Válság és gyarapodás?

Válság és gyarapodás?

2009.02.06. 13:49

A gazdasági válság erősen érezteti hatását Esztergom életében is. Horváth Mihály önkormányzati képviselővel, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának megyei elnökével beszélgettünk erről.

- Meggyes Tamás nem is olyan régen még egyes bűnözői csoportokkal összefonódó helyi ellenzékieket vizionált, akiknek semmi más céljuk nincs mint megszerezni Esztergom feldúsult költségvetését. Vajon mire gondolhatott?
- Egyszerű kampányfogás volt ez, semmi más. Olcsó népszerűséget akart szerezni (megjegyzem nem először). Milyen jól is hangzik, hogy meg kell menteni Esztergomot! Szerintem a bűnözők üldözését hagyjuk a rendőrségre, ez az ő feladatuk! Arról nem is beszélve, hogy vajon mit szerettek volna megszerezni ezek az emberek? Az adósságot?


- Adósságot? 3,5 milliárdos gazdaságélenkítő és válságkezelő csomagról szólnak a hírek.
- Költségvetésünk romokban hever. Az első forduló tárgyalása után kiderült: 2009-ben 7,3 milliárd forinttal kevesebb a bevétel annál mint amit el akarunk költeni! A beruházásokra szánt pénz nagy része hitelből lett előteremtve! A városlakók vajon tisztában vannak azzal, hogy mindegyikünkre fejenként 435 ezer forint tartozás jut már? Ezzel a tartozással születik minden egyes kisded, még azok is akik a Szent Miklós Alapon keresztül valamiféle virtuális összeghez jutnak és ez az összeg nyomja az összes nyugdíjas városlakó vállát is!


- Virtuális összeg?
- Igen. Miért, látta már valaki ezt az elkülönített számlát?


- Mekkora a város hitelállománya?
- Összességében 14 milliárd forint körül van, főképpen a kötvénykibocsátásoknak köszönhetően. Éppen a kötvénykibocsátás az, amely a legnagyobb kockázat egy önkormányzat számára. Ha valaki nem tudná, a kötvénykibocsátás az hitelfelvételt jelent. Nagyon oda kellene figyelni arra, hogy olyan projektekbe fektessük az így megszerzett összegeket, amelyek kitermelik utána a kölcsön visszafizetéséhez szükséges pénzt és annak kamatait. A legkomolyabb veszély abban van, ha a pénzt olyasmire költjük el, ami nem biztosítja mindezek visszafizetését, ha feléljük ezeket az összegeket.


- Esztergomban hogyan működik ez?
- Épp január végén kellett hozzányúlni a befektetésekre felvett hitel pénzeihez, hogy a város likviditási problémáját áthidalja az önkormányzat.


- Mit jelent az, hogy likviditási probléma?
- Tulajdonképpen fizetőképességi problémát jelent ez. A köznapi nyelvre lefordítva: a város ezen pénzösszegek nélkül nem tudná kifizetni a számláit. Esztergom elindult egy lejtőn. Olyan ez, mint amikor lecsökken a család jövedelme, mert az édesanyának felmondtak a munkahelyén, de továbbra is jönnek a számlák - gáz, villany, víz, a hiteltörlesztések.


- Mekkora összegről van szó?
- Nagyon nagy a baj, ugyanis másfél milliárd forintot kellett átcsoportosítani a város működőképességének megőrzése érdekében. Abból a pénzből kellett elvenni ezt az összeget, amelyet Esztergom polgárai a gyarapodás gyorsítására szavaztak meg. Mi fog következni ezután? Újabb népszavazás lesz, hogy újabb hiteleket lehessen felvenni?


