Az MDF Ivókút 2010 Esztergom Programja
Gazdaság
2007. aug. 3.

<p>A Magyar Demokrata Fórum nem látja biztosítottnak a hőségben a lakosság megnövekedett vízigényének kielégítését, s véleményünk szerint lesújtó Esztergomban a közkút helyzet.</p>

Soha nem volt még annyira fontos városunkban új közkutak kialakítása és a meglévők állapotának javítása, mint napjainkban, a hőségriadók, a 40º fölötti kánikula és az ebből következő rosszullétek idején.

Amíg a kormányzat folyamatos folyadékbevételre figyelmeztet, az önkormányzat pedig vízosztást hirdet, addig Esztergom közkútjai siralmas állapotban vannak.

Egy korszerű, szenzorral működő kút éves fenntartási költsége mindössze 60 ezer forint és a kiépítési költségek sem kerülnének ennél sokkal többe.

Az MDF megalkotta az Ivókút 2010 Esztergom Programot

  • Adatbázis készítése a jelenleg is üzemelő illetve az üzemképtelen ivókutak állapotáról és helyéről. Ennek publikálása szükséges- térképes formában-, mind a Hídlapban, mind az interneten.
  • Ivókutak elhelyezése a turisztikailag és szabadidős szempontból kiemelt területeken, különös tekintettel az újonnan építendő játszóterekre.
  • A már meglévő, de rossz állapotban lévő ivókutak folyamatos rekonstrukciója, különös tekintettel a nyári időszakra.
  • A reklámfelületek szabályozott bérbeadásából származó összegek révén, az ivókút program fenntarthatóvá, nyereségessé tétele.
  • „Fogadj örökbe egy ivókutat!” akció. A források szűkösségének tudatában egyes vállalatok illetve magánszemélyek vállalnák, hogy anyagi segítséget nyújtanak egy-egy kút fenntartásához, rekonstrukciójához. Az örökbefogadók nevét kis táblácska jelölné az egyes kutakon.
  • Ivókutak kihelyezése 2010-ig a közintézményekben.

Legyen minden közintézményben (okmányirodában, kórházi várókban, hivatalokban) fali ivókút. A közintézményekben világszerte számos helyen megtalálhatóak az ehhez hasonló egységek, amelyek segítségével a várakozók szomjukat olthatják a nagy hőségben. Az iskolákban elhelyezett folyosói ivókutak révén a gyerekekben, fiatalokban könnyebben rögzül a napi 2 liter ajánlott folyadék fogyasztásának szokása is. A program átgondolt és könnyen megvalósítható javaslatokat kínál, ezért az MDF kéri a város vezetését, hogy javaslatunkat ne dobják kútba, hanem törekedjenek azok mielőbbi megvalósítására. Tegyük kellemesebbé az esztergomi polgárok és az ide látogató turisták napjait!

 

(forrás)