Éjszakai meteoreső közeleg
2007. aug. 12.

<p>Mindennapi életünkre nincs hatással az évenkénti csillaghullás </p><p>Látványos csillaghullást észlelhet, aki vasárnapról hétfőre virradó hajnalra néz fel az égre, ekkor jelentkezik ugyanis a Perseidák meteorraj. A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillagászati eseményen óránkét néhány tíz hullócsillagot is láthat egy átlagos megfigyelő.</p>

Évről évre augusztus közepén jelentkezik a Perseidák meteorraj. Idén a legtöbb meteor, népies nevén hullócsillag vasárnapról hétfőre virradóra látható. Természetesen nemcsak ezen az éjszakán figyelhető meg a különleges esemény, de ekkor lesz a legintenzívebb - mondta el a Független Hírügynökségnek a Magyar Csillagászati Egyesület titikára.

Meteor egy 100-120 kilométer magasságban kezdődő fényjelenség és 80-100 kilométer magasságig tart. Ilyenkor egy nagyon apró részecske lép be a föld légkörébe, hatalmas mozgási energiával, ami fénnyé és hővé alakul - magyarázta Tepliczky István. Hozzátette: egy gyufásfej nagyságú test már elég komoly fényjelenséget okoz.

A szakember arról is beszélt, hogy a meteorok üstökösök darabolódásából képződnek, és törmelékfelhőt alkotva keringnek tovább a világűrben. Egyébként nemcsak augusztusban, hanem ősszel és télen is szép hullócsillagok figyelhetőek meg.

Az augusztusi meteorraj, azaz a Perseidák a Swift-Tuttle, az 1862-ben felfedezett üstökös törmelékfelhője. Ez egy hosszú keringési idejű üstökös, legutóbb 1992-ben járt földközelben. Ekkor egyébként rövid idejű, de nagyon intenzív kitöréseket lehetett látni.

Idén kisebb törmelékfelhőből várnak aktivitást. Augusztus 12-ről 13-ra virradóra óránként - több előrejzés szerint is - néhány 10 hullócsillagot láthat a megfigyelő. Ajánlatos sötét helyen, inkább vidéken nézni az égi látványosságot, mert kevés fénynél jobban észlelhetőek a meteorok - tanácsolta az érdeklődőknek az egyesület titikára.

Tepliczky István elmondta: a meteorraj várhatóan Észak-Kelet felöl érkezik. Mindennapi életünkre nincs befolyással, a részecskék ugyanis elégnek a felső légkörben

forrás: www.hirado.hu

(forrás)