- Miképpen alakulhatott ki ez a helyzet?
- Az esztelen, átgondolatlan, valódi gazdasági számításokkal alá nem támasztott hibás döntések juttatták ide városunkat. Ki kell mondjuk: Esztergom az egyik legeladósodottabb magyar város. Félő, hogy – mivel a jelei egyértelműen mutatkoznak már - adósságspirálba kerültünk. Hozzuk fel példának a mélygarázst.
Már ennél az ügynél is felhívtam a figyelmet arra, hogy egyáltalán nem kell megvennünk azt a garázst, mert a vállalkozó úgyis meg fogja építeni, hiszen ez feltételként benne volt a pályázatában. Önként vállalta! Miért kellett a városnak – szerintem – dupla áron megvásárolnia azt az ingatlant? Meggyes képes volt még hazudni is, valótlanságot állító levelet küldeni a városlakóknak, hogy kierőszakolja a vásárlást, a garázs pedig kong az ürességtől! Milyen jól jönne most az a 1,6 milliárd forint az üres kasszába! A garázs árát ettől függetlenül törleszteni kell, akkor is ha csak 30-40 autó használja. Mekkora ráfizetés ez nekünk?
Az esztergomi polgárok jogosan teszik fel azt a kérdést, hogy HOVÁ TÜNT A GYARAPODÁSUNKRA MEGSZAVAZOTT PÉNZÜNK, ha a fizetőképességünkkel is probléma van? A végén eljutunk oda, hogy törlesztésekre is hitelt fogunk felvenni.


- Egyetlen dologról nem beszéltünk még. Városunkat erősen érintik a válsággal kapcsolatos leépítések. Esztergom pedig megígérte, hogy munkahelyet teremt majd minden esztergominak, aki elveszíti az állását.
- A szocializmus pont erről szólt: munkahelyet teremtünk minden embernek. Fontos lenne, hogy ezek a munkahelyek valódi produktumot termeljenek. Az önmagában, hogy elhelyezünk plusz létszámot az eddig is veszteségesen vagy nulla eredménnyel működő városi cégeknél, rendkívül nemes dolog, de nem gazdaságélénkítés.
Meg kell jegyeznem: a jól működő gazdasághoz versenyre lenne szükség, ám a végletekig dotált városi cégek épp a helyi vállalkozóktól veszik el a munka lehetőségét, akik így maximum alvállalkozóként működhetnek közre egy-egy beruházásnál. Az önkormányzati cég pedig csak lefölözi azt a hasznot, amit a valós munkát végző cég is fel tudna használni. Nem hiszem, hogy jó és korrekt eljárás ez.
Kiváncsi lennék arra is, hogy például a Honvéd utcai óvodából elbocsátott öt konyhásnéninek milyen munkahelyet fog felajánlani a város! Ugyanis a 7,3 milliárdos hiánnyal rendelkező költségvetésünkben a takarékosságot és a megszorításokat a konyhásnénik leépítésével kezdi el Esztergom. Őket is építkezéseken vagy esetleg biztonsági őrként fogjuk alkalmazni?


- Végezetül egy egészen más, örömteli hírről szeretném kérdezni. Igaz a hír, hogy bejegyezték a Polgári Esztergomért Egyesületet, amelynek Ön alapító tagja?
- Igen. Valóban megtörtént végre! Akár mennyire is szerették volna egyesek, nem tudták megakadályozni ezt. Elvégre is jogállamban élünk! Most már semmi sem gátolhatja meg azt, hogy az Egyesület keretein belül is tudjunk tenni Esztergom városáért!


- Sok sikert a munkához!

2009.03.04. 0:12

A konyhásnénik ügye megoldódni látszik:

"Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete visszavonja a 39/2009. (I.22.) esztergomi öh. határozatát a főzőkonyhák kiszervezése kapcsán érintett intézményi álláshelyek csökkentéséről. " - legalábbis ez a javaslat ami a képviselők elé kerül március 5-én!

2009.02.22. 9:35

Bort isznak és vizet prédikálnak!!44 MIIIIIINDDDDDD!!!! A mi kontónkra!!!

2009.02.21. 16:52

Legyen szíves, valaki azt is magyarázza el nekem, nekünk, hogy mi szükség van arra, hogy bizonyos emberek a város önkormányzati támogatásával utazzanak Szíriába, tengerparti üdülésre (fakultatív látogatással/részvétellel a margati vár régészeti feltárásában)? A mostani Hídlapból az derül ki, hogy mégsem Borosházi Tamás a főszereplője a régészeti kutatásnak. A korábbi Hídlapban volt csúsztatás vagy a mostaniban?

Amikor mindenkinek takarékoskodni és kétszer is átgondolni, hogy a felmerülő költség valóban szükséges-e, akkor nagyon komoly érvnek kell lennie...

