláit. Esztergom elindult egy lejtőn. Olyan ez, mint amikor lecsökken a család jövedelme, mert az édesanyának felmondtak a munkahelyén, de továbbra is jönnek a számlák - gáz, villany, víz, a hiteltörlesztések.


- Mekkora összegről van szó?
- Nagyon nagy a baj, ugyanis másfél milliárd forintot kellett átcsoportosítani a város működőképességének megőrzése érdekében. Abból a pénzből kellett elvenni ezt az összeget, amelyet Esztergom polgárai a gyarapodás gyorsítására szavaztak meg. Mi fog következni ezután? Újabb népszavazás lesz, hogy újabb hiteleket lehessen felvenni?


- Miképpen alakulhatott ki ez a helyzet?
- Az esztelen, átgondolatlan, valódi gazdasági számításokkal alá nem támasztott hibás döntések juttatták ide városunkat. Ki kell mondjuk: Esztergom az egyik legeladósodottabb magyar város. Félő, hogy – mivel a jelei egyértelműen mutatkoznak már - adósságspirálba kerültünk. Hozzuk fel példának a mélygarázst.
Már ennél az ügynél is felhívtam a figyelmet arra, hogy egyáltalán nem kell megvennünk azt a garázst, mert a vállalkozó úgyis meg fogja építeni, hiszen ez feltételként benne volt a pályázatában. Önként vállalta! Miért kellett a városnak – szerintem – dupla áron megvásárolnia azt az ingatlant? Meggyes képes volt még hazudni is, valótlanságot állító levelet küldeni a városlakóknak, hogy kierőszakolja a vásárlást, a garázs pedig kong az ürességtől! Milyen jól jönne most az a 1,6 milliárd forint az üres kasszába! A garázs árát ettől függetlenül törleszteni kell, akkor is ha csak 30-40 autó használja. Mekkora ráfizetés ez nekünk?
Az esztergomi polgárok jogosan teszik fel azt a kérdést, hogy HOVÁ TÜNT A GYARAPODÁSUNKRA MEGSZAVAZOTT PÉNZÜNK, ha a fizetőképességünkkel is probléma van? A végén eljutunk oda, hogy törlesztésekre is hitelt fogunk felvenni.


- Egyetlen dologról nem beszéltünk még. Városunkat erősen érintik a válsággal kapcsolatos leépítések. Esztergom pedig megígérte, hogy munkahelyet teremt majd minden esztergominak, aki elveszíti az állását.
- A szocializmus pont erről szólt: munkahelyet teremtünk minden embernek. Fontos lenne, hogy ezek a munkahelyek valódi produktumot termeljenek. Az önmagában, hogy elhelyezünk plusz létszámot az eddig is veszteségesen vagy nulla eredménnyel működő városi cégeknél, rendkívül nemes dolog, de nem gazdaságélénkítés.
Meg kell jegyeznem: a jól működő gazdasághoz versenyre lenne szükség, ám a végletekig dotált városi cégek épp a helyi vállalkozóktól veszik el a munka lehetőségét, akik így maximum alvállalkozóként működhetnek közre egy-egy beruházásnál. Az önkormányzati cég pedig csak lefölözi azt a hasznot, amit a valós munkát végző cég is fel tudna használni. Nem hiszem, hogy jó és korrekt eljárás ez.
Kiváncsi lennék arra is, hogy például a Honvéd utcai óvodából elbocsátott öt konyhásnéninek milyen munkahelyet fog felajánlani a város! Ugyanis a 7,3 milliárdos hiánnyal rendelkező költségvetésünkben a takarékosságot és a megszorításokat a konyhásnénik leépítésével kezdi el Esztergom. Őket is építkezéseken vagy esetleg biztonsági őrként fogjuk alkalmazni?


