Erdélyi magyar a szórványmagyarság püspöke
2007. aug. 15.

<p>A külföldi magyarság lelkipásztori ellátásának püspökévé szentelték szerdán Cserháti Ferencet az esztergomi bazilikában a Nagyboldogasszony-napi misén, melyen számos, határokon túlról érkezett hívő is részt vett. XVI. Benedek az új püspöknek a Centuria címzetes püspöke címet adományozta.</p>

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek olyan személyiségnek nevezte a pápa által kinevezett Cserháti Ferencet, akiben a Kárpát-medencei németség és a katolikus magyarság megbonthatatlan, igaz harmóniában egyesül.

„Üzenet ez a számunkra, mert mutatja a határok spiritualizálódását, és jele annak, hogy lelkileg önmagunkra találhatunk, magyar katolikusok, itt, Magyarországon és szerte a nagyvilágban" – tette hozzá a bíboros, németül is köszöntve a hívőket.

Cserháti Ferenc 1947-ben született a Románia területén lévő Túrterebesen (Turulung). A Szatmári Egyházmegyében káplánként szolgált 1971 és 1979 között. 1984 és 2002 között a magyar katolikus misszió vezetője a München-Freisingi Főegyházmegyében, 2002-től a Német Püspöki Konferencia Németországban élő magyarokért felelős delegátusa.

Erdő Péter a mai egyház feladatairól szólt a püspöki kar számos tagja előtt elmondott szentbeszédében. A bíboros emlékeztetett arra, hogy a hívőket bekapcsolva a keresztény közösség életébe, sokan a hitről való tudás fontosságáról feledkeztek meg a közösség élményének bűvöletében.

„Így alakult ki több országban az a helyzet, hogy a jó szándékú katolikusok, sőt a hitoktatók egy része is rendkívül járatlan hitünk igazságaiban" – mondta a magyar katolikus egyház vezetője.

Erdő Péter XVI. Benedekre hivatkozva szólt arról, hogy nem méltó és nem elegendő lelketlen merevséggel mondani az istentisztelet szavait, azonban figyelmeztetett: „azt sem gondolhatjuk, ... hogy mi, papok sztárok, műsorvezetők lennénk, akiknek az a feladatuk, .... hogy biztosítsák az egybegyűltek jó hangulatát".

A bíboros hozzátette, a lelkipásztorok nem csupán „közös képviselői" a rájuk bízott híveknek, majd kijelentette „a püspök akkor tud reményt adni a világnak, ha Krisztus evangéliumát szolgálja, nem pusztán a közvéleményt fogalmazza meg".

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságának tájékoztatása szerint külföldön több százezer magyar, illetve magyar származású katolikus él. A világban közel 60 magyar egyházi közösség, misszió és lelkészi központ működik. Külföldön 280 magyar, illetve magyarul beszélő katolikus pap él.

Forrás: MN

(forrás)