Egyáltalán mi köze van a margati várnak és annak régészeti eredményeinek ahhoz, hogy a Fehér Tornyot annyira meg akarják építeni?

Én is szeretnék a fenti ügy analógiájára Californiába utazni egy hónapra az aszfaltozott közforgalmú utak kátyúsodását tanulmányozni, hogy a hazai kátyúhelyzet megoldódjon. Ígérem, hogy a tapasztalataimat Esztergomban fogom hasznosítani... És rendelkezésére állok a Hídlapnak is, hogy többoldalas cikkekkel népszerűsítsék a hőstettemet igazolandó az önkormányzat jelentős támogatását.

2009.02.21. 9:53

A Fürdő Szálló beruházása egyre nagyobb gyarapodást ígér....a deficit számaiban.

Miközben a jelen (egyre inkább valós piaci egyensúlyra beálló) gazdasági helyzetben az ingatlanok (így a Fürdő beruházásba bevitt telkek) értéke rohamosan csökken, aközben a (beruházási) hitelek kamatai és árfolyamkockázata folyamatosan nő.

Ezáltal az "ingatlan-hitel-beruházási olló" gyorsuló ütemben nyílik. Erre jön ráadásnak az üzemeltetés és a valós idegenforgalmi kereslet, ami a fizetőképességet befolyásolja.

Indokolttá válik a korábban elkészített és elfogadott üzleti terv és beruházási szándék újraértékelése! Még nem késő visszalépni!

2009.02.10. 22:50

Kikerülöd a lényeget. Ott papíron minden az Aranyé. Ééééérted? A z István jövője ? 1001 éjszaka meséi Meggyes Tamás módra.

2009.02.10. 11:08

Ha már válság...

A grafikon az USAbéli elvesztett állások számát mutatja. Az 1990-es a kék, a piros a 2001-es (.com lufi), a zöld a mostani

Cikkek:

arstechnica.com

www.guardian.co.uk

2009.02.10. 7:51

OFF ez az egész, bocs. Ha gondoljátok, tegyéták át az OFF-oljunkba!

Hogy végleges vagy nem végleges a jelenlegi helyük úgy gondolom századrangú.

Neked.

Én jártam bent végignéztem az épületet.És te??

Én is jártam az épületben. Amit láttam: szépen felújították az épületet. (NEM a Szent István Gimnáziumét.)

Na és az új könyvtárat miért nem említette?? mert az az Istváné.

Az új könyvtárba a Granvisusból fognak visszajárni a diákok?

2009.02.10. 7:48

Csak a pályaszéléről kibicelnek. Szerintem.

Rossz hasonlat. A mérkőzést vezető bíró vitás kérdések esetén megkérdezi a partjelzőket, hogy hogyan látják a dolgot. Lefordítom: véleményt kér, és ha helytállónak találja, elfogadja. Vagyis nem arra gondol elsődlegesen, hogy a partjelző a székére tör:)

Eredeti méret

2009.02.09. 22:56

És Te mit látsz, ami azt mutatná, hogy előbb-utóbb nem átlag 40-50 autó fogja használni a 330 férőhelyes mélygarázst?

2009.02.09. 20:58

Azért kedves csabi, kedves Feco, az nagyon érdekelne engem, hogy mi lehetett annak az oka, hogy Meggyes hazudni is képes volt azért, hogy megvásároljuk a mélygarázs.

Mert hazudott, ez nem kétséges. Dr. Marosi tanúvallomása a bizonyíték, ahol elismeri: nem volt döntés a bérletidíjról. Ennek ellenére Meggyes erre hivatkozott még a lakóknak kiküldött levélben is! Ez igen gusztustalan valami volt tőle. De miért ragaszkodott a vásárláshoz dupla áron???

He?

2009.02.09. 20:46

csabi, te ma vicces kedvedben vagy!

14 milliárd az eddigi hitelfelvétel, egy főre vetítve ez igen előkelő hely az országban!

És ez csak az eddigi... a 10-20-30 éves emlegetett beruházás mégegyszer ennyi lesz kb...

2009.02.09. 20:37

A mélygarázs kihasználatlansága is ténykérdés, és semmi olyat nem látok, ami ezt megfordítaná.

Az, hogy Te nem látod, még nem jelenti azt, hogy nincs is.