- Végezetül egy egészen más, örömteli hírről szeretném kérdezni. Igaz a hír, hogy bejegyezték a Polgári Esztergomért Egyesületet, amelynek Ön alapító tagja?
- Igen. Valóban megtörtént végre! Akár mennyire is szerették volna egyesek, nem tudták megakadályozni ezt. Elvégre is jogállamban élünk! Most már semmi sem gátolhatja meg azt, hogy az Egyesület keretein belül is tudjunk tenni Esztergom városáért!


- Sok sikert a munkához!

2009.02.09. 14:34

Tiéd is a garázs, hisz a hitelt amiből vásárolva lett, az esztergomiak által befizetett adóforintokból kell kifizetni. Lehet aggódni. 1,6 milliárdból mennyi kátyút lehetett volna befoltozni?

2009.02.09. 14:27

Az üzemeltetési költséget ne felejtsük el levonni, 24 órás szolgálat működik benne, az tesók között is 25ezer /nap és akkor még nem is világítottunk...valószínű azért nyáron jobb lesz a helyzet, lehet hogyeléri a 20-30 % os kihasználtságot, ez azt jelenti, hogy 30év alatt megtérül. Mindenesetre ha az enyém lenne a garázs kezdenék aggódni..

2009.02.09. 14:23

Józan paraszti ésszel átgondolva: Meggyes Tamás ezt a mélygarázs ügyet nem fogja megúszni egykönnyen! Aztán akkor elgondolkodhatnak majd a hűséges szavazógépnyomkodói is, az ő saját szerepükről! Ebből lesz az igazi Meggyesbukta.

2009.02.09. 7:54

múlthéten adták át az István gimnázium új épület szárnyát vadonatúj könyvtárral.

Fecokám, a Szent István Gimnáziumnak nincs új épülete, nincs új épületszárnya. Új épülete, és új épületszárnya az Arany János iskolának van, amelyben a Szent István Gimnázium csak albérlő. Az Szent István Gimnázium "állítólag végleges új épülete" a Simor utcai lerobbant Granvisus-épület. Teccccik érteni????

Eredeti méret

2009.02.08. 23:46

Off topik

4 éve csak motorosokat oktat a nyári hónapokban.

Szerinted most nyár van?

On topik

2009.02.08. 23:25

Adó forintok, hitel forintok... likviditási problémák...

Például mi van az 1,5 milliárd magyar forinttal,amit fizetőképtelenségünk miatt a beruházásokra szánt hitelforintokból kell pótolni? Miből lesz ez visszafizetve? (a kamatokat se felejtsük ki)

Ha nem termelő beruházásokra költjük a hitelforintokat,akkor miből fizetjük vissza?

A mélygarázs árát mi fogja kitermelni? Mert az eddigiek alapján az ott parkoló autók nem. Szombaton állt benn kb 50 autó. No nem 0-24 óráig. Gondolom pancsoltak a nyereségességig dotált élményfürdőben. Számoljunk 6 órát. Ez akkor max 50.000 forint bevétel. Egy hónapban 1,5 milla. A mélygarázst 5 év alatt kell kifizetni. MIBŐL?

2009.02.08. 23:07

mire gondolsz az esztergomiak pénzével kapcsolatban? Szerintem erről az esztergomiakat kellene megkérdezni.De ha a befizetett adó forintokra gondolsz megint nem világos a kérdés mert a napnál világosabb mennyire fejlődik a város ami nincs pénz nélkül.Pl: múlthéten adták át az István gimnázium új épület szárnyát vadonatúj könyvtárral.

2009.02.08. 22:45

Akkor te egy vagy az 50-ből?

Szerintem amúgy huszadrangú dolog, hogy Horváth épp hol van! A kérdés inkább az: HOL AZ ESZTERGOMIAK PÉNZE?

2009.02.08. 22:45

Csúnya dolog a hazudozás: 4 éve csak motorosokat oktat a nyári hónapokban. Én pedig a Horváth urat kérdeztem.

2009.02.08. 22:43

Nincs köztetek,most éppen Zilachon van vagy már jön hazafelé.

2009.02.08. 22:40

Irigykedsz vagy hiányzik ?

2009.02.08. 22:39

Ki mondta, hogy Londonban van? Most beszéltem vele, azt mondja, a héten látta a sofőrt, amint egy kislányt "oktatott", de úgy üvöltött a lánnyal, hogy szegény sírva fakadt!

A testületi ülések témáját pedig többször átrágtuk.

2009.02.08. 22:25

Bajusz/Medve uram ismét köztünk?:)

2009.02.08. 22:12

Horváth úr mikor volt utoljára testületi ülésen? Igaz hogy családostul Londonba költözött?

2009.02.08. 21:10

Nari!

Ezt nem mondhatod komolyan, hogy milyen jól megy a fürdő, és ezzel kész is. Nem is azzal van a gond, hogy nem megy, ezt nem nagyon vitatta senki, hogy nem kell élményfürdő, vagyis olyan idegenforgalmi termék, amely itt tartja a turistát. Az a kérdés, hogy ez mennyibe kerül nekünk. Hoz e legalább annyit a város kasszájába, mint amennyit kiadunk. Nem hogy nyereséget nem, de a befektetést sem térül meg. Áttételesen sem.

De nem tudom elhinni, hogy ha valakinek van annyi esze, hogy ide be tudja regisztrálni magát, akkor annyi már nincs, hogy ezt ne lássa át. A hitelek. Jól mondod, hogy most, 1,5 milliárd. De ahogy telnek az évek, egyre több milliárd lesz csak a kamat, és aztán jön a fekete leves, mikor a kötvény lejár. A kamatok világválság nélkül sem elbírhatók, de most még gázosabb lesz. Jó lenne számokat látni az adófizetőknek. Arról már ne is beszéljünk, hogy mire költöttük. De szívesen olvasnék tőled egy felsorolást. Ha már ennyire meg vagy elégedve.

Ne bízzál ennyire Meggyes mindenhatóságába.

2009.02.08. 20:20

Hogyan tovább, mélygarázs?

Akár ezt a kérdést is feltehetnénk. Azt az első hónapok után tisztán látszik: a mélygarázs megszerettetése eléggé nehézkesen megy. Ha egy időben 50 autó benn van, az már szinte siker!

Igaz, ami igaz: amíg ingyen volt, addig sem tolongtak az emberek odalenn. Igazán sűrűbben csak akkor álltak a gépkocsik, amikor a felső két szint a tűzoltórendszer szétfagyása miatt le volt zárva. Elhibázottnak tartom azt, hogy 40 perc a „minimum” díjfizetés. Ha oda akarná a város szoktatni az embereket, akkor azt úgy kellett volna kezdeni, hogy az első 1-2 óra ingyenes… de ez csak a kisebb problémája ennek a mélygarázsnak.

Hogy mi a nagyobb? Hát az, amit Horváth Misi is feltesz! Miért kellett megvennünk a mélygarázst? Jó, Meggyes mit hazudott? Azt, hogy volt egy döntés arról, hogy béreljük 1,9 milliárdért és ezt váltottuk ki a „jóval kedvezőbb” vásárlással. Na ez bérlésről szóló döntés a valóságban szépen elmaradt. Dr. Marosi György jegyző is ezt vallotta egy perben. Innentől a kérdés hónapok óta nyitott: mi volt a valódi oka annak, hogy jóval a piaci ár felett meg KELLETT venni a garázst?

Meggyes szinte hisztérikusan ragaszkodott az üzlethez. Annak ellenére is, hogy a pályáztatás során is nyilvánvaló volt a beruházónak: a garázst is meg kell építenie. Na ennek ellenére mi mégis megvettük. Jó áron. A beruházónak jó áron!