2009.02.09. 20:35

Hol látható ez?

A közzé tett adatok mutatják.

És meddig fogják nyögni terheit az esztergomiak?

Egy esztergomi sem "nyögi"

Hát ezen el lehet gondolkodni valóban! Várjuk ki a végét!

Esztergom demokratikusan megválasztott polgármestere: Meggyes Tamás.

Eredeti méret

2009.02.09. 20:17

Ma már látható, hogy nyereséges a vállalkozás.

A fürdő nem nyereséges, és attól, hogy Te úgy látod, nem is lesz.

A mélygarázs kihasználatlansága is ténykérdés, és semmi olyat nem látok, ami ezt megfordítaná. Mielőtt teljesen megszüntették volna a Bástya parkolót, még arra gondoltam, hogy na, majd akkor. De nem...

2009.02.09. 20:14

Ma már látható, hogy nyereséges a vállalkozás.

Hol látható ez?

Mostanában a garázs jelenti számotokra a problémát, majd később jön a következő beruházás, ami 10-20-30 évig fogja szolgálni az esztergomiakat.

És meddig fogják nyögni terheit az esztergomiak?

Talán el lehetne gondolkodni azon, hogy kit választottak az esztergomiak polgármesternek

Hát ezen el lehet gondolkodni valóban! Várjuk ki a végét!

2009.02.09. 20:11

Anno a fürdő fikázása ment ilyen intenzitással. Ma már látható, hogy nyereséges a vállalkozás.

Mostanában a garázs jelenti számotokra a problémát, majd később jön a következő beruházás, ami 10-20-30 évig fogja szolgálni az esztergomiakat.

Talán el lehetne gondolkodni azon, hogy kit választottak az esztergomiak polgármesternek és kik azok, akik nem is indultak a polgármesteri székért. Csak a pályaszéléről kibicelnek. Szerintem.

2009.02.09. 19:49

Khm... a kátyúk nem januárban és februárban keletkeztek. A szállodavendégeknek elkülönített parkolórész van. Hogyan képviseli az a választóit aki megszavaz pl. egy 600%-os áremelést ezekben a nehéz időkben?

Amúgy annyira hiányoztál :)

Eredeti méret

2009.02.09. 19:46

Kedves bajusz medve Feco!

világon nincs olyan tevékenység ami ha elkészül kedden szerdától fullon megy.

Ebben akár igazad is lehetne, de nem a mélygarázs vonatkozásában. Abban a cirka másfél hónapban, amikor ingyen lehetett használni, szintén kongott az ürességtől. Azért azon elgondolkozhatnál, hogy ha valami ingyen sem kell az embereknek, akkor azzal valami nagyon nagy baj lehet!

Ez a mennyiségű parkoló nem kizárólag az esztergomi lakosoknak épült hanem a szálloda vendégektől kezdve a fürdőzőknek,turistáknak,átutazóknak.

A szállodának saját mélygarázsa lesz, a fürdőzők meg most sem állnak be a mélygarázsba, hanem inkább parkolnak a tilosban. Turisták? Átutazók? Azok most nincsenek?

2009.02.09. 19:39

Ha valaki már volt vállalkozó vagy egy új dologgal kezdett foglalkozni az tudja ,hogy a világon nincs olyan tevékenység ami ha elkészül kedden szerdától fullon megy.Ez a mennyiségű parkoló nem kizárólag az esztergomi lakosoknak épült hanem a szálloda vendégektől kezdve a fürdőzőknek,turistáknak,átutazóknak. Ezért szánalmasnak tartom januárban,februárban azzal fglalkozni mi van a kátyúkkal? Technikailag nem lehet kivitelezni .De gondolom a beíró ugyan így tudja ezt. Horváth úr tartózkodási helye tényleg huszadrangú lenne ha nem lenne a városban önkormányzati képviselő.De az.Hogyan tudja képviselni választóit ha családostul Londonban él?

2009.02.09. 19:31

Hogy végleges vagy nem végleges a jelenlegi helyük úgy gondolom századrangú. Az elhelyezés minőségének a foka a döntő amire semmi panasz nem lehet.Én jártam bent végignéztem az épületet.És te?? Na és az új könyvtárat miért nem említette?? mert az az Istváné.