Amúgy egyetlen VALÓDI gazdaságossági számítás sem támasztotta alá azt, hogy ez az üzlet valóban megéri és megtérül. Emlékezhetünk, amikor a Hídlapban maga Meggyes Tamás írt 320 forintos nappali óradíjakról, ezzel számolták ki, a nagy üzletet! Ma 150/80 forint a díj. Fele sem igaz.

Örömmel venném, ha a mostanság kizárólagosan sikerpropagandára szakosodott Takács István sajtófelelős vagy a rendkívül fontos (a perindításokon kívül másban észre nem vehető munkásságú) nyilvánossági iroda egy munkatársa venné a fáradtságot és értékelné a mélygarázs első hónapját majd. Persze, ha kitérnek majd arra, hogy miért is hazudott az egész városnak a megvásárlás érdekében Meggyes, akkor sem szaladunk el!

Álomüzlet?

2009.02.08. 20:01

Sejted, hogy az Önkormányzat hány milliót pumpál bele, jutalomnak, úszásoktatásnak álcázva?

2009.02.07. 15:21

Egy normális városvezetés rendszeresen közzéteszi a honlapján a város gazdálkodási sarokszámait .Ezt pont azért teszik hogy elkerüljék a mende mondákat pletykákat rágalmakat .Kommentálják a híreket hejreigazítank adatokkal alátámasztva cáfolnak vagy bizonyítanak ,végtére is ez lenne a dolguk és kötelességük .Ök ugyan is tőlünk kapták a hatalmat igy felénk tartoznak elszámolással .Mondom egy normális városban.Itt ha valamiröl konkrétan tudni akarok első körben be kell perelnem őket . Vajon ez normális .Cserép Jani szerintem könyvet írhatna már ezekröla dolgokrol .Dicshimnuszt zengeni amikor a város lassan a közzemi számláit nem tudja kifizetni .Szegény nari ezt akkor sem fogja elhinni ha megszűnik a közvilágítás vagy nem viszik el a szemetet.Lesz itt olyan aki szerint ezért is a Szeretgom lesz a felelős De hogy leírná valaki hogy mire is kell konkrétan az a 1,5 milliárd amivel most bűvészkednek azt már nem .Az ilyen kutmérgezőnek mint amilyen én is vagyok ehhez semmi köze Had találjam ki magamtol hogy mi folyik itt hátha tévedek ,és akkor már tényleg kútmérgező leszek .Ki van ez találva .

2009.02.07. 14:50

És ne feletkezz meg arrol a burkolt támogatásrol sem ami 80 millára rúg évente (adóforint) és még igy sem nyereséges. Úszás oktatás ajándék belépők a fél városnak stb .......Csak ha már bíbelödsz vele .Ha már felhoztad . Mit lehet irigyelni szerinted a Meggyestöl ?Jól gondold át mit válaszolsz,.

2009.02.07. 12:46

Ugye nem lesz kérdés belőle, hogy nem írok neveket ? Szerintem nem a név a lényeg, hanem a "jelenség" Ugyan is : Tény az, ha valaki vesz valamit, azzal a vagyona gyarapszik. Kérdezem: Akkor is, ha a vásárolt tárgyat, dolgot nem tudja kifizetni . Vagy netán hitelre vásárol ? Akkor a hitelre kamatot fizet. Ha nem tudja fizetni a részletet, akkor újabb kölcsönt vesz fel, és így tovább. Vajon nem ez történik a már agyon gazdagodott városunkban is ? Miért van az, hogy egy "kisebbségi " véleménnyel szembe megy egy "többségi" aggodalmat tükröző, vitatkozó, mást valló KÖZÖSSÉG ? Szerintem ez így jó! Csak az a kérdés, hogy mikor, és milyen cselekvés sorozatban dől el majd, hogy mikor fejeződik be "másképp gondolkodók földbe döngölésének " a gyakorlata, és a várost beárnyékoló, terhelő számok belátásra bírják-e végre a város vezetést gazdálkodásának megváltoztatására ?